2022 Enric Soler Espenyalluchs

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | |
Appellatie | Penedes (Appellatie) |
Wijnhuis | |
Jaar | 2022 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (12.5%) |
Drink venster | 2024 - 2032 |
Lage voorraad
Nog maar 1 over
Omschrijving
Enric Soler begon zijn carrière in de wijnwereld als sommelier, een gebied waarin hij zich onderscheidde met zijn talent voor proeven en analyse van wijnen en is zelfs verkozen als beste Sommelier van Spanje. Evenzo heeft hij jarenlang zijn passie voor deze wereld overgedragen door projecten uit alle hoeken van de wereld te verdedigen en te erkennen. Deze eigenschappen hebben hem tot een gewaardeerde docent voor sommeliers in Spanje gemaakt. Deze ervaringen en zijn respect voor het werk in de wijngaard en het wijnmaken, heeft Enric Soler aangezet zich sinds 2004 te specialiseren in de productie van uitsluitend witte bewaarwijnen. Door zijn unieke persoonlijkheid en stijl van wijnen, wordt hij erkend als één van de meest gerespecteerde producenten in Spanje. Enric Soler en Celler Credo by Recaredo zijn zonder twijfel de referentie op het gebied van stille witte wijnen in het Penedes gebied
Enric Soler is de 'king' van de Xarello-druif. Sinds meer dan 10 jaar maakt hij zijn topwijn NUN van vieilles vignes Xarel.lo die hij van zijn grootvader erfde. In 2011 kreeg hij de mogelijkheid om een schitterend stuk helling aan te kopen met een stenige bodem van slechts 1 ha groot. In datzelfde jaar plantte hij ook Xarel.lo aan, geënt van zijn oude wijnstokken NUN. Van deze jonge wijnstokken maakt hij nu deze Espenyalluchs (naam van de wijngaard), waarbij duidelijk aangetoond wordt wat mogelijk is met jonge wijnstokken en biodynamische wijnbouw. Er wordenn van deze kleine wijngaard maar rond de 1000 flessen gemaakt dus zaak is om hier altijd vroeg bij te zijn. De druiven worden biodynamisch bewerkt en gaan voor de vergisting op foeders van Franse eik van 300 liter. Daarop krijgt hij nog een élevage van ongeveer 8 maanden.
De Enric Soler Espenyalluchs is mooi helder van kleur. In de neus delicaat met vooral florale aroma's en een vleugje eikenhout. Amandelbloesem en sandelhout met licht kruidige mediterrane ondertoon van tijm, venkel en groene kruiden. Lange afdronk met heel wat potentieel. Bewonderenswaardig voor jonge wijnstokken ! Heerlijk voor nu maar kan zoals alle wijnen van Enric Soler heel mooi verouderen
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Catalunya |
Appellatie | Penedes (Appellatie) |
Wijnhuis | Enric Soler |
Druif | Xarel-Lo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2022 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2032 |
Alcohol % | 12.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 94 |
Smaakprofiel | Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Rijk, Rond, Steenfruit, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Barbecue, Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 94
Reviewed by:
Luis Gutiérrez
Release Price:
$70
Drink Date:
2025 - 2030
The toasty and showy 2022 Espenyalluchs was produced with Xarel.lo from a vineyard planted in 2011 at 400 meters in altitude, almost one hectare on clay and stony soils. It fermented in used 300-liter Burgundy barrels with indigenous yeasts, where the wine matured for eight to 10 months. It's young and lively, still marked a little by the élevage, with smoke and spice, intermixed with notes of white flowers and with a sense of purity and freshness that I like very much. This wine keeps a low pH and remarkable acidity even in warm and dry years like 2022. 2,715 bottles produced. It was bottled in May 2023.
Enric Soler produces only 12,000 bottles from 3.4 hectares of vineyards. His wines are among the finest still whites from Penedès, and the Nun Vinya dels Taus, Xarel.lo from a vineyard planted in 1945 is truly remarkable. The bottles are sold as varietal wines without appellation of origin.
Published: May 16, 2024
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Deze kleine bodega onstond in 2004, toen Enric Soler van zijn grootvader een klein perceel oude Xarello-wijnstokken erfde (aangeplant in 1947). Voor Enric betekenen deze wijngaard en de wijn die uit deze wijnstokken komt het begin van een nieuw leven. Momenteel heeft de micro-wijnmakerij vier wijnen: Nun, Espenyalluchs, Improvisació en Istiu en in totaal 2,5 hectare wijngaard. Deze witte wijnen zijn allen bewaarwijnen, van de Xarel.lo druif, die thuis is in dit gebied. Met een heel precieze manier van werken maakt Enric wijnen in alle eerlijkheid, met een levendige aciditeit in een Mediterraans klimaat, aromatische helderheid, volume en lengte. Sinds 2017 bottelen ze niet meer onder de Penedès-appellatie (hoewel ze we in deze regio gelegen zijn).
