2008 Gaja Pieve Santa Restituta Brunello di Montalcino Rennina

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2008 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2015 - 2028 |
Lage voorraad
Nog maar 1 over
Omschrijving
De geschiedenis van wijnhuis Gaja begint in 1859, het jaar waarin Giovanni Gaja, een lokale druiventeler te Barbaresco, Piemonte, een wijnbedrijfje onder zn eigen naam opricht. Een generatie later is het Angelo, grootvader van de huidige eigenaar, die het maken van wijn voortzet met dezelfde vastberadenheid als zijn vader. Hij wordt daarin gesteund door Clotilde Rey met wie hij in 1905 in het huwelijk treedt. Ze leren hun telg Giovanni genoemd naar zijn opa dus dat je als wijnmaker geen concessies moet doen; niets mag ten koste gaan van de kwaliteit van de wijn.
In 1961 komt Giovannis zoon Angelo in het familiebedrijf werken. Na zijn afstuderen als econoom aan de Universiteit van Turijn en het behalen van het diploma op de School voor Viticultuur & Oenologie te Alba, was de jonge Angelo naar het buitenland vertrokken voor een stage op wijnbedrijven in de Bordeaux, Bourgogne, langs de Rin en in Californië. Vol frisse ideeën was hij nu teruggekeerd naar zijn geboortestreek Piemonte.Als Angelo Gaja in 1970 het bedrijf van zijn ouders overneemt, vraagt hij zn oud klasgenoot en wijnmaker Guido Rivella hem te assisteren. Samen voeren ze een aantal voor de streek zeer revolutionaire veranderingen door. Zo verkleinen ze de opbrengsten per hectare soms met wel de helft van het aantal toegestane liters, ze experimenteren met vinificatiemethoden, de aanplant van nieuwe - zowel rode als witte - druivenrassen en baanbrekende rijpingstechnieken. De resultaten zijn verbluffend en Gaja verovert met zijn prachtige Barbaresco's - het vlaggenschip van het bedrijf - de hele wereld.
Het was een van Gaja’s opmerkelijke investeringen in Toscane waarbij hij het twaalf hectare bestrijkende Pieve Santa Restituta verkreeg, genoemd naar het plaatselijke kerkje (pieve). Daarmee behoorde de productie van Brunello di Montalcino ineens tot de nieuwe mogelijkheden van het bedrijf. In deze streek zijn de omstandigheden voor de autochtone sangiovese-druif ideaal. De samenstelling van de bodem is perfect, de hoogteligging van de gaarden is dat ook en het klimaat laat niets te wensen over. De ambitieuze Angelo Gaja ging met zijn team van wijnmakers aan het werk. Achtereenvolgens zagen de Brunello di Montalcino Rennina – vernoemd naar het gelijknamige stukje grond gelegen naast de kerk van Santa Restituta – en de Brunello di Montalcino Sugarille – naar één van de de gelijknamige wijngaarden op het landgoed Santa Restituta – het licht.
Deze Brunello di Montalcino Rennina is gemaakt van 100% Sangiovese. De Brunello di Montalcino Rennina bevat aroma's van balsemkruiden, verwelkte viooltjes en bramen met een muur van fijne tannines die de zintuigen vastgrijpt en een laagje primaire concentratie dat evenwicht belooft voor een lang leven.
WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet de mogelijke korting direct als u kiest voor Afhalen in de Afreken-pagina. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor adres.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Toscane |
Iconen | Icoon Italië |
Wijnhuis | Gaja |
Druif | Sangiovese |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2008 |
Drinken vanaf | 2015 |
Drinken tot | 2028 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 93 |
James Suckling rating | 93 |
Vinous rating | 93 |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Mineraal, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 93
Reviewed by:
Antonio Galloni
Release Price:
NA
Drink Date:
2015 - 2026
In a vintage where so many wines already appear tired, Gaja’s 2008 Brunello di Montalcino Rennina jumps from the glass with vibrant aromas and flavors. Violets, black cherries, tobacco, licorice and menthol all appear later, adding further shades of complexity. The tannins are firm yet beautifully integrated. Pieve Santa Restituta fans know than Rennina can be deceptively medium in body, yet it has a great track record for aging. Today, the wine is simply gorgeous. This is one of the few 2008s I would buy to cellar. There is little doubt the Rennina is one of the standouts in 2008. Anticipated maturity: 2015-2026.
