2023 Tenuta dell'Ornellaia Bolgheri Rosso Le Serre Nuove

Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2023 |
Druif | , , |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14.5%) |
Drink venster | 2025 - 2037 |
Lage voorraad
Nog maar 2 over
Omschrijving
Le Serre Nuove is de tweede wijn van Tenuta Ornellaia. De wijnmakers hebben besloten deze wijn te maken op het moment dat men bezig was met de blending van Ornellaia. Men was bezig met het maken van de keuzes van de barriques, die zorgen voor de eigenschappen van soepelheid in de structuur, het fruit en de eigenschappen van het terroir. Het fruit dat men ontdekte van de jongere wijnranken hebben de basis voor deze wijn gelegd. Ongekend fraaie wijn welke significant voordeliger is dan de cultwijn de Ornellaia. In het glas is de Serre Nuove rijk, geconcentreerd, robijnrood. De geur van deze wijn is geroosterd fruit, kruiden en hints van mint. De smaak is vol, met de kruidige impressies van de Merlot druiven, verrijkt met de fruitige hints van de Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc. De wijngaarden van Ornellaia liggen nabij het beroemde wijngebied in Bolgheri, in de Maremma vlakbij de Toscaanse kust. Ieder van deze wijngaarden heeft zijn eigen terroir en heeft daardoor haar specifieke eigenschappen om een optimale kwaliteit van de druivenstokken te bereiken. 9
Na de pluk, die volledig per druivensoort is gescheiden en geheel handmatig geschiedt worden de druiven op grote tafels zorgvuldig op kwaliteit geselecteerd. De eerste gisting geschiedt onder een gecontroleerde temperatuur van 26-30ºC in stalen tanks. Het rijpingsproces wordt vervolgd, gedurende 17 maanden, in Frans eiken barriques. De blend wordt gemaakt nadat de wijn 12 maanden in de barriques (25% nieuwe barriques en 75% al eerder gebruikte barriques) heeft gerijpt. Na de rijping in de barriques wordt de wijn gebotteld. De flessen blijven dan nog zo'n 6 maanden in de kelders van het domein om het rijpingsproces zo optimaal mogelijk voort te zetten en de juiste kwaliteit te krijgen. Hierna is de wijn voldoende gerijpt om op de markt te worden geintroduceerd. De wijn wordt altijd pas rond september/oktober van het jaar vrijgegeven.
WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor Afhalen in Afreken-pagina. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Specificaties
Verpakking opmerking | Doos |
---|---|
Wijnsoort | Rood |
Land | Italië |
Regio | Toscane |
Appellatie | Toscana |
Wijnhuis | Tenuta dell Ornellaia |
Druif | Cabernet Sauvignon, Merlot, Sangiovese |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2023 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2037 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 94 |
James Suckling rating | 95 |
Vinous rating | 93 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 94
Reviewed by:
Monica Larner
Release Price:
$90
Drink Date:
2025 - 2037
The Ornellaia 2022 Bolgheri Rosso Le Serre Nuove dell'Ornellaia is a blend of 65% Merlot, 25% Cabernet Sauvignon and 10% Cabernet Franc that saw 15 months in barrique with one-third new oak. Following in the general Ornellaia philosophy, the team has been leaning off long maceration times for more delicate extraction. Blending for this wine usually occurs 12 months after fermentation. This vintage is structured and rich with sweet tannins and a supple texture. This hot vintage brings more fruit weight for sure, but the wine remains fresh and well balanced overall.
The 2022 Bolgheri Superiore Ornellaia is coming to market in March 2025, but the 2022 Masseto will not be released until September 2025. Today, Ornellaia counts 134 hectares of vines, including 11 hectares in Castagneto Carducci (with Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot and Vermentino) that were added in 2022. Masseto covers 11 hectares of vines surrounded by forests. I tasted these wines with proprietor Lamberto Frescobaldi at the estate. We were joined by the new Director of Production Marco Balsimelli, who worked in Bordeaux at the Laboratoire Oenologique Boissenot for 18 years before returning to his native Italy. He is joined by Ornellaia Winemaker Denise Cosentino and Vineyard Manager Giuliano Tarchi.
