2022 Ossian Verdejo Agricultura Ecologica

Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2022 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14.5%) |
Drink venster | 2024 - 2030 |
Beschikbaar per | 3 jul. 2025 |
- Koop 3 voor 38,95 32,19 en bespaar 7%
- Koop 6 voor 36,95 30,54 en bespaar 12%
Op voorraad
459 items beschikbaar
Omschrijving
De druiven worden handgeplukt en dat is geen sinecure want dit is een zeer oude wijngaard (100-160 jaar) met druivenstokken waar voor op de knieƫn moet worden gegaan. De wijn wordt na de pluk gekoeld en fermenteert met zijn eigen inheemse gisten. Na de fermentatie rijpt de wijn in barriques en foudres voor 9-12 maanden en daarna krijgt de Ossian nog flesrijping van een jaar voordat deze mondjesmaat beschikbaar komt. De Ossian is een expressieve Verdejo wijn en uniek in zijn soort. Wit fruit met tropische tonen, mineralen, een vleugje "roasted tones" en een geweldige afdronk. Uiterst gestileerde, complexe neus met boschampignons, truffel, biscuit en geroosterde amandelen. Heeft 94 Parker punten gekregen en 94 punten van James Suckling. De Ossian is een echte Top Verdejo! en Ecologisch/biologisch - zo lekker, maar aanbod is beperkt!!
WEETJE: De single vineyard voor de Ossian is niet aangetast door druivenluis ( pre-Phylloxera) en zijn daarom zo oud. dit komt omdat de luis zich verplaatst via een gangenstelsel in de grond. De grond van de Ossian en Ossian Capitel zijn zo extreem zanderig waardoor de luis niet in staat is om een gang te graven (deze stort dan weer in) en daarom zijn deze wijngaarden zo extreem oud en nog volledig authentiek. Vegan gecertificeerd
In de Tab: Bijlage vindt u de officiƫle factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u die automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor Afhalen in Afreken-pagina. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres
U kunt de volledige wijn reviews lezen van o.a. Parker, Suckling, Vinous en Wine Spectator via de links naast de afbeelding. Een gratis service voor onze klanten.Advies nodig bij het vinden van de ideale wijn bij uw gerecht. Klik hier voor onze exclusieve Sommelier. Gratis voor klanten van Grandcruwijnen.
1. Tartaar van coquilles met groene appel, limoen en dille
De fijne structuur en zoetheid van de coquilles sluiten naadloos aan bij de zachte, ronde stijl van de Ossian Verdejo. De groene appel en limoen versterken de frisse zuren en citrusaromaās in de wijn. Dille zorgt voor een subtiel kruidig accent dat mooi integreert met het florale en minerale karakter van de Verdejo.
2. Tagliatelle met citroenricotta en verse kruiden
De romige ricotta vangt de zachte, romige textuur van de wijn op, terwijl citroen en een mix van kruiden (zoals basilicum en dragon) de citrusaccenten en kruidigheid extra benadrukken.
3. Gegrilde zeekreeftstaart met beurre blanc van limoen
De minerale en citrusrijke profiel van de Verdejo harmoniseert met de boterachtige saus, terwijl de kreeft en de zuurtje van de limoen perfect uitgelicht worden.
4. Venkelāsinaasappelsalade met geitenkaas en geroosterde pijnboompitten
Venkel en sinaasappel spelen in op de citrus- en bloemige tonen, geitenkaas legt een romige laag, en de pijnboompitten vullen aan met een subtiel nootachtig accent.
5. Geroosterde asperges met parmaham en sappige perenāvinaigrette
De verfijnde mineraliteit en de rijpe peer-aanduidingen in de wijn vormen een elegant contrast met het hartige van parmaham en het frisse van de dressing.
6. Romige risotto met cantharellen en fijn geraspte pecorino
De umami-rijkdom van de paddenstoelen combineert heerlijk met de rokerige en nootachtige nuances in de wijn. De structuur van de risotto echoot de romigheid van de Verdejo.
