2024 Remirez de Ganuza Erre Punto Tinto

Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2024 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2025 - 2027 |
Omschrijving
Dit is uniek voor Nederland en de Erre Punto Tinto wordt feitelijk alleen in Spanje verkocht want hier is maar een kleine hoeveelheid van en de Spanjaarden zijn dol op deze wijn dus geen enkele noodzaak voor Remirez de Ganuza om deze wijn te exporteren, omdat ze lokaal al te weinig hebben. Na lang aandringen mogen wij een aantal doosjes laten meeliften want de Erre Punto is nu wat je zegt een echte zomer Rode wijn en de deze wijnen worden meer en meer gewild. Geen zware, met eiken doorspekte rode wijnen maar een kwaliteitswijn die heerlijk is om gekoeld te drinken.
De Erre Punto is een jonge frisse rode wijn gemaakt volgens de methode van carbonische maceratie en traditionele gisting en men gebruikt de delen onder de schouders van de trossen die zijn geselecteerd voor hun Reserve wijnen. Voor de topwijnen gebruikt Remirez slechts alleen de schouders van een tros (deze hebben de meeste zon gehad) en het gedeelte eronder (de "tips" van de trossen) van de geselecteerde trossen gebruikt men voor de Erre Punto.
Zoals ook bij de Reserve wijnen is de Erre Punto Tinto een blend van 85% Tempranillo, 5% Garnacha en 10% Viura en Malvasía.
Voor de 2024-editie van Remírez de Ganuza Erre Punto Tinto presenteert het wijnhuis niet alleen een nieuwe jaargang, maar ook een opvallend nieuw labelontwerp dat de wijn letterlijk een artistiek karakter geeft. Remírez de Ganuza heeft voor deze jaargang samengewerkt met de Spaanse kunstenares Adriana Oliver, bekend om haar minimalistische, pop-art geïnspireerde portretten. Haar werk wordt gekenmerkt door strakke lijnen, een sterk grafisch gevoel en een tijdloze, moderne uitstraling. Dit sluit perfect aan bij de filosofie van Erre Punto: een jonge, expressieve en toegankelijke wijn met een eigentijdse stijl, maar met respect voor de traditie.
Het label van deze 2024-vintage is dus niet alleen een etiket, maar ook een visuele interpretatie van karakter, identiteit en expressie. De fles wordt zo een “dubbel kunstwerk”: zowel door de wijn ín de fles, als door het kunstwerk óp de fles.
De oogst is volledig handmatig en de druiven komen van wijngaarden van gemiddeld 60 jaar. Na de pluk worden de druiven allereerst gekoeld voor 24 uur (4-6 graden) zodat het fruit behouden blijft. Daarna vindt een handmatige selectie van druiven op de tafel en vindt de scheiding van schouders en uiteinden plaats.
In het glas is deze wijn violet paars met een intense neus van bloemige tonen, seringen, wilde bessen, braam en beetje aardbei. De smaak is fruitig, vlezig met een fraaie zuurgraad en we proeven dan ook nog wat aalbessen en beetje zoethout. Dit is nu wat de Spanjaard graag drinkt op een zonnige dag zo aan het einde van de werkdag en dan wordt de wijn gekoeld geserveerd (zo rond de 14 graden). Dit is wijn in zijn pure vorm. Fruit, niet te zwaar en lichtgekoeld zo lekker op terras, bij de BBQ of gewoon van te genieten van een knappe elegante fruitige rode wijn.
De Remírez de Ganuza Erre Punto Tinto (ook geschreven als Erre de Ganuza Tinto) is een moderne Rioja-wijn die elegantie en frisheid combineert met een duidelijke fruitexpressie en is een uitmuntende begeleider bij onderstaande gerechten.
Geroosterde kip met paprikapoeder en tijm
De kruidige specerijen sluiten aan bij de geurige en licht kruidige tonen van de wijn. Kip is qua structuur niet te zwaar, waardoor het mooi past bij de medium body van Erre Punto Tinto.
Gehaktballetjes in tomatensaus
De sappigheid van het gehakt en de zuurgraad van tomatensaus passen bij de frisse zuren en fruitige stijl van de wijn. De wijn heeft genoeg structuur om het gerecht te dragen, zonder dat het te zwaar wordt.
