2020 Tenuta San Guido Bolgheri Sassicaia

Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2020 |
Druif | , |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2025 - 2055 |
- Koop 6 voor 375,00 309,92 en bespaar 5%
Op voorraad
31 items beschikbaar
Omschrijving
2020 Tenuta San Guido Bolgheri Sassicaia oogstjaar details
Het jaar 2020 was een bijzondere voor Tenuta San Guido. De herfst was vochtig met overvloedige regenval die plaatsvond vanaf half oktober en duurde tot eind december. De temperaturen waren vrij mild en soms zelfs boven het seizoensgemiddelde. In februari is de intense kou gearriveerd, met temperaturen die tot bijna 0°C zijn gedaald. Maart begon met sterke zeewind en regen, maar met milde temperaturen die bijdroegen aan de vergroting van de knoppen, vooral van de vroege variëteiten zoals Merlot. Eind maart zorgde een verstoring vanuit Rusland voor een duidelijke temperatuurdaling met noordenwind en zelfs enige vorst in de nacht. Deze weersomstandigheden veroorzaakten geen schade aan de Cabernet Sauvignon wijnstokken. April en mei waren mild met afwisselend zonnige dagen en gemiddelde seizoenstemperaturen. Een enigszins ongebruikelijke lente die geen schade aan de wijnstokken veroorzaakte. Na half juni herstelde het klimaat zich, met zonnige en warme dagen die aanhielden tot aan de oogsttijd, met uitzondering van enkele onderbrekingen met neerslag in juli en in augustus. De rijping van de druiven vond ongeveer 7 tot 8 dagen eerder plaats dan normaal en de mooie zonnige dagen zorgden ervoor dat de druiven snel volledig rijp waren. De druiven, hoewel met een hoger suikergehalte, kwamen gezond en van uitstekende kwaliteit in de kelder aan.
Terroir van de Sassicaia
De bodems hebben gevarieerde en complexe kenmerken met een sterke aanwezigheid van kalksteen, gebieden die rijk zijn aan mergel en kiezelstenen, en gedeeltelijk klei. Ze bevinden zich op een hoogte tussen 100 en 400 meter boven zeeniveau, met een west-, zuid-west. De handmatige oogst begon in de eerste week van september met de druiven van de jongere wijngaarden, beginnend bij de Cabernet Franc en ging vervolgens verder met de Cabernet Sauvignon van de wijngaarden op lagere hoogten, eindigend in de laatste week van september met die op de heuvels gelegen meer dan 300 meter boven zeeniveau (Vigna di Castiglioncello en Vigna del Quercione).
Vinificatie
Selectie van de druiven via een sorteertafel, om onzuiverheden en eventuele aanwezigheid van onvolkomenheden te elimineren. Zachte persing en ontsteling van de druiven, waarbij de integriteit van de bessen behouden blijft en overmatige overdracht van tannines wordt vermeden. De alcoholische gisting (volledig spontaan en zonder toevoeging van externe gisten) werd eind oktober afgerond en regelmatig uitgevoerd bij gecontroleerde temperaturen van maximaal 27-28 °C. Regelmatig delestagen en overpompen zorgden voor een uitstekende aromatische extractie en frisheid in termen van zuurgraad van de most. De malolactische fermentaties vonden eind november plaats in staal. In de eerste week van december werd de wijn, na veelvuldig decanteren om de most schoon te maken, in eikenhouten barriques geplaatst. Aan het einde van de malolactische gisting werd de wijn in barriques geplaatst met 45% nieuw hout, 45% eerste passage en 10% tweede passage. Sassicaia 2020 werd, na meer dan 25 maanden rijping op hout, gedecanteerd in stalen tanks voordat het definitief werd gemengd en vervolgens werd gebotteld. Vervolgens veroudering in de fles voordat het op de markt wordt gebracht.