Wijnhuis Ossian
Ossian is opgericht door Javier Zaccagnini, eveneens partner en directeur van Aalto in Ribera Del Duero, en Ismael Gazalo, wiens familie reeds jaren wijn maakt in de regio. Inmiddels is het fameuze wijnhuis Pago de Carraovejas eigenaar van Ossian en die hebben de trend doorgezet in het maken van absolute topkwaliteit wijnen. De extreem oude Verdejo-wijngaarden zijn gelegen in het dorpje 'Nieva' en liggen op 850 meter boven zeespiegel. De wijnstokken zijn tussen de 100 en 160 jaar oud waardoor dit de langst gecertifieerde biologische wijngaard in Castilla y León is. De wijngaarden zijn gelegen op zandgronden waardoor de Ossian nog is gemaakt van de originele niet ge-ënte authentieke druivenstokken (dus pre-Phylloxera). Op Ossian wordt niet zomaar een Rueda gemaakt zoals je er dertien in een dozijn vindt. Nee integendeel, Javier nam een topoenoloog uit Bourgogne in de arm. Samen vinifiëren zij de kleine opbrengst unieke Verdejo op Bourgondische wijze, net zoals Pierre het met Chardonnay doet in Meursault en Puligny Montrachet. In sommige jaren wordt er een top-top cuvée gemaakt 'Ossian Capitel'. Ossian is in enkele jaren uitgegroeid tot Spanje's meest gerespecteerde witte wijn en internationaal ook zeer gewild en gewaardeerd.

Specificaties
Beschikbaar per | 3 jul. 2025 |
---|---|
Wijnsoort | Wit |
Land | Spanje |
Regio | Castilla y Leon |
Appellatie | Tierra de León |
Wijnhuis | Ossian |
Druif | Verdejo |
Biologisch gecertificeerd | Ja |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2022 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2030 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Aanbieding | Staffelkorting |
Parker rating | 94 |
James Suckling rating | 94 |
Vinous rating | 94 |
Smaakprofiel | Aromatisch, Droog, Fris, Fruitig, Groen & grassig, Houtgerijpt, Strak, Wit fruit |
Drink momenten | Borrelen, Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Summer party, Terras, Voor alledag |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 94
Reviewed by:
Luis GutiƩrrez
Release Price:
$50
Drink Date:
2024 - 2032
They didn't have any frost in 2022 and were able to use grapes from all the plots for the 2022 Ossian. They have very old vines in Nieva and surrounding villages in the province of Segovia, 10 different villages, and it's rare that they all escape from frost. The blend is a very good representation, all fermented with indigenous yeasts in barrels and foudres, some in glass demijohns, which made for a very complete and pretty wine that seems to transcend the warm and dry character of the year. It has purity and is elegant and precise, with complexity, a fine thread and a very pleasant and varietal bitter twist in the finish. It has good ripeness, 13% alcohol and a sensation of balance, harmony and subtleness. 101,545 bottles produced. It was bottled in the summer of 2023.
Ossian, the Rueda project from the Pago de Carraovejas group, is building a new winery, studying their soils and improving their range. Production averages 190,000 bottles. 2022 is a very warm and round vintage, but the wines have much more freshness than anticipated; 2023 was cooler but affected by frost and therefore low yielding.
Published: Jun 19, 2025
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Score
94
Avg Price (ex-tax)
$ 35
Ossian Castilla y León 2022
Tuesday, Aug 13, 2024
Color
White
Country
Spain
Region
Castilla y León
Vintage
2022
A serious old-vine verdejo that shows the power of minerality. Lemon zest, wet stones and some chopped dried herbs. Creamy, medium- to full-bodied palate, but it remains transparent, limpid and textured. Drink now or hold.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
94
vintage: 2018
From: The Vast Bounty of Central Spain (Feb 2021)
Pale yellow-gold. Fresh peach, orange pith, pear and a suggestion of fennel on the powerfully scented nose, along with a hint of jasmine. Juicy and energetic in the mouth, offering vibrant Meyer lemon, pear nectar and honeysuckle flavors that are accented by a dusty mineral nuance. Silky and sharply focused on the finish, which shows strong, nervy lift, firm mineral cut and impressive persistence.