Pasta met geroosterde groenten en Parmezaan
De hartige smaak van de kaas en de gegrilde smaak van groenten zoals paprika, courgette en aubergine combineren goed met de zachte houtinvloed en rijpe fruitaroma’s van de wijn.
Runderhamburgers met gebakken ui en mosterd
Het sappige rundvlees past bij de zachte tannines en fruitigheid van de wijn. De zoete uien versterken de rijpe tonen van rood fruit, terwijl mosterd een fris contrast biedt dat mooi aansluit bij de zuren van de wijn.
Paddenstoelenrisotto met rozemarijn en pecorino
De umami van de paddenstoelen sluit prachtig aan bij de aardse en kruidige accenten van de wijn. De romige textuur van de risotto past goed bij de ronde, elegante structuur van Erre Punto.
Heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste wijn bij jouw gerecht? Onze sommelier helpt je graag, gratis en exclusief voor klanten van Grandcruwijnen.
Bezoek: grandcruwijnen.nl/sommelier voor persoonlijk wijnadvies.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Rioja |
Appellatie | Rioja (Appellatie) |
Wijnhuis | Remirez De Ganuza |
Druif | Graciano, Tempranillo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2024 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2027 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Nee |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Vinous rating | 91 |
Smaakprofiel | Droog, Fruitig, Rood fruit, Soepel |
Drink momenten | Barbecue, Borrelen, Cadeau!, Met vrienden, Open haard, Voor alledag |
Wijnhuis
Grandcruwijnen is de Nederlandse Importeur van de wijnen van het Top Rioja Huis: Remirez de Ganuza en hier zijn we apetrots op want Remirez de Ganuza behoort tot de absolute top van Spanje en is internationaal ook zeer hoog gewaardeerd. Al hun wijnen scoren ruim boven de 90 Parker- en Penin puntengrens met de absolute uitschieter voor de 2004 Gran Reserva die maar liefst 100 punten heeft gekregen.
De eigenaar van dit absolute top domein is Fernando Remirez de Ganuza. Fernando is geobsedeerd door kwaliteit met een doorlopend streven naar uitmuntendheid in zijn wijn en is de absolute pioneer op het gebied van Innovatie. Bij Remirez de Ganuza wordt zelfs naar het het kleinste detail in de gehele productie-keten van de wijnen gekeken en deze is men continue aan het optinaliseren. Fernado's devies is dan ook dat uitzonderlijke kwaliteit alleen kan worden bereikt door strikte selectie. Zijn kennis en ervaring met La Rioja wijngaarden maken hem tot een van de meest gewaardeerde wijnmakers van de regio. De wijngaarden zijn verspreid over de dorpjes Samaniego, Laguardia, Leza en Elciego welke zijn gelegen in het het fraaiste gedeelte van de Rioja namelijk de Rioja Alavesa.De bodem van de wijngaarden hebben een kalksteen klei-samenstelling met overvloed aan grind en kleine ronde stenen. Bij Remirez de Ganuza wordt alleen gewerkt met zeer oude wijnstokken waarvan de gemiddelde leeftijd 60 jaar of ouder is. Ongeveer 90% van de wijnstokken zijn Tempranillo, de rest van de wijngaarden omvatten Graciano, Viura en Malvasia. De wijngaarden zijn ‘en gobelet’ maar met een steun op draad zodat er een grotere expositie is naar de zon en een betere fotosynthese. Een uniek systeem dat Fernando zelf ontwikkeld heeft.
In de wijnmakerij van Remirez de Ganuza ondergaan de druiven een strenge selectie waarin ook weer duidelijk wordt hoe kwaliteitsbewust maar ook hoe innovatief Fernando bezig is met het maken van absolute topwijn. Alle druiven worden met de hand geoogst en de druiven worden eerst 24 uur in de koelkamer tot "rust" gebracht. Eerste is scheiding van de onderkant en schouders van elke tros. Enkel de “los hombros” of de schouders (het bovenste deel van de druiventros) worden gebruikt voor zijn Reserva wijnen (Fincas de Ganuza, Remirez de Ganuza reserva en gran reserva en Trasnocho) omdat dit de meest rijpe druiven zijn die het meest zon hebben gezien.