Filteren

Bourgogne (Appellatie)

De Bourgogne wijnen zijn onderverdeeld in een100-tal verschillende appellaties, van de grote generieke appellatie Bourgogne tot de kleinste Grand Cru van La Romanée. De bodems van Bourgogne zijn een kleurrijk lappendeken van diverse ondergronden met een fundament van kalksteen. Vele eeuwen geleden werd deze regio bedekt door de zee, waardoor er in de bodem tal van fossielen en schelpen terug te vinden zijn. Wijn maken gaat terug tot de tijd van de Romeinen, maar het was de katholieke kerk met zijn vele abdijen en kloosters die de rijkdom van de bodem in Bourgogne voor het eerst exploiteerde, vooral op de hellingen die van noord tot zuid lopen, die ze de gouden helling van de Côte d’Or noemden. De Franse Revolutie en de Code Napoléon veranderden Bourgogne voor altijd : het land ging terug naar de inwoners en familie-eigendommen werden rechtmatig verdeeld onder de erfgenamen. De Bourgondische wijnmakers met hun beperkte wijngaarden zijn zeer gehecht aan hun land : velen opteren voor een duurzame, biologische of biodynamisch wijnbouw.

Voor wijnliefhebbers, experts (met name sommeliers) en serieuze verzamelaars is de regio Bourgogne (Bourgogne) de heilige graal voor Pinot Noir- en Chardonnay-wijnen. In Frankrijk betekent locatie alles en hier is het concept van terroir ontstaan, en de meeste experts zijn het erover eens dat de wijnen uit Bourgondië echt proeven van de plek waar de druiven worden verbouwd. De belangrijkste wijnproducerende regio's van Bourgondië van noord naar zuid zijn: Chablis, Côte de Nuits, Côte de Beaune, Côte Chalonnaise en de Mâconnais. Vanuit een kwaliteitsperspectief, als je de aanwijzingen op een Bourgondisch wijnetiket kunt ontcijferen, zul je de betekenis van een bepaalde wijn kunnen begrijpen en hoe deze past in het classificatiesysteem van Bourgondië (dus begrijp waarom een ​​wijn zeldzaam en duur is), terwijl een andere goedkoop en overvloedig is).

De twee belangrijkste druivenrassen zijn Pinot Noir en Chardonnay.

Er zijn vier grote wijncategorieën in Bourgogne:

1. Appellations régionales:

Meer dan de helft van de wijnen in Bourgogne vallen onder deze categorie.

Een wijn met het etiket “Bourgogne Villages” of “Bourgogne Appellation Communale” is een AOC afkomstig van één van de zes Bourgondische regio’s zoals Côtes de Nuits of van één van de subregio’s zoals Mâcon. Hieraan kunnen nog 14 verschillende geografische namen worden gekoppeld zoals Bourgogne-Hautes-Côtes-de-Nuits.Een fles Bourgondische wijn die gewoon een regionale wijn is, is een goede, goedkope instapwijn die kan worden geproduceerd van druiven die overal in Bourgondië worden verbouwd.

2. Appellations communales:

Daarvan zijn er 41, ook gekend als gemeentelijke appellaties, zoals Chablis of Volnay. Ze vertegenwoordigen een derde van alle wijnen in Bourgogne. Een dorpswijn/village wordt gemaakt van druiven die ergens in een bepaald dorp worden verbouwd, ook wel communes genoemd.

3. Premiers Crus:

Deze categorie staat voor 10 % van de productie. Deze wijnen moeten op het etiket de naam vermelden van de gemeente gevolgd door de climat met een Premier Cru-status, zoals Vosne-Romanée Premier Cru ‘Les Beaux Monts’ of Chambolle-Musigny Premier Cru ‘Les Cras’. Er zijn 562 climats met een Premier Cru-status.

4. Grands Crus:

In heel Bourgogne is deze categorie slechts goed voor 1,5 %. Er zijn 34 AOC Grand Cru climats in de Côte d’Or waaronder bijvoorbeeld Clos de Vougeot en Montrachet en één Grand Cru in de Yonne die de 7 Chablis Grand Cru-climats groepeert, zoals Chablis Grand Cru ‘Blanchots’ of Chablis Grand Cru ‘Valmur’. Het zijn wijnen van de hoogste kwaliteit en zijn afkomstig van druiven die zijn geteeld in wijngaarden waarvan is vastgesteld dat ze qua kwaliteit een absolute topper zijn boven de Premier Cru-wijngaarden - wijnen van Grand Cru-wijngaarden hebben ook een hoog prijskaartje.

Bourgogne (Appellatie)

Grandcruwijnen is sinds 2010 uw online-speciaalzaak voor wijn van serieuze kwaliteit. In ons assortiment vindt u ruim 2500 verschillende wijnen en wij leveren aan consument, horeca en retail. Wij importeren rechtstreeks van wijnhuizen in landen als Frankrijk, Spanje en Italië. Hierdoor kunnen wij onze producten tegen de scherpste prijs aanbieden. Naast de klassiekers uit de Oude Wereld hebben wij de topwijnen uit de Nieuwe Wereld!

We tonen van al onze wijnen onze voorraad-positie en alles voor 16:00 uur besteld op werkdagen wordt dezelfde dag nog verstuurd.

Wilt u de wijnen zelf zien of inspiratie opdoen? Komt dan gerust langs! In onze showroom te Dordrecht kunt al onze wijnen en delicatessen met eigen ogen aanschouwen. Nergens vindt u zo'n groot aanbod aan kwaliteitswijnen. Bij ophalen van de wijnen onvangt u ook nog een mooie korting!

Wijn online kopen — Grandcruwijnen

Kwaliteit wijnen koopt u natuurlijk online bij Grandcruwijnen, de wijn- en delicatessen handel met één van de grootste wijncollecties in Nederland en België, waar u zowel bijzondere wijnen-voor-ieder-budget kunt bestellen. Kwaliteitsproducten, snelle levering en betrouwbare service — dat is Grandcruwijnen!