- By Josh Raynolds on February 2021
Owned by the Ruiz family of Pago de Carraovejas fame, Ossian, a 90-hectare estate, is, to my mind, the leading producer of white wines in central Spain and produces some of the best whites in the country. Dissatisfied with the political machinations of the Rueda DO, Ossian is not a member of the association. That means that their wines, despite being made from some of the regionās oldest (up to 200 years old!), ungrafted and pre-phylloxera bush vines in the prime Nieva zone and with no compromise or expense spared on quality, bear the simple Castilla y LĆ©on appellation. Itās worth noting that only ambient yeasts are used here, with no enzyme additions, which is way out of line with the normal, highly commercial practices of practically all of the bodegas in Rueda. As always, itās what in the bottle that counts, and these are wines that transcend Rueda. All of them see much longer fermentations than is the norm for Rueda, in a variety of vessels, mostly French oak. The top bottlings here will age effortlessly and show the minerality and complexity of serious white Burgundy after a couple of years. Also worth noting is that, the wines are made with the consulting help of Rafael Palacios, who makes some of Galiciaās most highly regarded white wines at As Sortes, his bodega in Valdeorras.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Ossian wordt ook wel eens gekscherend de Witte Aalto genoemd omdat Ossian het mini-project is van Javier Zaccagnini, eveneens partner en directeur van Aalto in Ribera Del Duero, en Ismael Gazalo, wiens familie reeds jaren wijn maakt in de regio.
Oorsprong en Samenwerking
Ossian, ook wel gekscherend de "Witte Aalto" genoemd, is het nevenproject van Javier Zaccagnini, tevens partner en directeur van Aalto in Ribera Del Duero, en Ismael Gazalo, wiens familie al jaren wijn maakt in de regio. Dit project onderscheidt zich door de extreme oude Verdejo-wijngaarden in het dorpje 'Nieva', gelegen op 850 meter boven zeeniveau. De wijnstokken, die tussen de 100 en 160 jaar oud zijn, maken dit de oudste gecertificeerde wijngaard in Castilla y León. Deze zeldzame Vieilles Vignes brengen een uniek karakter en diepe concentratie in de wijnen.
Een Unieke Wijnbereiding
Bij Ossian wordt geen gewone Rueda gemaakt, zoals je er dertien in een dozijn vindt. Integendeel, Zaccagnini bracht een topoenoloog uit Bourgogne aan boord. Samen vinifiƫren zij de kleine opbrengst unieke Verdejo op Bourgondische wijze, net zoals dat met Chardonnay gebeurt in Meursault en Puligny Montrachet. In sommige jaren wordt er een top-top cuvƩe gemaakt, 'Ossian Capitel', waarmee Ossian in enkele jaren uitgroeide tot de meest gerespecteerde witte wijn in Spanje.
Overname en ContinuĆÆteit
In 2013 is Ossian overgenomen door JosĆ© MarĆa Ruiz (van het tophuis Pago de Carraovejas uit Ribera del Duero), en Zaccagnini heeft het bedrijf verlaten. Echter, de jonge wijnmakerij blijft gefocust op dezelfde hoge kwaliteitsnormen, en met nog meer innovaties behoort Ossian tot de absolute top van de Verdejo wijnen uit Rueda.
Natuurlijke Weerstand en Specifieke Bodemomstandigheden
Het overgrote deel van onze wijngaarden rond Nieva zijn geworteld in zandige bodems. Dit was cruciaal voor de weerstand tegen de phylloxera plaag van de late 19de eeuw: de larven van het insect kunnen niet overleven in de zandige textuur. Dankzij deze natuurlijke afweer vinden we hier nog ongeƫnte wijnstokken, oftewel wijnstokken die phylloxera voorafgaan.