Enric Soler begon zijn carrière in de wijnwereld als sommelier, een gebied waarin hij zich onderscheidde met zijn talent voor proeven en analyse van wijnen. Evenzo heeft hij jarenlang zijn passie voor deze wereld overgedragen door projecten uit alle hoeken van de wereld te verdedigen en te erkennen. Deze eigenschappen hebben hem tot een gewaardeerde docent voor sommeliers in Spanje gemaakt. Deze ervaringen en zijn respect voor het werk in de wijngaard en het wijnmaken, heeft Enric Soler aangezet zich sinds 2004 te specialiseren in de productie van uitsluitend witte bewaarwijnen. Door zijn unieke persoonlijkheid en stijl van wijnen, wordt hij erkend als één van de meest gerespecteerde producenten in Spanje.
De wijnen worden gevinifieerd in de kleine familieboerderij in de buurt die geleidelijk opgebouwd is. Vanaf het begin nam Enric de beslissing om zijn wijngaarden te bewerken volgens de biodynamie. Deze manier van werken zorgt ervoor dat de wijnstokken in balans komen. Door het kleine aantal percelen, kan Enric de wijnstokken bijna op een persoonlijke manier verzorgen. In de wijnkelder wordt het werk tot een minimum beperkt, Enric begeleidt als het ware de wijnen, zonder er zelf veel aan te morren.
Een enkele variëteit voor dit wijnhuis: Xarel·lo met uitzondering van 300 MalvasÃa-wijnstokken waarmee Enric zijn nieuwste cuvee 'Istiu' produceert. De specialisatie en het onderzoek naar deze variëteit hebben het mogelijk gemaakt om de maximale uitingen van de Xarel·lo-variëteit te tonen.Sommige van de wijnstokken, geërfd van hun grootvader, zijn meer als 70 jaar oud. De jongere zijn geënt met de druivenstokken van de Vinya dels Taus wijngaard om de oude kloon van Xarel·lo te behouden.
Het klimaat is voornamelijk mediterraan. In totaal bewerkt Enric slechts 1,5ha wijngaard. De wijngaarden liggen tussen 200 en 400 meter hoogte en de bodems zijn vooral een mix van klei en kalksteen, luchtig van structuur en arm aan organisch materiaal. De wijnen tonen zo de maximale expressie van de Xarello-variëteit: met een ziel, levendig, aromatisch zuiver en complex. In de mond, met volume en lengte en met tijd steeds boeiender. Enric Soler en Celler Credo by Recaredo zijn zonder twijfel de referentie op het gebied van stille witte wijnen in het Penedes gebied
Enric Soler begon zijn carrière in de wijnwereld als sommelier, een gebied waarin hij zich onderscheidde met zijn talent voor proeven en analyse van wijnen en is zelfs verkozen als beste Sommelier van Spanje. Evenzo heeft hij jarenlang zijn passie voor deze wereld overgedragen door projecten uit alle hoeken van de wereld te verdedigen en te erkennen. Deze eigenschappen hebben hem tot een gewaardeerde docent voor sommeliers in Spanje gemaakt. Deze ervaringen en zijn respect voor het werk in de wijngaard en het wijnmaken, heeft Enric Soler aangezet zich sinds 2004 te specialiseren in de productie van uitsluitend witte bewaarwijnen. Door zijn unieke persoonlijkheid en stijl van wijnen, wordt hij erkend als één van de meest gerespecteerde producenten in Spanje. Enric Soler en Celler Credo by Recaredo zijn zonder twijfel de referentie op het gebied van stille witte wijnen in het Penedes gebied
Enric Soler is de 'king' van de Xarello-druif. Sinds meer dan 10 jaar maakt hij zijn topwijn NUN van vieilles vignes Xarel.lo die hij van zijn grootvader erfde. In 2011 kreeg hij de mogelijkheid om een schitterend stuk helling aan te kopen met een stenige bodem van slechts 1 ha groot. In datzelfde jaar plantte hij ook Xarel.lo aan, geënt van zijn oude wijnstokken NUN. Van deze jonge wijnstokken maakt hij nu deze Espenyalluchs (naam van de wijngaard), waarbij duidelijk aangetoond wordt wat mogelijk is met jonge wijnstokken en biodynamische wijnbouw. Er wordenn van deze kleine wijngaard maar rond de 1000 flessen gemaakt dus zaak is om hier altijd vroeg bij te zijn. De druiven worden biodynamisch bewerkt en gaan voor de vergisting op foeders van Franse eik van 300 liter. Daarop krijgt hij nog een élevage van ongeveer 8 maanden.