Proefnotities van de Sassicaia
De zeer geparfumeerde Sassicaia opent snel en geeft een mooie mix van bosbodem, diep donker fruit, kruiden, zwarte thee en balsamico in de neus. De wijn heeft een bijzondere frisheid, textuur en zachte tannines. Deze Sassicaia is geconcentreerd, pittig en energiek met een fijne zuurgraad. Het bestaat uit 85% Cabernet Sauvignon en de rest is Cabernet Franc. Nu heel aantrekkelijk op een jeugdige en levendige manier, maar dit zal over 3 tot 4 jaar zich pas echt laten zien.
WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet de mogelijke korting direct als u kiest voor Afhalen in de Afreken-pagina. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor adres.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Toscane |
Appellatie | Super Tuscan |
Iconen | Icoon Italië |
Wijnhuis | Tenuta San Guido |
Druif | Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2055 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Aanbieding | Staffelkorting |
Parker rating | 96 |
James Suckling rating | 97 |
Vinous rating | 97 |
Smaakprofiel | Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 96
Reviewed by:
Monica Larner
Release Price:
$300
Drink Date:
2024 - 2042
The Tenuta San Guido 2020 Bolgheri Sassicaia speaks to those who seek a more voluptuous, opulent and, ultimately, more accessible wine. This vintage is a precise reflection of Coastal Tuscany, as opposed to a more generic "Tuscan" wine from elsewhere in this large central Italian region. You taste the ripeness and soft fruit weight that comes from a coastal appellation with especially bright luminosity and warm Mediterranean offshore breezes. Sassicaia from the cool vintages is a famously reticent or withholding wine in its earliest years, requiring a long lead time before it eases into an ideal drinking window. That's definitely not the case here. This wine is beautiful and compelling straight out of the gate, showing a lovely mix of dark fruit, oak spice, balanced freshness, textural richness, soft tannins and an expertly contained 14% alcohol content. The wine's immediate character is what distinguishes this vintage, and I wouldn't get too fussed by exaggerated cellar-aging ambitions. The wine awards sheer pleasure in its current form, with dazzling primary fruit and soaring intensity over the near and medium term.
In mid-November of last year, I drove to Bolgheri on the Tuscan Coast to visit with Priscilla Incisa della Rochetta and managing director Carlo Paoli at Tenuta San Guido. The goal that morning was to taste through various vats of wine before the final blend of the 2020 Bolgheri Sassicaia would be determined. The experience gave me a fascinating understanding of how the celebrated Cabernet Sauvignon and Cabernet Franc blend comes together, and it gave me the opportunity to catch up with two of the most insightful people in Italian wine. Our conversation covered many topics, but as is becoming increasingly common in today’s world, we regularly returned to the subject of climate change and its effects on winemaking today. I tasted and reviewed the final blend from bottle in early January 2023. The Tenuta San Guido 2020 Bolgheri Sassicaia will be released in the upcoming months. Our tasting focused on five vats: numbers 5, 6, 11, 29 and 33. Distinguished by harvests from various parcels across the estate (Castiglioncello, Quercione and Doccino) and the type of barrel used in aging, these are some of the favored vats that appear regularly in the final blend. In 2020, volume was down by almost 25% due to more restrictive fruit selection following a hot vintage. Vat 5 revealed a nervous personality with pronounced tannins and a mid-weight mouthfeel. Vat 6 was a little more closed initially, with a strong mineral vein and pretty freshness. Vat 11 offered a floral bouquet with rose and violet. Vat 29 was immediately open and immensely pleasurable with ample volume, sweet tannins, bigger density and length. Lastly, Vat 33 was subdued, with crisp sensations and lingering menthol notes. My favorite, Vat 29 represented the largest volume and would, therefore, constitute an important part of the blend. As you will read in my tasting note, I found the 2020 Bolgheri Sassicaia a pleasure to drink now. This is an immediate wine that won’t require the long cellaring inherent to cooler vintages like 2019 and 2016. “I think 2020 was a rather challenging vintage,” said Priscilla Incisa della