Leave it to Angelo Gaja and his team to make two of the most impressive Brunellos of the vintage. Both wines are magnificent in 2008. As always, the Rennina is the more floral and feminine of the wines, while the Sugarille is built on a firmer structural core. In the past, the two single-vineyard designate Brunellos have been further away in terms of quality, but in 2008 they are much closer. I suspect that has to do with the introduction of new non-vineyard designate Brunello, a wine I did not taste for this article. The Pieve Santa Restituta Brunellos typically offer considerable early appeal, but they have also proven to age exceptionally well.
Importer: Terlato Wines International, Lake Bluff, IL; tel. (847) 604 8900
Published: Jun 28, 2013
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Pieve Santa Restituta Brunello di Montalcino Rennina 2008
Sunday, February 10, 2013
CountryFrance
RegionBordeaux
Vintage2008
CHECK PRICE
DOWNLOAD SHELFTALKER
Score
93
This is really rich and dense with a beautiful ripe tannin and fruit character. Sliced meat too. Full and gorgeous with loads of character that resembles olives, berries and minerals. Very long and intense finish. Better in 2015.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
93
Drinking Window
2015 - 2026
From: 2008 Brunello di Montalcino: A Consumer's Vintage (Sep 2013)
In a vintage where so many wines already appear tired, Gaja's 2008 Brunello di Montalcino Rennina jumps from the glass with vibrant aromas and flavors. Violets, black cherries, tobacco, licorice and menthol all appear later, adding further shades of complexity. The tannins are firm yet beautifully integrated. Pieve Santa Restituta fans know than Rennina can be deceptively medium in body, yet it has a great track record for aging. Today, the wine is simply gorgeous. This is one of the few 2008s I would buy to cellar. There is little doubt the Rennina is one of the standouts in 2008.
- By Antonio Galloni on September 2013
Leave it to Angelo Gaja and his team to make two of the most impressive Brunellos of the vintage. Both wines are magnificent in 2008. As always, the Rennina is the more floral and feminine of the wines, while the Sugarille is built on a firmer structural core. In the past, the two single-vineyard designate Brunellos have been further away in terms of quality, but in 2008 they are much closer. I suspect that has to do with the introduction of new non-vineyard designate Brunello, a wine I did not taste for this article. The Pieve Santa Restituta Brunellos typically offer considerable early appeal, but they have also proven to age exceptionally well.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
De geschiedenis van wijnhuis Gaja begint in 1859, het jaar waarin Giovanni Gaja, een lokale druiventeler te Barbaresco, Piemonte, een wijnbedrijfje onder zn eigen naam opricht. Een generatie later is het Angelo, grootvader van de huidige eigenaar, die het maken van wijn voortzet met dezelfde vastberadenheid als zijn vader. Hij wordt daarin gesteund door Clotilde Rey met wie hij in 1905 in het huwelijk treedt. Ze leren hun telg Giovanni genoemd naar zijn opa dus dat je als wijnmaker geen concessies moet doen; niets mag ten koste gaan van de kwaliteit van de wijn.
In 1961 komt Giovannis zoon Angelo in het familiebedrijf werken. Na zijn afstuderen als econoom aan de Universiteit van Turijn en het behalen van het diploma op de School voor Viticultuur & Oenologie te Alba, was de jonge Angelo naar het buitenland vertrokken voor een stage op wijnbedrijven in de Bordeaux, Bourgogne, langs de Rin en in Californië. Vol frisse ideeën was hij nu teruggekeerd naar zijn geboortestreek Piemonte.Als Angelo Gaja in 1970 het bedrijf van zijn ouders overneemt, vraagt hij zn oud klasgenoot en wijnmaker Guido Rivella hem te assisteren. Samen voeren ze een aantal voor de streek zeer revolutionaire veranderingen door. Zo verkleinen ze de opbrengsten per hectare soms met wel de helft van het aantal toegestane liters, ze experimenteren met vinificatiemethoden, de aanplant van nieuwe - zowel rode als witte - druivenrassen en baanbrekende rijpingstechnieken. De resultaten zijn verbluffend en Gaja verovert met zijn prachtige Barbaresco's - het vlaggenschip van het bedrijf - de hele wereld.
