Tenuta San Guido

Tonen als Foto-tabel Lijst

6 producten

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

Tenuta San Guido werd in de jaren veertig opgericht door Marchese Mario Incisa della Rocchetta. De marchese werd geïnspireerd door de wijnen van Bordeaux, vooral die gemaakt van Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc. In 1944 plantte hij deze variëteiten in de Bolgheri, een gebied dat destijds niet traditioneel geassocieerd werd met wijnproductie.

Terroir van Tenuta San Guido

Het landgoed ligt in de Maremma aan de Toscaanse kust. De Tyrreense Zee zorgt voor een uniek microklimaat dat gunstig is voor de druiventeelt. Tenuta San Guido beslaat ruim 2.500 hectare, waarvan ongeveer 90 hectare (ongeveer 222 hectare) gewijd is aan wijngaarden. De wijngaarden zijn beplant met Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot en andere variëteiten. De bodem van Tenuta San Guido, gelegen tussen 60 en 400 meter boven zeeniveau, is gedeeltelijk kleiachtig met diverse morfologische kenmerken, waaronder kalksteenrijke gebieden met Alberese, Gabbro en steen. Het klimaat is uniek, met heuvels van Bibbona tot Castagneto die bescherming bieden tegen noordoostelijke wind. In de zomer koelt de zee de wijngaardes af, waardoor een microklimaat ontstaat dat kenmerkend is voor Tenuta San Guido.

Sassicaia

Sassicaia is de "flagship" van Tenuta San Guido en wordt beschouwd als de eerste Super Tuscan. Het kreeg internationale bekendheid en speelde een cruciale rol bij het definiëren van de Italiaanse wijnen. De eerste vintage Sassicaia werd geproduceerd in 1968, maar was aanvankelijk bedoeld voor privéconsumptie. Pas in 1978 werd Sassicaia commercieel uitgebracht. Sassicaia wordt voornamelijk gemaakt van Cabernet Sauvignon, met een klein percentage Cabernet Franc. De naam "Sassicaia" komt van het Italiaanse woord "sassi", wat stenen betekent, aangezien de wijngaarden worden gekenmerkt door steenachtige bodems. De wijn staat bekend om zijn elegantie, complexiteit en bewaarpotentieel. Het krijgt vaak hoge scores van critici en is zeer gewild bij verzamelaars. Sassicaia speelde een cruciale rol in de erkenning en verheffing van Italiaanse wijnen.

Productie van Tenuta San Guido

Bij de wijnbereiding bij Tenuta San Guido ligt de nadruk op kwaliteit en traditionele technieken. Het landgoed streeft ernaar om het unieke terroir van de Bolgheri-regio in zijn wijnen tot uitdrukking te brengen. Bij de Sassicaia geld grotendeels Cabernet Sauvignon met een kleiner percentage Cabernet Franc. Sassicaia staat bekend om zijn elegantie, complexiteit en potentieel. De productie van Sassicaia varieert van oogstjaar tot oogstjaar, afhankelijk van factoren als weersomstandigheden en kwaliteit. Het exacte aantal jaarlijks geproduceerde flessen kan fluctueren en specifieke productiecijfers zijn mogelijk niet direct beschikbaar. Tenuta San Guido produceert ook andere wijnen zoals de Guidalberto, dit is een blend van Cabernet Sauvignon en Merlot. Guidalberto is de tweede wijn van het landgoed en biedt een meer toegankelijke en eerder drinkbare stijl dan de Sassicaia. Als laatste hebben we de Le Difese, een blend van Cabernet Sauvignon en Sangiovese. Le Difese is een meer toegankelijke en fruitige wijn, ontworpen voor eerdere consumptie. 

Tenuta San Guido's olijfolie?

Tenuta San Guido staat naast zijn wijnen bekend om de productie van hoogwaardige olijfolie. Het landgoed ligt in de Maremma (Toscane) en veel wijnhuizen in de regio hebben vaak olijfgaarden naast wijngaarden. Ze verbouwen waarschijnlijk traditionele Toscaanse olijfvariëteiten zoals Frantoio, Leccino en Moraiolo.  De kenmerken van de bodem en het klimaat in de regio, die bijdragen aan het unieke terroir van hun wijnen, kunnen ook het smaakprofiel van hun olijfolie beïnvloeden. Het landgoed maakt waarschijnlijk gebruik van traditionele en zorgvuldige methoden bij de teelt en oogst van olijven. Het extractieproces, meestal uitgevoerd door middel van koude persing, is ontworpen om de kwaliteit en smaak van de olijven te behouden. Net als hun benadering van de wijnproductie, kan de olijfolieproductie beperkt zijn, met de nadruk op kwaliteit boven kwantiteit.

 

Tenuta San Guido