Januari 2025 heeft de Wine Advocate van Robert Parker een aantal wijnen uit de stal van Juan Gil beoordeeld. Stuk voor stuk 90+ scores. Naast de allocatie wijnen zoals de Clio en Nido hebben ook de zeer betaalbare wijnen van Juan Gil Family Estate hoge beoordelingen gekregen waaronder de Silver, Blanco, Blue label en de Atalaya wijnen.
2023 Gil Family Estates Atalaya El Vigía De La Atalaya Organico

Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2023 |
Druif | , |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14.5%) |
Drink venster | 2024 - 2027 |
- Koop 6 voor 8,95 7,40 en bespaar 10%
Op voorraad
14 items beschikbaar
Omschrijving
De D.O. Almansa ligt in het uiterste oosten van La Mancha en ligt in een overgangsgebied tussen Meseta en de Middellandse Zee en grenst aan de D.O. Alicante (Valencia) en de D.O.’s Jumilla en Yecla (Murcia). De Monastrell- en Garnacha druif laat in Almansa wijn zijn enorme potentieel zien. De wijngaarden in de wijnstreek Almansa liggen voornamelijk op de vlakke stukken land met koolstofrijke grond in de vruchtbare toplaag, dat ideale omstandigheden geeft voor het maken van kwaliteitswijnen uit het wijngebied Almansa. Het is een extreem gebied qua temperatuur. Op hemelsbreed 100 kilometer afstand van Benidorm ligt het wijnbouwgebied van Almansa, maar van het mediterrane klimaat aan de Costa Blanca is weinig meer te merken. In de zomer stijgt het kwik tot boven de 40 graden en in de winter is het maandenlang steenkoud. Weinig neerslag en de druiven moeten dus hard werken en zeer diep wortelen en dit geeft ondermeer het unieke karakter aan de wijnen uit dit gebied.
Bodegas Atalaya werd in 2007 opgericht door de Gil Family. De prominente druivensoort in Almansa is Garnacha Tintorera-Alicante Bouschet tesamen met Monastrell. Deze Laya is een 75% Garnacha en 25% Monastrell, gelegen op een wijngaard van maar liefst 1000 meter hoogte boven zeeniveau. Dit zorgt voor flinke verschillen tussen de dag- en nacht temperaturen en dan nog niet te spreken over de verschillen tussen zomer- en winter. Na de pluk verouderd de wijn 4 maanden in Frans eikenvaten voordat deze wordt gebotteld
De Atalaya El Vigía De La Atalaya Organico is een Jonge rode wijn van gecertificeerde biologische wijngaarden. De druiven die worden gebruikt om deze wijn te produceren zijn afkomstig van gecertificeerde biologische wijngaarden van Garnacha Tintorera, gelegen op een gemiddelde hoogte van 700 tot 1.000 meter boven zeeniveau. Het zorgvuldige en duurzame werk dat in de wijngaard wordt uitgevoerd en ode niet-interventionistische praktijken resulteren in een wijn die al het potentieel laat zien dat deze druivensoort kan bieden.
De El Vigía De La Atalaya is een bijzondere wijn die complexiteit, structuur en een intens bedekte kersenrode kleur combineert. Elegante, frisse en complexe neus waarin rijp fruit en bloemige tonen de boventoon voeren. Aangename en frisse intrede in de mond, evenwichtig en met zoete tannines, elegant met een zeer verleidelijke fluweelzachte textuur en een zeer lange afdronk. Deze wijn is veelzijdig en kan worden gecombineerd met pasta, groenten, champignons, gestoofd vlees, worst, varkensvlees, gebraden vlees, rood en/of wit vlees, gegrild vlees, en jonge of medium rijpe kazen.
WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | La Mancha |
Appellatie | Almansa |
Wijnhuis | Bodegas Atalaya |
Druif | Garnacha, Grenache |
Biologisch gecertificeerd | Ja |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Ja |
Jaar | 2023 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2027 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Nee |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Aanbieding | Staffelkorting |
Parker rating | 91 |
Smaakprofiel | Droog, Fruitig, Rood fruit, Soepel |
Drink momenten | Barbecue, Borrelen, Cadeau!, Met vrienden, Summer party, Terras, Voor alledag |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 91
Reviewed by:
Luis Gutiérrez
Release Price:
$10
Drink Date:
2025 - 2028
The 2023 El Vigía de la Atalaya is the second vintage of this pure Garnacha Tintorera from their own organic vineyards, 25- to 30-year-old, dry-farmed vines, a selection from Laya. The wine wants to showcase more varietal expression and more fruit by avoiding aging in oak. It has very ripe tannins and an approachable profile. It has a very herbal nose with notes of tomato vine and tomato juice, juicy, with a medium-bodied palate and abundant, fine tannins. It has 14.5% alcohol, a pH of 3.84 and 5.7 grams of acidity. This is certified organic. Another bargain. 45,000 bottles produced. It was bottled in February 2024.
