2022 CEPA 21 HITO Rose
Wijnsoort | Rosé |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Castilla y Leon |
Appellatie | Ribera del Duero |
Wijnhuis | Cepa 21 |
Jaar | 2022 |
Druif | Tempranillo |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13%) |
Drink venster | 2023 - 2025 |
Cepa 21 is opgericht door één van Ribera del Duero's beste wijnmakers: Emilio Moro. Sinds 2022 staat CEPA 21 op z'n eigen benen en wordt dit geleid door Jose Moro (de broer van Javier Moro de eigenaar van Emilio Moro). De wijngaarden van Bodegas Cepa 21 zijn een van de grootste troeven. Ze bevinden zich op een hoogte tussen 750 en 900 meter boven zeeniveau en zijn naar het noorden gericht. Beide factoren zorgen ervoor dat de druiven geleidelijk rijpen, waardoor ze complexiteit en frisheid krijgen. Het project heeft 50 hectare eigen wijngaarden op bodems van slibachtig zand, klei of kalksteen, de meeste zeer dicht bij de wijnmakerij en beplant met de kloon van eeuwenoude wijngaarden van het gebied (de puurste Tempranillo uit de Ribera del Duero). Het wijnhuis is uitgerust met volledig uitgeruste faciliteiten, bestaande uit een proeflokaal met een prachtig uitzicht op de vatenkamer, een terras dat een waar uitzichtpunt is over een zee van wijngaarden en een hal met een spectaculair raam dat de moderniteit van het complex verbindt met de traditie van de wijngaard, Cepa 21 is puur minimalisme en efficiëntie. Lees meer in de tab: Wijnhuis
Het woord Hito betekent mijlpaal en is vaak een stenen zuil die wordt gebruikt om de richting of afstand op wegen aan te geven of om een gebied af te bakenen. De Hito wijnen zijn ontstaan vanuit het idee om een wijn aan te bieden met de meest verse, aromatische versie van dat wat Emilio Moro (CEPA21) kan bieden zonder uitgebreide veroudering en waarbij dezelfde druiven worden gebruikt in hun grote rode wijnen. Het is nieuw, het is een mijlpaal in de manier van wijn maken en is is een mijlpaal qua prijs.
De druiven hebben voor deze geweldige rosé hebben slechts enkele uren geweekt bij lage temperatuur. De fermentatie is tussen 12 en 15 graden gedurende 20 dagen en heeft daarna 3 maanden opvoeding gehad op zijn droesem (sur lie). De Hito rosé heeft een zeer licht roze kleur zoals een Provence rosé maar dan met de klasse van de Tempranillo druif wat zorgt voor meer complexiteit. In de neus is de Hito rose intens, vers en fris met rijpe rode vruchten zoals aardbeien en frambozen, die later evolueert naar meer bloemen met meer complexe tonen. Het gevoel in de mond is zeer fris en zijdeachtig met uitgebalanceerde zuurgraad. De afdronk is lang en aangenaam en dit is een van de beste rose's in zijn prijsklasse. Dit is onvergelijkbaar met de vele rose's die meer aandacht schenken aan de fles en marketing dan aan de inhoud maar enfin dit komt ook van de Moro familie. Heerlijk als aperitief maar ook geweldig als diner-wijn bij bijvoorbeeld Aziatisch eten of Sushi.
WEETJE: Onder de Tab: Bijlage vindt u een mooie presentatie over de Rosé en de Factsheet
Daarnaast adviseert registervinoloog en culinair journalist Anne-Wies van Oosten bij deze mooie rosé een heerlijke voorjaarssalade van dun gesneden serranoham, brokjes Blu Passito kaas (of een andere blauwschimmel) en een vers vijgje op een bedje van rucola. Daarover een frisse ‘crema a base de aceto balsamico’ of een echte balsamico. Kijk voor het gehele artikel op de website van Anne-Wies.
