2022 Tenuta dell'Ornellaia Bolgheri Rosso Le Serre Nuove
De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2022 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14.5%) |
Drink venster | 2024 - 2034 |
Beschikbaar per | 24 sep. 2024 |
Omschrijving
Le Serre Nuove is de tweede wijn van Tenuta Ornellaia. De wijnmakers hebben besloten deze wijn te maken op het moment dat men bezig was met de blending van Ornellaia. Men was bezig met het maken van de keuzes van de barriques, die zorgen voor de eigenschappen van soepelheid in de structuur, het fruit en de eigenschappen van het terroir. Het fruit dat men ontdekte van de jongere wijnranken hebben de basis voor deze wijn gelegd. Ongekend fraaie wijn welke significant voordeliger is dan de cultwijn de Ornellaia. In het glas is de Serre Nuove rijk, geconcentreerd, robijnrood. De geur van deze wijn is geroosterd fruit, kruiden en hints van mint. De smaak is vol, met de kruidige impressies van de Merlot druiven, verrijkt met de fruitige hints van de Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc. De wijngaarden van Ornellaia liggen nabij het beroemde wijngebied in Bolgheri, in de Maremma vlakbij de Toscaanse kust. Ieder van deze wijngaarden heeft zijn eigen terroir en heeft daardoor haar specifieke eigenschappen om een optimale kwaliteit van de druivenstokken te bereiken.
Na de pluk, die volledig per druivensoort is gescheiden en geheel handmatig geschiedt worden de druiven op grote tafels zorgvuldig op kwaliteit geselecteerd. De eerste gisting geschiedt onder een gecontroleerde temperatuur van 26-30ºC in stalen tanks. Het rijpingsproces wordt vervolgd, gedurende 17 maanden, in Frans eiken barriques. De blend wordt gemaakt nadat de wijn 12 maanden in de barriques (25% nieuwe barriques en 75% al eerder gebruikte barriques) heeft gerijpt. Na de rijping in de barriques wordt de wijn gebotteld. De flessen blijven dan nog zo'n 6 maanden in de kelders van het domein om het rijpingsproces zo optimaal mogelijk voort te zetten en de juiste kwaliteit te krijgen. Hierna is de wijn voldoende gerijpt om op de markt te worden geintroduceerd. De wijn wordt altijd pas rond september/oktober van het jaar vrijgegeven
Le Serre Nuove dell’Ornellaia 2022 is zeer elegant en fris, de echte kenmerken die we van deze wijn gewend zijn. In het glas is de wijn diep rood met een paarse tint. De aroma's van rijp zwart fruit, kruiden en licht geroosterd hout zijn heerlijk. De wijn genereus en sappig en wordt gevolgd door rijke, stevige tannines, terwijl de afdronk aromatisch, zacht en aanhoudend is. De wijn biedt nu al een heerlijke drinkervaring en zal binnen tien jaar een perfecte rijpheid bereiken. 95/100 Suckling
Specificaties
Beschikbaar per | 24 sep. 2024 |
---|---|
Wijnsoort | Rood |
Land | Italië |
Regio | Toscane |
Appellatie | Toscana |
Wijnhuis | Tenuta dell Ornellaia |
Druif | Cabernet Sauvignon, Merlot, Sangiovese |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2022 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2034 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Aanbieding | Staffelkorting |
Parker rating | 93 |
James Suckling rating | 95 |
Vinous rating | 94 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Wijnhuis
Lodovico Antinori had bij zijn geboorte al een voorsprong. De Antinori's behoren al eeuwenlang tot de Florentijnse kooplieden adel en werden in 1385 al lid van het wijnkopersgilde. Sindsdien heeft er altijd wel één lid van de familie in de wijnhandel gezeten. De familielandgoederen in Toscane werden in de 18e en 19e eeuw flink uitgebreid en de familie deed veel ervaring op in de wijnmakerij. Begin deze eeuw richtte ze een invloedrijke handelsonderneming op. Markies Lodovico was een tijdje werkzaam in het familiebedrijf, maar besloot begin jaren '80 zijn eigen weg te gaan. Hij legde een uitgestrekte wijngaard aan op Tenuta dell'Ornelllaia, een familielandgoed in Bolgheri aan de Middellandse zee, 96 km van Florence.
Dit deel van de Maremma heeft niet alleen een schitterende wilde natuur, maar is ook een vruchtbaar landbouwgebied, een streek met veel potentieel voor wijnproductie. Lodovico's oom, markies Incisa della Rochetta, had de aandacht van de wijnwereld al op Bolgheri gevestigd met zijn pionierswerk op Tenuta San Guido en met zijn Sassiciaia, nu gezien als een van 's werelds grootste rode wijnen.
Lodovico Antinori trad in de voetsporen van zijn oom in het nabijgelegen Ornellaia, al maakt hij een heel ander type wijn. Van een aantal internationale autoriteiten op wijngebied leerde hij dat de bodem van Bolgheri qua karkakter op die van St.-Émilion en Pomerol in Bordeaux leek een ideaal was voor de productie van kwaliteitswijn. Het bijzondere van de Ornellaia wijngaard - voor Italiaanse begrippen - is het hoge percentage merlot. De assemblage voor Antinori's topwijn, de rode Ornellaia, bevat wel 40% merlot. Toch komt deze druif het meest tot haar recht bij de vigna veccia (oude wijnstokken) van het wijngoed. Sinds 1987 levert dit perceel het ruwe materiaal voor een cuvée van 100% merlot, de Masseto genaamd. De druiven voor deze wijn zijn geplukt onder een zonnige septemberhemel. Na de lange gisting van 18-20 dagen werd de wordt de wijn op natuurlijke wijze overgeheveld in tanks. Waarna een rijpingsproces in nieuwe Barriques. Het resultaat is een wijn met structuur, zeer zuiver fruit en een prachtige ballans.