2020 Tenuta San Guido Bolgheri Sassicaia

395,00 326,45
Wijnsoort Rood
Land Italië
Regio Toscane
Appellatie Bolgheri
Wijnhuis Tenuta San Guido
Jaar 2020
Druif Cabernet Franc Cabernet Sauvignon
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (14%)
Drink venster 2025 - 2055
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

Oogstjaar details

Het jaar 2020 was een bijzondere voor Tenuta San Guido. De herfst was vochtig met overvloedige regenval die plaatsvond vanaf half oktober en duurde tot eind december. De temperaturen waren vrij mild en soms zelfs boven het seizoensgemiddelde. In februari is de intense kou gearriveerd, met temperaturen die tot bijna 0°C zijn gedaald. Maart begon met sterke zeewind en regen, maar met milde temperaturen die bijdroegen aan de vergroting van de knoppen, vooral van de vroege variëteiten zoals Merlot. Eind maart zorgde een verstoring vanuit Rusland voor een duidelijke temperatuurdaling met noordenwind en zelfs enige vorst in de nacht. Deze weersomstandigheden veroorzaakten geen schade aan de Cabernet Sauvignon wijnstokken. April en mei waren mild met afwisselend zonnige dagen en gemiddelde seizoenstemperaturen. Een enigszins ongebruikelijke lente die geen schade aan de wijnstokken veroorzaakte. Na half juni herstelde het klimaat zich, met zonnige en warme dagen die aanhielden tot aan de oogsttijd, met uitzondering van enkele onderbrekingen met neerslag in juli en in augustus. De rijping van de druiven vond ongeveer 7 tot 8 dagen eerder plaats dan normaal en de mooie zonnige dagen zorgden ervoor dat de druiven snel volledig rijp waren. De druiven, hoewel met een hoger suikergehalte, kwamen gezond en van uitstekende kwaliteit in de kelder aan.

Terroir

De bodems hebben gevarieerde en complexe kenmerken met een sterke aanwezigheid van kalksteen, gebieden die rijk zijn aan mergel en kiezelstenen, en gedeeltelijk klei. Ze bevinden zich op een hoogte tussen 100 en 400 meter boven zeeniveau, met een west-, zuid-west. De handmatige oogst begon in de eerste week van september met de druiven van de jongere wijngaarden, beginnend bij de Cabernet Franc en ging vervolgens verder met de Cabernet Sauvignon van de wijngaarden op lagere hoogten, eindigend in de laatste week van september met die op de heuvels gelegen meer dan 300 meter boven zeeniveau (Vigna di Castiglioncello en Vigna del Quercione).

Vinificatie

Selectie van de druiven via een sorteertafel, om onzuiverheden en eventuele aanwezigheid van onvolkomenheden te elimineren. Zachte persing en ontsteling van de druiven, waarbij de integriteit van de bessen behouden blijft en overmatige overdracht van tannines wordt vermeden. De alcoholische gisting (volledig spontaan en zonder toevoeging van externe gisten) werd eind oktober afgerond en regelmatig uitgevoerd bij gecontroleerde temperaturen van maximaal 27-28 °C. Regelmatig delestagen en overpompen zorgden voor een uitstekende aromatische extractie en frisheid in termen van zuurgraad van de most. De malolactische fermentaties vonden eind november plaats in staal. In de eerste week van december werd de wijn, na veelvuldig decanteren om de most schoon te maken, in eikenhouten barriques geplaatst. Aan het einde van de malolactische gisting werd de wijn in barriques geplaatst met 45% nieuw hout, 45% eerste passage en 10% tweede passage. Sassicaia 2020 werd, na meer dan 25 maanden rijping op hout, gedecanteerd in stalen tanks voordat het definitief werd gemengd en vervolgens werd gebotteld. Vervolgens veroudering in de fles voordat het op de markt wordt gebracht.

Proefnotities 

De zeer geparfumeerde Sassicaia opent snel en geeft een mooie mix van bosbodem, diep donker fruit, kruiden, zwarte thee en balsamico in de neus. De wijn heeft een bijzondere frisheid, textuur en zachte tannines. Deze Sassicaia is geconcentreerd, pittig en energiek met een fijne zuurgraad. Het bestaat uit 85% Cabernet Sauvignon en de rest is Cabernet Franc. Nu heel aantrekkelijk op een jeugdige en levendige manier, maar dit zal over 3 tot 4 jaar zich pas echt laten zien. 

WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet de mogelijke korting direct als u kiest voor Afhalen in de Afreken-pagina. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor adres.

Vineyard for 2020 Tenuta San Guido Bolgheri Sassicaia

Tenuta San Guido werd in de jaren veertig opgericht door Marchese Mario Incisa della Rocchetta. De marchese werd geïnspireerd door de wijnen van Bordeaux, vooral die gemaakt van Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc. In 1944 plantte hij deze variëteiten in de Bolgheri, een gebied dat destijds niet traditioneel geassocieerd werd met wijnproductie.