Het Klimaat: Uitdaging en Karakterbepaler
Op een gemiddelde hoogte van 900 meter boven zeeniveau, zelfs meer dan 1.000 meter op sommige percelen, zijn de omstandigheden extreem. Hier vinden we winters met temperaturen tot wel vijftien graden onder nul, wat contrasteert met droge en hete zomers, die regelmatig dertig graden Celsius overschrijden. Deze omstandigheden vormen het unieke karakter van onze wijnen.
Ossian: Een Eeuwenoude Erfenis
Bij Ossian zetten we een erfenis voort die teruggaat tot vijf eeuwen. We werken om de honderdjarige wijngaarden te behouden en te herstellen die niet door phylloxera zijn uitgeroeid, op een land met bevoorrechte bodems en een extreem klimaat dat het karakter van de authentieke en oude Verdejo markeert.
De extreem oude Verdejo-wijngaarden zijn gelegen in het dorpje 'Nieva' en liggen op 850 meter boven zeespiegel. De wijnstokken zijn tussen de 100 en 160 jaar oud waardoor dit de langst gecertifieerde wijngaard in Castilla y León is. Op Ossian wordt niet zomaar een Rueda gemaakt zoals je er dertien in een dozijn vindt. Nee integendeel, Javier nam een topoenoloog uit Bourgogne onder de arm. Samen vinifiëren zij de kleine opbrengst unieke Verdejo op Bourgondische wijze, net zoals Pierre het met Chardonnay doet in Meursault en Puligny Montrachet. In sommige jaren wordt er een top-top cuvée gemaakt 'Ossian Capitel'. Ossian is in enkele jaren uitgegroeid tot Spanje's meest gerespecteerde witte wijn.
In 2013 is Ossian gekocht door JosĆ© MarĆa Ruiz (van het tophuis Pago de Carraovejas uit de Ribera del Duero) en Zaccagnini heeft het het bedrijf verlaten. Toch blijft de jonge wijnmakerij gericht op dezelfde hoge kwaliteitsnormen en wordt er zelf nog meer ge-innoveerd en behoort Ossian tot de absolute top onder de Verdejo wijnen uit de Rueda.
De druiven worden handgeplukt en dat is geen sinecure want dit is een zeer oude wijngaard (100-160 jaar) met druivenstokken waar voor op de knieƫn moet worden gegaan. De wijn wordt na de pluk gekoeld en fermenteert met zijn eigen inheemse gisten. Na de fermentatie rijpt de wijn in barriques en foudres voor 9-12 maanden en daarna krijgt de Ossian nog flesrijping van een jaar voordat deze mondjesmaat beschikbaar komt. De Ossian is een expressieve Verdejo wijn en uniek in zijn soort. Wit fruit met tropische tonen, mineralen, een vleugje "roasted tones" en een geweldige afdronk. Uiterst gestileerde, complexe neus met boschampignons, truffel, biscuit en geroosterde amandelen. Heeft 94 Parker punten gekregen en 94 punten van James Suckling. De Ossian is een echte Top Verdejo! en Ecologisch/biologisch - zo lekker, maar aanbod is beperkt!!
WEETJE: De single vineyard voor de Ossian is niet aangetast door druivenluis ( pre-Phylloxera) en zijn daarom zo oud. dit komt omdat de luis zich verplaatst via een gangenstelsel in de grond. De grond van de Ossian en Ossian Capitel zijn zo extreem zanderig waardoor de luis niet in staat is om een gang te graven (deze stort dan weer in) en daarom zijn deze wijngaarden zo extreem oud en nog volledig authentiek. Vegan gecertificeerd
In de Tab: Bijlage vindt u de officiƫle factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u die automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor Afhalen in Afreken-pagina. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres
U kunt de volledige wijn reviews lezen van o.a. Parker, Suckling, Vinous en Wine Spectator via de links naast de afbeelding. Een gratis service voor onze klanten.Advies nodig bij het vinden van de ideale wijn bij uw gerecht. Klik hier voor onze exclusieve Sommelier. Gratis voor klanten van Grandcruwijnen.
