2022 Tenuta dell'Ornellaia Le Serre Nuove

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | |
Appellatie | Toscana |
Wijnhuis | |
Jaar | 2022 |
Druif | , , |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14.5%) |
Drink venster | 2024 - 2034 |
- Koop 6 voor 58,45 48,31 en bespaar 5%
Niet op voorraad
Momenteel niet beschikbaar
Nabestelling Informatie
Het is mogelijk dit artikel in nabestelling/backorder te bestellen. Dit is mogelijk met artikelen welke wij over het algemeen in 3-5 werkdagen weer voldoende op voorraad kunnen hebben. U kunt deze dus gewoon bestellen maar wel belangrijk te vermelden dat wij pas de order versturen als deze in zijn geheel gereed is.
Omschrijving
Le Serre Nuove is de tweede wijn van Tenuta Ornellaia. De wijnmakers hebben besloten deze wijn te maken op het moment dat men bezig was met de blending van Ornellaia. Men was bezig met het maken van de keuzes van de barriques, die zorgen voor de eigenschappen van soepelheid in de structuur, het fruit en de eigenschappen van het terroir. Het fruit dat men ontdekte van de jongere wijnranken hebben de basis voor deze wijn gelegd. Ongekend fraaie wijn welke significant voordeliger is dan de cultwijn de Ornellaia. In het glas is de Serre Nuove rijk, geconcentreerd, robijnrood. De geur van deze wijn is geroosterd fruit, kruiden en hints van mint. De smaak is vol, met de kruidige impressies van de Merlot druiven, verrijkt met de fruitige hints van de Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc. De wijngaarden van Ornellaia liggen nabij het beroemde wijngebied in Bolgheri, in de Maremma vlakbij de Toscaanse kust. Ieder van deze wijngaarden heeft zijn eigen terroir en heeft daardoor haar specifieke eigenschappen om een optimale kwaliteit van de druivenstokken te bereiken.
Na de pluk, die volledig per druivensoort is gescheiden en geheel handmatig geschiedt worden de druiven op grote tafels zorgvuldig op kwaliteit geselecteerd. De eerste gisting geschiedt onder een gecontroleerde temperatuur van 26-30ºC in stalen tanks. Het rijpingsproces wordt vervolgd, gedurende 17 maanden, in Frans eiken barriques. De blend wordt gemaakt nadat de wijn 12 maanden in de barriques (25% nieuwe barriques en 75% al eerder gebruikte barriques) heeft gerijpt. Na de rijping in de barriques wordt de wijn gebotteld. De flessen blijven dan nog zo'n 6 maanden in de kelders van het domein om het rijpingsproces zo optimaal mogelijk voort te zetten en de juiste kwaliteit te krijgen. Hierna is de wijn voldoende gerijpt om op de markt te worden geintroduceerd. De wijn wordt altijd pas rond september/oktober van het jaar vrijgegeven
Le Serre Nuove dell’Ornellaia 2022 is zeer elegant en fris, de echte kenmerken die we van deze wijn gewend zijn. In het glas is de wijn diep rood met een paarse tint. De aroma's van rijp zwart fruit, kruiden en licht geroosterd hout zijn heerlijk. De wijn genereus en sappig en wordt gevolgd door rijke, stevige tannines, terwijl de afdronk aromatisch, zacht en aanhoudend is. De wijn biedt nu al een heerlijke drinkervaring en zal binnen tien jaar een perfecte rijpheid bereiken. 95/100 Suckling
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Toscane |
Appellatie | Toscana |
Wijnhuis | Tenuta dell Ornellaia |
Druif | Cabernet Sauvignon, Merlot, Sangiovese |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2022 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2034 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Aanbieding | Staffelkorting |
Parker rating | 94 |
James Suckling rating | 95 |
Vinous rating | 94 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 94
Reviewed by:
Monica Larner
Release Price:
$90
Drink Date:
2025 - 2037
The Ornellaia 2022 Bolgheri Rosso Le Serre Nuove dell'Ornellaia is a blend of 65% Merlot, 25% Cabernet Sauvignon and 10% Cabernet Franc that saw 15 months in barrique with one-third new oak. Following in the general Ornellaia philosophy, the team has been leaning off long maceration times for more delicate extraction. Blending for this wine usually occurs 12 months after fermentation. This vintage is structured and rich with sweet tannins and a supple texture. This hot vintage brings more fruit weight for sure, but the wine remains fresh and well balanced overall.
The 2022 Bolgheri Superiore Ornellaia is coming to market in March 2025, but the 2022 Masseto will not be released until September 2025. Today, Ornellaia counts 134 hectares of vines, including 11 hectares in Castagneto Carducci (with Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot and Vermentino) that were added in 2022. Masseto covers 11 hectares of vines surrounded by forests. I tasted these wines with proprietor Lamberto Frescobaldi at the estate. We were joined by the new Director of Production Marco Balsimelli, who worked in Bordeaux at the Laboratoire Oenologique Boissenot for 18 years before returning to his native Italy. He is joined by Ornellaia Winemaker Denise Cosentino and Vineyard Manager Giuliano Tarchi.
