2016 Biondi Santi Brunello di Montalcino

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2016 |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2024 - 2060 |
Niet op voorraad
Momenteel niet beschikbaar
Stuur mij een e-mail als dit product terug is in voorraad
Omschrijving
Schitterende Brunello van de befaamde Biondi Santi, grondleggers van de Brunello. Het is een zeldzaam fenomeen dat een wijn zijn oorsprong kan herleiden tot een enkele man. Brunello di Montalcino dankt zijn bestaan echter aan het creatieve genie van Clemente Santi en zijn neef Ferruccio Biondi Santi, die in de achttiende eeuw begon met het produceren van op vat gerijpte wijnen van één variëteit in Montalcino, weddend op het buitengewone kwaliteitspotentieel van Sangiovese grosso. Sinds 1888, de eerste vintage van Brunello in de geschiedenis, is Biondi-Santi doorgegaan met het produceren van wijnen die bekend staan om hun elegantie en buitengewone levensduur.
Geen compromis. Alleen een nauwgezette, maar eenvoudige aandacht voor detail en een ambachtelijk gevoel voor uitmuntendheid begeleiden de productie van de Brunello Biondi-Santi, die uitsluitend wordt geproduceerd met op het landgoed geteelde druiven, met de hand geselecteerd uit hooggelegen wijngaarden. Het wordt gefermenteerd in cementvaten met alleen inheemse gisten en gerijpt in traditionele grote Slavische eikenhouten vaten.
2015 is een majestueuze vintage waar structuur, elegantie en frisheid samen iets bijzonders vormen. 2015 was een warm en droog jaar met constante warme temperaturen van mei tot augustus, waardoor de druiven een perfecte rijpheid bereikten met zoete, maar geurige aroma's. De oogst begon op 21 september. Deze Brunello 2015 heeft 3 jaar gerijpt in Slavonische eikenhouten vaten.
Deze Brunello di Montalcino Annata -Tenuta Greppo van Biondi Santi zit vol met geurig fruit, helemaal niet weelderig, met prominente tonen van verse kersen, typisch voor Sangiovese op grote hoogte. De vrucht komt delicaat naar voren uit een bedje van aromatische kruiden zoals tijm en rozemarijn met hints van zoethout. In de mond onthult de boeiende structuur zijn zijdeachtige tannines, ondersteund door het gebruikelijke gevoel van frisheid dat essentieel is voor de fijne balans die de kern vormt van Biondi-Santi. De afdronk is lang en verrassend hartig, wat bijdraagt aan de gastronomische persoonlijkheid van deze Brunello. Wijnen van Biondi-Santi zijn gemaakt voor de lange termijn, en de frisse zuurgraad die dit landgoed kenmerkt, is de belangrijkste reden waarom deze 2015 een prachtig bewaar-potentieel heeft en met de tijd nog zal verbeteren.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Toscane |
Appellatie | Brunello di Montalcino |
Iconen | Icoon Italië |
Wijnhuis | Biondi Santi |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2016 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2060 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 99 |
James Suckling rating | 96 |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Mineraal, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Professionele Recensies
Parker
RP 99
Reviewed by:
Monica Larner
Drink Date:
2028 - 2060
Wow, here is a vintage I've been anxiously waiting to try. The 2016 growing season was one of the best in recent memory in Montalcino, and if we look back in time, this vintage marks the year Biondi-Santi was sold to a French group. The prestigious 2016 Brunello di Montalcino Riserva proves a mighty collector's bottle that will undoubtedly gain in complexity and depth with careful bottle age. The wine offers wild nuances of forest berry and tart cherry, and there are herbal side notes as well as floral tones of dried violet and lilac. The tannins are soft, powdery and feel like they melt away on the palate.