1. Tartaar van coquilles met groene appel, limoen en dille
De fijne structuur en zoetheid van de coquilles sluiten naadloos aan bij de zachte, ronde stijl van de Ossian Verdejo. De groene appel en limoen versterken de frisse zuren en citrusaromaās in de wijn. Dille zorgt voor een subtiel kruidig accent dat mooi integreert met het florale en minerale karakter van de Verdejo.
2. Tagliatelle met citroenricotta en verse kruiden
De romige ricotta vangt de zachte, romige textuur van de wijn op, terwijl citroen en een mix van kruiden (zoals basilicum en dragon) de citrusaccenten en kruidigheid extra benadrukken.
3. Gegrilde zeekreeftstaart met beurre blanc van limoen
De minerale en citrusrijke profiel van de Verdejo harmoniseert met de boterachtige saus, terwijl de kreeft en de zuurtje van de limoen perfect uitgelicht worden.
4. Venkelāsinaasappelsalade met geitenkaas en geroosterde pijnboompitten
Venkel en sinaasappel spelen in op de citrus- en bloemige tonen, geitenkaas legt een romige laag, en de pijnboompitten vullen aan met een subtiel nootachtig accent.
5. Geroosterde asperges met parmaham en sappige perenāvinaigrette
De verfijnde mineraliteit en de rijpe peer-aanduidingen in de wijn vormen een elegant contrast met het hartige van parmaham en het frisse van de dressing.
6. Romige risotto met cantharellen en fijn geraspte pecorino
De umami-rijkdom van de paddenstoelen combineert heerlijk met de rokerige en nootachtige nuances in de wijn. De structuur van de risotto echoot de romigheid van de Verdejo.
Wijnhuis Ossian
Ossian is opgericht door Javier Zaccagnini, eveneens partner en directeur van Aalto in Ribera Del Duero, en Ismael Gazalo, wiens familie reeds jaren wijn maakt in de regio. Inmiddels is het fameuze wijnhuis Pago de Carraovejas eigenaar van Ossian en die hebben de trend doorgezet in het maken van absolute topkwaliteit wijnen. De extreem oude Verdejo-wijngaarden zijn gelegen in het dorpje 'Nieva' en liggen op 850 meter boven zeespiegel. De wijnstokken zijn tussen de 100 en 160 jaar oud waardoor dit de langst gecertifieerde biologische wijngaard in Castilla y León is. De wijngaarden zijn gelegen op zandgronden waardoor de Ossian nog is gemaakt van de originele niet ge-ënte authentieke druivenstokken (dus pre-Phylloxera). Op Ossian wordt niet zomaar een Rueda gemaakt zoals je er dertien in een dozijn vindt. Nee integendeel, Javier nam een topoenoloog uit Bourgogne in de arm. Samen vinifiëren zij de kleine opbrengst unieke Verdejo op Bourgondische wijze, net zoals Pierre het met Chardonnay doet in Meursault en Puligny Montrachet. In sommige jaren wordt er een top-top cuvée gemaakt 'Ossian Capitel'. Ossian is in enkele jaren uitgegroeid tot Spanje's meest gerespecteerde witte wijn en internationaal ook zeer gewild en gewaardeerd.

