2020 Masseto

Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2020 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2026 - 2050 |
Op voorraad
6 items beschikbaar
Omschrijving
De Ornellaia Masseto heeft zich de afgelopen jaren prachtig ontwikkeld met betrekking tot de evolutie van eiken en flesrijping. Dit is een zeer onderscheidende editie van de Italiaanse Merlot die voor een zijdezachte en gestroomlijnde wijn zorgt. De Masseto is een (cult)wijn van grote klasse! De smaak is vol, elegant, veel rood fruit, perfecte tannines en een afdronk van een perfecte lengte. In de neus aroma’s van rood fruit, zoals pruimen, jam en hints van chocolade. Deze wijn is nu op dronk, maar zal zich op de fles, de komende jaren, in kwaliteit verder ontwikkelen.Een wijn van grote klasse! De smaak is vol, elegant, veel rood fruit, perfecte tannines en een afdronk van een perfecte lengte. In de neus aroma’s van rood fruit, zoals pruimen, jam en hints van chocolade.
Deze 2020 volgt de 2019 met naast hoofdzakelijk Merlot nu ook Cabernet Franc toegevoegd. De Masseto heeft twee belangrijke thema's centraal: concentratie en elegantie. En het beheren van die twee schijnbaar contrasterende elementen vereist een beetje magie. Dat is de Masseto-magie waarnaar we op zoek zijn. De Masseto levert het met heerlijk geconcentreerd fruit, bramen, geïntegreerde kruiden, tabak, geplette leisteen, potloodscheren en veel textuur voor een blijvend mondgevoel. Donker fruit en rijpe bramen vloeien langzaam over in specerijen, leer, chocolade en zoete tabak. De wijn vertoont een royale extractie en concentratie; het blijft echter overal licht en opgetild en zo waanzinnig in balans.
WEETJE: De Ornellaia Masseto is ook een wijn welke alleen maar wordt gedistribueerd via de Place du Bordeaux waar wij als Grandcruwijnen rechtstreeks kunnen inkopen. Wees zeer beducht op nep-flessen waarvan er veel meer in de markt zijn dan de officiële Masseto dus koop deze iconische wijn altijd bij een officiële wijnhandelaar. In de Tab: Bijlage vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u die automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u ook nog een mooie korting. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor adres.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Toscane |
Appellatie | Super Tuscan |
Iconen | Icoon Italië |
Wijnhuis | Tenuta dell Ornellaia |
Druif | Merlot |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2026 |
Drinken tot | 2050 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 97 |
James Suckling rating | 99 |
Vinous rating | 98 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 96+
Reviewed by:
Monica Larner
Release Price:
$800
Drink Date:
2026 - 2050
The 2020 Masseto now sees new DNA with a touch of Cabernet Franc added to this celebrated Merlot-based icon wine. This is a vintage of enormous richness and density, and everything about the wine is taken up a notch or two (including the bottle glass weight and the 15% alcohol content). But Axel Heinz and his team are well prepared for the hot vintages like 2020, and changes to farming and canopy management ensure even ripening. This wine is always hard to analyze in its youth. It needs many more years to soften and flesh out. Give it time.
Following a very productive 17 years at Masseto and Ornellaia, Estate Director Axel Heinz announced in March of this year that he was leaving his position. He will join Château Lascombes in Bordeaux as CEO. Axel was born in Germany, raised in France and established a brilliant winemaking career in Italy. "It makes it difficult to know which national soccer team to root for," he once joked with me. Under his time at Masseto and Ornellaia, the two brands grew in respective strength with individual identities. His new releases command some of the highest prices in Italian wine and are sought after by collectors worldwide. Axel oversaw the construction of the new Masseto winery, and he launched a second wine called Massetino (new vintages of both are reviewed here). Axel was quoted in the Italian press as saying, "Italy will stay in my heart forever, but it's time to go back to France."