Rochetta. “The role played by the territory and a lot of selection that we made at every stage of production was very important in this case.” As the climate changes, hotter vintages like 2017, 2020 and 2022 are becoming more common, said Carlo Paoli. “I remain optimistic, however, because we listen to nature and we better understand the advantages and disadvantages of working in hot years. We are much better at handling them today,” he said. There are four winemakers working in the cellars of Tenuta San Guido along with agronomists and chemists for 360-degree in-house expertise. “Nothing can be left to chance, especially as the weather changes,” he said. “Greater control works well in the hot vintages. It’s the humid years with a lot a rain that leads to bacteria and fungal disease that cause the biggest problems.” For example, the estate now employees anywhere from 40 to 100 people during harvest. That extra manpower assures better quality controls, especially in vintages that see grapes coming to ripeness all at once. “We harvest by hand and bring the grapes in crates back to the winery, where they are stored in a cold room. We also harvest earlier, starting at 5 a.m. instead of 7 a.m., to get the cooler outdoor temperatures,” he said. Starting with the 2009 vintage, they selected yeasts that perform better in warm vintages and are slower to start. Dry ice was introduced in 2015 and has been used since then. Standard maceration times range from 18 to 22 days but were shortened in 2017, which had so much natural concentration to begin with. The team limits racking to a conservative three or four times per year. The woods used at Tenuta San Guido have not changed much over the years. The estate orders 400 new barriques per year and sends back as many as 100 because Brettanomyces is more common in new barrels as the climate changes, Carlo Paoli explained. The aging regime calls for one-third each of new oak, one-year-old barrels and two-year-old barrels over a period of two years. Tonnelleries Taransaud and Seguin Moreau are used for the most part, along with Remond, Saury and Orion (from forests Allier, Tronçais and Jupilles). The 2020 vintage saw 25 months in oak. Fine-grain wood for limited oxygen transmission and medium toast (over a long seasoning time) are selected.
Published: Jan 05, 2023
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Wine Spectator
97
Tenuta San Guido
Bolgheri-Sassicaia Sassicaia 2020
Complex aromas and flavors of black currant, blackberry, iron, sweet tobacco and Mediterranean herbs are the hallmarks of this elegant, tensile red, which is already revealing plenty, yet still feels reserved, as though there were many more facets to be discovered. Superb harmony, freshness and a long aftertaste prevail. Cabernet Sauvignon and Cabernet Franc. Best from 2026 through 2045. 23,300 cases made.
Bruce Sanderson
Senior Editor, New York
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
97
Drinking Window
2028 - 2050
From: 2020 Tuscany Preview (Feb 2023)
The 2020 Sassicaia is a bold, rapturous wine. Dark, fleshy and expansive on the palate, the 2020 offers up scents of blackberry jam, gravel, spice, new leather, licorice and crème de cassis. Potent tannins are nearly buried by the sheer intensity of the fruit. Sassicaia is never a huge wine, the 2020 does seem to have an extra dimension of textural intensity. It's an intensity that is hugely appealing.
Estate Manager Carlo Paoli describes 2020 as a year with a long, rainy winter and a cold spring. "Temperatures warmed up in the middle of June," he explained. "July was very hot, but heat moderated in August. Even so, it was a year in which ripeness moved quickly, as opposed to 2021 when ripeness was more gradual. We picked the entire estate in 22 days instead of the 29-30 that is more typical." The 2020 spent 15-18 days on the skins, followed by 25 months in French oak, 50% new. Production is down about 30% because of selection in the vineyard.
- By Antonio Galloni on February 2023
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Tenuta San Guido werd in de jaren veertig opgericht door Marchese Mario Incisa della Rocchetta. De marchese werd geïnspireerd door de wijnen van Bordeaux, vooral die gemaakt van Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc. In 1944 plantte hij deze variëteiten in de Bolgheri, een gebied dat destijds niet traditioneel geassocieerd werd met wijnproductie.
