2019 El Principal Calicanto Jeroboam (3 liter)

85,95 71,03
Wijnsoort Rood
Land Chili
Regio Maipo Valley
Wijnhuis Viña EL Principal
Jaar 2019
Druif Cabernet Franc Cabernet Sauvignon Carmenere Syrah-Shiraz
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (14%)
Drink venster 2023 - 2030
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

Viña EL Principal behoort tot de absolute top uit Zuid Amerika - Chili en dat is niet vreemd want het huis is in 1993 opgericht door partners Jorge Fontaine Aldunate, eigenaar van het landgoed El Principal, en Jean Paul Valette, Franse wijnmaker en voormalig eigenaar van het beroemde Premier Grand Cru Classé Château Pavie in Saint-Émilion. Tegenwoordig is de eigenaar de Said Sandal Family en de wijnmakerij is van de meest exclusieve en premium van Chili met slechts 4 wijnen, maar een reeks wijnen van de hoogste kwaliteit die de geest en typiciteit van Chileense terroir weergeeft. De hand, traditie en ervaring van de familie Valette van Château Pavie komt in ieder element terug en de stijl (en keuze vd druivensoort) heeft onlosmakelijke een Bordelaises St Emillion twist maar enfin dat is niet vreemd gezien de achtergrond. 

Het terroir van El Principal, gelegen aan de voet van het Andesgebergte in de Alto Maipo-vallei (D.O Maipo Andes), was perfect voor hun project; De unieke combinatie van klimaat, bodemtype en hoogte maakte het ideaal voor het produceren van wijnen met karakter, unieke identiteit en buitengewone kwaliteit.

Het seizoen werd gekenmerkt door een regenachtige winter en een lente met goede temperaturen, helderheid en zonder neerslag. De zomer tot de maand januari registreerde gematigde temperaturen en een goede accumulatie van graaddagen, daarna werden in februari twee weken hoge temperaturen geregistreerd en kregen daarna een maand verse maart en zeer gematigde temperaturen, wat resulteerde in een langzame ophoping van suikers, conservering zuurgraad en een vertraging in de oogstdatum van de druiven. De opbrengst was 20% hoger dan het voorgaande seizoen met druiven van goede kleur, hoge zuurgraad en rijpe tannines.

Sinds de eerste jaargang van Calicanto in 2007 onderscheidt deze rode blend van Andetelmo Estate zich door zijn frisse en fruitige karakter, kruidige tonen en gepolijste, zijdezachte tannines. Mede door de hoger gelegen wijngaarden uit Andes krijgt de Callicanto een extra dosis helderheid en frisheid. Heerlijk fruitig met kruiden- en bessenaroma's combineert met een pittig spicy toets. Medium-bodied met fijne en ronde tannines, een zachte textuur en een goede balans onvergelijkbaar met de vaak zeer fruit gedreven wijnen uit Chili. Dit is een Chileense Fransman niet verrassend als de basis en opleiding komt van Château Pavie.

De wijngaard is gelegen op 770 m boven zeeniveau en bestaat uitLeem - Colluviaal van oorsprong. De wijngaard ligt sterkt onder invloed van de Oceaan met een significante invloed van het Andesgebergte. De gemiddelde ligt tussen de 18°C ​​en 22°C.  De wijn is een blend van de typische franse rassen: 49% Cabernet Sauvignon, 38% Carmenère, 3% Malbec, 3% Cabernet Franc, 7% Syrah welke 12 maanden verouderd in 100% Franse eik

Calicanto werd genoemd ter ere van de eerste brug die tussen 1767 en 1782 over de rivier de Mapocho in de stad Santiago werd gebouwd. In de loop van de tijd groeiden er verschillende winkels en bedrijven langs de zijkanten, waardoor het een van de eerste commerciële centra voor Chileense wijn was. Net als die eerste brug symboliseert Calicanto de unie tussen traditie en moderniteit en toewijding om wijnen van de hoogste kwaliteit te produceren die de ziel van het Chileense terroir uitdrukken door de Franse variëteiten die in de wijngaarden worden geplant.