De nebbiolodruiven voor de Barbaresco van Gaja waren van oudsher afkomstig van verschillende wijngaarden. Zo deden Angelos vader, grootvader en diens vader dáárvoor dat ook al. Hoewel de jonge Angelo aan deze traditie geen einde zou maken, lanceerde hij een nieuwe lijn Barbaresco's van één enkele wijngaard. Voor deze experimentele single vinyard wijnen ontstond steeds meer belangstelling.Als voorstander van een dynamische, puur op kwaliteit gerichte wijnbouwcultuur, besluit de briljante wijnmaker vanaf 1996 helemaal te breken met het in zijn ogen te conservatieve en beperkende Italiaanse systeem van herkomstbenamingen. Alleen zijn traditionele Barbaresco komt nog als prestigieuze DOCG op de markt. Alle andere rode enkel-wijngaard-wijnen laat hij bewust 'declasseren' tot regionale Langhe Nebbiolo DOC. Het zijn de Sorì San Lorenzo, de Sorì Tildìn en de Costa Russi.Dezelfde naamsverandering onderging ook Gajas Barolo Sperss. Met uitzondering van de Dagromis Barolo DOCG dragen ook Sito Moresco en Conteisa de Langhe DOC vermelding. Op het etiket van zijn witte toppers uit Piemonte, de Rossj-Bass, Alteni di Brassica en Gaia & Rey prijkt eveneens Langhe DOC. Immers, voor Gaja staat niet de afkorting garant voor goede kwaliteit van een wijn maar de naam van de producent.
De geschiedenis van wijnhuis Gaja begint in 1859, het jaar waarin Giovanni Gaja, een lokale druiventeler te Barbaresco, Piemonte, een wijnbedrijfje onder zn eigen naam opricht. Een generatie later is het Angelo, grootvader van de huidige eigenaar, die het maken van wijn voortzet met dezelfde vastberadenheid als zijn vader. Hij wordt daarin gesteund door Clotilde Rey met wie hij in 1905 in het huwelijk treedt. Ze leren hun telg Giovanni genoemd naar zijn opa dus dat je als wijnmaker geen concessies moet doen; niets mag ten koste gaan van de kwaliteit van de wijn.
In 1961 komt Giovannis zoon Angelo in het familiebedrijf werken. Na zijn afstuderen als econoom aan de Universiteit van Turijn en het behalen van het diploma op de School voor Viticultuur & Oenologie te Alba, was de jonge Angelo naar het buitenland vertrokken voor een stage op wijnbedrijven in de Bordeaux, Bourgogne, langs de Rin en in Californië. Vol frisse ideeën was hij nu teruggekeerd naar zijn geboortestreek Piemonte.Als Angelo Gaja in 1970 het bedrijf van zijn ouders overneemt, vraagt hij zn oud klasgenoot en wijnmaker Guido Rivella hem te assisteren. Samen voeren ze een aantal voor de streek zeer revolutionaire veranderingen door. Zo verkleinen ze de opbrengsten per hectare soms met wel de helft van het aantal toegestane liters, ze experimenteren met vinificatiemethoden, de aanplant van nieuwe - zowel rode als witte - druivenrassen en baanbrekende rijpingstechnieken. De resultaten zijn verbluffend en Gaja verovert met zijn prachtige Barbaresco's - het vlaggenschip van het bedrijf - de hele wereld.
