2021 Enric Soler Espenyalluchs
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Catalunya |
Appellatie | Penedès (Appellatie) |
Wijnhuis | Enric Soler |
Jaar | 2021 |
Druif | Xarel-Lo |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (12.5%) |
Drink venster | 2023 - 2032 |
Enric Soler begon zijn carrière in de wijnwereld als sommelier, een gebied waarin hij zich onderscheidde met zijn talent voor proeven en analyse van wijnen en is zelfs verkozen als beste Sommelier van Spanje. Evenzo heeft hij jarenlang zijn passie voor deze wereld overgedragen door projecten uit alle hoeken van de wereld te verdedigen en te erkennen. Deze eigenschappen hebben hem tot een gewaardeerde docent voor sommeliers in Spanje gemaakt. Deze ervaringen en zijn respect voor het werk in de wijngaard en het wijnmaken, heeft Enric Soler aangezet zich sinds 2004 te specialiseren in de productie van uitsluitend witte bewaarwijnen. Door zijn unieke persoonlijkheid en stijl van wijnen, wordt hij erkend als één van de meest gerespecteerde producenten in Spanje. Enric Soler en Celler Credo by Recaredo zijn zonder twijfel de referentie op het gebied van stille witte wijnen in het Penedes gebied
Enric Soler is de 'king' van de Xarello-druif. Sinds meer dan 10 jaar maakt hij zijn topwijn NUN van vieilles vignes Xarel.lo die hij van zijn grootvader erfde. In 2011 kreeg hij de mogelijkheid om een schitterend stuk helling aan te kopen met een stenige bodem van slechts 1 ha groot. In datzelfde jaar plantte hij ook Xarel.lo aan, geënt van zijn oude wijnstokken NUN. Van deze jonge wijnstokken maakt hij nu deze Espenyalluchs (naam van de wijngaard), waarbij duidelijk aangetoond wordt wat mogelijk is met jonge wijnstokken en biodynamische wijnbouw. Er wordenn van deze kleine wijngaard maar rond de 1000 flessen gemaakt dus zaak is om hier altijd vroeg bij te zijn. De druiven worden biodynamisch bewerkt en gaan voor de vergisting op foeders van Franse eik van 300 liter. Daarop krijgt hij nog een élevage van ongeveer 8 maanden.
De Enric Soler Espenyalluchs is mooi helder van kleur. In de neus delicaat met vooral florale aroma's en een vleugje eikenhout. Amandelbloesem en sandelhout met licht kruidige mediterrane ondertoon van tijm, venkel en groene kruiden. Lange afdronk met heel wat potentieel. Bewonderenswaardig voor jonge wijnstokken ! Heerlijk voor nu maar kan zoals alle wijnen van Enric Soler heel mooi verouderen
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Catalunya |
Appellatie | Penedès (Appellatie) |
Wijnhuis | Enric Soler |
Druif | Xarel-Lo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2021 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2032 |
Alcohol % | 12.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 95 |
Smaakprofiel | Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Rijk, Rond, Steenfruit, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Barbecue, Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch |
Login and Registration Form