De Enric Soler Espenyalluchs is mooi helder van kleur. In de neus delicaat met vooral florale aroma's en een vleugje eikenhout. Amandelbloesem en sandelhout met licht kruidige mediterrane ondertoon van tijm, venkel en groene kruiden. Lange afdronk met heel wat potentieel. Bewonderenswaardig voor jonge wijnstokken ! Heerlijk voor nu maar kan zoals alle wijnen van Enric Soler heel mooi verouderen
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Catalunya |
Appellatie | Penedes (Appellatie) |
Wijnhuis | Enric Soler |
Druif | Xarel-Lo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2022 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2032 |
Alcohol % | 12.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 94 |
Smaakprofiel | Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Rijk, Rond, Steenfruit, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Barbecue, Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch |
Parker
The Wine Advocate
RP 94
Reviewed by:
Luis Gutiérrez
Release Price:
$70
Drink Date:
2025 - 2030
The toasty and showy 2022 Espenyalluchs was produced with Xarel.lo from a vineyard planted in 2011 at 400 meters in altitude, almost one hectare on clay and stony soils. It fermented in used 300-liter Burgundy barrels with indigenous yeasts, where the wine matured for eight to 10 months. It's young and lively, still marked a little by the élevage, with smoke and spice, intermixed with notes of white flowers and with a sense of purity and freshness that I like very much. This wine keeps a low pH and remarkable acidity even in warm and dry years like 2022. 2,715 bottles produced. It was bottled in May 2023.
Enric Soler produces only 12,000 bottles from 3.4 hectares of vineyards. His wines are among the finest still whites from Penedès, and the Nun Vinya dels Taus, Xarel.lo from a vineyard planted in 1945 is truly remarkable. The bottles are sold as varietal wines without appellation of origin.
Published: May 16, 2024
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Deze kleine bodega onstond in 2004, toen Enric Soler van zijn grootvader een klein perceel oude Xarello-wijnstokken erfde (aangeplant in 1947). Voor Enric betekenen deze wijngaard en de wijn die uit deze wijnstokken komt het begin van een nieuw leven. Momenteel heeft de micro-wijnmakerij vier wijnen: Nun, Espenyalluchs, Improvisació en Istiu en in totaal 2,5 hectare wijngaard. Deze witte wijnen zijn allen bewaarwijnen, van de Xarel.lo druif, die thuis is in dit gebied. Met een heel precieze manier van werken maakt Enric wijnen in alle eerlijkheid, met een levendige aciditeit in een Mediterraans klimaat, aromatische helderheid, volume en lengte. Sinds 2017 bottelen ze niet meer onder de Penedès-appellatie (hoewel ze we in deze regio gelegen zijn).
Enric Soler begon zijn carrière in de wijnwereld als sommelier, een gebied waarin hij zich onderscheidde met zijn talent voor proeven en analyse van wijnen. Evenzo heeft hij jarenlang zijn passie voor deze wereld overgedragen door projecten uit alle hoeken van de wereld te verdedigen en te erkennen. Deze eigenschappen hebben hem tot een gewaardeerde docent voor sommeliers in Spanje gemaakt. Deze ervaringen en zijn respect voor het werk in de wijngaard en het wijnmaken, heeft Enric Soler aangezet zich sinds 2004 te specialiseren in de productie van uitsluitend witte bewaarwijnen. Door zijn unieke persoonlijkheid en stijl van wijnen, wordt hij erkend als één van de meest gerespecteerde producenten in Spanje.
De wijnen worden gevinifieerd in de kleine familieboerderij in de buurt die geleidelijk opgebouwd is. Vanaf het begin nam Enric de beslissing om zijn wijngaarden te bewerken volgens de biodynamie. Deze manier van werken zorgt ervoor dat de wijnstokken in balans komen. Door het kleine aantal percelen, kan Enric de wijnstokken bijna op een persoonlijke manier verzorgen. In de wijnkelder wordt het werk tot een minimum beperkt, Enric begeleidt als het ware de wijnen, zonder er zelf veel aan te morren.
Een enkele variëteit voor dit wijnhuis: Xarel·lo met uitzondering van 300 MalvasÃa-wijnstokken waarmee Enric zijn nieuwste cuvee 'Istiu' produceert. De specialisatie en het onderzoek naar deze variëteit hebben het mogelijk gemaakt om de maximale uitingen van de Xarel·lo-variëteit te tonen.Sommige van de wijnstokken, geërfd van hun grootvader, zijn meer als 70 jaar oud. De jongere zijn geënt met de druivenstokken van de Vinya dels Taus wijngaard om de oude kloon van Xarel·lo te behouden.
Het klimaat is voornamelijk mediterraan. In totaal bewerkt Enric slechts 1,5ha wijngaard. De wijngaarden liggen tussen 200 en 400 meter hoogte en de bodems zijn vooral een mix van klei en kalksteen, luchtig van structuur en arm aan organisch materiaal. De wijnen tonen zo de maximale expressie van de Xarello-variëteit: met een ziel, levendig, aromatisch zuiver en complex. In de mond, met volume en lengte en met tijd steeds boeiender. Enric Soler en Celler Credo by Recaredo zijn zonder twijfel de referentie op het gebied van stille witte wijnen in het Penedes gebied