Published: Feb 13, 2025
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Ornellaia Bolgheri Le Serre Nuove 2022
Monday, August 12, 2024
CountryItaly
RegionTuscany
Vintage2022
CHECK PRICE
DOWNLOAD SHELFTALKER
Score
95
The brightness and purity of fruit is so beautiful here, showing flowers and currants. Very aromatic. Lots of finesse and focus on the medium-bodied palate with super-fine tannins and a lovely finish. Lively. 65% merlot, 25% cabernet sauvignon and 10% cabernet franc. Why wait on this?
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
94
Drinking Window
2025 - 2036
From: Exploring New Releases from Coastal Tuscany (Aug 2023)
The 2021 Le Serre Nuove dell'Ornellaia packs a huge punch. Masses of dark fruit, bittersweet chocolate, leather, licorice and cloves saturate the palate. I don't remember a Serre Nuove with this much sheer power and somber intensity, but the balance is there, especially with aeration. It will be interesting to see how the 2021 develops. Today it is quite the powerhouse.
- By Antonio Galloni on August 2023
There's quite a bit of news at Ornellaia and sister estate Masseto. Longtime Estate Manager Axel Heinz departed the wineries earlier this summer for his native Bordeaux, which opens a new chapter for both estates. “Two thousand-twenty was the last in a trio of vintages with more rain than usual and no drought, but quite a bit of heat during summer." Heinz explained. "Temperatures moderated in August, with the arrival of cool evenings. We picked quite a bit of Merlot early for the aromatics. Temperatures then rose markedly, leading to a week of rain, and then finally to good weather through to the end of harvest."
The 2020 wines strike me as quite aromatic in profile, with medium-bodied structures and a bit more restraint than is the norm. The 2021s, on the other hand, are more typical of Bolgheri. They possess notable textural resonance and volume, with fine-grained tannins and the exceptional balance of a great year.
92
Drinking Window
2024 - 2032
From: New Releases from the Tuscan Maremma (Dec 2024)
The 2022 Le Serre Nuove dell’Ornellaia is everything a second wine should be. Open-knit and racy, the 2022 caresses the palate with succulent red fruit. Floral and spice notes with a kick of blood orange open the wine nicely on the mid-palate and into the finish. Soft, silky tannins wrap it all together. This stylish red from Ornellaia is ready to go.
- By Antonio Galloni on December 2024
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Lodovico Antinori had bij zijn geboorte al een voorsprong. De Antinori's behoren al eeuwenlang tot de Florentijnse kooplieden adel en werden in 1385 al lid van het wijnkopersgilde. Sindsdien heeft er altijd wel één lid van de familie in de wijnhandel gezeten. De familielandgoederen in Toscane werden in de 18e en 19e eeuw flink uitgebreid en de familie deed veel ervaring op in de wijnmakerij. Begin deze eeuw richtte ze een invloedrijke handelsonderneming op. Markies Lodovico was een tijdje werkzaam in het familiebedrijf, maar besloot begin jaren '80 zijn eigen weg te gaan. Hij legde een uitgestrekte wijngaard aan op Tenuta dell'Ornelllaia, een familielandgoed in Bolgheri aan de Middellandse zee, 96 km van Florence.
Dit deel van de Maremma heeft niet alleen een schitterende wilde natuur, maar is ook een vruchtbaar landbouwgebied, een streek met veel potentieel voor wijnproductie. Lodovico's oom, markies Incisa della Rochetta, had de aandacht van de wijnwereld al op Bolgheri gevestigd met zijn pionierswerk op Tenuta San Guido en met zijn Sassiciaia, nu gezien als een van 's werelds grootste rode wijnen.
Lodovico Antinori trad in de voetsporen van zijn oom in het nabijgelegen Ornellaia, al maakt hij een heel ander type wijn. Van een aantal internationale autoriteiten op wijngebied leerde hij dat de bodem van Bolgheri qua karkakter op die van St.-Émilion en Pomerol in Bordeaux leek een ideaal was voor de productie van kwaliteitswijn. Het bijzondere van de Ornellaia wijngaard - voor Italiaanse begrippen - is het hoge percentage merlot. De assemblage voor Antinori's topwijn, de rode Ornellaia, bevat wel 40% merlot. Toch komt deze druif het meest tot haar recht bij de vigna veccia (oude wijnstokken) van het wijngoed. Sinds 1987 levert dit perceel het ruwe materiaal voor een cuvée van 100% merlot, de Masseto genaamd. De druiven voor deze wijn zijn geplukt onder een zonnige septemberhemel. Na de lange gisting van 18-20 dagen werd de wordt de wijn op natuurlijke wijze overgeheveld in tanks. Waarna een rijpingsproces in nieuwe Barriques. Het resultaat is een wijn met structuur, zeer zuiver fruit en een prachtige ballans.