Terroir van Tenuta San Guido
Het landgoed ligt in de Maremma aan de Toscaanse kust. De Tyrreense Zee zorgt voor een uniek microklimaat dat gunstig is voor de druiventeelt. Tenuta San Guido beslaat ruim 2.500 hectare, waarvan ongeveer 90 hectare (ongeveer 222 hectare) gewijd is aan wijngaarden. De wijngaarden zijn beplant met Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot en andere variëteiten. De bodem van Tenuta San Guido, gelegen tussen 60 en 400 meter boven zeeniveau, is gedeeltelijk kleiachtig met diverse morfologische kenmerken, waaronder kalksteenrijke gebieden met Alberese, Gabbro en steen. Het klimaat is uniek, met heuvels van Bibbona tot Castagneto die bescherming bieden tegen noordoostelijke wind. In de zomer koelt de zee de wijngaardes af, waardoor een microklimaat ontstaat dat kenmerkend is voor Tenuta San Guido.
Sassicaia
Sassicaia is de "flagship" van Tenuta San Guido en wordt beschouwd als de eerste Super Tuscan. Het kreeg internationale bekendheid en speelde een cruciale rol bij het definiëren van de Italiaanse wijnen. De eerste vintage Sassicaia werd geproduceerd in 1968, maar was aanvankelijk bedoeld voor privéconsumptie. Pas in 1978 werd Sassicaia commercieel uitgebracht. Sassicaia wordt voornamelijk gemaakt van Cabernet Sauvignon, met een klein percentage Cabernet Franc. De naam "Sassicaia" komt van het Italiaanse woord "sassi", wat stenen betekent, aangezien de wijngaarden worden gekenmerkt door steenachtige bodems. De wijn staat bekend om zijn elegantie, complexiteit en bewaarpotentieel. Het krijgt vaak hoge scores van critici en is zeer gewild bij verzamelaars. Sassicaia speelde een cruciale rol in de erkenning en verheffing van Italiaanse wijnen.
Productie van Tenuta San Guido
Bij de wijnbereiding bij Tenuta San Guido ligt de nadruk op kwaliteit en traditionele technieken. Het landgoed streeft ernaar om het unieke terroir van de Bolgheri-regio in zijn wijnen tot uitdrukking te brengen. Bij de Sassicaia geld grotendeels Cabernet Sauvignon met een kleiner percentage Cabernet Franc. Sassicaia staat bekend om zijn elegantie, complexiteit en potentieel. De productie van Sassicaia varieert van oogstjaar tot oogstjaar, afhankelijk van factoren als weersomstandigheden en kwaliteit. Het exacte aantal jaarlijks geproduceerde flessen kan fluctueren en specifieke productiecijfers zijn mogelijk niet direct beschikbaar. Tenuta San Guido produceert ook andere wijnen zoals de Guidalberto, dit is een blend van Cabernet Sauvignon en Merlot. Guidalberto is de tweede wijn van het landgoed en biedt een meer toegankelijke en eerder drinkbare stijl dan de Sassicaia. Als laatste hebben we de Le Difese, een blend van Cabernet Sauvignon en Sangiovese. Le Difese is een meer toegankelijke en fruitige wijn, ontworpen voor eerdere consumptie.
Tenuta San Guido's olijfolie?
Tenuta San Guido staat naast zijn wijnen bekend om de productie van hoogwaardige olijfolie. Het landgoed ligt in de Maremma (Toscane) en veel wijnhuizen in de regio hebben vaak olijfgaarden naast wijngaarden. Ze verbouwen waarschijnlijk traditionele Toscaanse olijfvariëteiten zoals Frantoio, Leccino en Moraiolo. De kenmerken van de bodem en het klimaat in de regio, die bijdragen aan het unieke terroir van hun wijnen, kunnen ook het smaakprofiel van hun olijfolie beïnvloeden. Het landgoed maakt waarschijnlijk gebruik van traditionele en zorgvuldige methoden bij de teelt en oogst van olijven. Het extractieproces, meestal uitgevoerd door middel van koude persing, is ontworpen om de kwaliteit en smaak van de olijven te behouden. Net als hun benadering van de wijnproductie, kan de olijfolieproductie beperkt zijn, met de nadruk op kwaliteit boven kwantiteit.
