Bezig met laden... 368 view(s)

De 40ste druivenoogst van Ribera del Duero

Amsterdam, 15 december 2022 – Ribera del Duero heeft afgelopen maand op 12 november haar 40ste oogst officieel afgesloten. Het seizoen was de twee na langste van de geschiedenis, welgeteld 74 dagen. De extreme weersomstandigheden hebben een beslissende invloed gehad op de druiven, wat resulteerde in een van de meest complexe en diverse oogsten, met zeer uiteenlopend fruit dat verschillende kwaliteiten toont afhankelijk van het terroir.

Door droogte en hoge temperaturen begon dit jaar het seizoen al vroeg, namelijk op 30 augustus. De hitte vertraagde het rijpingsproces enigszins, maar de neerslag in september versnelde het proces waardoor de oogst alsnog vlot verliep. Deze oogst benadrukt het talent van de wijnmakers van Ribera del Duero. Zij begrijpen de omstandigheden van elk perceel, kennen het beste moment voor de oogst, analyseren en wachten geduldig waarna ze snel kunnen schakelen. Het weer was een bepalende factor voor de precieze timing van de oogst, waarbij de wijnmakers ieder een eigen oogsttijdstip per perceel bepaalden, afhankelijk van de staat van rijpheid of het soort wijn. Om preciezer te werken werd de oogst grotendeels met de hand gedaan. Een veeleisende klus, maar wel een garantie voor de beste kwaliteit.

De oogst werd dit jaar afgesloten met maar liefst 105 miljoen kilo. De toename van het aantal witte druivenrassen, vooral de Albillo Mayor, viel op. Deze witte inheemse variëteit is met 35% gegroeid vergeleken met de vorige oogst. Van de totale oogst van 105 miljoen kilo was de rode wijn verantwoordelijk voor maar liefst 103 miljoen kilo, daarvan werd de Tempranillo druif het meest geoogst.

Het wijnjaar 2022  in de Ribera del Duero

Vintage 2022 wordt ongetwijfeld een zeer interessant wijnjaar, waaruit wijnen zullen voortkomen met een uitgesproken karakter en een uitdrukking van het terroir en de makers. De witte en rosé wijnen hebben een aromatische intensiteit en frisheid van uitstekende kwaliteit. Tevens geschikt voor korte en middellange rijping in vaten, die kunnen zorgen voor meer complexiteit en smaakstructuur. De rode wijnen zijn sappig met een krachtige kleur, zijn aangenaam in de mond en hebben een intense expressie. Vanuit aromatisch oogpunt zijn ze gestructureerd en complex, ideaal voor korte, middellange en lange rijping op houten vaten.

Kortom, het 40ste jubileumjaar van Ribera del Duero wordt een afspiegeling van de oorsprongsbenaming, gekenmerkt door de diversiteit, complexiteit, bekwaamheid, creativiteit, innovatie en veerkracht van de producenten, die de druiven omzetten in wijn. Vintage 2022 heeft een buitengewoon bewaarpotentieel.

Doeltreffend zelfcontrole systeem         
De Consejo Regulador heeft samen met de technische afdeling een baanbrekend systeem opgezet om de oogst te controleren. De Bacchus webapplicatie is ontwikkeld om de druivenoogst, de productie, het wijnbeheer en alle procedures van de druiventelers en wijnhuizen te controleren. Ook op de locaties vonden er ook controles plaats.

Over Ribera del Duero  

Ribera del Duero is één van de bekende wijngebieden van Spanje met een hoge reputatie. Het wijnbouwgebied beslaat meer dan 25.000 hectare, telt 307 wijnmakers, bijna 8.000 druiventelers en ligt in het hart van Noord-Spanje, 120 kilometer boven Madrid. De wijnen hebben hun karakter te danken aan de hoge ligging van de wijngaarden aan de oevers van de rivier Duero, relatief dichtbij de Atlantische Oceaan. De wijngaarden liggen op 720 tot 1.100 meter boven de zeespiegel en er heerst een extreem klimaat met zeer hete zomers en ijskoude winters; negen maanden winter en drie maanden zonnehel. Het verschil tussen dag- en nachttemperaturen is enorm. Hierdoor ontwikkelen de druiven volle en complexe aroma’s. De wijnen uit Ribera del Duero DO onderscheiden zich door hun hoge kwaliteit, beperkte productie en innovatieve toewijding. Het harde werk, de creativiteit en de ervaring van de wijnbouwers en -makers is zeker terug te proeven in de wijnen en dit is wat Ribera del Duero uniek maakt.