Atalaya is the project in Almansa from the Gil family from Jumilla. They have 110 hectares of vineyards, mostly Garnacha Tintorera and Monastrell, mainly in the village of Almansa, from which they produce 450,000 bottles.
2022 was one of the driest vintages in the region but with good rain in March and April, with a very warm and dry summer with abundant heat waves that resulted in a smaller crop of healthy grapes, which resulted in aromatic, structured and powerful wines with good aging potential. 2023 was a very challenging year, again very dry, with an early harvest, low yields and abundant rains in September that forced them to sort, select and discard grapes, which reduced the yield even further and produced up to 40% less than in 2022. Despite everything, the sensation is of fresher wines in 2023 than in 2022.
Published: Jan 09, 2025
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
In de kustregio van Levante vind je dat de uitdagende kalksteenbodem en beperkte regenval zorgen voor een bloei van Garnacha Tintorera en Monastrell. De oude wijnstokken hebben zich aangepast aan deze moeilijke omstandigheden en floreren op een hoogte van 700 meter. De druiven van de laagrenderende wijnstokken zijn geconcentreerd en barsten van de kenmerkende eigenschappen van de druivensoort, vol rijke smaken en verleidelijke aroma's.
Door innovatieve methoden te gebruiken, hebben wijnmakers de frisheid van het fruit weten te benutten, resulterend in een blend vol complexiteit. Terwijl de Garnacha Tintorera-druif de meest prominente variëteit in de blends is, blijft het zoete en robuuste karakter van de Monastrell-druif opmerkelijk aanwezig, wat een unieke dimensie aan de wijnen toevoegt.
Over Juan Gil Family Estates:
De Juan Gil Family Estates vertegenwoordigt een groep kleine wijnhuizen verspreid over heel Spanje: van Jumilla tot Rías Baixas, van de heuvels van Montsant tot Calatayud, van de vlaktes van Almansa tot de gevierde koninkrijken Rueda en Castilla y León. Allen vallen ze onder één paraplu van de Juan Gil Family Estates.
Op deze manier kunnen ze een compleet en representatief portfolio van Spaanse wijn creëren. Elk wijnhuis brengt iets unieks op tafel - met een echte gevoel van plaats. Alle wijnen hebben één ding gemeen: ze zijn gemaakt van inheemse Spaanse druivensoorten.
Tot de Juan Gil Family Estates behoren:
- Juan Gil
- Shaya
- Can Blau
- Tridente
- Atalaya
- Morca
- Ateca
- El Nido
- Lagar Da Condesa
- Llicorella Vins
De D.O. Almansa ligt in het uiterste oosten van La Mancha en ligt in een overgangsgebied tussen Meseta en de Middellandse Zee en grenst aan de D.O. Alicante (Valencia) en de D.O.’s Jumilla en Yecla (Murcia). De Monastrell- en Garnacha druif laat in Almansa wijn zijn enorme potentieel zien. De wijngaarden in de wijnstreek Almansa liggen voornamelijk op de vlakke stukken land met koolstofrijke grond in de vruchtbare toplaag, dat ideale omstandigheden geeft voor het maken van kwaliteitswijnen uit het wijngebied Almansa. Het is een extreem gebied qua temperatuur. Op hemelsbreed 100 kilometer afstand van Benidorm ligt het wijnbouwgebied van Almansa, maar van het mediterrane klimaat aan de Costa Blanca is weinig meer te merken. In de zomer stijgt het kwik tot boven de 40 graden en in de winter is het maandenlang steenkoud. Weinig neerslag en de druiven moeten dus hard werken en zeer diep wortelen en dit geeft ondermeer het unieke karakter aan de wijnen uit dit gebied.
Bodegas Atalaya werd in 2007 opgericht door de Gil Family. De prominente druivensoort in Almansa is Garnacha Tintorera-Alicante Bouschet tesamen met Monastrell. Deze Laya is een 75% Garnacha en 25% Monastrell, gelegen op een wijngaard van maar liefst 1000 meter hoogte boven zeeniveau. Dit zorgt voor flinke verschillen tussen de dag- en nacht temperaturen en dan nog niet te spreken over de verschillen tussen zomer- en winter. Na de pluk verouderd de wijn 4 maanden in Frans eikenvaten voordat deze wordt gebotteld
De Atalaya El Vigía De La Atalaya Organico is een Jonge rode wijn van gecertificeerde biologische wijngaarden. De druiven die worden gebruikt om deze wijn te produceren zijn afkomstig van gecertificeerde biologische wijngaarden van Garnacha Tintorera, gelegen op een gemiddelde hoogte van 700 tot 1.000 meter boven zeeniveau. Het zorgvuldige en duurzame werk dat in de wijngaard wordt uitgevoerd en ode niet-interventionistische praktijken resulteren in een wijn die al het potentieel laat zien dat deze druivensoort kan bieden.