I visited with Axel Heinz and the newly-appointed Masseto winemaker Gaia Cinnirella in early July to taste a preview sample of the 2020 Masseto and the 2020 Massetino that are hitting the market now. My review of the 15,000-bottle 2020 Massetino was published in May: https://www.robertparker.com/wines/TGgDqjsgpQZ4E4Rh2. Massetino was first produced in 2017, and this Merlot-based wine (with a small part Cabernet Franc) is already enjoying big success as the winery's "lower-entry" wine. The flagship remains Masseto (now in its 36th year). The iconic Merlot-based wine also has a small element of Cabernet Franc (from 6% to 7%) in the 2019 and the 2020 vintages. The decision to add the Cabernet Franc is part of a greater discussion on the impact of climate change in coastal Tuscan wines. Whether Cabernet Franc will be added to Masseto in the future will be decided on a vintage-by-vintage basis. The fact remains that Cabernet Franc performs very well in this specific environment. The estate had the opportunity to replant vines on blue clay soils that were previously used for the white wine Poggio alle Gazze dell'Ornellaia. They wanted to try a new variety. The scorching hot 2017 vintage caused further concern about warming summer temperatures, and Estate Director Axel Heinz was generally looking for a new approach with Masseto. Blending in the Cabernet Franc was a natural outcome, and Heinz cites inspiration from Pomerol and Saint-Émilion. After the classic 2019 vintage and the full-bodied 2020 vintage, comes the highly anticipated 2021 vintage. Heinz says, “The dry season concentrated the grapes, which yielded intense wines with great potential. The colors are particularly intense, like the aromas characterized by fully ripened black fruit. In the mouth, we find the unmistakable balance between richness and firmness that distinguishes Masseto. The wines develop a rich and concentrated palate, with dense and velvety tannins, as the result of careful and soft extraction, underpinned by striking acidity that is reminiscent of some of the best vintages, such as 2006, 2010 and 2016.”
Published: May 31, 2023
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
MASSETO TOSCANA 2020
Monday, August 7, 2023
CountryItaly
RegionTuscany
Vintage2020
CHECK PRICE
DOWNLOAD SHELFTALKER
Score
99
Intense aromas of ripe herbs, plums, green coffee beans, and hazelnuts. Turns to crushed berries and orange peel. Full-bodied with superb concentration and fine, velvety tannins that run the length of the wine. It's big but agile and gorgeous. Merlot. What a wine! Best after 2030.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
98
Drinking Window
2027 - 2045
From: Exploring New Releases from Coastal Tuscany (Aug 2023)
The 2020 Masseto is superb. Bright and vibrant in the glass, the 2020 offers up an exciting mix of dark-toned fruit, mocha, spice, leather, tobacco, cedar and a kiss of French oak. Lively acids and Franc aromatics lend vibrancy throughout. The Franc is so evident today. This is exceptionally polished and sophisticated, albeit a touch slender relative to most years. In 2020, Masseto is more finesse than power.
- By Antonio Galloni on August 2023
There's quite a bit of news at Ornellaia and sister estate Masseto. Longtime Estate Manager Axel Heinz departed the wineries earlier this summer for his native Bordeaux, which opens a new chapter for both estates. “Two thousand-twenty was the last in a trio of vintages with more rain than usual and no drought, but quite a bit of heat during summer." Heinz explained. "Temperatures moderated in August, with the arrival of cool evenings. We picked quite a bit of Merlot early for the aromatics. Temperatures then rose markedly, leading to a week of rain, and then finally to good weather through to the end of harvest."
Masseto is a terrific example of the restrained style of 2020, while Massetino is an equally fine and representative 2021.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Lodovico Antinori had bij zijn geboorte al een voorsprong. De Antinori's behoren al eeuwenlang tot de Florentijnse kooplieden adel en werden in 1385 al lid van het wijnkopersgilde. Sindsdien heeft er altijd wel één lid van de familie in de wijnhandel gezeten. De familielandgoederen in Toscane werden in de 18e en 19e eeuw flink uitgebreid en de familie deed veel ervaring op in de wijnmakerij. Begin deze eeuw richtte ze een invloedrijke handelsonderneming op. Markies Lodovico was een tijdje werkzaam in het familiebedrijf, maar besloot begin jaren '80 zijn eigen weg te gaan. Hij legde een uitgestrekte wijngaard aan op Tenuta dell'Ornelllaia, een familielandgoed in Bolgheri aan de Middellandse zee, 96 km van Florence.
