2022 Montaribaldi Niculin Langhe Rosso

rotation
  • Koop 6 voor 14,50 11,98 en bespaar 14%

Op voorraad

49 items beschikbaar

🚚 Bestellingen geplaatst vóór 15:00 worden morgen verzonden

Omschrijving

chevron-down

De Langhe DOC Niculin is de blend van druiven van Dolcetto, Nebbiolo en Merlot. Het is een jonge rode wijn met een fruitig en buitengewoon complex boeket en een goede structuur. De fraaie terroir wijngaarden zijn gelegen in de Barbaresco en Treiso gemeenten op een hoogte van 300 meter en een zuid en oostelijke zon-positionering. De arme grond bestaat vooral uit zand, mergel/kalkrots. De druiven Nebbiolo, Dolcetto en Barbera worden afzonderlijk behandeld en pas al laatste bepaald de oenoloog de juiste verhouding. De druiven wordt allereerst ontsteeld en dan gekneusd en gaan dan in roestvrijstalen thermo-geconditioneerde tanks waar de alcoholische gisting plaatsvindt.

Dolcetto-druiven, de alcoholische gisting duurt 4 tot 6 dagen bij een temperatuur van 26-28 ° C. Nebbiolo-Merlot druiven, de alcoholische gisting duurt van 6 tot 8 dagen dagen bij een temperatuur van 27-29 ° C. De wijnen blijven 2 maanden in contact met de schillen (temperatuur van 20-22 ° C) terwijl ze de malolactische fermentatie voltooien. Vervolgens rijpt de wijn 3 tot 4 maanden bij lage temperatuur. De lage temperatuur zorgt voor een rustige en geleidelijke rijping (men heeft geen haast bij Montaribaldi) en zorgt ook dat op een natuurlijke manier de afzetting en troebele delen naar beneden zakken wat de klaring vergemakkelijkt. Daarna verblijft de druiven voor de Niculin (altijd afzonderlijk) in eiken vaten (2.500 - 3.000 l) gedurende drie maanden voor verdere veroudering en vervolgens worden de wijnen door de oenoloog van Montaribaldi (Carlo Arnulfo ) samengevoegd en gebotteled en blijven de flessen zeker nog 6 maanden in de kelders voor Montaribaldi voordat ze naar de markt gaan.

In het glas heeft de Langhe Niculin een mooie granaatrode kleur. In de neus is de wijn fruitig met een vleugje kersenjam, rode bessen, zwarte bessen en kruidige hints, typisch voor het rijpen in houten vaten. in de mond is de wijn full bodied vol, met ontwikkelde tannines, goed uitgebalanceerd en met het typische amandeltje in de afdronk. De merlot geeft de wijn de jammy en wat zoetiger fruit, de dolcetto heeft het frisse fruit en mooie zuren en de nebbiolo geeft de complexiteit en elegantie. De prijs/kwaliteit van deze wijn in vergelijk tot zijn grotere broers de Barbaresco en Barolo is uitmuntend. Heerlijk om zo van te genieten maar ook perfect bij (oude)kazen, risotto funghi of bij een stoofpot. Tip: drink deze wij bij een mooie broodje (biologische rund) hamburger

De ‘azienda agricola Montaribaldi’ is van historie een familie bedrijf, gevestigd midden in de heuvels Langhe in het kleine dorpje Barbaresco. De druiven van Montaribaldi groeien tussen de wijngaarden van Angelo Gaja’s beroemde wijnhuis. Niet de minste om als buren te hebben. De eigenaars van wijnhuis Montaribaldi, de broers Luciano en Roberto Taliano prijzen zich dan ook gelukkig met hun stukjes grond, die verspreid liggen in de Langhe en Monferrato heuvels. Hier wordt al eeuwenlang wijn gemaakt en zelfs de Unesco waardeert het samenspel van mens en natuur door deze streek onlangs op te nemen in de prestigieuze World Heritage List. Hoewel het wijnhuis Montaribaldi al veel langer bestaat, zijn de broers in wijntermen nog niet zo lang bezig, sinds 1994. Maar samen met wijnmaker Carlo Arnulfo maken ze nu al prachtige Piemonte wijnen met een geweldige prijs/kwaliteit verhouding. Montaribaldi maakt echte terroir wijnen waarin de grond, het klimaat, de wijnstokken de basis zijn. Goede wijne komt van een goed wijngaard en niet vanuit een schekunde doos is de stelling van Luciano  en hier zijn wij het volledig mee eens.