Het was een van Gaja’s opmerkelijke investeringen in Toscane waarbij hij het twaalf hectare bestrijkende Pieve Santa Restituta verkreeg, genoemd naar het plaatselijke kerkje (pieve). Daarmee behoorde de productie van Brunello di Montalcino ineens tot de nieuwe mogelijkheden van het bedrijf. In deze streek zijn de omstandigheden voor de autochtone sangiovese-druif ideaal. De samenstelling van de bodem is perfect, de hoogteligging van de gaarden is dat ook en het klimaat laat niets te wensen over. De ambitieuze Angelo Gaja ging met zijn team van wijnmakers aan het werk. Achtereenvolgens zagen de Brunello di Montalcino Rennina – vernoemd naar het gelijknamige stukje grond gelegen naast de kerk van Santa Restituta – en de Brunello di Montalcino Sugarille – naar één van de de gelijknamige wijngaarden op het landgoed Santa Restituta – het licht.
Deze Brunello di Montalcino Rennina is gemaakt van 100% Sangiovese. De Brunello di Montalcino Rennina bevat aroma's van balsemkruiden, verwelkte viooltjes en bramen met een muur van fijne tannines die de zintuigen vastgrijpt en een laagje primaire concentratie dat evenwicht belooft voor een lang leven.
WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet de mogelijke korting direct als u kiest voor Afhalen in de Afreken-pagina. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor adres.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Toscane |
Iconen | Icoon Italië |
Wijnhuis | Gaja |
Druif | Sangiovese |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2008 |
Drinken vanaf | 2015 |
Drinken tot | 2028 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 93 |
James Suckling rating | 93 |
Vinous rating | 93 |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Mineraal, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Parker
The Wine Advocate
RP 93
Reviewed by:
Antonio Galloni
Release Price:
NA
Drink Date:
2015 - 2026
In a vintage where so many wines already appear tired, Gaja’s 2008 Brunello di Montalcino Rennina jumps from the glass with vibrant aromas and flavors. Violets, black cherries, tobacco, licorice and menthol all appear later, adding further shades of complexity. The tannins are firm yet beautifully integrated. Pieve Santa Restituta fans know than Rennina can be deceptively medium in body, yet it has a great track record for aging. Today, the wine is simply gorgeous. This is one of the few 2008s I would buy to cellar. There is little doubt the Rennina is one of the standouts in 2008. Anticipated maturity: 2015-2026.
Leave it to Angelo Gaja and his team to make two of the most impressive Brunellos of the vintage. Both wines are magnificent in 2008. As always, the Rennina is the more floral and feminine of the wines, while the Sugarille is built on a firmer structural core. In the past, the two single-vineyard designate Brunellos have been further away in terms of quality, but in 2008 they are much closer. I suspect that has to do with the introduction of new non-vineyard designate Brunello, a wine I did not taste for this article. The Pieve Santa Restituta Brunellos typically offer considerable early appeal, but they have also proven to age exceptionally well.
Importer: Terlato Wines International, Lake Bluff, IL; tel. (847) 604 8900
Published: Jun 28, 2013
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Pieve Santa Restituta Brunello di Montalcino Rennina 2008
Sunday, February 10, 2013
CountryFrance
RegionBordeaux
Vintage2008
CHECK PRICE
DOWNLOAD SHELFTALKER
Score
93
This is really rich and dense with a beautiful ripe tannin and fruit character. Sliced meat too. Full and gorgeous with loads of character that resembles olives, berries and minerals. Very long and intense finish. Better in 2015.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
93
Drinking Window
2015 - 2026
From: 2008 Brunello di Montalcino: A Consumer's Vintage (Sep 2013)
In a vintage where so many wines already appear tired, Gaja's 2008 Brunello di Montalcino Rennina jumps from the glass with vibrant aromas and flavors. Violets, black cherries, tobacco, licorice and menthol all appear later, adding further shades of complexity. The tannins are firm yet beautifully integrated. Pieve Santa Restituta fans know than Rennina can be deceptively medium in body, yet it has a great track record for aging. Today, the wine is simply gorgeous. This is one of the few 2008s I would buy to cellar. There is little doubt the Rennina is one of the standouts in 2008.