Dit deel van de Maremma heeft niet alleen een schitterende wilde natuur, maar is ook een vruchtbaar landbouwgebied, een streek met veel potentieel voor wijnproductie. Lodovico's oom, markies Incisa della Rochetta, had de aandacht van de wijnwereld al op Bolgheri gevestigd met zijn pionierswerk op Tenuta San Guido en met zijn Sassiciaia, nu gezien als een van 's werelds grootste rode wijnen.
Lodovico Antinori trad in de voetsporen van zijn oom in het nabijgelegen Ornellaia, al maakt hij een heel ander type wijn. Van een aantal internationale autoriteiten op wijngebied leerde hij dat de bodem van Bolgheri qua karkakter op die van St.-Émilion en Pomerol in Bordeaux leek een ideaal was voor de productie van kwaliteitswijn. Het bijzondere van de Ornellaia wijngaard - voor Italiaanse begrippen - is het hoge percentage merlot. De assemblage voor Antinori's topwijn, de rode Ornellaia, bevat wel 40% merlot. Toch komt deze druif het meest tot haar recht bij de vigna veccia (oude wijnstokken) van het wijngoed. Sinds 1987 levert dit perceel het ruwe materiaal voor een cuvée van 100% merlot, de Masseto genaamd. De druiven voor deze wijn zijn geplukt onder een zonnige septemberhemel. Na de lange gisting van 18-20 dagen werd de wordt de wijn op natuurlijke wijze overgeheveld in tanks. Waarna een rijpingsproces in nieuwe Barriques. Het resultaat is een wijn met structuur, zeer zuiver fruit en een prachtige ballans.
De Ornellaia Masseto heeft zich de afgelopen jaren prachtig ontwikkeld met betrekking tot de evolutie van eiken en flesrijping. Dit is een zeer onderscheidende editie van de Italiaanse Merlot die voor een zijdezachte en gestroomlijnde wijn zorgt. De Masseto is een (cult)wijn van grote klasse! De smaak is vol, elegant, veel rood fruit, perfecte tannines en een afdronk van een perfecte lengte. In de neus aroma’s van rood fruit, zoals pruimen, jam en hints van chocolade. Deze wijn is nu op dronk, maar zal zich op de fles, de komende jaren, in kwaliteit verder ontwikkelen.Een wijn van grote klasse! De smaak is vol, elegant, veel rood fruit, perfecte tannines en een afdronk van een perfecte lengte. In de neus aroma’s van rood fruit, zoals pruimen, jam en hints van chocolade.
Deze 2020 volgt de 2019 met naast hoofdzakelijk Merlot nu ook Cabernet Franc toegevoegd. De Masseto heeft twee belangrijke thema's centraal: concentratie en elegantie. En het beheren van die twee schijnbaar contrasterende elementen vereist een beetje magie. Dat is de Masseto-magie waarnaar we op zoek zijn. De Masseto levert het met heerlijk geconcentreerd fruit, bramen, geïntegreerde kruiden, tabak, geplette leisteen, potloodscheren en veel textuur voor een blijvend mondgevoel. Donker fruit en rijpe bramen vloeien langzaam over in specerijen, leer, chocolade en zoete tabak. De wijn vertoont een royale extractie en concentratie; het blijft echter overal licht en opgetild en zo waanzinnig in balans.