Le Serre Nuove is de tweede wijn van Tenuta Ornellaia. De wijnmakers hebben besloten deze wijn te maken op het moment dat men bezig was met de blending van Ornellaia. Men was bezig met het maken van de keuzes van de barriques, die zorgen voor de eigenschappen van soepelheid in de structuur, het fruit en de eigenschappen van het terroir. Het fruit dat men ontdekte van de jongere wijnranken hebben de basis voor deze wijn gelegd. Ongekend fraaie wijn welke significant voordeliger is dan de cultwijn de Ornellaia. In het glas is de Serre Nuove rijk, geconcentreerd, robijnrood. De geur van deze wijn is geroosterd fruit, kruiden en hints van mint. De smaak is vol, met de kruidige impressies van de Merlot druiven, verrijkt met de fruitige hints van de Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc. De wijngaarden van Ornellaia liggen nabij het beroemde wijngebied in Bolgheri, in de Maremma vlakbij de Toscaanse kust. Ieder van deze wijngaarden heeft zijn eigen terroir en heeft daardoor haar specifieke eigenschappen om een optimale kwaliteit van de druivenstokken te bereiken.
Na de pluk, die volledig per druivensoort is gescheiden en geheel handmatig geschiedt worden de druiven op grote tafels zorgvuldig op kwaliteit geselecteerd. De eerste gisting geschiedt onder een gecontroleerde temperatuur van 26-30ºC in stalen tanks. Het rijpingsproces wordt vervolgd, gedurende 17 maanden, in Frans eiken barriques. De blend wordt gemaakt nadat de wijn 12 maanden in de barriques (25% nieuwe barriques en 75% al eerder gebruikte barriques) heeft gerijpt. Na de rijping in de barriques wordt de wijn gebotteld. De flessen blijven dan nog zo'n 6 maanden in de kelders van het domein om het rijpingsproces zo optimaal mogelijk voort te zetten en de juiste kwaliteit te krijgen. Hierna is de wijn voldoende gerijpt om op de markt te worden geintroduceerd. De wijn wordt altijd pas rond september/oktober van het jaar vrijgegeven
Le Serre Nuove dell’Ornellaia 2022 is zeer elegant en fris, de echte kenmerken die we van deze wijn gewend zijn. In het glas is de wijn diep rood met een paarse tint. De aroma's van rijp zwart fruit, kruiden en licht geroosterd hout zijn heerlijk. De wijn genereus en sappig en wordt gevolgd door rijke, stevige tannines, terwijl de afdronk aromatisch, zacht en aanhoudend is. De wijn biedt nu al een heerlijke drinkervaring en zal binnen tien jaar een perfecte rijpheid bereiken. 95/100 Suckling
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Toscane |
Appellatie | Toscana |
Wijnhuis | Tenuta dell Ornellaia |
Druif | Cabernet Sauvignon, Merlot, Sangiovese |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2022 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2034 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Aanbieding | Staffelkorting |
Parker rating | 94 |
James Suckling rating | 95 |
Vinous rating | 94 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Parker
The Wine Advocate
RP 94
Reviewed by:
Monica Larner
Release Price:
$90
Drink Date:
2025 - 2037
The Ornellaia 2022 Bolgheri Rosso Le Serre Nuove dell'Ornellaia is a blend of 65% Merlot, 25% Cabernet Sauvignon and 10% Cabernet Franc that saw 15 months in barrique with one-third new oak. Following in the general Ornellaia philosophy, the team has been leaning off long maceration times for more delicate extraction. Blending for this wine usually occurs 12 months after fermentation. This vintage is structured and rich with sweet tannins and a supple texture. This hot vintage brings more fruit weight for sure, but the wine remains fresh and well balanced overall.
The 2022 Bolgheri Superiore Ornellaia is coming to market in March 2025, but the 2022 Masseto will not be released until September 2025. Today, Ornellaia counts 134 hectares of vines, including 11 hectares in Castagneto Carducci (with Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot and Vermentino) that were added in 2022. Masseto covers 11 hectares of vines surrounded by forests. I tasted these wines with proprietor Lamberto Frescobaldi at the estate. We were joined by the new Director of Production Marco Balsimelli, who worked in Bordeaux at the Laboratoire Oenologique Boissenot for 18 years before returning to his native Italy. He is joined by Ornellaia Winemaker Denise Cosentino and Vineyard Manager Giuliano Tarchi.