- By Antonio Galloni on September 2013
Leave it to Angelo Gaja and his team to make two of the most impressive Brunellos of the vintage. Both wines are magnificent in 2008. As always, the Rennina is the more floral and feminine of the wines, while the Sugarille is built on a firmer structural core. In the past, the two single-vineyard designate Brunellos have been further away in terms of quality, but in 2008 they are much closer. I suspect that has to do with the introduction of new non-vineyard designate Brunello, a wine I did not taste for this article. The Pieve Santa Restituta Brunellos typically offer considerable early appeal, but they have also proven to age exceptionally well.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
De geschiedenis van wijnhuis Gaja begint in 1859, het jaar waarin Giovanni Gaja, een lokale druiventeler te Barbaresco, Piemonte, een wijnbedrijfje onder zn eigen naam opricht. Een generatie later is het Angelo, grootvader van de huidige eigenaar, die het maken van wijn voortzet met dezelfde vastberadenheid als zijn vader. Hij wordt daarin gesteund door Clotilde Rey met wie hij in 1905 in het huwelijk treedt. Ze leren hun telg Giovanni genoemd naar zijn opa dus dat je als wijnmaker geen concessies moet doen; niets mag ten koste gaan van de kwaliteit van de wijn.
In 1961 komt Giovannis zoon Angelo in het familiebedrijf werken. Na zijn afstuderen als econoom aan de Universiteit van Turijn en het behalen van het diploma op de School voor Viticultuur & Oenologie te Alba, was de jonge Angelo naar het buitenland vertrokken voor een stage op wijnbedrijven in de Bordeaux, Bourgogne, langs de Rin en in Californië. Vol frisse ideeën was hij nu teruggekeerd naar zijn geboortestreek Piemonte.Als Angelo Gaja in 1970 het bedrijf van zijn ouders overneemt, vraagt hij zn oud klasgenoot en wijnmaker Guido Rivella hem te assisteren. Samen voeren ze een aantal voor de streek zeer revolutionaire veranderingen door. Zo verkleinen ze de opbrengsten per hectare soms met wel de helft van het aantal toegestane liters, ze experimenteren met vinificatiemethoden, de aanplant van nieuwe - zowel rode als witte - druivenrassen en baanbrekende rijpingstechnieken. De resultaten zijn verbluffend en Gaja verovert met zijn prachtige Barbaresco's - het vlaggenschip van het bedrijf - de hele wereld.
De nebbiolodruiven voor de Barbaresco van Gaja waren van oudsher afkomstig van verschillende wijngaarden. Zo deden Angelos vader, grootvader en diens vader dáárvoor dat ook al. Hoewel de jonge Angelo aan deze traditie geen einde zou maken, lanceerde hij een nieuwe lijn Barbaresco's van één enkele wijngaard. Voor deze experimentele single vinyard wijnen ontstond steeds meer belangstelling.Als voorstander van een dynamische, puur op kwaliteit gerichte wijnbouwcultuur, besluit de briljante wijnmaker vanaf 1996 helemaal te breken met het in zijn ogen te conservatieve en beperkende Italiaanse systeem van herkomstbenamingen. Alleen zijn traditionele Barbaresco komt nog als prestigieuze DOCG op de markt. Alle andere rode enkel-wijngaard-wijnen laat hij bewust 'declasseren' tot regionale Langhe Nebbiolo DOC. Het zijn de Sorì San Lorenzo, de Sorì Tildìn en de Costa Russi.Dezelfde naamsverandering onderging ook Gajas Barolo Sperss. Met uitzondering van de Dagromis Barolo DOCG dragen ook Sito Moresco en Conteisa de Langhe DOC vermelding. Op het etiket van zijn witte toppers uit Piemonte, de Rossj-Bass, Alteni di Brassica en Gaia & Rey prijkt eveneens Langhe DOC. Immers, voor Gaja staat niet de afkorting garant voor goede kwaliteit van een wijn maar de naam van de producent.