WEETJE: De Ornellaia Masseto is ook een wijn welke alleen maar wordt gedistribueerd via de Place du Bordeaux waar wij als Grandcruwijnen rechtstreeks kunnen inkopen. Wees zeer beducht op nep-flessen waarvan er veel meer in de markt zijn dan de officiële Masseto dus koop deze iconische wijn altijd bij een officiële wijnhandelaar. In de Tab: Bijlage vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u die automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u ook nog een mooie korting. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor adres.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Toscane |
Appellatie | Super Tuscan |
Iconen | Icoon Italië |
Wijnhuis | Tenuta dell Ornellaia |
Druif | Merlot |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2026 |
Drinken tot | 2050 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 97 |
James Suckling rating | 99 |
Vinous rating | 98 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Parker
The Wine Advocate
RP 96+
Reviewed by:
Monica Larner
Release Price:
$800
Drink Date:
2026 - 2050
The 2020 Masseto now sees new DNA with a touch of Cabernet Franc added to this celebrated Merlot-based icon wine. This is a vintage of enormous richness and density, and everything about the wine is taken up a notch or two (including the bottle glass weight and the 15% alcohol content). But Axel Heinz and his team are well prepared for the hot vintages like 2020, and changes to farming and canopy management ensure even ripening. This wine is always hard to analyze in its youth. It needs many more years to soften and flesh out. Give it time.
Following a very productive 17 years at Masseto and Ornellaia, Estate Director Axel Heinz announced in March of this year that he was leaving his position. He will join Château Lascombes in Bordeaux as CEO. Axel was born in Germany, raised in France and established a brilliant winemaking career in Italy. "It makes it difficult to know which national soccer team to root for," he once joked with me. Under his time at Masseto and Ornellaia, the two brands grew in respective strength with individual identities. His new releases command some of the highest prices in Italian wine and are sought after by collectors worldwide. Axel oversaw the construction of the new Masseto winery, and he launched a second wine called Massetino (new vintages of both are reviewed here). Axel was quoted in the Italian press as saying, "Italy will stay in my heart forever, but it's time to go back to France."
I visited with Axel Heinz and the newly-appointed Masseto winemaker Gaia Cinnirella in early July to taste a preview sample of the 2020 Masseto and the 2020 Massetino that are hitting the market now. My review of the 15,000-bottle 2020 Massetino was published in May: https://www.robertparker.com/wines/TGgDqjsgpQZ4E4Rh2. Massetino was first produced in 2017, and this Merlot-based wine (with a small part Cabernet Franc) is already enjoying big success as the winery's "lower-entry" wine. The flagship remains Masseto (now in its 36th year). The iconic Merlot-based wine also has a small element of Cabernet Franc (from 6% to 7%) in the 2019 and the 2020 vintages. The decision to add the Cabernet Franc is part of a greater discussion on the impact of climate change in coastal Tuscan wines. Whether Cabernet Franc will be added to Masseto in the future will be decided on a vintage-by-vintage basis. The fact remains that Cabernet Franc performs very well in this specific environment. The estate had the opportunity to replant vines on blue clay soils that were previously used for the white wine Poggio alle Gazze dell'Ornellaia. They wanted to try a new variety. The scorching hot 2017 vintage caused further concern about warming summer temperatures, and Estate Director Axel Heinz was generally looking for a new approach with Masseto. Blending in the Cabernet Franc was a natural outcome, and Heinz cites inspiration from Pomerol and Saint-Émilion. After the classic 2019 vintage and the full-bodied 2020 vintage, comes the highly anticipated 2021 vintage. Heinz says, “The dry season concentrated the grapes, which yielded intense wines with great potential. The colors are particularly intense, like the aromas characterized by fully ripened black fruit. In the mouth, we find the unmistakable balance between richness and firmness that distinguishes Masseto. The wines develop a rich and concentrated palate, with dense and velvety tannins, as the result of careful and soft extraction, underpinned by striking acidity that is reminiscent of some of the best vintages, such as 2006, 2010 and 2016.”