Terroir van Tenuta San Guido

Het landgoed ligt in de Maremma aan de Toscaanse kust. De Tyrreense Zee zorgt voor een uniek microklimaat dat gunstig is voor de druiventeelt. Tenuta San Guido beslaat ruim 2.500 hectare, waarvan ongeveer 90 hectare (ongeveer 222 hectare) gewijd is aan wijngaarden. De wijngaarden zijn beplant met Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot en andere variëteiten. De bodem van Tenuta San Guido, gelegen tussen 60 en 400 meter boven zeeniveau, is gedeeltelijk kleiachtig met diverse morfologische kenmerken, waaronder kalksteenrijke gebieden met Alberese, Gabbro en steen. Het klimaat is uniek, met heuvels van Bibbona tot Castagneto die bescherming bieden tegen noordoostelijke wind. In de zomer koelt de zee de wijngaardes af, waardoor een microklimaat ontstaat dat kenmerkend is voor Tenuta San Guido.

Sassicaia

Sassicaia is de "flagship" van Tenuta San Guido en wordt beschouwd als de eerste Super Tuscan. Het kreeg internationale bekendheid en speelde een cruciale rol bij het definiëren van de Italiaanse wijnen. De eerste vintage Sassicaia werd geproduceerd in 1968, maar was aanvankelijk bedoeld voor privéconsumptie. Pas in 1978 werd Sassicaia commercieel uitgebracht. Sassicaia wordt voornamelijk gemaakt van Cabernet Sauvignon, met een klein percentage Cabernet Franc. De naam "Sassicaia" komt van het Italiaanse woord "sassi", wat stenen betekent, aangezien de wijngaarden worden gekenmerkt door steenachtige bodems. De wijn staat bekend om zijn elegantie, complexiteit en bewaarpotentieel. Het krijgt vaak hoge scores van critici en is zeer gewild bij verzamelaars. Sassicaia speelde een cruciale rol in de erkenning en verheffing van Italiaanse wijnen.

Productie van Tenuta San Guido

Bij de wijnbereiding bij Tenuta San Guido ligt de nadruk op kwaliteit en traditionele technieken. Het landgoed streeft ernaar om het unieke terroir van de Bolgheri-regio in zijn wijnen tot uitdrukking te brengen. Bij de Sassicaia geld grotendeels Cabernet Sauvignon met een kleiner percentage Cabernet Franc. Sassicaia staat bekend om zijn elegantie, complexiteit en potentieel. De productie van Sassicaia varieert van oogstjaar tot oogstjaar, afhankelijk van factoren als weersomstandigheden en kwaliteit. Het exacte aantal jaarlijks geproduceerde flessen kan fluctueren en specifieke productiecijfers zijn mogelijk niet direct beschikbaar. Tenuta San Guido produceert ook andere wijnen zoals de Guidalberto, dit is een blend van Cabernet Sauvignon en Merlot. Guidalberto is de tweede wijn van het landgoed en biedt een meer toegankelijke en eerder drinkbare stijl dan de Sassicaia. Als laatste hebben we de Le Difese, een blend van Cabernet Sauvignon en Sangiovese. Le Difese is een meer toegankelijke en fruitige wijn, ontworpen voor eerdere consumptie. 

Tenuta San Guido's olijfolie?

Tenuta San Guido staat naast zijn wijnen bekend om de productie van hoogwaardige olijfolie. Het landgoed ligt in de Maremma (Toscane) en veel wijnhuizen in de regio hebben vaak olijfgaarden naast wijngaarden. Ze verbouwen waarschijnlijk traditionele Toscaanse olijfvariëteiten zoals Frantoio, Leccino en Moraiolo.  De kenmerken van de bodem en het klimaat in de regio, die bijdragen aan het unieke terroir van hun wijnen, kunnen ook het smaakprofiel van hun olijfolie beïnvloeden. Het landgoed maakt waarschijnlijk gebruik van traditionele en zorgvuldige methoden bij de teelt en oogst van olijven. Het extractieproces, meestal uitgevoerd door middel van koude persing, is ontworpen om de kwaliteit en smaak van de olijven te behouden. Net als hun benadering van de wijnproductie, kan de olijfolieproductie beperkt zijn, met de nadruk op kwaliteit boven kwantiteit.

 

Meer informatie
Wijnsoort Rood
Land Italië
Regio Toscane
Appellatie Bolgheri
Iconen Icoon Italië
Wijnhuis Tenuta San Guido
Druif Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon
Biologisch gecertificeerd Nee
Natural wijn Nee
Vegan Nee
Jaar 2020
Drinken vanaf 2025
Drinken tot 2055
Alcohol % 14
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Parker rating 96
James Suckling rating 97
Smaakprofiel Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Tannines, Vol
Drink momenten Indruk maken, Lekker luxe
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2020 Tenuta San Guido Bolgheri Sassicaia
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

24.11.2023

2014 Giacomo Conterno Barolo Riserva Monfortino

"Blij dat ik deze veel gezochte wijn heb kunnen kopen bij Grandcru Wijnen..." John

Bekijk product recensie