Published: May 31, 2023
Rating
97+
Release Price
$229
Drink Date
2024 - 2048
Reviewed by
Monica Larner
Issue Date
18th Feb 2021
Source
February 2021 Week 3, The Wine Advocate
The Biondi-Santi 2015 Brunello di Montalcino exudes dark, velvety fruit and concentration while maintaining the signature elegance, suppleness and lithe personalty that distinguishes the iconic Il Greppo estate. I found this new release to be quite distinctive and exquisitely beautiful, setting it apart from many of the past vintages we are most familiar with. This 2015 edition is dark, exuberant and bold, but precise, focused and sharp as well. It will live for years in your cellar, but tasted now in its infancy, the wine shows blackberry, dried cherry, plum and dark cassis. Those dark fruit tones segue to a rich presentation of tar, spice, earth, tobacco and sweet balsam herb. The bouquet offers seamless and smooth transitions. This warm and sunny growing season favored richness and phenolic weight. Wines from Biondi-Santi are made for the long haul, and the fresh acidity that characterizes this estate is the principle reason why. However, I'd argue that this wine from 2015 will evolve over the years not only thanks to the freshness but more so thanks to the important structure of this solid and profound wine.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Biondi Santi is een van de meest sprekende producenten van de Brunello wijn. Biondi Santi is al meer dan 150 jaar eenvan de meest toonaangevende wijnproducenten uit Toscane en wordt gezien als de "Founder of Brunello di Montalcino" Door het microklimaat en de geologische ontwikkeling van dit gebied door de jaren heen zijn de heuvels rond Montalcino een van de oudste en meest perfecte gebieden van Italië om mooie kwaliteitswijnen te maken.
In de 16e eeuw was Montalcino al befaamd vanwege hun geweldig mooie wijnen. De echte bekendheid kreeg Montalcino echter pas nadat de Brunello was gemaakt. Dit geschiedde voor het eersin 1888. De eerste Brunello wijnen werden gemaakt door Ferruccio Biondi Santi. Hij heeft het werk van zijn grootvader Clemente Santi, een van de meest toonaangevende wijnmakers in die tijd, verder doorontwikkeld. Hij ontwikkelde een kloon van de Sangiovese druif, genaamd Sangiovese Grosso. Deze nieuwe druif werd ontwikkeld in de wijngaard genaamd "Greppo". In de kelders van Biondi Santi zijn nog Brunello wijnen te vinden van 1888. In september 1994 werd een groot gezelschap aan wijnjournalisten uitgenodigd om de "oude maar zo mooi gerijpte" wijnen uit de kelders van het domein te proeven. Zelfs de Brunello uit 1891 (103 jaar oud) werd met 10 punten, de hoogste waardering, beoordeeld.
Schitterende Brunello van de befaamde Biondi Santi, grondleggers van de Brunello. Het is een zeldzaam fenomeen dat een wijn zijn oorsprong kan herleiden tot een enkele man. Brunello di Montalcino dankt zijn bestaan echter aan het creatieve genie van Clemente Santi en zijn neef Ferruccio Biondi Santi, die in de achttiende eeuw begon met het produceren van op vat gerijpte wijnen van één variëteit in Montalcino, weddend op het buitengewone kwaliteitspotentieel van Sangiovese grosso. Sinds 1888, de eerste vintage van Brunello in de geschiedenis, is Biondi-Santi doorgegaan met het produceren van wijnen die bekend staan om hun elegantie en buitengewone levensduur.
Geen compromis. Alleen een nauwgezette, maar eenvoudige aandacht voor detail en een ambachtelijk gevoel voor uitmuntendheid begeleiden de productie van de Brunello Biondi-Santi, die uitsluitend wordt geproduceerd met op het landgoed geteelde druiven, met de hand geselecteerd uit hooggelegen wijngaarden. Het wordt gefermenteerd in cementvaten met alleen inheemse gisten en gerijpt in traditionele grote Slavische eikenhouten vaten.
2015 is een majestueuze vintage waar structuur, elegantie en frisheid samen iets bijzonders vormen. 2015 was een warm en droog jaar met constante warme temperaturen van mei tot augustus, waardoor de druiven een perfecte rijpheid bereikten met zoete, maar geurige aroma's. De oogst begon op 21 september. Deze Brunello 2015 heeft 3 jaar gerijpt in Slavonische eikenhouten vaten.