2020 Tenuta San Guido Bolgheri Sassicaia oogstjaar details
Het jaar 2020 was een bijzondere voor Tenuta San Guido. De herfst was vochtig met overvloedige regenval die plaatsvond vanaf half oktober en duurde tot eind december. De temperaturen waren vrij mild en soms zelfs boven het seizoensgemiddelde. In februari is de intense kou gearriveerd, met temperaturen die tot bijna 0°C zijn gedaald. Maart begon met sterke zeewind en regen, maar met milde temperaturen die bijdroegen aan de vergroting van de knoppen, vooral van de vroege variëteiten zoals Merlot. Eind maart zorgde een verstoring vanuit Rusland voor een duidelijke temperatuurdaling met noordenwind en zelfs enige vorst in de nacht. Deze weersomstandigheden veroorzaakten geen schade aan de Cabernet Sauvignon wijnstokken. April en mei waren mild met afwisselend zonnige dagen en gemiddelde seizoenstemperaturen. Een enigszins ongebruikelijke lente die geen schade aan de wijnstokken veroorzaakte. Na half juni herstelde het klimaat zich, met zonnige en warme dagen die aanhielden tot aan de oogsttijd, met uitzondering van enkele onderbrekingen met neerslag in juli en in augustus. De rijping van de druiven vond ongeveer 7 tot 8 dagen eerder plaats dan normaal en de mooie zonnige dagen zorgden ervoor dat de druiven snel volledig rijp waren. De druiven, hoewel met een hoger suikergehalte, kwamen gezond en van uitstekende kwaliteit in de kelder aan.
Terroir van de Sassicaia
De bodems hebben gevarieerde en complexe kenmerken met een sterke aanwezigheid van kalksteen, gebieden die rijk zijn aan mergel en kiezelstenen, en gedeeltelijk klei. Ze bevinden zich op een hoogte tussen 100 en 400 meter boven zeeniveau, met een west-, zuid-west. De handmatige oogst begon in de eerste week van september met de druiven van de jongere wijngaarden, beginnend bij de Cabernet Franc en ging vervolgens verder met de Cabernet Sauvignon van de wijngaarden op lagere hoogten, eindigend in de laatste week van september met die op de heuvels gelegen meer dan 300 meter boven zeeniveau (Vigna di Castiglioncello en Vigna del Quercione).
Vinificatie
Selectie van de druiven via een sorteertafel, om onzuiverheden en eventuele aanwezigheid van onvolkomenheden te elimineren. Zachte persing en ontsteling van de druiven, waarbij de integriteit van de bessen behouden blijft en overmatige overdracht van tannines wordt vermeden. De alcoholische gisting (volledig spontaan en zonder toevoeging van externe gisten) werd eind oktober afgerond en regelmatig uitgevoerd bij gecontroleerde temperaturen van maximaal 27-28 °C. Regelmatig delestagen en overpompen zorgden voor een uitstekende aromatische extractie en frisheid in termen van zuurgraad van de most. De malolactische fermentaties vonden eind november plaats in staal. In de eerste week van december werd de wijn, na veelvuldig decanteren om de most schoon te maken, in eikenhouten barriques geplaatst. Aan het einde van de malolactische gisting werd de wijn in barriques geplaatst met 45% nieuw hout, 45% eerste passage en 10% tweede passage. Sassicaia 2020 werd, na meer dan 25 maanden rijping op hout, gedecanteerd in stalen tanks voordat het definitief werd gemengd en vervolgens werd gebotteld. Vervolgens veroudering in de fles voordat het op de markt wordt gebracht.
Proefnotities van de Sassicaia
De zeer geparfumeerde Sassicaia opent snel en geeft een mooie mix van bosbodem, diep donker fruit, kruiden, zwarte thee en balsamico in de neus. De wijn heeft een bijzondere frisheid, textuur en zachte tannines. Deze Sassicaia is geconcentreerd, pittig en energiek met een fijne zuurgraad. Het bestaat uit 85% Cabernet Sauvignon en de rest is Cabernet Franc. Nu heel aantrekkelijk op een jeugdige en levendige manier, maar dit zal over 3 tot 4 jaar zich pas echt laten zien.
WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet de mogelijke korting direct als u kiest voor Afhalen in de Afreken-pagina. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor adres.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Toscane |
Appellatie | Super Tuscan |
Iconen | Icoon Italië |
Wijnhuis | Tenuta San Guido |
Druif | Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2055 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Aanbieding | Staffelkorting |
Parker rating | 96 |
James Suckling rating | 97 |
Vinous rating | 97 |
Smaakprofiel | Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Parker
The Wine Advocate
RP 96
Reviewed by:
Monica Larner
Release Price:
$300
Drink Date:
2024 - 2042
The Tenuta San Guido 2020 Bolgheri Sassicaia speaks to those who seek a more voluptuous, opulent and, ultimately, more accessible wine. This vintage is a precise reflection of Coastal Tuscany, as opposed to a more generic "Tuscan" wine from elsewhere in this large central Italian region. You taste the ripeness and soft fruit weight that comes from a coastal appellation with especially bright luminosity and warm Mediterranean offshore breezes. Sassicaia from the cool vintages is a famously reticent or withholding wine in its earliest years, requiring a long lead time before it eases into an ideal drinking window. That's definitely not the case here. This wine is beautiful and compelling straight out of the gate, showing a lovely mix of dark fruit, oak spice, balanced freshness, textural richness, soft tannins and an expertly contained 14% alcohol content. The wine's immediate character is what distinguishes this vintage, and I wouldn't get too fussed by exaggerated cellar-aging ambitions. The wine awards sheer pleasure in its current form, with dazzling primary fruit and soaring intensity over the near and medium term.
In mid-November of last year, I drove to Bolgheri on the Tuscan Coast to visit with Priscilla Incisa della Rochetta and managing director Carlo Paoli at Tenuta San Guido. The goal that morning was to taste through various vats of wine before the final blend of the 2020 Bolgheri Sassicaia would be determined. The experience gave me a fascinating understanding of how the celebrated Cabernet Sauvignon and Cabernet Franc blend comes together, and it gave me the opportunity to catch up with two of the most insightful people in Italian wine. Our conversation covered many topics, but as is becoming increasingly common in today’s world, we regularly returned to the subject of climate change and its effects on winemaking today. I tasted and reviewed the final blend from bottle in early January 2023. The Tenuta San Guido 2020 Bolgheri Sassicaia will be released in the upcoming months. Our tasting focused on five vats: numbers 5, 6, 11, 29 and 33. Distinguished by harvests from various parcels across the estate (Castiglioncello, Quercione and Doccino) and the type of barrel used in aging, these are some of the favored vats that appear regularly in the final blend. In 2020, volume was down by almost 25% due to more restrictive fruit selection following a hot vintage. Vat 5 revealed a nervous personality with pronounced tannins and a mid-weight mouthfeel. Vat 6 was a little more closed initially, with a strong mineral vein and pretty freshness. Vat 11 offered a floral bouquet with rose and violet. Vat 29 was immediately open and immensely pleasurable with ample volume, sweet tannins, bigger density and length. Lastly, Vat 33 was subdued, with crisp sensations and lingering menthol notes. My favorite, Vat 29 represented the largest volume and would, therefore, constitute an important part of the blend. As you will read in my tasting note, I found the 2020 Bolgheri Sassicaia a pleasure to drink now. This is an immediate wine that won’t require the long cellaring inherent to cooler vintages like 2019 and 2016. “I think 2020 was a rather challenging vintage,” said Priscilla Incisa della Rochetta. “The role played by the territory and a lot of selection that we made at every stage of production was very important in this case.” As the climate changes, hotter vintages like 2017, 2020 and 2022 are becoming more common, said