2023 Emilio Moro Bestizo


Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2023 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13%) |
Drink venster | 2025 - 2032 |
Beschikbaar per | 24 okt. 2024 |
Omschrijving
Bestizo werd in 2024 gecreëerd. Bestizo is de brug die verhalen verbindt, afstanden overbrugt en een ontmoetingspunt is. Het is de eerste rode wijn van Bodegas Emilio Moro uit de El Bierzo en is feitelijk een logisch vervolg op de witte Godello wijnen van Emilio Moro uit de Bierzo (Polvorete, Zarzal en Revelia). De naam Bestizo is gekozen om duidelijk te maken dat Emilio Moro steeds meer 'bercianos' (inwoner van El Bierzo) is.
De Mencia wijngaard komt uit de D.O: El Bierzo in het plaatsje Villafranca del Bierzo gelegen op een bodem van graniet, met schist en leisteen. De Mencia is terecht zeer in opmars - Het heeft zeer 'Bourgondische' trekken met mooie zuren, rood fruit, stevigheid en elegantie, maar dat alles tegen een totaal andere (lees: lagere) prijs.
De mencia druiven zijn gefermenteerd gedurende 7 dagen in 25.000L tanks met een maceratie van 12 dagen. Het wordt geproduceerd met een ondergedompelde dop, zonder overpompen. Het ondergaat malolactische gisting in roestvrijstalen tanks en rijpt vervolgens 8 maanden in 2.500-liter eiken vaten
De 2023 Emilio Moro Bestizo heeft de typische kersenrode kleur. Het boeket is fris en elegant, met een overwicht van rood en steenfruit: perzik en kers. Het heeft delicate kruidige en bloemige tonen. In de mond is het licht en evenwichtig, met een aangenaam gehemelte, vol persoonlijkheid, met een milde en zeer aangename nasmaak. Met wat jaartjes zal de wijn nog complexer worden.
WEETJE: In de Tab: Bijlage vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u die automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor Afhalen in Afrekenpagina. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Specificaties
Beschikbaar per | 24 okt. 2024 |
---|---|
Wijnsoort | Rood |
Land | Spanje |
Regio | Castilla y Leon |
Appellatie | Bierzo (Appellatie) |
Wijnhuis | Emilio Moro |
Druif | Mencia |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2023 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2032 |
Alcohol % | 13 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Vinous rating | 92 |
Wijnhuis
Het familiebedrijf Emilio Moro is sinds 1892 in Pesquera del Duero gevestigd. Deze bodega kan bogen op een traditie van drie generaties en omvat onder andere wijngaarden van meer dan 90 jaar oud. Door hun lange historie zijn ze in staat geweest om hun wijngaarden heel gericht uit te breiden met veelal Tinto Fino. De Finca Resalso en Crianza blinken uit in zuiverheid, elegantie en complexiteit. De top cuvées zijn van zeldzame klasse; de zeer oude wijnstokken van deze twee 'Pagos' geven een uiterst lage opbrengst wat resulteert in zeer complexe wijnen met een geweldige diepgang en temperament.
In 1987 werden er door Emilio Moro voor het eerst eigen wijnen onder eigen label op de markt gebracht. Met zo'n 200 hectare aan wijngaarden en een totale jaarproductie van can 1.5 miljoen flessen is het een modern en groot bedrijf. Dankzij de hoge kwaliteitsstandaarden en een innovatieve bedrijfsvoering is het tevens een van de meest toonaangevende wijnbedrijven. Dit geldt niet alleen in Spanje maar geld wereldwijd en dit wordt ook mede bevestigd dat het door Wine Enthusiast is genomineerd als Best Winery of the World. De focus van Emilio Moro op Research, Development en Innovatie is indrukwekkend en de enorme focus op kwaliteit zijn zeker een belangrijke factor in de hoge kwaliteit van alle wijnen maar laten we zeker niet vergeten dat de oude wijngaarden van Emilio Moro zijn gelegen in het mooiste gedeelte van de Ribera del Duero met een volstrekt uniek en uitermate geschikt terroir gelegen op grote hoogte. In 2017 heeft Wine Spectator de (2015) Emilio Moro op de 59th plaats gezet in de Prestigieuze Top 100 van werelds beste wijnen.
In 2008 stierf emilio Moro op 75-jarige leeftijd. In datzelfde jaar werd de Emilio Moro foundation opgericht die zich inzet om arme streken in de wereld te voorzien van schoon drinkwater en er de leefomstandigheden te verbeteren. Inmiddels geven Javier & José Moro leiding.
Het portfolio van emilio moro bestaat uit 5 rode wijnen welke allemaal zijn gemaakt van de regionale variant van de Tempranillo (tinto fino). Het bijzondere is dat er gebruik wordt gemaakt van een zeer oude pure kloon. De wijngaarden varieren tussen de 30-90 jaar oud maar zelfs de jongere wijngaarden zijn van de loten van deze unieke kloon. Bij Emilio moro maakt men geen gebruik van de termen Crianza of Reserva en de naam van de wijn staat voor het karakter van de wijn.
Recensies
Klantenreviews
Bijlagen


