2011 Tenuta dell'Ornellaia Bolgheri Superiore Jeroboam (3 liter)

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2011 |
Druif | , , |
Inhoud (Alc) | 3 ltr (14.5%) |
Drink venster | 2016 - 2032 |
Niet op voorraad
Momenteel niet beschikbaar
Stuur mij een e-mail als dit product terug is in voorraad
Omschrijving
Tenuta dell’Ornellaia: Gelegen in Bolgheri, in het westen van Toscane, werd dit domein in 1981 opgericht door Marchese Lodovico Antinori. Het behoort tot de top van Italiaanse wijnmakers en staat bekend om zijn luxe rode wijnen in Bordeaux-stijl. Het oogstjaar 2011 wordt gekenmerkt door warmte en intensiteit, wat leidde tot rijpe, krachtige wijnen
De 2011 Ornellaia Bolgheri Superiore is een Bordeaux-blend, bestaande uit: Cabernet Sauvignon (51%): Zorgt voor structuur, kracht en donkere fruitaroma's. Merlot (32%): Voegt zachtheid, rijp fruit en een fluweelzachte textuur toe.
Cabernet Franc (11%): Geeft kruidige en florale tonen. Petit Verdot (6%): Versterkt de structuur en voegt complexe specerijtonen toe. De wijn rijpte 18 maanden in barriques (70% nieuw eikenhout) en daarna nog eens 12 maanden op fles. De Jeroboam-rijping verloopt langzamer, wat zorgt voor meer finesse en complexiteit. De blend werd pas na 12 maanden rijping samengesteld, gevolgd door nog eens 6 maanden rijping in de fles. Deze dubbele magnum zit in OWC/1
Kleur: Diep robijnrood, intens en stralend.
Neus: Complex en gelaagd, met aroma’s van rijp zwart fruit (bramen, zwarte kersen), gedroogde pruimen, kruiden (zoethout, cederhout), grafiet, chocolade, en subtiele tonen van vanille en toast.
Smaak: Vol, krachtig en zijdezacht, met smaken van cassis, donkere pruimen, tabak, leer, en een minerale ondertoon. De stevige tanninestructuur en levendige zuurgraad zorgen voor een prachtige balans.
Afdronk: Lang en indrukwekkend, met aanhoudende tonen van rijp fruit, kruiden en een vleugje geroosterde amandelen.
WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor Afhalen in Afrekenpagina. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Toscane |
Appellatie | Bolgheri |
Iconen | Icoon Italië |
Wijnhuis | Tenuta dell Ornellaia |
Druif | Cabernet Sauvignon, Merlot, Sangiovese |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2011 |
Drinken vanaf | 2016 |
Drinken tot | 2032 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 3 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 94 |
James Suckling rating | 96 |
Vinous rating | 97 |
Smaakprofiel | Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 94
Reviewed by:
Monica Larner
Release Price:
NA
Drink Date:
2016 - 2030
The 2011 Bolgheri Superiore Ornellaia lives up to the legacy of this important wine, thanks to its extreme intensity and its skillfully crafted bouquet. The excellent quality of fruit stands clear, despite the heat of the vintage, with pristine notes of dark cherry, exotic spice and chocolate. This expression of Ornellaia is composed of 51% Cabernet Sauvignon, 32% Merlot, 11% Cabernet Franc and 6% Petit Verdot. The results are nothing short of exuberant and this vintage will reward both those who decided to drink it early, as well as those who have the patience to wait. The only slight ruffle in this otherwise gorgeous presentation is the 2011 tannin that feels a touch aggressive. For that reason, its probably better to put the wine aside in your cellar.
Published: Oct 31, 2014
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Score
96
Avg Price (ex-tax)
$ 238
Ornellaia Bolgheri Superiore 2011
Tuesday, Nov 11, 2014
Color
Red
Country
Italy
Region
Tuscany
Vintage
2011
This shows incredible concentration with dark-berry, dark-chocolate, mint and rosemary character. Full body with a superb depth of fruit and polished tannins. It's chewy but caressing. This needs at least four or five years to come around. Powerful and intense. Yet it remains fresh and bright.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
97
Drinking Window
2017 - 2033
From: Exploring the Tuscan Coast (Sep 2014)
Another dark, intense wine, the 2011 Ornellaia boasts superb depth, richness and power. Here, too, the 2011 has tightened up quite a bit over the last six months. Today, the searing tannins are quite prominent, giving the 2011 an element of gravitas and muscle that argues for cellaring. How long? I am not sure, but the 2011 is built for the long haul. Savory herbs, new leather, menthol and cloves resonate on the huge finish.