Deze Brunello di Montalcino Annata -Tenuta Greppo van Biondi Santi zit vol met geurig fruit, helemaal niet weelderig, met prominente tonen van verse kersen, typisch voor Sangiovese op grote hoogte. De vrucht komt delicaat naar voren uit een bedje van aromatische kruiden zoals tijm en rozemarijn met hints van zoethout. In de mond onthult de boeiende structuur zijn zijdeachtige tannines, ondersteund door het gebruikelijke gevoel van frisheid dat essentieel is voor de fijne balans die de kern vormt van Biondi-Santi. De afdronk is lang en verrassend hartig, wat bijdraagt aan de gastronomische persoonlijkheid van deze Brunello. Wijnen van Biondi-Santi zijn gemaakt voor de lange termijn, en de frisse zuurgraad die dit landgoed kenmerkt, is de belangrijkste reden waarom deze 2015 een prachtig bewaar-potentieel heeft en met de tijd nog zal verbeteren.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Toscane |
Appellatie | Brunello di Montalcino |
Iconen | Icoon Italië |
Wijnhuis | Biondi Santi |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2016 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2060 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 99 |
James Suckling rating | 96 |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Mineraal, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Parker
RP 99
Reviewed by:
Monica Larner
Drink Date:
2028 - 2060
Wow, here is a vintage I've been anxiously waiting to try. The 2016 growing season was one of the best in recent memory in Montalcino, and if we look back in time, this vintage marks the year Biondi-Santi was sold to a French group. The prestigious 2016 Brunello di Montalcino Riserva proves a mighty collector's bottle that will undoubtedly gain in complexity and depth with careful bottle age. The wine offers wild nuances of forest berry and tart cherry, and there are herbal side notes as well as floral tones of dried violet and lilac. The tannins are soft, powdery and feel like they melt away on the palate.
Published: May 31, 2023
Rating
97+
Release Price
$229
Drink Date
2024 - 2048
Reviewed by
Monica Larner
Issue Date
18th Feb 2021
Source
February 2021 Week 3, The Wine Advocate
The Biondi-Santi 2015 Brunello di Montalcino exudes dark, velvety fruit and concentration while maintaining the signature elegance, suppleness and lithe personalty that distinguishes the iconic Il Greppo estate. I found this new release to be quite distinctive and exquisitely beautiful, setting it apart from many of the past vintages we are most familiar with. This 2015 edition is dark, exuberant and bold, but precise, focused and sharp as well. It will live for years in your cellar, but tasted now in its infancy, the wine shows blackberry, dried cherry, plum and dark cassis. Those dark fruit tones segue to a rich presentation of tar, spice, earth, tobacco and sweet balsam herb. The bouquet offers seamless and smooth transitions. This warm and sunny growing season favored richness and phenolic weight. Wines from Biondi-Santi are made for the long haul, and the fresh acidity that characterizes this estate is the principle reason why. However, I'd argue that this wine from 2015 will evolve over the years not only thanks to the freshness but more so thanks to the important structure of this solid and profound wine.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Biondi Santi is een van de meest sprekende producenten van de Brunello wijn. Biondi Santi is al meer dan 150 jaar eenvan de meest toonaangevende wijnproducenten uit Toscane en wordt gezien als de "Founder of Brunello di Montalcino" Door het microklimaat en de geologische ontwikkeling van dit gebied door de jaren heen zijn de heuvels rond Montalcino een van de oudste en meest perfecte gebieden van Italië om mooie kwaliteitswijnen te maken.
In de 16e eeuw was Montalcino al befaamd vanwege hun geweldig mooie wijnen. De echte bekendheid kreeg Montalcino echter pas nadat de Brunello was gemaakt. Dit geschiedde voor het eersin 1888. De eerste Brunello wijnen werden gemaakt door Ferruccio Biondi Santi. Hij heeft het werk van zijn grootvader Clemente Santi, een van de meest toonaangevende wijnmakers in die tijd, verder doorontwikkeld. Hij ontwikkelde een kloon van de Sangiovese druif, genaamd Sangiovese Grosso. Deze nieuwe druif werd ontwikkeld in de wijngaard genaamd "Greppo". In de kelders van Biondi Santi zijn nog Brunello wijnen te vinden van 1888. In september 1994 werd een groot gezelschap aan wijnjournalisten uitgenodigd om de "oude maar zo mooi gerijpte" wijnen uit de kelders van het domein te proeven. Zelfs de Brunello uit 1891 (103 jaar oud) werd met 10 punten, de hoogste waardering, beoordeeld.