Ossian

Ossian wordt ook wel eens gekscherend de Witte Aalto genoemd omdat Ossian het mini-project is van Javier Zaccagnini, eveneens partner en directeur van Aalto in Ribera Del Duero, en Ismael Gazalo, wiens familie reeds jaren wijn maakt in de regio.

Oorsprong en Samenwerking

Ossian, ook wel gekscherend de "Witte Aalto" genoemd, is het nevenproject van Javier Zaccagnini, tevens partner en directeur van Aalto in Ribera Del Duero, en Ismael Gazalo, wiens familie al jaren wijn maakt in de regio. Dit project onderscheidt zich door de extreme oude Verdejo-wijngaarden in het dorpje 'Nieva', gelegen op 850 meter boven zeeniveau. De wijnstokken, die tussen de 100 en 160 jaar oud zijn, maken dit de oudste gecertificeerde wijngaard in Castilla y León.

Een Unieke Wijnbereiding

Bij Ossian wordt geen gewone Rueda gemaakt, zoals je er dertien in een dozijn vindt. Integendeel, Zaccagnini bracht een topoenoloog uit Bourgogne aan boord. Samen vinifiëren zij de kleine opbrengst unieke Verdejo op Bourgondische wijze, net zoals dat met Chardonnay gebeurt in Meursault en Puligny Montrachet. In sommige jaren wordt er een top-top cuvée gemaakt, 'Ossian Capitel', waarmee Ossian in enkele jaren uitgroeide tot de meest gerespecteerde witte wijn in Spanje.

Overname en Continuïteit

In 2013 is Ossian overgenomen door José María Ruiz (van het tophuis Pago de Carraovejas uit Ribera del Duero), en Zaccagnini heeft het bedrijf verlaten. Echter, de jonge wijnmakerij blijft gefocust op dezelfde hoge kwaliteitsnormen, en met nog meer innovaties behoort Ossian tot de absolute top van de Verdejo wijnen uit Rueda.

Natuurlijke Weerstand en Specifieke Bodemomstandigheden

Het overgrote deel van onze wijngaarden rond Nieva zijn geworteld in zandige bodems. Dit was cruciaal voor de weerstand tegen de phylloxera plaag van de late 19de eeuw: de larven van het insect kunnen niet overleven in de zandige textuur. Dankzij deze natuurlijke afweer vinden we hier nog ongeënte wijnstokken, oftewel wijnstokken die phylloxera voorafgaan.

Het Klimaat: Uitdaging en Karakterbepaler

Op een gemiddelde hoogte van 900 meter boven zeeniveau, zelfs meer dan 1.000 meter op sommige percelen, zijn de omstandigheden extreem. Hier vinden we winters met temperaturen tot wel vijftien graden onder nul, wat contrasteert met droge en hete zomers, die regelmatig dertig graden Celsius overschrijden. Deze omstandigheden vormen het unieke karakter van onze wijnen.

Ossian: Een Eeuwenoude Erfenis

Bij Ossian zetten we een erfenis voort die teruggaat tot vijf eeuwen. We werken om de honderdjarige wijngaarden te behouden en te herstellen die niet door phylloxera zijn uitgeroeid, op een land met bevoorrechte bodems en een extreem klimaat dat het karakter van de authentieke en oude Verdejo markeert.

De extreem oude Verdejo-wijngaarden zijn gelegen in het dorpje 'Nieva' en liggen op 850 meter boven zeespiegel. De wijnstokken zijn tussen de 100 en 160 jaar oud waardoor dit de langst gecertifieerde wijngaard in Castilla y León is. Op Ossian wordt niet zomaar een Rueda gemaakt zoals je er dertien in een dozijn vindt. Nee integendeel, Javier nam een topoenoloog uit Bourgogne onder de arm. Samen vinifiëren zij de kleine opbrengst unieke Verdejo op Bourgondische wijze, net zoals Pierre het met Chardonnay doet in Meursault en Puligny Montrachet. In sommige jaren wordt er een top-top cuvée gemaakt 'Ossian Capitel'. Ossian is in enkele jaren uitgegroeid tot Spanje's meest gerespecteerde witte wijn.

In 2013 is Ossian gekocht door José María Ruiz (van het tophuis Pago de Carraovejas uit de Ribera del Duero) en Zaccagnini heeft het het bedrijf verlaten. Toch blijft de jonge wijnmakerij gericht op dezelfde hoge kwaliteitsnormen en wordt er zelf nog meer ge-innoveerd en behoort Ossian tot de absolute top onder de Verdejo wijnen uit de Rueda.

 

Ossian