- By Antonio Galloni on May 2014
Ornellaia's 2011s and 2012s are both highly expressive of their respective vintages. I remember stopping by Ornellaia in mid-August 2011, just as the harvest at Masseto was about to get started. It was very hot and dry, even for Bolgheri. Not surprisingly, those qualities show up in the wines. In challenging years Ornellaia can be more complete than Masseto because winemaker Axel Heinz can react to the vintage by optimizing the final blend. That is very much the case in 2011. When it comes to Masseto, however, the potential and limits of Merlot are on full display. The 2012s benefit from cooler growing season, especially in the summer months, where there were greater diurnal shifts. Readers looking for an attractive, mid-tier alternative to Tuscany's heavy hitters should check out Le Serre di Ornellaia, which has been particularly strong in recent years.
96+
Drinking Window
2019 - 2026
From: In a Tuscan State of Mind (Aug 2013)
The 2011 Ornellaia is another gorgeous wine. Mocha, plums, tobacco and licorice blossom from the glass in a rich, seamless wine endowed with stunning depth. Savory notes develop later, adding depth and resonance. The 2011 looks to have a broad drinking window that is sure to provide many stages of pleasure over the next 20+ years. The blend is approximately 55% Cabernet Sauvignon, 29% Merlot, 10% Cabernet Franc and 7% Petit Verdot.
- By Antonio Galloni on August 2013
This is a dazzling set of wines from Tenuta dell'Ornellaia. Winemaker Axel Heinz describes 2010 as the most atypical vintage he has ever seen. The harvest got off to a very late start, but ended in line with years such as 2004 and 2005. As an example, in 2010 Ornellaia started bringing in the Merlot on September 13, whereas in most years the entire Merlot crop is in the cellar by that date. The estate did more leaf pulling than normal in order to get the fruit ripe. Over the years, Ornellaia's wines from later harvests, even those of much lower overall quality, have aged exceptionally well. I expect that will be the case here as well. I also tasted the 2011s, from a diametrically opposite vintage, right after bottling. Those wines have the highest dry extracts ever seen at Ornellaia. It will be fascinating to see how the 2011s develop in the next year. Readers might want to see this video interview with Axel Heinz or my impressions of the 2010s, also on video.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Lodovico Antinori had bij zijn geboorte al een voorsprong. De Antinori's behoren al eeuwenlang tot de Florentijnse kooplieden adel en werden in 1385 al lid van het wijnkopersgilde. Sindsdien heeft er altijd wel één lid van de familie in de wijnhandel gezeten. De familielandgoederen in Toscane werden in de 18e en 19e eeuw flink uitgebreid en de familie deed veel ervaring op in de wijnmakerij. Begin deze eeuw richtte ze een invloedrijke handelsonderneming op. Markies Lodovico was een tijdje werkzaam in het familiebedrijf, maar besloot begin jaren '80 zijn eigen weg te gaan. Hij legde een uitgestrekte wijngaard aan op Tenuta dell'Ornelllaia, een familielandgoed in Bolgheri aan de Middellandse zee, 96 km van Florence.
Dit deel van de Maremma heeft niet alleen een schitterende wilde natuur, maar is ook een vruchtbaar landbouwgebied, een streek met veel potentieel voor wijnproductie. Lodovico's oom, markies Incisa della Rochetta, had de aandacht van de wijnwereld al op Bolgheri gevestigd met zijn pionierswerk op Tenuta San Guido en met zijn Sassiciaia, nu gezien als een van 's werelds grootste rode wijnen.
Lodovico Antinori trad in de voetsporen van zijn oom in het nabijgelegen Ornellaia, al maakt hij een heel ander type wijn. Van een aantal internationale autoriteiten op wijngebied leerde hij dat de bodem van Bolgheri qua karkakter op die van St.-Émilion en Pomerol in Bordeaux leek een ideaal was voor de productie van kwaliteitswijn. Het bijzondere van de Ornellaia wijngaard - voor Italiaanse begrippen - is het hoge percentage merlot. De assemblage voor Antinori's topwijn, de rode Ornellaia, bevat wel 40% merlot. Toch komt deze druif het meest tot haar recht bij de vigna veccia (oude wijnstokken) van het wijngoed. Sinds 1987 levert dit perceel het ruwe materiaal voor een cuvée van 100% merlot, de Masseto genaamd. De druiven voor deze wijn zijn geplukt onder een zonnige septemberhemel. Na de lange gisting van 18-20 dagen werd de wordt de wijn op natuurlijke wijze overgeheveld in tanks. Waarna een rijpingsproces in nieuwe Barriques. Het resultaat is een wijn met structuur, zeer zuiver fruit en een prachtige ballans.
