2019 Milsetentayseis Tinto by Pago de Carraovejas

Wijnsoort Rood
Land Spanje
Regio Castilla y Leon
Appellatie Ribera del Duero
Wijnhuis Pago de Carraovejas
Jaar 2019
Druif Cabernet Sauvignon Merlot Tempranillo
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (15%)
Drink venster 2023 - 2034
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

Milsetentayseis La Peña is het nieuwe project van Alma Carraovejas die streeft naar slechts alleen top-kwaliteit komende van kleine plots gelegen in het meest unieke sub-gebied van de Ribera del Duero: Fuentenebro. De plots zijn zeer oude wijngaarden (Pre-Phylloxera) met daarin authentieke zeer oude Tinto variëteiten (5 stuks) van de Tinto de Fino (Tempranillo klonen) ruim 100 jaar geleden geplant (zie afbeelding met de zeer oude wijnstokken). De wijngaard is zeer hoog gelegen en heeft een uniek terroir en bodem gesteldheid wat nergens anders zo extreem voorkomt als in de Ribera del Duero.

Milsetentayseis betekent 1076 en dat is de hoogte van de wijngaard - één van de hoogst gelegen wijngaard in de Ribera del Duero. De wijn is een eerbetoon aan de Fuentenebro sub-regio met zijn unieke landschap, extreme hoogte en unieke aparte bodem. De wijngaard is gelegen naast een oude steenmijn en heeft een zeer opvallende roodachtige grond met een overschot aan minerale afzettingen waaronder kwarts, mica en veldspaat. Het is zeer arme grond, maar rijk aan mineralen en dit alles maakt wijnen van een onvergelijkbare intensiteit en zuiverheid.

De druiven zijn met de hand geoogst en vervoerd in kleine kratten van 12kg. De hele hele bossen worden voorzichtig gekneusd om de puurste essentie van elke variëteit te verkrijgen. Zowel fermentatie als daaropvolgende veroudering vond plaats in grote eiken 600 liter vaten waar de wijn rijpt op zijn droesem gedurende zes maanden om zo de complexiteit, textuur en ernst van deze wijn tot volle wasdom te laten komen.

Het is een wijn ontworpen om in de loop van de tijd te evolueren. Haar frisheid en intens mondgevoel zijn representatief voor een moderne stijl, met nadruk op elegantie, gladheid en balans.

Vineyard for 2019 Milsetentayseis Tinto by Pago de Carraovejas

Pago de Carraovejas is een project van de beroemde Chef Jose Maria Ruiz die deze wijn schenkt als huiswijn in zijn restaurant in Segovia onder de naam " Autor ".Sinds kort heeft het beroemde wijnhuis Ossian deze bodega onder haar hoede genomen. Pago de Carraovejas heeft unieke wijnen, ieder met zijn eigen unieke enorm boeiende persoonlijkheid. De wijnen hebben zeer expressieve aroma's, intense kleur, vlezige, krachtige en uitbundige smaak die elk van de kenmerken van elk ras manifesteert. De afgelopen jaren heeft deze bodega een enorme boost gemaakt en behoort nu tot de tophuizen uit de Ribera del Duero.

De bodega Pago de los Capellanes is gevestigd in het centrum van de beroemde wijnbouwregio Ribera del Duero in de provincie Burgos. Ze ligt net buiten Pedrosa del Duero, waar een van de beste druiven van de hele Ribera geoogst worden. De naam ‘Pago de los Capellanes’ is ook de naam van het gebied waarin de wijngaarden en wijnkelders liggen. Het Spaanse woord ‘pago’ betekent bestuursgebied. Pedrosa de Duero ligt op 800 meter hoogte. Op de hellingen van de regio domineren klei- en kalkbodems, waarin de druivenstokken diep geworteld moeten zijn om water te krijgen. Daardoor is er aan de ene kant een klein, maar aan de andere kant goed geconcentreerd productiepotentieel. Er valt per jaar 500 ml neerslag en de weersomstandigheden zijn extreem. De zomers zijn met tot wel 45 graden in de wijngaarden heel heet en de winters heel koud. Op sommige dagen is het 0 graden. Tijdens de oogst kan het overdag tot wel 25 graden worden, terwijl ’s nachts het vriespunt bereikt wordt. Dat bevordert het rijpingsproces van de druiven, wat het alcohol- en tanninegehalte weer verhoogt en de kleur versterkt. Maar de zuurtegraad blijft gelijk.

In het begin had het wijngoed maar een paar hectare met een paar duizend wijnstokken met de traditionele stiftsnoei. Later breidde het echtpaar Rodero de wijnbouwgrond uit tot meer dan 100 hectare. Op die grond is 80% met tempranillo (in de Ribera del Duero, wordt hij tinto fino genoemd), 10% met cabernet sauvignon en 10% met merlot beplant. De maximale productiehoeveelheid van het wijngoed is 5000 kg druiven per hectare. Dit aantal ligt beduidend onder de 7000 kg per hectare die het controleorgaan van Ribera del Duero voorschrijft.

Kenmerken
Wijnsoort Rood
Land Spanje
Regio Castilla y Leon
Appellatie Ribera del Duero
Wijnhuis Pago de Carraovejas
Druif Cabernet Sauvignon, Merlot, Tempranillo
Biologisch gecertificeerd Nee
Vegan Nee
Jaar 2019
Drinken vanaf 2023
Drinken tot 2034
Alcohol % 15
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Parker rating 93
James Suckling rating 94
Smaakprofiel Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Rood fruit, Tannines, Vol
Drink momenten Indruk maken, Lekker luxe, Open haard
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2019 Milsetentayseis Tinto by Pago de Carraovejas
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

27.03.2023

2018 Alejandro Fernandez El Vinculo Crianza

"Voor het eerst bij vrienden geproefd. Een geniale wijn. Donker en heel v..." Jos

Bekijk product recensie