Carlo Paoli. “I remain optimistic, however, because we listen to nature and we better understand the advantages and disadvantages of working in hot years. We are much better at handling them today,” he said. There are four winemakers working in the cellars of Tenuta San Guido along with agronomists and chemists for 360-degree in-house expertise. “Nothing can be left to chance, especially as the weather changes,” he said. “Greater control works well in the hot vintages. It’s the humid years with a lot a rain that leads to bacteria and fungal disease that cause the biggest problems.” For example, the estate now employees anywhere from 40 to 100 people during harvest. That extra manpower assures better quality controls, especially in vintages that see grapes coming to ripeness all at once. “We harvest by hand and bring the grapes in crates back to the winery, where they are stored in a cold room. We also harvest earlier, starting at 5 a.m. instead of 7 a.m., to get the cooler outdoor temperatures,” he said. Starting with the 2009 vintage, they selected yeasts that perform better in warm vintages and are slower to start. Dry ice was introduced in 2015 and has been used since then. Standard maceration times range from 18 to 22 days but were shortened in 2017, which had so much natural concentration to begin with. The team limits racking to a conservative three or four times per year. The woods used at Tenuta San Guido have not changed much over the years. The estate orders 400 new barriques per year and sends back as many as 100 because Brettanomyces is more common in new barrels as the climate changes, Carlo Paoli explained. The aging regime calls for one-third each of new oak, one-year-old barrels and two-year-old barrels over a period of two years. Tonnelleries Taransaud and Seguin Moreau are used for the most part, along with Remond, Saury and Orion (from forests Allier, Tronçais and Jupilles). The 2020 vintage saw 25 months in oak. Fine-grain wood for limited oxygen transmission and medium toast (over a long seasoning time) are selected.
Published: Jan 05, 2023
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Wine Spectator
97
Tenuta San Guido
Bolgheri-Sassicaia Sassicaia 2020
Complex aromas and flavors of black currant, blackberry, iron, sweet tobacco and Mediterranean herbs are the hallmarks of this elegant, tensile red, which is already revealing plenty, yet still feels reserved, as though there were many more facets to be discovered. Superb harmony, freshness and a long aftertaste prevail. Cabernet Sauvignon and Cabernet Franc. Best from 2026 through 2045. 23,300 cases made.
Bruce Sanderson
Senior Editor, New York
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
97
Drinking Window
2028 - 2050
From: 2020 Tuscany Preview (Feb 2023)
The 2020 Sassicaia is a bold, rapturous wine. Dark, fleshy and expansive on the palate, the 2020 offers up scents of blackberry jam, gravel, spice, new leather, licorice and crème de cassis. Potent tannins are nearly buried by the sheer intensity of the fruit. Sassicaia is never a huge wine, the 2020 does seem to have an extra dimension of textural intensity. It's an intensity that is hugely appealing.
Estate Manager Carlo Paoli describes 2020 as a year with a long, rainy winter and a cold spring. "Temperatures warmed up in the middle of June," he explained. "July was very hot, but heat moderated in August. Even so, it was a year in which ripeness moved quickly, as opposed to 2021 when ripeness was more gradual. We picked the entire estate in 22 days instead of the 29-30 that is more typical." The 2020 spent 15-18 days on the skins, followed by 25 months in French oak, 50% new. Production is down about 30% because of selection in the vineyard.
- By Antonio Galloni on February 2023
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Tenuta San Guido werd in de jaren veertig opgericht door Marchese Mario Incisa della Rocchetta. De marchese werd geïnspireerd door de wijnen van Bordeaux, vooral die gemaakt van Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc. In 1944 plantte hij deze variëteiten in de Bolgheri, een gebied dat destijds niet traditioneel geassocieerd werd met wijnproductie.