Tenuta dell’Ornellaia: Gelegen in Bolgheri, in het westen van Toscane, werd dit domein in 1981 opgericht door Marchese Lodovico Antinori. Het behoort tot de top van Italiaanse wijnmakers en staat bekend om zijn luxe rode wijnen in Bordeaux-stijl. Het oogstjaar 2011 wordt gekenmerkt door warmte en intensiteit, wat leidde tot rijpe, krachtige wijnen
De 2011 Ornellaia Bolgheri Superiore is een Bordeaux-blend, bestaande uit: Cabernet Sauvignon (51%): Zorgt voor structuur, kracht en donkere fruitaroma's. Merlot (32%): Voegt zachtheid, rijp fruit en een fluweelzachte textuur toe.
Cabernet Franc (11%): Geeft kruidige en florale tonen. Petit Verdot (6%): Versterkt de structuur en voegt complexe specerijtonen toe. De wijn rijpte 18 maanden in barriques (70% nieuw eikenhout) en daarna nog eens 12 maanden op fles. De Jeroboam-rijping verloopt langzamer, wat zorgt voor meer finesse en complexiteit. De blend werd pas na 12 maanden rijping samengesteld, gevolgd door nog eens 6 maanden rijping in de fles. Deze dubbele magnum zit in OWC/1
Kleur: Diep robijnrood, intens en stralend.
Neus: Complex en gelaagd, met aroma’s van rijp zwart fruit (bramen, zwarte kersen), gedroogde pruimen, kruiden (zoethout, cederhout), grafiet, chocolade, en subtiele tonen van vanille en toast.
Smaak: Vol, krachtig en zijdezacht, met smaken van cassis, donkere pruimen, tabak, leer, en een minerale ondertoon. De stevige tanninestructuur en levendige zuurgraad zorgen voor een prachtige balans.
Afdronk: Lang en indrukwekkend, met aanhoudende tonen van rijp fruit, kruiden en een vleugje geroosterde amandelen.
WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor Afhalen in Afrekenpagina. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Toscane |
Appellatie | Bolgheri |
Iconen | Icoon Italië |
Wijnhuis | Tenuta dell Ornellaia |
Druif | Cabernet Sauvignon, Merlot, Sangiovese |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2011 |
Drinken vanaf | 2016 |
Drinken tot | 2032 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 3 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 94 |
James Suckling rating | 96 |
Vinous rating | 97 |
Smaakprofiel | Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Parker
The Wine Advocate
RP 94
Reviewed by:
Monica Larner
Release Price:
NA
Drink Date:
2016 - 2030
The 2011 Bolgheri Superiore Ornellaia lives up to the legacy of this important wine, thanks to its extreme intensity and its skillfully crafted bouquet. The excellent quality of fruit stands clear, despite the heat of the vintage, with pristine notes of dark cherry, exotic spice and chocolate. This expression of Ornellaia is composed of 51% Cabernet Sauvignon, 32% Merlot, 11% Cabernet Franc and 6% Petit Verdot. The results are nothing short of exuberant and this vintage will reward both those who decided to drink it early, as well as those who have the patience to wait. The only slight ruffle in this otherwise gorgeous presentation is the 2011 tannin that feels a touch aggressive. For that reason, its probably better to put the wine aside in your cellar.
Published: Oct 31, 2014
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Score
96
Avg Price (ex-tax)
$ 238
Ornellaia Bolgheri Superiore 2011
Tuesday, Nov 11, 2014
Color
Red
Country
Italy
Region
Tuscany
Vintage
2011
This shows incredible concentration with dark-berry, dark-chocolate, mint and rosemary character. Full body with a superb depth of fruit and polished tannins. It's chewy but caressing. This needs at least four or five years to come around. Powerful and intense. Yet it remains fresh and bright.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
97
Drinking Window
2017 - 2033
From: Exploring the Tuscan Coast (Sep 2014)
Another dark, intense wine, the 2011 Ornellaia boasts superb depth, richness and power. Here, too, the 2011 has tightened up quite a bit over the last six months. Today, the searing tannins are quite prominent, giving the 2011 an element of gravitas and muscle that argues for cellaring. How long? I am not sure, but the 2011 is built for the long haul. Savory herbs, new leather, menthol and cloves resonate on the huge finish.