Published: Feb 13, 2025
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Ornellaia Bolgheri Le Serre Nuove 2022
Monday, August 12, 2024
CountryItaly
RegionTuscany
Vintage2022
CHECK PRICE
DOWNLOAD SHELFTALKER
Score
95
The brightness and purity of fruit is so beautiful here, showing flowers and currants. Very aromatic. Lots of finesse and focus on the medium-bodied palate with super-fine tannins and a lovely finish. Lively. 65% merlot, 25% cabernet sauvignon and 10% cabernet franc. Why wait on this?
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
94
Drinking Window
2025 - 2036
From: Exploring New Releases from Coastal Tuscany (Aug 2023)
The 2021 Le Serre Nuove dell'Ornellaia packs a huge punch. Masses of dark fruit, bittersweet chocolate, leather, licorice and cloves saturate the palate. I don't remember a Serre Nuove with this much sheer power and somber intensity, but the balance is there, especially with aeration. It will be interesting to see how the 2021 develops. Today it is quite the powerhouse.
- By Antonio Galloni on August 2023
There's quite a bit of news at Ornellaia and sister estate Masseto. Longtime Estate Manager Axel Heinz departed the wineries earlier this summer for his native Bordeaux, which opens a new chapter for both estates. “Two thousand-twenty was the last in a trio of vintages with more rain than usual and no drought, but quite a bit of heat during summer." Heinz explained. "Temperatures moderated in August, with the arrival of cool evenings. We picked quite a bit of Merlot early for the aromatics. Temperatures then rose markedly, leading to a week of rain, and then finally to good weather through to the end of harvest."
The 2020 wines strike me as quite aromatic in profile, with medium-bodied structures and a bit more restraint than is the norm. The 2021s, on the other hand, are more typical of Bolgheri. They possess notable textural resonance and volume, with fine-grained tannins and the exceptional balance of a great year.
92
Drinking Window
2024 - 2032
From: New Releases from the Tuscan Maremma (Dec 2024)
The 2022 Le Serre Nuove dell’Ornellaia is everything a second wine should be. Open-knit and racy, the 2022 caresses the palate with succulent red fruit. Floral and spice notes with a kick of blood orange open the wine nicely on the mid-palate and into the finish. Soft, silky tannins wrap it all together. This stylish red from Ornellaia is ready to go.
- By Antonio Galloni on December 2024
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Lodovico Antinori had bij zijn geboorte al een voorsprong. De Antinori's behoren al eeuwenlang tot de Florentijnse kooplieden adel en werden in 1385 al lid van het wijnkopersgilde. Sindsdien heeft er altijd wel één lid van de familie in de wijnhandel gezeten. De familielandgoederen in Toscane werden in de 18e en 19e eeuw flink uitgebreid en de familie deed veel ervaring op in de wijnmakerij. Begin deze eeuw richtte ze een invloedrijke handelsonderneming op. Markies Lodovico was een tijdje werkzaam in het familiebedrijf, maar besloot begin jaren '80 zijn eigen weg te gaan. Hij legde een uitgestrekte wijngaard aan op Tenuta dell'Ornelllaia, een familielandgoed in Bolgheri aan de Middellandse zee, 96 km van Florence.
Dit deel van de Maremma heeft niet alleen een schitterende wilde natuur, maar is ook een vruchtbaar landbouwgebied, een streek met veel potentieel voor wijnproductie. Lodovico's oom, markies Incisa della Rochetta, had de aandacht van de wijnwereld al op Bolgheri gevestigd met zijn pionierswerk op Tenuta San Guido en met zijn Sassiciaia, nu gezien als een van 's werelds grootste rode wijnen.
Lodovico Antinori trad in de voetsporen van zijn oom in het nabijgelegen Ornellaia, al maakt hij een heel ander type wijn. Van een aantal internationale autoriteiten op wijngebied leerde hij dat de bodem van Bolgheri qua karkakter op die van St.-Émilion en Pomerol in Bordeaux leek een ideaal was voor de productie van kwaliteitswijn. Het bijzondere van de Ornellaia wijngaard - voor Italiaanse begrippen - is het hoge percentage merlot. De assemblage voor Antinori's topwijn, de rode Ornellaia, bevat wel 40% merlot. Toch komt deze druif het meest tot haar recht bij de vigna veccia (oude wijnstokken) van het wijngoed. Sinds 1987 levert dit perceel het ruwe materiaal voor een cuvée van 100% merlot, de Masseto genaamd. De druiven voor deze wijn zijn geplukt onder een zonnige septemberhemel. Na de lange gisting van 18-20 dagen werd de wordt de wijn op natuurlijke wijze overgeheveld in tanks. Waarna een rijpingsproces in nieuwe Barriques. Het resultaat is een wijn met structuur, zeer zuiver fruit en een prachtige ballans.