Emilio Rojo

Tonen als Foto-tabel Lijst

1 product

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

Emilio Rojo is een icoon in de spaanse wijnbouw. Hij maakt jaarlijks een paar duizend flessen maximaal. De wijn komt van een-en hetzelfde perceel  waarop kris-kras door elkaar inheemse variëteiten van Ribeiro voorkomen. Emilio Rojo markeert het toppunt van wijnmaken en field-blending wat inmiddels ook door andere grootheden zoals Telmo Rodriguez wordt gehanteerd.

Door verschillende druivensoorten in 1 wijngaard te heben is een zeer oud gegeven en wordt inmiddels meer-en-meer toegepast omdat de bio-diversiteit de wijngaarden veel gezonder houdt en de wijnmaker kan veel meer complexiteit toevoegen (vroeg-rijpende en laat rijpende druiven om zo mooi fruit maar goede zuurgraad te krijgen). Emilio Roja werkt met de lokale variëteiten: Treixadura Godello Albariño Torrontés Lado en Caíño.

Het klimaat van Ribeiro is bijzonder vanwege zijn sterke Atlantische invloed, met jaarlijkse regenval van meer dan 900 liter per vierkante meter, maar gekenmerkt door een sterke thermische oscillatie die verband houdt met het binnenland. Voorjaarsvorst en hoge luchtvochtigheid zijn twee van de problemen waarmee de wijnboer elk jaar wordt geconfronteerd. In Ribeiro vallen de bodems van sábrego, het lokale woord dat verwijst naar afgebroken graniet, op. De orografie van het terrein heeft eeuwenlang de teelt van wijnstokken gedwongen met behulp van terrassen. Bovendien is de orografie zo abrupt dat er binnen hetzelfde perceel zeer verschillende soorten belichtingen zijn en dus verschillende rijpingsperioden.

De Ribeiro en zijn wijngaarden zijn een tuin van variëteiten. Soms worden de wijnstokken gemengd in de wijngaard, wat een uitdaging is als het gaat om het oogsten, omdat het meerdere oogsten voor elk perceel betekent. Emilio Rojo begint met verschillende oogsten op elk perceel afhankelijk van het ras en de rijpheid. Dit vindt vanzelfsprekend allemaal handmatig plaats en is extreem aarbeids-intensief. Op een perceel wordt soms wel 5 x ge-oogst daar de verschillende rassen door elkaar heen staan maar ook omdat Emilio Rojo een gedeelte van een soort vroeg oogst en een gedeelte later om zo perfecte balans te krijgen. Bij aankomst op de wijnmakerij wordt elke variëteit of elke zone apart van de rest verwerkt. Hiervoor beschikt hij over meerdere RVS, betonnen en eiken tanks. Na afzonderlijke bewerking en rijping wordt de wijn geblend om de interpretatie van ons landschap te verkrijgen met een immens kleurenpalet. De maximale productie is 5000 flessen en deze wijn is extreem zeldzaam.

Emilio Rojo