2022 Pio Cesare Barbera d'Alba

Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | Barbera d'Alba |
Wijnhuis | |
Jaar | 2022 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14.5%) |
Drink venster | 2024 - 2028 |
Omschrijving
Steeds meer liefhebbers ontdekken de bijzondere eigenschappen van de barbera-druif, met zijn bijzondere combinatie van spetterend fruit en frisse, levendige zuren. De Barbera wordt als regel geplukt in de eerste week van oktober, als hij mooi rijp en rijk aan suiker is. De barbera van Pio Cesare is afkomstig van wijngaarden die zich direct naast de wijngaarden bevinden waar de nebbiolo staat, in het gebied waar ook de Barolo wordt gemaakt. Dat verklaart de bijzondere kracht en diepgang van deze Barbera, terwijl de wijn ook een mooie rijpheid en elegantie heeft. De gisting duurt zo’n 10 tot 12 dagen op een temperatuur van ongeveer 25 graden, om het fruit in de wijn te behouden. Vervolgens rijpt hij twee jaar op Frans eiken, deels op barrique, deels op grotere vaten: demi-muids. Daarmee blijft hij in balans, met die bijzondere combinatie van kracht, fruit en frisheid.
In de neus is de Barbera van Pio Cesare aangenaam met rijpe zwarte kersen, mooie zwoelheid en een vleug vanille, breed en verleidelijk. In de mond is de barbera puur en krachtig, zoete kersen en vanille, wat chocola, vanille, rokerig, breed en sappig, met een fraaie lengte en complexiteit.
Awards:
Oogstjaar 2021 - 16pt (Perswijn)
Oogstjaar 2021 - 91pt (James Suckling)
Oogstjaar 2021 - 9/10 (De Grote Hamersma)
Oogstjaar 2018 - 91pt (James Suckling)
Oogstjaar 2019 - 92pt (Wine Spectator)
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Piemonte |
Appellatie | Barbera d'Alba |
Wijnhuis | Pio Cesare |
Druif | Barbera |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2022 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2028 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
James Suckling rating | 91 |
Smaakprofiel | Donker fruit, Droog, Fruitig, Soepel |
Drink momenten | Borrelen, Cadeau!, Met vrienden, Open haard, Summer party, Terras, Voor alledag |
Wijnhuis
Het huis Pio Cesare is een van de klassieke producenten van de streek. Gevestigd in Alba, de ‘wijnhoofdstad’ van deze regio, en opgericht in 1881 door Cesare Pio. Zijn naam is in omgekeerde volgorde behouden gebleven als de naam van dit handelshuis en familiebedrijf. Het is nog altijd in familiehanden, want aan het hoofd staat Pio Boffa, de achterkleinzoon van de oprichter. Hij zet het werk van de familie op een uitstekende wijze voort, en is intussen ook verantwoordelijk voor een aantal moderniseringen en veranderingen bij dit fraaie, traditionele bedrijf. Zo is Pio Cesare van huis uit altijd een handelshuis geweest, dat de druiven op contract betrok bij wijnboeren uit de streek. Dat is ook een gangbare praktijk in deze streek, die vele kleine wijnboeren telt met kleine lapjes wijngaard, die altijd bereid zijn hun druiven te verkopen aan een van de handelshuizen. Wat dat betreft lijkt de streek wel een beetje op de Bourgogne, met al die verschillende wijngaarden, elk met een eigen naam, onderverdeeld in kleine stukjes wijngaard, die allemaal in het bezit zijn van een andere wijnboer.
Pio Boffa heeft besloten dat het voor de kwaliteit van de wijnen een goede zaak is om ook zelf wijngaarden in bezit te hebben. In de loop der jaren heeft hij dan ook een aantal wijngaarden aangekocht, vooral in de befaamde gebieden Barolo en Barbaresco. Het wijngaardbezit is inmiddels 45 hectare groot, en brengt een paar van de mooiste wijnen van het huis voort, met als toppers een paar aparte wijngaard-cuvées. Deze worden alleen op de markt gebracht in de goede jaren. Ook bij het wijn maken zijn de nodige veranderingen doorgevoerd. Hierbij is gekozen voor een zeer terughoudende vinificatie, waarbij de wijn zoveel mogelijk met rust wordt gelaten, dus met zo min mogelijk ingrepen. Elke wijn krijgt de individuele behandeling die bij die betreffende wijn het beste past, met een kortere of langere gisting op de schillen, al of niet gevolgd door een klassieke rijping op Slavonisch eikenhout, het traditionele hout van de streek. Het levert wijnen op met een klassieke finesse, uitgebalanceerde en complex, waardige vertegenwoordigers van deze bijzondere wijnstreek.