Beschikbaar per | 3 jul. 2025 |
---|---|
Wijnsoort | Wit |
Land | Spanje |
Regio | Castilla y Leon |
Appellatie | Tierra de León |
Wijnhuis | Ossian |
Druif | Verdejo |
Biologisch gecertificeerd | Ja |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2022 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2030 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Aanbieding | Staffelkorting |
Parker rating | 94 |
James Suckling rating | 94 |
Vinous rating | 94 |
Smaakprofiel | Aromatisch, Droog, Fris, Fruitig, Groen & grassig, Houtgerijpt, Strak, Wit fruit |
Drink momenten | Borrelen, Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Summer party, Terras, Voor alledag |
Parker
The Wine Advocate
RP 94
Reviewed by:
Luis GutiƩrrez
Release Price:
$50
Drink Date:
2024 - 2032
They didn't have any frost in 2022 and were able to use grapes from all the plots for the 2022 Ossian. They have very old vines in Nieva and surrounding villages in the province of Segovia, 10 different villages, and it's rare that they all escape from frost. The blend is a very good representation, all fermented with indigenous yeasts in barrels and foudres, some in glass demijohns, which made for a very complete and pretty wine that seems to transcend the warm and dry character of the year. It has purity and is elegant and precise, with complexity, a fine thread and a very pleasant and varietal bitter twist in the finish. It has good ripeness, 13% alcohol and a sensation of balance, harmony and subtleness. 101,545 bottles produced. It was bottled in the summer of 2023.
Ossian, the Rueda project from the Pago de Carraovejas group, is building a new winery, studying their soils and improving their range. Production averages 190,000 bottles. 2022 is a very warm and round vintage, but the wines have much more freshness than anticipated; 2023 was cooler but affected by frost and therefore low yielding.
Published: Jun 19, 2025
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Score
94
Avg Price (ex-tax)
$ 35
Ossian Castilla y León 2022
Tuesday, Aug 13, 2024
Color
White
Country
Spain
Region
Castilla y León
Vintage
2022
A serious old-vine verdejo that shows the power of minerality. Lemon zest, wet stones and some chopped dried herbs. Creamy, medium- to full-bodied palate, but it remains transparent, limpid and textured. Drink now or hold.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
94
vintage: 2018
From: The Vast Bounty of Central Spain (Feb 2021)
Pale yellow-gold. Fresh peach, orange pith, pear and a suggestion of fennel on the powerfully scented nose, along with a hint of jasmine. Juicy and energetic in the mouth, offering vibrant Meyer lemon, pear nectar and honeysuckle flavors that are accented by a dusty mineral nuance. Silky and sharply focused on the finish, which shows strong, nervy lift, firm mineral cut and impressive persistence.
- By Josh Raynolds on February 2021
Owned by the Ruiz family of Pago de Carraovejas fame, Ossian, a 90-hectare estate, is, to my mind, the leading producer of white wines in central Spain and produces some of the best whites in the country. Dissatisfied with the political machinations of the Rueda DO, Ossian is not a member of the association. That means that their wines, despite being made from some of the regionās oldest (up to 200 years old!), ungrafted and pre-phylloxera bush vines in the prime Nieva zone and with no compromise or expense spared on quality, bear the simple Castilla y LĆ©on appellation. Itās worth noting that only ambient yeasts are used here, with no enzyme additions, which is way out of line with the normal, highly commercial practices of practically all of the bodegas in Rueda. As always, itās what in the bottle that counts, and these are wines that transcend Rueda. All of them see much longer fermentations than is the norm for Rueda, in a variety of vessels, mostly French oak. The top bottlings here will age effortlessly and show the minerality and complexity of serious white Burgundy after a couple of years. Also worth noting is that, the wines are made with the consulting help of Rafael Palacios, who makes some of Galiciaās most highly regarded white wines at As Sortes, his bodega in Valdeorras.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Ossian wordt ook wel eens gekscherend de Witte Aalto genoemd omdat Ossian het mini-project is van Javier Zaccagnini, eveneens partner en directeur van Aalto in Ribera Del Duero, en Ismael Gazalo, wiens familie reeds jaren wijn maakt in de regio.
Oorsprong en Samenwerking
Ossian, ook wel gekscherend de "Witte Aalto" genoemd, is het nevenproject van Javier Zaccagnini, tevens partner en directeur van Aalto in Ribera Del Duero, en Ismael Gazalo, wiens familie al jaren wijn maakt in de regio. Dit project onderscheidt zich door de extreme oude Verdejo-wijngaarden in het dorpje 'Nieva', gelegen op 850 meter boven zeeniveau. De wijnstokken, die tussen de 100 en 160 jaar oud zijn, maken dit de oudste gecertificeerde wijngaard in Castilla y León. Deze zeldzame Vieilles Vignes brengen een uniek karakter en diepe concentratie in de wijnen.