De El Vigía De La Atalaya is een bijzondere wijn die complexiteit, structuur en een intens bedekte kersenrode kleur combineert. Elegante, frisse en complexe neus waarin rijp fruit en bloemige tonen de boventoon voeren. Aangename en frisse intrede in de mond, evenwichtig en met zoete tannines, elegant met een zeer verleidelijke fluweelzachte textuur en een zeer lange afdronk. Deze wijn is veelzijdig en kan worden gecombineerd met pasta, groenten, champignons, gestoofd vlees, worst, varkensvlees, gebraden vlees, rood en/of wit vlees, gegrild vlees, en jonge of medium rijpe kazen.
WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | La Mancha |
Appellatie | Almansa |
Wijnhuis | Bodegas Atalaya |
Druif | Garnacha, Grenache |
Biologisch gecertificeerd | Ja |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Ja |
Jaar | 2023 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2027 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Nee |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Aanbieding | Staffelkorting |
Parker rating | 91 |
Smaakprofiel | Droog, Fruitig, Rood fruit, Soepel |
Drink momenten | Barbecue, Borrelen, Cadeau!, Met vrienden, Summer party, Terras, Voor alledag |
Parker
The Wine Advocate
RP 91
Reviewed by:
Luis Gutiérrez
Release Price:
$10
Drink Date:
2025 - 2028
The 2023 El Vigía de la Atalaya is the second vintage of this pure Garnacha Tintorera from their own organic vineyards, 25- to 30-year-old, dry-farmed vines, a selection from Laya. The wine wants to showcase more varietal expression and more fruit by avoiding aging in oak. It has very ripe tannins and an approachable profile. It has a very herbal nose with notes of tomato vine and tomato juice, juicy, with a medium-bodied palate and abundant, fine tannins. It has 14.5% alcohol, a pH of 3.84 and 5.7 grams of acidity. This is certified organic. Another bargain. 45,000 bottles produced. It was bottled in February 2024.
Atalaya is the project in Almansa from the Gil family from Jumilla. They have 110 hectares of vineyards, mostly Garnacha Tintorera and Monastrell, mainly in the village of Almansa, from which they produce 450,000 bottles.
2022 was one of the driest vintages in the region but with good rain in March and April, with a very warm and dry summer with abundant heat waves that resulted in a smaller crop of healthy grapes, which resulted in aromatic, structured and powerful wines with good aging potential. 2023 was a very challenging year, again very dry, with an early harvest, low yields and abundant rains in September that forced them to sort, select and discard grapes, which reduced the yield even further and produced up to 40% less than in 2022. Despite everything, the sensation is of fresher wines in 2023 than in 2022.
Published: Jan 09, 2025
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
In de kustregio van Levante vind je dat de uitdagende kalksteenbodem en beperkte regenval zorgen voor een bloei van Garnacha Tintorera en Monastrell. De oude wijnstokken hebben zich aangepast aan deze moeilijke omstandigheden en floreren op een hoogte van 700 meter. De druiven van de laagrenderende wijnstokken zijn geconcentreerd en barsten van de kenmerkende eigenschappen van de druivensoort, vol rijke smaken en verleidelijke aroma's.
Door innovatieve methoden te gebruiken, hebben wijnmakers de frisheid van het fruit weten te benutten, resulterend in een blend vol complexiteit. Terwijl de Garnacha Tintorera-druif de meest prominente variëteit in de blends is, blijft het zoete en robuuste karakter van de Monastrell-druif opmerkelijk aanwezig, wat een unieke dimensie aan de wijnen toevoegt.
Over Juan Gil Family Estates:
De Juan Gil Family Estates vertegenwoordigt een groep kleine wijnhuizen verspreid over heel Spanje: van Jumilla tot Rías Baixas, van de heuvels van Montsant tot Calatayud, van de vlaktes van Almansa tot de gevierde koninkrijken Rueda en Castilla y León. Allen vallen ze onder één paraplu van de Juan Gil Family Estates.
Op deze manier kunnen ze een compleet en representatief portfolio van Spaanse wijn creëren. Elk wijnhuis brengt iets unieks op tafel - met een echte gevoel van plaats. Alle wijnen hebben één ding gemeen: ze zijn gemaakt van inheemse Spaanse druivensoorten.
Tot de Juan Gil Family Estates behoren:
- Juan Gil
- Shaya
- Can Blau
- Tridente
- Atalaya
- Morca
- Ateca
- El Nido
- Lagar Da Condesa
- Llicorella Vins