2020 Gaja Langhe Gaia & Rey

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Italië |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2020 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2024 - 2040 |
Niet op voorraad
Momenteel niet beschikbaar
Stuur mij een e-mail als dit product terug is in voorraad
Omschrijving
De Gaia & Rey is een schitterende wijn: een minerale, pure chardonnay, vol met tropisch fruit en met zijdezachte, elegante tannines (!). De smaak is rijk, met geconcentreerd rijp fruit, in balans gehouden door levendige frisse zuren. De afdronk blijft maar voortduren. Voor diegenen met geduld: ‘Gaia & Rey is pas na zo’n 5 jaar kelderrijping op zijn mooist.
Gaja was er van overtuigd dat Langhe niet alleen een prachtige bodem heeft voor de cultivering van rode druivenrassen. Hij zag het ook als een uitgesproken uitdaging om in zijn eigen Piemonte wijnen te maken van de witte variëteiten chardonnay en sauvignon.
Gaja vernoemde zijn eerste chardonnay-wijngaard in Langhe, aangeplant in 1979, naar zijn dochter Gaia en zijn grootmoeder Clothilde Rey. De druiven voor ‘Gaia & Rey’ komen van arme, hard vulkanische grond. Na een rigoureuze selectie worden ze gekneusd en volgt de vergisting in roestvrij stalen cuves, gedurende vier weken op een constante temperatuur van 18 graden Celcius. Hierbij worden enkel de van nature in de wijngaard aanwezige gisten gebruikt. Na de vergisting wordt het sap gedurende 6 tot 8 maanden te rusten gelegd op eikenhouten vaten, waar nog een malolactische vergisting plaatsvindt.
WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Piemonte |
Appellatie | Langhe |
Iconen | Icoon Italië |
Wijnhuis | Gaja |
Druif | Chardonnay |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2040 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 95 |
James Suckling rating | 96 |
Vinous rating | 93 |
Smaakprofiel | Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Rijk, Rond, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Barbecue, Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 95
Reviewed by:
Monica Larner
Release Price:
$250
Drink Date:
2023 - 2040
This celebrated Chardonnay sees 80% malolactic fermentation and ages in oak for 20 months. The Gaja 2020 Langhe Gaia & Rey is beautifully generous and round. There wasn't enough acidity to do malos in 2017, 2018 and 2019, so those wines are drying to the palate and less generous overall. However, this vintage brings us back to a more opulent and creamy expression of the grape. The wine is redolent of tropical fruits, apricot, beeswax and crushed mineral. It shows good structure (but not as firm as 2016), and it also has a gentle side.
The Gaja family has been working feverishly on an upcoming project to feature white wines. Although they have largely been keeping it under wraps, we do know that they have 10 hectares of vines in a high elevation site (at 650 meters above sea level) in Trezzo Tinella in the Alta Langa region. Chardonnay and Sauvignon Blanc have been planted, and room is also planned for Erbaluce, Tomorasso, Pinot Bianco and Incrocio Manzoni. There is one hectare of Nebbiolo and a little parcel of Pinot Noir. The idea is to make still wines, not sparkling wines. If you've been listening to Angelo Gaja and his family in recent years, they have all been praising the merits of Italian white wines. They go so far as to predict that the future of vino italiano will be white.
Published: Aug 24, 2023
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
95
Drinking Window
2022 - 2029
From: Everyday Piedmont, Parts 1 & 2 (Sep 2021)
The 2019 Gaia & Rey may be one of the finest vintages I have ever tasted of this white. Creamy, ample and expressive, the 2019 is a wonderfully, classy, polished wine. All the elements come together so effortlessly here. Bright and focused, the 2019 is fabulous and I say that as someone who is not especially fond of Italian Chardonnays.
- By Antonio Galloni on September 2021
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
93
Drinking Window
2023 - 2030
From: Piedmont Within Reach (Dec 2022)
The 2020 Gaia & Rey (Chardonnay) is a classy, super-elegant wine. Orchard fruit, tangerine oil, white flowers and a touch of spice all run through this silky, polished Chardonnay from Gaja. The 2020 comes across as a bit subdued, but if the past is any indication, it will blossom with a few years in bottle.
- By Antonio Galloni on November 2022
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
De geschiedenis van wijnhuis Gaja begint in 1859, het jaar waarin Giovanni Gaja, een lokale druiventeler te Barbaresco, Piemonte, een wijnbedrijfje onder zn eigen naam opricht. Een generatie later is het Angelo, grootvader van de huidige eigenaar, die het maken van wijn voortzet met dezelfde vastberadenheid als zijn vader. Hij wordt daarin gesteund door Clotilde Rey met wie hij in 1905 in het huwelijk treedt. Ze leren hun telg Giovanni genoemd naar zijn opa dus dat je als wijnmaker geen concessies moet doen; niets mag ten koste gaan van de kwaliteit van de wijn.