De familie maakt een aantal van de meest bekende wijnen uit de Piedmont regio: Barbaresco DOCG, Barolo DOCG, Barbera d’Alba DOC, Barbera d’Asti DOCG, Roero Arneis. Ze bieden een compleet assortiment van wijnen aan, van druiven die typerend zijn voor deze streek. Typerend voor dit wijnhuis is dat de wijnen hun oorsprong kennen in Piedmont, altijd herkenbaar zijn als een ‘Montaribaldi’ wijn en duurzaam worden verbouwd en geproduceerd. Zoals zij dit zelf noemen: het maken van ‘vineyard wines’ onderscheidt hen van anderen.

WEETJE:  In de Tab: Bijlage vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u die automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor adres.

Advies nodig bij het vinden van de ideale wijn bij uw gerecht. Klik hier voor onze exclusieve Sommelier. Gratis voor klanten van Grandcruwijnen.

1. Gegrilde kalfslende met saliejus en gekaramelliseerde ui

De zachtheid van het kalfsvlees past bij de rijpe tannines, terwijl de salie en ui de kruidige houtinvloeden in de wijn accentueren. De medium body van de wijn sluit goed aan bij de delicate structuur van het vlees.

2. Pasta alla norma met aubergine, tomaat en geraspte ricotta salata

De umami van geroosterde aubergine, het zurige van de tomatensaus en de zoute kaas brengen het rode fruit en de frisse zuren in de wijn prachtig naar voren. Dolcetto’s sappigheid en Nebbiolo’s structuur vullen elkaar hier aan.

3. Gestoofde lamsbout met rozemarijn en zwarte olijven

Lamsvlees heeft voldoende vet en smaak om de structuur van de wijn te ondersteunen. De kruidige elementen van het gerecht versterken de kruidigheid en houttonen in de blend.

4. Paddenstoelenrisotto met Parmigiano-Reggiano

De aardse tonen van paddenstoelen en het hartige van de kaas matchen goed met de kruidige complexiteit en het rijpe fruit. De Merlot zorgt voor een ronde toets die aansluit bij de romigheid van de risotto.

5. Ravioli gevuld met wildzwijn en cacaosaus

De diepe, kruidige smaken van het wildzwijn vullen de tannines en complexiteit van de wijn aan. De subtiele bitters van de cacaosaus zorgen voor een elegante brug met de rijpe bessenaroma’s en de houttonen.

6. Gepofte rode biet met geitenkaas en hazelnootvinaigrette

De zoetheid van de biet sluit aan bij het fruitige profiel van de wijn. De aardse elementen en de notigheid van de vinaigrette versterken de structuur, terwijl de frisse zuren mooi contrast bieden met de zachte kaas.

Specificaties

chevron-down
Wijnsoort Rood
Land Italië
Regio Piemonte
Appellatie Langhe
Wijnhuis Montaribaldi
Druif Dolcetto, Merlot, Nebbiolo
Biologisch gecertificeerd Nee
Natural wijn Nee
Vegan Nee
Jaar 2022
Drinken vanaf 2024
Drinken tot 2030
Alcohol % 15
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Aanbieding Staffelkorting
Smaakprofiel Droog, Fruitig, Rood fruit
Drink momenten Barbecue, Borrelen, Cadeau!, Met vrienden, Open haard, Voor alledag

Wijnhuis

chevron-down

De ‘azienda agricola Montaribaldi’ is van historie een familie bedrijf, gevestigd midden in de heuvels Langhe in het kleine dorpje Barbaresco. Het wijnhuis Montaribaldi is al vanaf het begin eigendom van de familie Taliano en heeft 19 hectare in het Barberesco gebied. In 1994 namen Luciano en Roberto het bedrijf over van hun vader en besloten toen meteen om alleen nog maar hoge kwaliteits wijnen te gaan produceren. Het is nog steeds een echt familie bedrijf, vader Guiseppe en moeder Carla evenals de vrouwen van de eigenaren, Antonella en Franca, werken allemaal mee. Op dit moment produceren ze ongeveer 75000 flessen per jaar. Dankzij de perfecte ligging van de wijngaarden van Montaribaldi en de typische witte bodem van de heuvels in Langhe, zijn de elegante wijnen die er vandaan komen een lang leven beschoren. Nb het land rondom de Montaribaldi wijngaarden is van Gaja. De familie maakt een aantal van de meest bekende wijnen uit de Piedmont regio: Barbaresco DOCG, Barolo DOCG, Barbera d’Alba DOC, Barbera d’Asti DOCG, Roero Arneis. Ze bieden een compleet assortiment van wijnen aan, van druiven die typerend zijn voor deze streek. Typerend voor dit wijnhuis is dat de wijnen hun oorsprong kennen in Piedmont, altijd herkenbaar zijn als een ‘Montaribaldi’ wijn en duurzaam worden verbouwd en geproduceerd. Zoals zij dit zelf noemen: het maken van ‘vineyard wines’ onderscheidt hen van anderen.

Bijlagen

chevron-down