Published: Feb 13, 2025
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Score
95
Ornellaia Bolgheri Le Serre Nuove 2023
Wednesday, Jul 23, 2025
Color
Red
Country
Italy
Region
Tuscany
Vintage
2023
A gentle and elegant wine with aromas of spices, milk chocolate, vanilla, milk, mint, graphite and dark fruit. Silky and velvety on the palate, with ripe tannins, crisp acidity, a full body, clove flavors and amazing complexity. Drink or hold.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
93
Drinking Window
2025 - 2035
From: 2025 Tuscany Preview (Feb 2025)
The 2023 Le Serre Nuove dell'Ornellaia is a delight. Crushed flowers, ripe red cherry fruit, spice, cedar and sweet pipe tobacco are all nicely laced together. This mid-weight Serre Nuove is notable for its forward fruit, mid-weight structure and overall appeal. Floral top notes extend the effortless, silky finish.
- By Antonio Galloni on February 2025
These new releases from Ornellaia are very good examples for their respective vintages. Le Volte is especially fine in 2023. Its combination of floral top notes and vibrant fruit is quite appealing. The flagship Ornellaia shows how advantaged blends are in challenging vintages such as 2022. Fine-tuning makes all the difference. That is so evident in tasting Ornellaia next to some of the single-variety wines of Bolgheri. The 2022 is the last vintage vinified by Estate Director Axel Heinz, who left in early 2023. The new team, led by Winemaker Denise Cosentino and Production Manager Marco Balsimelli, finished and bottled the 2022s. Yields are down because of intense heat and drought. The winemaking team favored light extractions, with a bit more time on the skins than typical for the Merlot, as it was harder to extract.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Lodovico Antinori had bij zijn geboorte al een voorsprong. De Antinori's behoren al eeuwenlang tot de Florentijnse kooplieden adel en werden in 1385 al lid van het wijnkopersgilde. Sindsdien heeft er altijd wel één lid van de familie in de wijnhandel gezeten. De familielandgoederen in Toscane werden in de 18e en 19e eeuw flink uitgebreid en de familie deed veel ervaring op in de wijnmakerij. Begin deze eeuw richtte ze een invloedrijke handelsonderneming op. Markies Lodovico was een tijdje werkzaam in het familiebedrijf, maar besloot begin jaren '80 zijn eigen weg te gaan. Hij legde een uitgestrekte wijngaard aan op Tenuta dell'Ornelllaia, een familielandgoed in Bolgheri aan de Middellandse zee, 96 km van Florence.
Dit deel van de Maremma heeft niet alleen een schitterende wilde natuur, maar is ook een vruchtbaar landbouwgebied, een streek met veel potentieel voor wijnproductie. Lodovico's oom, markies Incisa della Rochetta, had de aandacht van de wijnwereld al op Bolgheri gevestigd met zijn pionierswerk op Tenuta San Guido en met zijn Sassiciaia, nu gezien als een van 's werelds grootste rode wijnen.
Lodovico Antinori trad in de voetsporen van zijn oom in het nabijgelegen Ornellaia, al maakt hij een heel ander type wijn. Van een aantal internationale autoriteiten op wijngebied leerde hij dat de bodem van Bolgheri qua karkakter op die van St.-Émilion en Pomerol in Bordeaux leek een ideaal was voor de productie van kwaliteitswijn. Het bijzondere van de Ornellaia wijngaard - voor Italiaanse begrippen - is het hoge percentage merlot. De assemblage voor Antinori's topwijn, de rode Ornellaia, bevat wel 40% merlot. Toch komt deze druif het meest tot haar recht bij de vigna veccia (oude wijnstokken) van het wijngoed. Sinds 1987 levert dit perceel het ruwe materiaal voor een cuvée van 100% merlot, de Masseto genaamd. De druiven voor deze wijn zijn geplukt onder een zonnige septemberhemel. Na de lange gisting van 18-20 dagen werd de wordt de wijn op natuurlijke wijze overgeheveld in tanks. Waarna een rijpingsproces in nieuwe Barriques. Het resultaat is een wijn met structuur, zeer zuiver fruit en een prachtige ballans.
Trivia
Wijn Trivia
🍷 Genoten van deze wijnweetjes? Deel je nieuwe kennis met andere wijnliefhebbers!