- By Antonio Galloni on May 2014
Ornellaia's 2011s and 2012s are both highly expressive of their respective vintages. I remember stopping by Ornellaia in mid-August 2011, just as the harvest at Masseto was about to get started. It was very hot and dry, even for Bolgheri. Not surprisingly, those qualities show up in the wines. In challenging years Ornellaia can be more complete than Masseto because winemaker Axel Heinz can react to the vintage by optimizing the final blend. That is very much the case in 2011. When it comes to Masseto, however, the potential and limits of Merlot are on full display. The 2012s benefit from cooler growing season, especially in the summer months, where there were greater diurnal shifts. Readers looking for an attractive, mid-tier alternative to Tuscany's heavy hitters should check out Le Serre di Ornellaia, which has been particularly strong in recent years.
96+
Drinking Window
2019 - 2026
From: In a Tuscan State of Mind (Aug 2013)
The 2011 Ornellaia is another gorgeous wine. Mocha, plums, tobacco and licorice blossom from the glass in a rich, seamless wine endowed with stunning depth. Savory notes develop later, adding depth and resonance. The 2011 looks to have a broad drinking window that is sure to provide many stages of pleasure over the next 20+ years. The blend is approximately 55% Cabernet Sauvignon, 29% Merlot, 10% Cabernet Franc and 7% Petit Verdot.
- By Antonio Galloni on August 2013
This is a dazzling set of wines from Tenuta dell'Ornellaia. Winemaker Axel Heinz describes 2010 as the most atypical vintage he has ever seen. The harvest got off to a very late start, but ended in line with years such as 2004 and 2005. As an example, in 2010 Ornellaia started bringing in the Merlot on September 13, whereas in most years the entire Merlot crop is in the cellar by that date. The estate did more leaf pulling than normal in order to get the fruit ripe. Over the years, Ornellaia's wines from later harvests, even those of much lower overall quality, have aged exceptionally well. I expect that will be the case here as well. I also tasted the 2011s, from a diametrically opposite vintage, right after bottling. Those wines have the highest dry extracts ever seen at Ornellaia. It will be fascinating to see how the 2011s develop in the next year. Readers might want to see this video interview with Axel Heinz or my impressions of the 2010s, also on video.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Lodovico Antinori had bij zijn geboorte al een voorsprong. De Antinori's behoren al eeuwenlang tot de Florentijnse kooplieden adel en werden in 1385 al lid van het wijnkopersgilde. Sindsdien heeft er altijd wel één lid van de familie in de wijnhandel gezeten. De familielandgoederen in Toscane werden in de 18e en 19e eeuw flink uitgebreid en de familie deed veel ervaring op in de wijnmakerij. Begin deze eeuw richtte ze een invloedrijke handelsonderneming op. Markies Lodovico was een tijdje werkzaam in het familiebedrijf, maar besloot begin jaren '80 zijn eigen weg te gaan. Hij legde een uitgestrekte wijngaard aan op Tenuta dell'Ornelllaia, een familielandgoed in Bolgheri aan de Middellandse zee, 96 km van Florence.
Dit deel van de Maremma heeft niet alleen een schitterende wilde natuur, maar is ook een vruchtbaar landbouwgebied, een streek met veel potentieel voor wijnproductie. Lodovico's oom, markies Incisa della Rochetta, had de aandacht van de wijnwereld al op Bolgheri gevestigd met zijn pionierswerk op Tenuta San Guido en met zijn Sassiciaia, nu gezien als een van 's werelds grootste rode wijnen.
Lodovico Antinori trad in de voetsporen van zijn oom in het nabijgelegen Ornellaia, al maakt hij een heel ander type wijn. Van een aantal internationale autoriteiten op wijngebied leerde hij dat de bodem van Bolgheri qua karkakter op die van St.-Émilion en Pomerol in Bordeaux leek een ideaal was voor de productie van kwaliteitswijn. Het bijzondere van de Ornellaia wijngaard - voor Italiaanse begrippen - is het hoge percentage merlot. De assemblage voor Antinori's topwijn, de rode Ornellaia, bevat wel 40% merlot. Toch komt deze druif het meest tot haar recht bij de vigna veccia (oude wijnstokken) van het wijngoed. Sinds 1987 levert dit perceel het ruwe materiaal voor een cuvée van 100% merlot, de Masseto genaamd. De druiven voor deze wijn zijn geplukt onder een zonnige septemberhemel. Na de lange gisting van 18-20 dagen werd de wordt de wijn op natuurlijke wijze overgeheveld in tanks. Waarna een rijpingsproces in nieuwe Barriques. Het resultaat is een wijn met structuur, zeer zuiver fruit en een prachtige ballans.