Published: May 31, 2023
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
MASSETO TOSCANA 2020
Monday, August 7, 2023
CountryItaly
RegionTuscany
Vintage2020
CHECK PRICE
DOWNLOAD SHELFTALKER
Score
99
Intense aromas of ripe herbs, plums, green coffee beans, and hazelnuts. Turns to crushed berries and orange peel. Full-bodied with superb concentration and fine, velvety tannins that run the length of the wine. It's big but agile and gorgeous. Merlot. What a wine! Best after 2030.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
98
Drinking Window
2027 - 2045
From: Exploring New Releases from Coastal Tuscany (Aug 2023)
The 2020 Masseto is superb. Bright and vibrant in the glass, the 2020 offers up an exciting mix of dark-toned fruit, mocha, spice, leather, tobacco, cedar and a kiss of French oak. Lively acids and Franc aromatics lend vibrancy throughout. The Franc is so evident today. This is exceptionally polished and sophisticated, albeit a touch slender relative to most years. In 2020, Masseto is more finesse than power.
- By Antonio Galloni on August 2023
There's quite a bit of news at Ornellaia and sister estate Masseto. Longtime Estate Manager Axel Heinz departed the wineries earlier this summer for his native Bordeaux, which opens a new chapter for both estates. “Two thousand-twenty was the last in a trio of vintages with more rain than usual and no drought, but quite a bit of heat during summer." Heinz explained. "Temperatures moderated in August, with the arrival of cool evenings. We picked quite a bit of Merlot early for the aromatics. Temperatures then rose markedly, leading to a week of rain, and then finally to good weather through to the end of harvest."
Masseto is a terrific example of the restrained style of 2020, while Massetino is an equally fine and representative 2021.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Lodovico Antinori had bij zijn geboorte al een voorsprong. De Antinori's behoren al eeuwenlang tot de Florentijnse kooplieden adel en werden in 1385 al lid van het wijnkopersgilde. Sindsdien heeft er altijd wel één lid van de familie in de wijnhandel gezeten. De familielandgoederen in Toscane werden in de 18e en 19e eeuw flink uitgebreid en de familie deed veel ervaring op in de wijnmakerij. Begin deze eeuw richtte ze een invloedrijke handelsonderneming op. Markies Lodovico was een tijdje werkzaam in het familiebedrijf, maar besloot begin jaren '80 zijn eigen weg te gaan. Hij legde een uitgestrekte wijngaard aan op Tenuta dell'Ornelllaia, een familielandgoed in Bolgheri aan de Middellandse zee, 96 km van Florence.
Dit deel van de Maremma heeft niet alleen een schitterende wilde natuur, maar is ook een vruchtbaar landbouwgebied, een streek met veel potentieel voor wijnproductie. Lodovico's oom, markies Incisa della Rochetta, had de aandacht van de wijnwereld al op Bolgheri gevestigd met zijn pionierswerk op Tenuta San Guido en met zijn Sassiciaia, nu gezien als een van 's werelds grootste rode wijnen.
Lodovico Antinori trad in de voetsporen van zijn oom in het nabijgelegen Ornellaia, al maakt hij een heel ander type wijn. Van een aantal internationale autoriteiten op wijngebied leerde hij dat de bodem van Bolgheri qua karkakter op die van St.-Émilion en Pomerol in Bordeaux leek een ideaal was voor de productie van kwaliteitswijn. Het bijzondere van de Ornellaia wijngaard - voor Italiaanse begrippen - is het hoge percentage merlot. De assemblage voor Antinori's topwijn, de rode Ornellaia, bevat wel 40% merlot. Toch komt deze druif het meest tot haar recht bij de vigna veccia (oude wijnstokken) van het wijngoed. Sinds 1987 levert dit perceel het ruwe materiaal voor een cuvée van 100% merlot, de Masseto genaamd. De druiven voor deze wijn zijn geplukt onder een zonnige septemberhemel. Na de lange gisting van 18-20 dagen werd de wordt de wijn op natuurlijke wijze overgeheveld in tanks. Waarna een rijpingsproces in nieuwe Barriques. Het resultaat is een wijn met structuur, zeer zuiver fruit en een prachtige ballans.