Ontdek Wijn Trivia
Log in om interessante feiten over deze wijn te ontdekken en je kennis te vergroten.
Meld je aanLe Serre Nuove is de tweede wijn van Tenuta Ornellaia. De wijnmakers hebben besloten deze wijn te maken op het moment dat men bezig was met de blending van Ornellaia. Men was bezig met het maken van de keuzes van de barriques, die zorgen voor de eigenschappen van soepelheid in de structuur, het fruit en de eigenschappen van het terroir. Het fruit dat men ontdekte van de jongere wijnranken hebben de basis voor deze wijn gelegd. Ongekend fraaie wijn welke significant voordeliger is dan de cultwijn de Ornellaia. In het glas is de Serre Nuove rijk, geconcentreerd, robijnrood. De geur van deze wijn is geroosterd fruit, kruiden en hints van mint. De smaak is vol, met de kruidige impressies van de Merlot druiven, verrijkt met de fruitige hints van de Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc. De wijngaarden van Ornellaia liggen nabij het beroemde wijngebied in Bolgheri, in de Maremma vlakbij de Toscaanse kust. Ieder van deze wijngaarden heeft zijn eigen terroir en heeft daardoor haar specifieke eigenschappen om een optimale kwaliteit van de druivenstokken te bereiken. 9
Na de pluk, die volledig per druivensoort is gescheiden en geheel handmatig geschiedt worden de druiven op grote tafels zorgvuldig op kwaliteit geselecteerd. De eerste gisting geschiedt onder een gecontroleerde temperatuur van 26-30ºC in stalen tanks. Het rijpingsproces wordt vervolgd, gedurende 17 maanden, in Frans eiken barriques. De blend wordt gemaakt nadat de wijn 12 maanden in de barriques (25% nieuwe barriques en 75% al eerder gebruikte barriques) heeft gerijpt. Na de rijping in de barriques wordt de wijn gebotteld. De flessen blijven dan nog zo'n 6 maanden in de kelders van het domein om het rijpingsproces zo optimaal mogelijk voort te zetten en de juiste kwaliteit te krijgen. Hierna is de wijn voldoende gerijpt om op de markt te worden geintroduceerd. De wijn wordt altijd pas rond september/oktober van het jaar vrijgegeven.
WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor Afhalen in Afreken-pagina. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Verpakking opmerking | Doos |
---|---|
Wijnsoort | Rood |
Land | Italië |
Regio | Toscane |
Appellatie | Toscana |
Wijnhuis | Tenuta dell Ornellaia |
Druif | Cabernet Sauvignon, Merlot, Sangiovese |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2023 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2037 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 94 |
James Suckling rating | 95 |
Vinous rating | 93 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Parker
The Wine Advocate
RP 94
Reviewed by:
Monica Larner
Release Price:
$90
Drink Date:
2025 - 2037
The Ornellaia 2022 Bolgheri Rosso Le Serre Nuove dell'Ornellaia is a blend of 65% Merlot, 25% Cabernet Sauvignon and 10% Cabernet Franc that saw 15 months in barrique with one-third new oak. Following in the general Ornellaia philosophy, the team has been leaning off long maceration times for more delicate extraction. Blending for this wine usually occurs 12 months after fermentation. This vintage is structured and rich with sweet tannins and a supple texture. This hot vintage brings more fruit weight for sure, but the wine remains fresh and well balanced overall.
The 2022 Bolgheri Superiore Ornellaia is coming to market in March 2025, but the 2022 Masseto will not be released until September 2025. Today, Ornellaia counts 134 hectares of vines, including 11 hectares in Castagneto Carducci (with Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot and Vermentino) that were added in 2022. Masseto covers 11 hectares of vines surrounded by forests. I tasted these wines with proprietor Lamberto Frescobaldi at the estate. We were joined by the new Director of Production Marco Balsimelli, who worked in Bordeaux at the Laboratoire Oenologique Boissenot for 18 years before returning to his native Italy. He is joined by Ornellaia Winemaker Denise Cosentino and Vineyard Manager Giuliano Tarchi.
