Paul Cluver
Paul Cluver bevindt zich in Elgin een van de koelste streken van Zuid-Afrika. Paul Clüver is van oorsprong een appelbedrijf, maar sinds 1986, op initiatief van eigenaar Paul Clüver, ook een wijnbedrijf. Door de ligging in een zeer koel gebied, direct aan zee, worden hier wijnen gemaakt met een opmerkelijke finesse en frisheid. Derde generatie begint met wijn. Het estate van de familie Clüver, De Rust, werd verworven in 1896 door de grootvader van de huidige eigenaar, Paul Clüver.
Paul Cluver bevindt zich in Elgin een van de koelste streken van Zuid-Afrika. Paul Clüver is van oorsprong een appelbedrijf, maar sinds 1986, op initiatief van eigenaar Paul Clüver, ook een wijnbedrijf. Door de ligging in een zeer koel gebied, direct aan zee, worden hier wijnen gemaakt met een opmerkelijke finesse en frisheid. Derde generatie begint met wijn. Het estate van de familie Clüver, De Rust, werd verworven in 1896 door de grootvader van de huidige eigenaar, Paul Clüver.
In de loop van de jaren tachtig werden grondmonsters genomen,waaruit bleek dat wijnbouw hier uitstekend mogelijk was. Daarop werd besloten om een deel van de appelgaarden te vervangen door wijngaarden. In eerste instantie werd afgesproken de druiven tot wijn te verwerken op het Nederburg Estate, een van de
beroemdste huizen van de Kaap. De eerste druiven werden geplant in 1986: Sauvigon Blanc, Chardonnay, Gewürztraminer en Weisser Riesling. Deze laatste druif is aangeplant om met behulp van edele rotting zoete wijnen te maken. De wijnen van het estate worden inmiddels helemaal in eigen beheer gemaakt, om ze een eigen karakter te geven.Verantwoordelijk is Andries Burger, de wijnmaker van Paul Clüver. Dr. Paul Clüver zelf houdt zich nog bezig met zijn eigen vak: neurochirurgie.
Paul Cluver bevindt zich in Elgin een van de koelste streken van Zuid-Afrika. Paul Clüver is van oorsprong een appelbedrijf, maar sinds 1986, op initiatief van eigenaar Paul Clüver, ook een wijnbedrijf. Door de ligging in een zeer koel gebied, direct aan zee, worden hier wijnen gemaakt met een opmerkelijke finesse en frisheid. Derde generatie begint met wijn. Het estate van de familie Clüver, De Rust, werd verworven in 1896 door de grootvader van de huidige eigenaar, Paul Clüver.
In de loop van de jaren tachtig werden grondmonsters genomen,waaruit bleek dat wijnbouw hier uitstekend mogelijk was. Daarop werd besloten om een deel van de appelgaarden te vervangen door wijngaarden. In eerste instantie werd afgesproken de druiven tot wijn te verwerken op het Nederburg Estate, een van de
beroemdste huizen van de Kaap. De eerste druiven werden geplant in 1986: Sauvigon Blanc, Chardonnay, Gewürztraminer en Weisser Riesling. Deze laatste druif is aangeplant om met behulp van edele rotting zoete wijnen te maken. De wijnen van het estate worden inmiddels helemaal in eigen beheer gemaakt, om ze een eigen karakter te geven.Verantwoordelijk is Andries Burger, de wijnmaker van Paul Clüver. Dr. Paul Clüver zelf houdt zich nog bezig met zijn eigen vak: neurochirurgie.