Terroir van Tenuta San Guido
Het landgoed ligt in de Maremma aan de Toscaanse kust. De Tyrreense Zee zorgt voor een uniek microklimaat dat gunstig is voor de druiventeelt. Tenuta San Guido beslaat ruim 2.500 hectare, waarvan ongeveer 90 hectare (ongeveer 222 hectare) gewijd is aan wijngaarden. De wijngaarden zijn beplant met Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot en andere variëteiten. De bodem van Tenuta San Guido, gelegen tussen 60 en 400 meter boven zeeniveau, is gedeeltelijk kleiachtig met diverse morfologische kenmerken, waaronder kalksteenrijke gebieden met Alberese, Gabbro en steen. Het klimaat is uniek, met heuvels van Bibbona tot Castagneto die bescherming bieden tegen noordoostelijke wind. In de zomer koelt de zee de wijngaardes af, waardoor een microklimaat ontstaat dat kenmerkend is voor Tenuta San Guido.
Sassicaia
Sassicaia is de "flagship" van Tenuta San Guido en wordt beschouwd als de eerste Super Tuscan. Het kreeg internationale bekendheid en speelde een cruciale rol bij het definiëren van de Italiaanse wijnen. De eerste vintage Sassicaia werd geproduceerd in 1968, maar was aanvankelijk bedoeld voor privéconsumptie. Pas in 1978 werd Sassicaia commercieel uitgebracht. Sassicaia wordt voornamelijk gemaakt van Cabernet Sauvignon, met een klein percentage Cabernet Franc. De naam "Sassicaia" komt van het Italiaanse woord "sassi", wat stenen betekent, aangezien de wijngaarden worden gekenmerkt door steenachtige bodems. De wijn staat bekend om zijn elegantie, complexiteit en bewaarpotentieel. Het krijgt vaak hoge scores van critici en is zeer gewild bij verzamelaars. Sassicaia speelde een cruciale rol in de erkenning en verheffing van Italiaanse wijnen.
Productie van Tenuta San Guido
Bij de wijnbereiding bij Tenuta San Guido ligt de nadruk op kwaliteit en traditionele technieken. Het landgoed streeft ernaar om het unieke terroir van de Bolgheri-regio in zijn wijnen tot uitdrukking te brengen. Bij de Sassicaia geld grotendeels Cabernet Sauvignon met een kleiner percentage Cabernet Franc. Sassicaia staat bekend om zijn elegantie, complexiteit en potentieel. De productie van Sassicaia varieert van oogstjaar tot oogstjaar, afhankelijk van factoren als weersomstandigheden en kwaliteit. Het exacte aantal jaarlijks geproduceerde flessen kan fluctueren en specifieke productiecijfers zijn mogelijk niet direct beschikbaar. Tenuta San Guido produceert ook andere wijnen zoals de Guidalberto, dit is een blend van Cabernet Sauvignon en Merlot. Guidalberto is de tweede wijn van het landgoed en biedt een meer toegankelijke en eerder drinkbare stijl dan de Sassicaia. Als laatste hebben we de Le Difese, een blend van Cabernet Sauvignon en Sangiovese. Le Difese is een meer toegankelijke en fruitige wijn, ontworpen voor eerdere consumptie.
Tenuta San Guido's olijfolie?
Tenuta San Guido staat naast zijn wijnen bekend om de productie van hoogwaardige olijfolie. Het landgoed ligt in de Maremma (Toscane) en veel wijnhuizen in de regio hebben vaak olijfgaarden naast wijngaarden. Ze verbouwen waarschijnlijk traditionele Toscaanse olijfvariëteiten zoals Frantoio, Leccino en Moraiolo. De kenmerken van de bodem en het klimaat in de regio, die bijdragen aan het unieke terroir van hun wijnen, kunnen ook het smaakprofiel van hun olijfolie beïnvloeden. Het landgoed maakt waarschijnlijk gebruik van traditionele en zorgvuldige methoden bij de teelt en oogst van olijven. Het extractieproces, meestal uitgevoerd door middel van koude persing, is ontworpen om de kwaliteit en smaak van de olijven te behouden. Net als hun benadering van de wijnproductie, kan de olijfolieproductie beperkt zijn, met de nadruk op kwaliteit boven kwantiteit.