Published: Feb 13, 2025
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Score
95
Ornellaia Bolgheri Le Serre Nuove 2023
Wednesday, Jul 23, 2025
Color
Red
Country
Italy
Region
Tuscany
Vintage
2023
A gentle and elegant wine with aromas of spices, milk chocolate, vanilla, milk, mint, graphite and dark fruit. Silky and velvety on the palate, with ripe tannins, crisp acidity, a full body, clove flavors and amazing complexity. Drink or hold.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
93
Drinking Window
2025 - 2035
From: 2025 Tuscany Preview (Feb 2025)
The 2023 Le Serre Nuove dell'Ornellaia is a delight. Crushed flowers, ripe red cherry fruit, spice, cedar and sweet pipe tobacco are all nicely laced together. This mid-weight Serre Nuove is notable for its forward fruit, mid-weight structure and overall appeal. Floral top notes extend the effortless, silky finish.
- By Antonio Galloni on February 2025
These new releases from Ornellaia are very good examples for their respective vintages. Le Volte is especially fine in 2023. Its combination of floral top notes and vibrant fruit is quite appealing. The flagship Ornellaia shows how advantaged blends are in challenging vintages such as 2022. Fine-tuning makes all the difference. That is so evident in tasting Ornellaia next to some of the single-variety wines of Bolgheri. The 2022 is the last vintage vinified by Estate Director Axel Heinz, who left in early 2023. The new team, led by Winemaker Denise Cosentino and Production Manager Marco Balsimelli, finished and bottled the 2022s. Yields are down because of intense heat and drought. The winemaking team favored light extractions, with a bit more time on the skins than typical for the Merlot, as it was harder to extract.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Lodovico Antinori had bij zijn geboorte al een voorsprong. De Antinori's behoren al eeuwenlang tot de Florentijnse kooplieden adel en werden in 1385 al lid van het wijnkopersgilde. Sindsdien heeft er altijd wel één lid van de familie in de wijnhandel gezeten. De familielandgoederen in Toscane werden in de 18e en 19e eeuw flink uitgebreid en de familie deed veel ervaring op in de wijnmakerij. Begin deze eeuw richtte ze een invloedrijke handelsonderneming op. Markies Lodovico was een tijdje werkzaam in het familiebedrijf, maar besloot begin jaren '80 zijn eigen weg te gaan. Hij legde een uitgestrekte wijngaard aan op Tenuta dell'Ornelllaia, een familielandgoed in Bolgheri aan de Middellandse zee, 96 km van Florence.
Dit deel van de Maremma heeft niet alleen een schitterende wilde natuur, maar is ook een vruchtbaar landbouwgebied, een streek met veel potentieel voor wijnproductie. Lodovico's oom, markies Incisa della Rochetta, had de aandacht van de wijnwereld al op Bolgheri gevestigd met zijn pionierswerk op Tenuta San Guido en met zijn Sassiciaia, nu gezien als een van 's werelds grootste rode wijnen.
Lodovico Antinori trad in de voetsporen van zijn oom in het nabijgelegen Ornellaia, al maakt hij een heel ander type wijn. Van een aantal internationale autoriteiten op wijngebied leerde hij dat de bodem van Bolgheri qua karkakter op die van St.-Émilion en Pomerol in Bordeaux leek een ideaal was voor de productie van kwaliteitswijn. Het bijzondere van de Ornellaia wijngaard - voor Italiaanse begrippen - is het hoge percentage merlot. De assemblage voor Antinori's topwijn, de rode Ornellaia, bevat wel 40% merlot. Toch komt deze druif het meest tot haar recht bij de vigna veccia (oude wijnstokken) van het wijngoed. Sinds 1987 levert dit perceel het ruwe materiaal voor een cuvée van 100% merlot, de Masseto genaamd. De druiven voor deze wijn zijn geplukt onder een zonnige septemberhemel. Na de lange gisting van 18-20 dagen werd de wordt de wijn op natuurlijke wijze overgeheveld in tanks. Waarna een rijpingsproces in nieuwe Barriques. Het resultaat is een wijn met structuur, zeer zuiver fruit en een prachtige ballans.
Wijn Trivia
🍷 Genoten van deze wijnweetjes? Deel je nieuwe kennis met andere wijnliefhebbers!
Ontdek Wijn Trivia
Log in om interessante feiten over deze wijn te ontdekken en je kennis te vergroten.
Meld je aan