Een Unieke Wijnbereiding
Bij Ossian wordt geen gewone Rueda gemaakt, zoals je er dertien in een dozijn vindt. Integendeel, Zaccagnini bracht een topoenoloog uit Bourgogne aan boord. Samen vinifiƫren zij de kleine opbrengst unieke Verdejo op Bourgondische wijze, net zoals dat met Chardonnay gebeurt in Meursault en Puligny Montrachet. In sommige jaren wordt er een top-top cuvƩe gemaakt, 'Ossian Capitel', waarmee Ossian in enkele jaren uitgroeide tot de meest gerespecteerde witte wijn in Spanje.
Overname en ContinuĆÆteit
In 2013 is Ossian overgenomen door JosĆ© MarĆa Ruiz (van het tophuis Pago de Carraovejas uit Ribera del Duero), en Zaccagnini heeft het bedrijf verlaten. Echter, de jonge wijnmakerij blijft gefocust op dezelfde hoge kwaliteitsnormen, en met nog meer innovaties behoort Ossian tot de absolute top van de Verdejo wijnen uit Rueda.
Natuurlijke Weerstand en Specifieke Bodemomstandigheden
Het overgrote deel van onze wijngaarden rond Nieva zijn geworteld in zandige bodems. Dit was cruciaal voor de weerstand tegen de phylloxera plaag van de late 19de eeuw: de larven van het insect kunnen niet overleven in de zandige textuur. Dankzij deze natuurlijke afweer vinden we hier nog ongeƫnte wijnstokken, oftewel wijnstokken die phylloxera voorafgaan.
Het Klimaat: Uitdaging en Karakterbepaler
Op een gemiddelde hoogte van 900 meter boven zeeniveau, zelfs meer dan 1.000 meter op sommige percelen, zijn de omstandigheden extreem. Hier vinden we winters met temperaturen tot wel vijftien graden onder nul, wat contrasteert met droge en hete zomers, die regelmatig dertig graden Celsius overschrijden. Deze omstandigheden vormen het unieke karakter van onze wijnen.
Ossian: Een Eeuwenoude Erfenis
Bij Ossian zetten we een erfenis voort die teruggaat tot vijf eeuwen. We werken om de honderdjarige wijngaarden te behouden en te herstellen die niet door phylloxera zijn uitgeroeid, op een land met bevoorrechte bodems en een extreem klimaat dat het karakter van de authentieke en oude Verdejo markeert.
De extreem oude Verdejo-wijngaarden zijn gelegen in het dorpje 'Nieva' en liggen op 850 meter boven zeespiegel. De wijnstokken zijn tussen de 100 en 160 jaar oud waardoor dit de langst gecertifieerde wijngaard in Castilla y León is. Op Ossian wordt niet zomaar een Rueda gemaakt zoals je er dertien in een dozijn vindt. Nee integendeel, Javier nam een topoenoloog uit Bourgogne onder de arm. Samen vinifiëren zij de kleine opbrengst unieke Verdejo op Bourgondische wijze, net zoals Pierre het met Chardonnay doet in Meursault en Puligny Montrachet. In sommige jaren wordt er een top-top cuvée gemaakt 'Ossian Capitel'. Ossian is in enkele jaren uitgegroeid tot Spanje's meest gerespecteerde witte wijn.
In 2013 is Ossian gekocht door JosĆ© MarĆa Ruiz (van het tophuis Pago de Carraovejas uit de Ribera del Duero) en Zaccagnini heeft het het bedrijf verlaten. Toch blijft de jonge wijnmakerij gericht op dezelfde hoge kwaliteitsnormen en wordt er zelf nog meer ge-innoveerd en behoort Ossian tot de absolute top onder de Verdejo wijnen uit de Rueda.