In 1961 komt Giovannis zoon Angelo in het familiebedrijf werken. Na zijn afstuderen als econoom aan de Universiteit van Turijn en het behalen van het diploma op de School voor Viticultuur & Oenologie te Alba, was de jonge Angelo naar het buitenland vertrokken voor een stage op wijnbedrijven in de Bordeaux, Bourgogne, langs de Rin en in Californië. Vol frisse ideeën was hij nu teruggekeerd naar zijn geboortestreek Piemonte.Als Angelo Gaja in 1970 het bedrijf van zijn ouders overneemt, vraagt hij zn oud klasgenoot en wijnmaker Guido Rivella hem te assisteren. Samen voeren ze een aantal voor de streek zeer revolutionaire veranderingen door. Zo verkleinen ze de opbrengsten per hectare soms met wel de helft van het aantal toegestane liters, ze experimenteren met vinificatiemethoden, de aanplant van nieuwe - zowel rode als witte - druivenrassen en baanbrekende rijpingstechnieken. De resultaten zijn verbluffend en Gaja verovert met zijn prachtige Barbaresco's - het vlaggenschip van het bedrijf - de hele wereld.
De nebbiolodruiven voor de Barbaresco van Gaja waren van oudsher afkomstig van verschillende wijngaarden. Zo deden Angelos vader, grootvader en diens vader dáárvoor dat ook al. Hoewel de jonge Angelo aan deze traditie geen einde zou maken, lanceerde hij een nieuwe lijn Barbaresco's van één enkele wijngaard. Voor deze experimentele single vinyard wijnen ontstond steeds meer belangstelling.Als voorstander van een dynamische, puur op kwaliteit gerichte wijnbouwcultuur, besluit de briljante wijnmaker vanaf 1996 helemaal te breken met het in zijn ogen te conservatieve en beperkende Italiaanse systeem van herkomstbenamingen. Alleen zijn traditionele Barbaresco komt nog als prestigieuze DOCG op de markt. Alle andere rode enkel-wijngaard-wijnen laat hij bewust 'declasseren' tot regionale Langhe Nebbiolo DOC. Het zijn de Sorì San Lorenzo, de Sorì Tildìn en de Costa Russi.Dezelfde naamsverandering onderging ook Gajas Barolo Sperss. Met uitzondering van de Dagromis Barolo DOCG dragen ook Sito Moresco en Conteisa de Langhe DOC vermelding. Op het etiket van zijn witte toppers uit Piemonte, de Rossj-Bass, Alteni di Brassica en Gaia & Rey prijkt eveneens Langhe DOC. Immers, voor Gaja staat niet de afkorting garant voor goede kwaliteit van een wijn maar de naam van de producent.
De Gaia & Rey is een schitterende wijn: een minerale, pure chardonnay, vol met tropisch fruit en met zijdezachte, elegante tannines (!). De smaak is rijk, met geconcentreerd rijp fruit, in balans gehouden door levendige frisse zuren. De afdronk blijft maar voortduren. Voor diegenen met geduld: ‘Gaia & Rey is pas na zo’n 5 jaar kelderrijping op zijn mooist.
Gaja was er van overtuigd dat Langhe niet alleen een prachtige bodem heeft voor de cultivering van rode druivenrassen. Hij zag het ook als een uitgesproken uitdaging om in zijn eigen Piemonte wijnen te maken van de witte variëteiten chardonnay en sauvignon.
Gaja vernoemde zijn eerste chardonnay-wijngaard in Langhe, aangeplant in 1979, naar zijn dochter Gaia en zijn grootmoeder Clothilde Rey. De druiven voor ‘Gaia & Rey’ komen van arme, hard vulkanische grond. Na een rigoureuze selectie worden ze gekneusd en volgt de vergisting in roestvrij stalen cuves, gedurende vier weken op een constante temperatuur van 18 graden Celcius. Hierbij worden enkel de van nature in de wijngaard aanwezige gisten gebruikt. Na de vergisting wordt het sap gedurende 6 tot 8 maanden te rusten gelegd op eikenhouten vaten, waar nog een malolactische vergisting plaatsvindt.
WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Piemonte |
Appellatie | Langhe |
Iconen | Icoon Italië |
Wijnhuis | Gaja |
Druif | Chardonnay |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2040 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 95 |
James Suckling rating | 96 |
Vinous rating | 93 |
Smaakprofiel | Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Rijk, Rond, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Barbecue, Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch |
Parker
The Wine Advocate
RP 95
Reviewed by:
Monica Larner
Release Price:
$250
Drink Date:
2023 - 2040
This celebrated Chardonnay sees 80% malolactic fermentation and ages in oak for 20 months. The Gaja 2020 Langhe Gaia & Rey is beautifully generous and round. There wasn't enough acidity to do malos in 2017, 2018 and 2019, so those wines are drying to the palate and less generous overall. However, this vintage brings us back to a more opulent and creamy expression of the grape. The wine is redolent of tropical fruits, apricot, beeswax and crushed mineral. It shows good structure (but not as firm as 2016), and it also has a gentle side.
