2021 Raúl Pérez Ultreia Rapolao

Schrijf de eerste review over dit product
rotation
Nog 4 op voorraad
gift Cadeauverpakking mogelijk in winkelwagen Vanuit de winkelwagen kunt u een cadeaubericht of cadeauverpakking toevoegen aan de door u gekozen product(en).

Omschrijving

chevron-down

Raúl Pérez is op dit moment zonder twijfel de meest mediatieke wijnmaker van heel Spanje. Zijn wijnen zijn echter bijna niet te vinden! Iedereen praat erover, doch weinigen hebben ze reeds geproefd. Raúl is aanwezig in talloze appellaties en regio's, niet alleen in Spanje, maar ook in Zuid-Afrika, Portugal, Zuid-Amerika. De rode draad in zijn werk is de recuperatie van vieilles vignes van autochtone druivensoorten en het maken van authentieke wijnen met veel karakter en persoonlijkheid. Of om het met zijn eigen woorden te zeggen: 'Ik maak liever een ondrinkbaar slechte Galicische wijn, maar laat het dan tenminste een Galicische wijn zijn.' Hij heeft dan ook al tientallen wijnen gevinifieerd in ontelbaar verschillende streken (meestal in het noordwesten van Spanje, en ook daarbuiten), maar die echter nooit op de markt gebracht zijn. Hij test, hij probeert, en mislukt ook heel vaak. Deze manier van werken brengt hem natuurlijk wel ontzettend veel ervaring bij, waarmee hij dan later wel in staat is om het uiterste uit één druivensoort of uit één regio te halen.

Vandaag maakt hij of helpt hij mee aan meer dan 80 wijnen. Uiteindelijk heeft hij zich sinds kort ook min of meer gesetteld door twee minibodega's van hemzelf te verbouwen: eentje in de regio Tierra de León, in het dorpje Valdevimbre, en een andere in zijn geboortestreek Bierzo, waar hij in het dorpje Salas de los Barrios zijn eigen Ultreia's maakt, de absolute essentie van Mencía. Raúl werkt altijd zo puur mogelijk. Hij gebruikt het minimum aan SO2.

In alle wijnen die Raúl maakt, werkt hij met zo weinig mogelijk interventie. Voor de rode worden volledige trossen gebruikt en gevinifieerd in oude vaten. Er wordt niets toegevoegd noch gecorrigeerd. De wijn krijgt hierna een élevage, opnieuw in oude vaten en bovendien onder flor (de vaten worden dus niet bijgevuld). Deze flor geeft de wijn een natuurlijke bescherming tegen oxidatie tijdens de élevage en vermijdt het toevoegen van sulfiet. Deze flor is van nature aanwezig in de Ultreia-kelders en Raúl maakt er zowel gebruik van voor zijn witte als zijn rode wijnen!

De Raul Pérez Ultreia Rapolao rijpte uitsluitend in een eikenhouten foudre van 1.000 liter die eerder werd gebruikt voor een witte wijn. De druiven komen van een hoger gelegen stuk in de wijngaard Rapolao, en dat proeven we in deze haast Bourgondische stijl van Mencia. Klein rood en zwart fruit geven de indruk van een koeler klimaat, samen met de typische groene kruidigheid van Mencia. Deze fraaie Mencia van Perez zit vol met  geroosterde en kruidige tonen. Het heeft een goede rijpheid en een gematigd  alcoholpercentage (13%) . Medium bodied, elegant met een zacht mondgevoel en eikenhouten smaken in de afdronk. Van deze Ultreia Rapaola zijn 1.200 flessen geproduceerd. Onze vaste klanten weten dat wij een groot fan zijn van de wijnen uit deze streek gemaakt van Mencia (of de witte Godello) zoals de wijnen van Perez en bijvoorbeeld Val de Sil. De continentale invloeden en de stijl geven de wijnen een Bourgondische handtekening en geeft wijnen met een ongelooflijke prijs-kwaliteitverhouding!

WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u ook nog een mooie korting. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor adres

Specificaties

chevron-down
Wijnsoort Rood
Land Spanje
Regio Castilla y Leon
Appellatie Bierzo (Appellatie)
Wijnhuis Raul Perez
Druif Mencia
Biologisch gecertificeerd Nee
Natural wijn Nee
Vegan Nee
Jaar 2021
Drinken vanaf 2025
Drinken tot 2035
Alcohol % 13.5
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Parker rating 96
Smaakprofiel Aards, Boers, Complex, Donker fruit, Droog, Tannines, Vol
Drink momenten Barbecue, Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch

Wijnhuis

chevron-down

Raúl Pérez is op dit moment zonder twijfel de meest mediatieke wijnmaker van heel Spanje. Zijn wijnen zijn echter bijna niet te vinden! Iedereen praat erover, doch weinigen hebben ze reeds geproefd. Raúl is aanwezig in talloze appellaties en regio's, niet alleen in Spanje, maar ook in Zuid-Afrika, Portugal, Zuid-Amerika.

Wij volgen Raúl al sinds 2000; op dat moment werkte hij nog als oenoloog op het familiedomein Castro Ventosa in Valtuille de Abajo. Hij werkte daarnaast ook als oenoloog-consultant voor andere domeinen in Bierzo. Hij raffineerde de Mencia tot ongekende hoogtes, hielp ook Ricardo en Alvaro Palacios van start gaan met hun topdomein, en intussen proefde en probeerde hij onophoudelijk andere wijnen van over de hele wereld. Raúl is een rusteloze natuur en zijn nieuwsgierigheid en passie brengen hem steeds verder.

Tussen 2005 en 2007 verliet hij het familiedomein en vertrok hij voor een wijnodyssee. In een paar jaar tijd maakte hij naam en faam en werd hij een echte 'star' in de wijnwereld. De rode draad in zijn werk is de recuperatie van vieilles vignes van autochtone druivensoorten en het maken van authentieke wijnen met veel karakter en persoonlijkheid. Of om het met zijn eigen woorden te zeggen: 'Ik maak liever een ondrinkbaar slechte Galicische wijn, maar laat het dan tenminste een Galicische wijn zijn.' Hij heeft dan ook al tientallen wijnen gevinifieerd in ontelbaar verschillende streken (meestal in het noordwesten van Spanje, en ook daarbuiten), maar die echter nooit op de markt gebracht zijn. Hij test, hij probeert, en mislukt ook heel vaak. Deze manier van werken brengt hem natuurlijk wel ontzettend veel ervaring bij, waarmee hij dan later wel in staat is om het uiterste uit één druivensoort of uit één regio te halen.

Vandaag maakt hij of helpt hij mee aan meer dan 80 wijnen. Uiteindelijk heeft hij zich sinds kort ook min of meer gesetteld door twee minibodega's van hemzelf te verbouwen: eentje in de regio Tierra de León, in het dorpje Valdevimbre, en een andere in zijn geboortestreek Bierzo, waar hij in het dorpje Salas de los Barrios zijn eigen Ultreia's maakt, de absolute essentie van Mencía. Raúl werkt altijd biologisch en zo puur mogelijk. Hij gebruikt het minimum aan SO2. De wijnen die we van hem binnenkrijgen zijn steeds in minimale hoeveelheden en bovendien weten we bijna nooit wat we gaan binnenkrijgen, van welk jaar en hoeveel ... Dat is Raúl ten voeten uit. 

Recensies

chevron-down
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over: 2021 Raúl Pérez Ultreia Rapolao
loader
Bezig met laden...

check-circle U heeft uw review aangeboden ter goedkeuring.

Volg het laatste nieuws over al onze wijnen, acties en nieuwe selecties.

Laatste review

01.10.2024

kiyoh-stars-open
kiyoh-stars-filled

Goppion Caffè Jamaica Blue Mountain®-koffie blik 250 gram gemalen

"Zelden zulke lekkere koffie gehad. Zowel twee cappuccino drinkers als ee..." Ben Kelder

Bekijk product recensie