Vineyard for 2019 El Principal Calicanto Jeroboam (3 liter)

Viña EL Principal behoort tot de absolute top uit Zuid Amerika - Chili en dat is niet vreemd want het huis is in 1993 opgericht door partners Jorge Fontaine Aldunate, eigenaar van het landgoed El Principal, en Jean Paul Valette, Franse wijnmaker en voormalig eigenaar van het beroemde Premier Grand Cru Classé Château Pavie in Saint-Émilion. Tegenwoordig is de eigenaar de Said Sandal Family en de wijnmakerij is van de meest exclusieve en premium van Chili met slechts 4 wijnen, maar een reeks wijnen van de hoogste kwaliteit die de geest en typiciteit van Chileense terroir weergeeft. De hand, traditie en ervaring van de familie Valette van Château Pavie komt in ieder element terug en de stijl (en keuze vd druivensoort) heeft onlosmakelijke een Bordelaises St Emillion twist maar enfin dat is niet vreemd gezien de achtergrond.Het terroir van El Principal, gelegen aan de voet van de Andes-bergketen in het Andes-deel van de Maipo-vallei (D.O. Maipo Andes) was de perfecte plek voor hun project.

Er zijn veel factoren die bijdragen aan het unieke karakter van Viña El Principal wijnen maar ongetwijfeld een van de belangrijkste is het uitzonderlijke terroir. Tegenwoordig bevindt het landgoed zich in de Valle de Alto Maipo (Maipo Andes ) op de hellingen van 
De oenologie van Viña El Principal is ontwikkeld vanaf de wijngaard. Deze wijnen worden geproduceerd met druiven die uitsluitend op het terrein worden verbouwd en waar de wijngaarden permanent worden bestudeerd en geanalyseerd met betrekking tot plantfysiologie en hun relatie tot het terroir om de beste blokken te identificeren en te perfectioneren en op deze manier de hoogste hoogwaardige grondstoffen. Alle oogsten worden handmatig uitgevoerd, met gecontroleerde producties en zorgvuldige selectie van clusters, zowel op het veld als in het magazijn. Later ondergaan we een zorgvuldig proces van traditionele Bordeaux-fermentatie en veroudering in eikenhouten vaten, wat resulteert in een unieke wijn die de elegantie en identiteit van het terroir weerspiegelt.

De wijnen worden uitsluitend gemaakt met druiven die in onze eigen wijngaarden worden verbouwd, waar we volledige controle hebben over de productie, de druiven met de hand oogsten en ze eerst in de wijngaard en daarna opnieuw in de wijnmakerij selecteren. Men maakt de wijnen zorgvuldig met behulp van traditionele technieken en rijpen ze in Frans eiken. Dit resulteert in wijnen met unieke kenmerken die de elegantie en identiteit van het terroir van El Principal weerspiegelen.

De naam van het wijnbedrijf is vernoemd naar Chief Picunche Andetelmo, "El Principal", de heer van de landen die het terroir vormt, in de uitlopers van het Andesgebergte in de Maipo Andes-vallei. Zijn visionaire en vreedzame karakter leverde hem het respect op van de Spaanse veroveraars, waarmee hij een geschiedenis van openheid en uitwisseling op gang bracht die tot op de dag van vandaag voortduurt. De geest van Andetelmo leeft voort in de wijnen, die alle adel en kwaliteit van een uniek terroir uitdrukken.

De wijnmaker van Viña EL Principal is Marco Puyo. Marco is een begrip in de internationale wijnbouw. Hij is landbouwingenieur en wijnmaker, afgestudeerd aan de Pontificia Universidad Católica de Chile, heeft 29 jaar in belangrijke Chileense wijnmakerijen gewerkt, waardoor hij de verschillende "terroirs" van Chili tot in detail kent. Op internationaal niveau oogstte hij druiven in Bordeaux, Champagne en Bourgondië in Frankrijk, Napa in de Verenigde Staten en de Uco-vallei in Argentinië. Sinds december 2020 is hij Executive Consultant en Winemaker van Viña El Principal.

Kenmerken
Wijnsoort Rood
Land Chili
Regio Maipo Valley
Wijnhuis Viña EL Principal
Druif Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Carmenere, Syrah-Shiraz
Biologisch gecertificeerd Nee
Vegan Nee
Jaar 2019
Drinken vanaf 2023
Drinken tot 2030
Alcohol % 14
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Parker rating 90
James Suckling rating 90
Smaakprofiel Aards, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Tannines, Vol
Drink momenten Barbecue, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2019 El Principal Calicanto Jeroboam (3 liter)
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

06.03.2023

2021 Quinta da Falorca Encruzado Reserva Blanco

"Na 19,20 nu 21 geproefd. Blijft toch een juweel van een wijn. vooral als..." Rolf

Bekijk product recensie