In de mei editie van Hubrecht Duijker looft hij de HITO Rosado en de HITO Tinto. Hubrecht zegt het volgende:
"Na het proeven ’s ochtends werd de Hito Tempranillo rosado s avonds ontspannen gedronken, bij gerookte Sockeye zalm uit Alaska – en dat was een kostelijke combinatie. De blank oranje, pietsje roze wijn komt uit Ribera del Duero, tamelijk noordelijk in Spanje. De tempranillo die daar groeit, en volstrekt domineert, is een regionale variant van de moederdruif uit Rioja (en wordt langs de Duero dikwijls tinto fino genoemd). Het bedrijf achter de Hito Tempranillo is Bodegas Cepa 21, een dochter van de familiefirma Bodegas Emilio Moro. Speciaal voor Cepa 21 bouwden de broers Javier en José Moro samen met enkele vrienden een hypermoderne designkelder (met restaurant) waar druiven van 50 hectare worden verwekt.
Cepa 21 is opgericht door één van Ribera del Duero's beste wijnmakers: Emilio Moro. Sinds 2022 staat CEPA 21 op z'n eigen benen en wordt dit geleid door Jose Moro (de broer van Javier Moro de eigenaar van Emilio Moro). Bodegas Cepa 21 is een boetiekwijnmakerij in Castrillo de Duero, een dorp in Valladolid in het gebied dat bekend staat als de Golden Mile. Een wijnmakerij die is opgericht om te dromen in wijn, waarbij traditie en moderniteit worden gecombineerd met een uniek en voortreffelijk terroir. Een echte toewijding om de beste eigenschappen die het land te bieden heeft te versterken, door te kiezen voor wijngaarden op het noorden om wijnen met een ziel en een unieke frisheid te verkrijgen. Met de variëteit Tempranillo als vlaggenschip presenteert Bodegas Cepa 21 een assortiment van vijf wijnen: Hito Rosé, Hito, Cepa 21, Malabrigo en Horcajo. Ze weerspiegelen allemaal bij elk glas een respectvolle uitwerking van de variëteit, de versheid van de Tempranillo-variëteit en de knowhow en ervaring van de maker, José Moro.
Cepa 21 werd geboren met het doel een differentieel project te worden en werd gebouwd door de onderscheidende ideeën, creativiteit en unieke visie van José Moro. Maar de ontwrichtende geest van José Moro is voor een groot deel het resultaat van de nalatenschap van zijn voorouders. Meer dan honderd jaar geleden koos zijn grootvader zijn eigen kloon van de koninginnensoort (Tempranillo) om het unieke karakter van de wijnen te bereiken. Zijn kleinzoon, generaties later, volgde zijn voorbeeld en maakte van innovatie een van de drijvende krachten achter zijn bedrijf.
De wijngaarden van Bodegas Cepa 21 zijn een van de grootste troeven. Ze bevinden zich op een hoogte tussen 750 en 900 meter boven zeeniveau en zijn naar het noorden gericht. Beide factoren zorgen ervoor dat de druiven geleidelijk rijpen, waardoor ze complexiteit en frisheid krijgen. Het project heeft 50 hectare eigen wijngaarden op bodems van slibachtig zand, klei of kalksteen, de meeste zeer dicht bij de wijnmakerij en beplant met de kloon van eeuwenoude wijngaarden van het gebied (de puurste Tempranillo uit de Ribera del Duero). Het wijnhuis is uitgerust met volledig uitgeruste faciliteiten, bestaande uit een proeflokaal met een prachtig uitzicht op de vatenkamer, een terras dat een waar uitzichtpunt is over een zee van wijngaarden en een hal met een spectaculair raam dat de moderniteit van het complex verbindt met de traditie van de wijngaard, Cepa 21 is puur minimalisme en efficiëntie.
Wijnsoort | Rosé |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Castilla y Leon |
Appellatie | Ribera del Duero |
Wijnhuis | Cepa 21 |
Druif | Tempranillo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2022 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2025 |
Alcohol % | 13 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Nee |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Smaakprofiel | Droog, Fris, Fruitig, Rood fruit, Soepel |
Drink momenten | Borrelen, Cadeau!, Met vrienden, Summer party, Terras, Voor alledag |
Login and Registration Form