2021 Montaribaldi Ternus Langhe Rosso
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | Piemonte |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2021 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13.5%) |
Drink venster | 2023 - 2028 |
Omschrijving
De Langhe Rosso DOC Ternus is de blend van de typiisch Piemonte druiven de Nebbiolo, Dolcetto en Barbera. Het is een fruitige rode wijn met een goede structuur en elegantie. De fraaie terroir wijngaarden zijn gelegen in de Barbaresco en Treiso gemeenten op een hoogte van 300 meter en een zui en oostelijke zon-positionering. De arme grond bestaat vooral uit zand, mergel/kalkrots. De druiven Nebbiolo, Dolcetto en Barbera worden afzonderlijk behandeld en pas al laatste bepaald de oenoloog de juiste verhouding. De druiven wordt allereerst ontsteeld en dan gekneusd en gaan dan in roestvrijstalen thermo-geconditioneerde tanks waar de alcoholische gisting plaatsvindt.
Dolcetto-druiven, de alcoholische gisting duurt 4 tot 6 dagen bij een temperatuur van 26-28 ° C. Nebbiolo-Barbaera druiven, de alcoholische gisting duurt van 6 tot 8 dagen dagen bij een temperatuur van 27-29 ° C.
De wijnen blijven 2-3 maanden in contact met de schillen (temperatuur van 20-22 ° C) terwijl ze de malolactische fermentatie voltooien. Vervolgens rijpt de wijn 3 tot 4 maanden bij lage temperatuur. De lage temperatuur zorgt voor een rustige en geleidelijke rijping (men heeft geen haast bij Montaribaldi) en zorgt ook dat op een natuurlijke manier de afzetting en troebele delen naar beneden zakken wat de klaring vergemakkelijkt. Daarna verblijft de Ternus druiven (altijd afzonderlijk) in eiken vaten (2.500 - 3.000 l) gedurende drie maanden voor verdere veroudering en vervolgens worden de wijnen door de oenoloog van Montaribaldi (Carlo Arnulfo ) samengevoegd en gebotteled en blijven de flessen zeker nog 6 maanden in de kelders voor Montaribaldi voordat ze naar de markt gaan.
In het glas heeft de Langhe Ternus een intense purperrode kleur met in de neus tonen van framboos, rode bes, een beetje leer en tabak en kruidige tonen. In de mond is de wijn medium bodied, breed met een goede structuur en prettige verfijnde tannines. De Barbera en Dolcetta geven het verse fruit en de mooie zuren en de nebbiolo geeft de wijn de diepgang en doordat alles de tijd heeft gekregen bij Montaribaldi is de Ternus een erg prettig glas en een alleskunner. De prijs/kwaliteit van deze wijn in vergelijk tot zijn grotere broers de Barbaresco en Barolo is uitmuntend. Heerlijk om zo van te genieten maar ook perfect bij (oude)kazen, risotto funghi of bij een varkens braadstuk. Tip: drink deze wij bij een broodje (goed gemaakte) pulled pork.
De ‘azienda agricola Montaribaldi’ is van historie een familie bedrijf, gevestigd midden in de heuvels Langhe in het kleine dorpje Barbaresco. De druiven van Montaribaldi groeien tussen de wijngaarden van Angelo Gaja’s beroemde wijnhuis. Niet de minste om als buren te hebben. De eigenaars van wijnhuis Montaribaldi, de broers Luciano en Roberto Taliano prijzen zich dan ook gelukkig met hun stukjes grond, die verspreid liggen in de Langhe en Monferrato heuvels. Hier wordt al eeuwenlang wijn gemaakt en zelfs de Unesco waardeert het samenspel van mens en natuur door deze streek onlangs op te nemen in de prestigieuze World Heritage List. Hoewel het wijnhuis Montaribaldi al veel langer bestaat, zijn de broers in wijntermen nog niet zo lang bezig, sinds 1994. Maar samen met wijnmaker Carlo Arnulfo maken ze nu al prachtige Piemonte wijnen met een geweldige prijs/kwaliteit verhouding. Montaribaldi maakt echte Terroir wijnen waarin de grond, het klimaat, de wijnstokken de basis zijn. Goede wijn komt van een goede gezonde wijngaard en niet vanuit een schekunde doos is de stelling van Luciano en hier zijn wij het volledig mee eens.
De familie maakt een aantal van de meest bekende wijnen uit de Piedmont regio: Barbaresco DOCG, Barolo DOCG, Barbera d’Alba DOC, Barbera d’Asti DOCG, Roero Arneis. Ze bieden een compleet assortiment van wijnen aan, van druiven die typerend zijn voor deze streek. Typerend voor dit wijnhuis is dat de wijnen hun oorsprong kennen in Piedmont, altijd herkenbaar zijn als een ‘Montaribaldi’ wijn en duurzaam worden verbouwd en geproduceerd. Zoals zij dit zelf noemen: het maken van ‘vineyard wines’ onderscheidt hen van anderen.
WEETJE: In de Tab: Bijlage vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u die automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor adres.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Piemonte |
Appellatie | Langhe |
Wijnhuis | Montaribaldi |
Druif | Barbera, Dolcetto, Nebbiolo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2021 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2028 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Aanbieding | Staffelkorting |
Smaakprofiel | Droog, Fruitig, Rood fruit |
Drink momenten | Barbecue, Borrelen, Cadeau!, Met vrienden, Open haard, Voor alledag |
Wijnhuis
De ‘azienda agricola Montaribaldi’ is van historie een familie bedrijf, gevestigd midden in de heuvels Langhe in het kleine dorpje Barbaresco. Het wijnhuis Montaribaldi is al vanaf het begin eigendom van de familie Taliano en heeft 19 hectare in het Barberesco gebied. In 1994 namen Luciano en Roberto het bedrijf over van hun vader en besloten toen meteen om alleen nog maar hoge kwaliteits wijnen te gaan produceren. Het is nog steeds een echt familie bedrijf, vader Guiseppe en moeder Carla evenals de vrouwen van de eigenaren, Antonella en Franca, werken allemaal mee. Op dit moment produceren ze ongeveer 75000 flessen per jaar. Dankzij de perfecte ligging van de wijngaarden van Montaribaldi en de typische witte bodem van de heuvels in Langhe, zijn de elegante wijnen die er vandaan komen een lang leven beschoren. Nb het land rondom de Montaribaldi wijngaarden is van Gaja. De familie maakt een aantal van de meest bekende wijnen uit de Piedmont regio: Barbaresco DOCG, Barolo DOCG, Barbera d’Alba DOC, Barbera d’Asti DOCG, Roero Arneis. Ze bieden een compleet assortiment van wijnen aan, van druiven die typerend zijn voor deze streek. Typerend voor dit wijnhuis is dat de wijnen hun oorsprong kennen in Piedmont, altijd herkenbaar zijn als een ‘Montaribaldi’ wijn en duurzaam worden verbouwd en geproduceerd. Zoals zij dit zelf noemen: het maken van ‘vineyard wines’ onderscheidt hen van anderen.