The Gaja family has been working feverishly on an upcoming project to feature white wines. Although they have largely been keeping it under wraps, we do know that they have 10 hectares of vines in a high elevation site (at 650 meters above sea level) in Trezzo Tinella in the Alta Langa region. Chardonnay and Sauvignon Blanc have been planted, and room is also planned for Erbaluce, Tomorasso, Pinot Bianco and Incrocio Manzoni. There is one hectare of Nebbiolo and a little parcel of Pinot Noir. The idea is to make still wines, not sparkling wines. If you've been listening to Angelo Gaja and his family in recent years, they have all been praising the merits of Italian white wines. They go so far as to predict that the future of vino italiano will be white.
Published: Aug 24, 2023
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
95
Drinking Window
2022 - 2029
From: Everyday Piedmont, Parts 1 & 2 (Sep 2021)
The 2019 Gaia & Rey may be one of the finest vintages I have ever tasted of this white. Creamy, ample and expressive, the 2019 is a wonderfully, classy, polished wine. All the elements come together so effortlessly here. Bright and focused, the 2019 is fabulous and I say that as someone who is not especially fond of Italian Chardonnays.
- By Antonio Galloni on September 2021
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
93
Drinking Window
2023 - 2030
From: Piedmont Within Reach (Dec 2022)
The 2020 Gaia & Rey (Chardonnay) is a classy, super-elegant wine. Orchard fruit, tangerine oil, white flowers and a touch of spice all run through this silky, polished Chardonnay from Gaja. The 2020 comes across as a bit subdued, but if the past is any indication, it will blossom with a few years in bottle.
- By Antonio Galloni on November 2022
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
De geschiedenis van wijnhuis Gaja begint in 1859, het jaar waarin Giovanni Gaja, een lokale druiventeler te Barbaresco, Piemonte, een wijnbedrijfje onder zn eigen naam opricht. Een generatie later is het Angelo, grootvader van de huidige eigenaar, die het maken van wijn voortzet met dezelfde vastberadenheid als zijn vader. Hij wordt daarin gesteund door Clotilde Rey met wie hij in 1905 in het huwelijk treedt. Ze leren hun telg Giovanni genoemd naar zijn opa dus dat je als wijnmaker geen concessies moet doen; niets mag ten koste gaan van de kwaliteit van de wijn.
In 1961 komt Giovannis zoon Angelo in het familiebedrijf werken. Na zijn afstuderen als econoom aan de Universiteit van Turijn en het behalen van het diploma op de School voor Viticultuur & Oenologie te Alba, was de jonge Angelo naar het buitenland vertrokken voor een stage op wijnbedrijven in de Bordeaux, Bourgogne, langs de Rin en in Californië. Vol frisse ideeën was hij nu teruggekeerd naar zijn geboortestreek Piemonte.Als Angelo Gaja in 1970 het bedrijf van zijn ouders overneemt, vraagt hij zn oud klasgenoot en wijnmaker Guido Rivella hem te assisteren. Samen voeren ze een aantal voor de streek zeer revolutionaire veranderingen door. Zo verkleinen ze de opbrengsten per hectare soms met wel de helft van het aantal toegestane liters, ze experimenteren met vinificatiemethoden, de aanplant van nieuwe - zowel rode als witte - druivenrassen en baanbrekende rijpingstechnieken. De resultaten zijn verbluffend en Gaja verovert met zijn prachtige Barbaresco's - het vlaggenschip van het bedrijf - de hele wereld.
De nebbiolodruiven voor de Barbaresco van Gaja waren van oudsher afkomstig van verschillende wijngaarden. Zo deden Angelos vader, grootvader en diens vader dáárvoor dat ook al. Hoewel de jonge Angelo aan deze traditie geen einde zou maken, lanceerde hij een nieuwe lijn Barbaresco's van één enkele wijngaard. Voor deze experimentele single vinyard wijnen ontstond steeds meer belangstelling.Als voorstander van een dynamische, puur op kwaliteit gerichte wijnbouwcultuur, besluit de briljante wijnmaker vanaf 1996 helemaal te breken met het in zijn ogen te conservatieve en beperkende Italiaanse systeem van herkomstbenamingen. Alleen zijn traditionele Barbaresco komt nog als prestigieuze DOCG op de markt. Alle andere rode enkel-wijngaard-wijnen laat hij bewust 'declasseren' tot regionale Langhe Nebbiolo DOC. Het zijn de Sorì San Lorenzo, de Sorì Tildìn en de Costa Russi.Dezelfde naamsverandering onderging ook Gajas Barolo Sperss. Met uitzondering van de Dagromis Barolo DOCG dragen ook Sito Moresco en Conteisa de Langhe DOC vermelding. Op het etiket van zijn witte toppers uit Piemonte, de Rossj-Bass, Alteni di Brassica en Gaia & Rey prijkt eveneens Langhe DOC. Immers, voor Gaja staat niet de afkorting garant voor goede kwaliteit van een wijn maar de naam van de producent.