2021 Gaja Langhe Gaia & Rey

Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Italië |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2021 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2024 - 2034 |
Lage voorraad
Nog maar 1 over
Omschrijving
De Gaia & Rey is een schitterende wijn: een minerale, pure chardonnay, vol met tropisch fruit en met zijdezachte, elegante tannines (!). De smaak is rijk, met geconcentreerd rijp fruit, in balans gehouden door levendige frisse zuren. De afdronk blijft maar voortduren. Voor diegenen met geduld: ‘Gaia & Rey is pas na zo’n 5 jaar kelderrijping op zijn mooist.
Gaja was er van overtuigd dat Langhe niet alleen een prachtige bodem heeft voor de cultivering van rode druivenrassen. Hij zag het ook als een uitgesproken uitdaging om in zijn eigen Piemonte wijnen te maken van de witte variëteiten chardonnay en sauvignon.
Gaja vernoemde zijn eerste chardonnay-wijngaard in Langhe, aangeplant in 1979, naar zijn dochter Gaia en zijn grootmoeder Clothilde Rey. De druiven voor ‘Gaia & Rey’ komen van arme, hard vulkanische grond. Na een rigoureuze selectie worden ze gekneusd en volgt de vergisting in roestvrij stalen cuves, gedurende vier weken op een constante temperatuur van 18 graden Celcius. Hierbij worden enkel de van nature in de wijngaard aanwezige gisten gebruikt. Na de vergisting wordt het sap gedurende 6 tot 8 maanden te rusten gelegd op eikenhouten vaten, waar nog een malolactische vergisting plaatsvindt.
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Piemonte |
Appellatie | Langhe |
Iconen | Icoon Italië |
Wijnhuis | Gaja |
Druif | Chardonnay |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2021 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2034 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 95 |
James Suckling rating | 96 |
Vinous rating | 93 |
Smaakprofiel | Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Rijk, Rond, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Barbecue, Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 95
Reviewed by:
Monica Larner
Release Price:
$250
Drink Date:
2020 - 2035
The Gaja 2018 Langhe Gaia & Rey is a beautifully pure Piemontese expression of Chardonnay. It opens to a light gold/straw color with brilliant luminosity. This vintage is delicate but determined, powerful but fragile all at the same time. The bouquet is shy to start off and requires (at this young stage when I tasted the wine) ample time to aerate. Once it unwinds, the wine offers fresh citrus, orchard fruit, toasted almond and spice. Only partial malolactic fermentation is completed, so the wine's energy and inner nerve is very much intact. Flint and mineral play important supporting roles. Some 16,000 bottles were made.
I have almost always tasted new releases of Gaja in person at the winery in the company of Gaia Gaja or someone else from her family. Obviously, these on-site visits offer a better opportunity to report findings, ask questions, make vineyard visits and collect all kinds of interesting news, facts and quotes. Because of COVID-19, I tasted these samples at home under ideal circumstances that allowed for consistency of serving temperatures, stemware and decanting. I was also able to spend more time with each bottle in front of my laptop to muse and reflect, and I returned to many of these wines over multiple days to chart their evolution. Tasting at home allowed me more time to revisit my notes and tweak my comments. This relaxed approach made this year's tasting of Barolo and Barbaresco one of the most enjoyable of my career, and one of the most beautiful wines discovered in this tasting of 900-plus samples is Gaja's 2016 Barolo Sperss.
Published: Jul 23, 2020
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
93
Drinking Window
2023 - 2031
From: Barbaresco’s Soaring 2020s & 2021s (Oct 2023)
The 2021 Gaia & Rey (Chardonnay) is bright and beautifully textured. Lemon confit, marzipan, spice and a kick of French oak all meld together effortlessly. The 2021 needs time in bottle to fully open, but it is quite attractive. Vineyard sources remain sites in Treiso and Serralunga.
- By Antonio Galloni on September 2023
This is a superb set of wines from the Gaja family. The 2021 whites are notable for their vibrancy. Moving further into the tasting, the 2020 Barbarescos are gorgeous, vibrant wines that impress with their delineation. The 2020s need time in the glass to emerge, but the signatures of each wine are very much present. The same is true for the 2019 Barolos. These days, the Gaja wines are defined by greater energy than in the past, but they remain quintessentially Gaia in breeding.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
De geschiedenis van wijnhuis Gaja begint in 1859, het jaar waarin Giovanni Gaja, een lokale druiventeler te Barbaresco, Piemonte, een wijnbedrijfje onder zn eigen naam opricht. Een generatie later is het Angelo, grootvader van de huidige eigenaar, die het maken van wijn voortzet met dezelfde vastberadenheid als zijn vader. Hij wordt daarin gesteund door Clotilde Rey met wie hij in 1905 in het huwelijk treedt. Ze leren hun telg Giovanni genoemd naar zijn opa dus dat je als wijnmaker geen concessies moet doen; niets mag ten koste gaan van de kwaliteit van de wijn.
In 1961 komt Giovannis zoon Angelo in het familiebedrijf werken. Na zijn afstuderen als econoom aan de Universiteit van Turijn en het behalen van het diploma op de School voor Viticultuur & Oenologie te Alba, was de jonge Angelo naar het buitenland vertrokken voor een stage op wijnbedrijven in de Bordeaux, Bourgogne, langs de Rin en in Californië. Vol frisse ideeën was hij nu teruggekeerd naar zijn geboortestreek Piemonte.Als Angelo Gaja in 1970 het bedrijf van zijn ouders overneemt, vraagt hij zn oud klasgenoot en wijnmaker Guido Rivella hem te assisteren. Samen voeren ze een aantal voor de streek zeer revolutionaire veranderingen door. Zo verkleinen ze de opbrengsten per hectare soms met wel de helft van het aantal toegestane liters, ze experimenteren met vinificatiemethoden, de aanplant van nieuwe - zowel rode als witte - druivenrassen en baanbrekende rijpingstechnieken. De resultaten zijn verbluffend en Gaja verovert met zijn prachtige Barbaresco's - het vlaggenschip van het bedrijf - de hele wereld.
De nebbiolodruiven voor de Barbaresco van Gaja waren van oudsher afkomstig van verschillende wijngaarden. Zo deden Angelos vader, grootvader en diens vader dáárvoor dat ook al. Hoewel de jonge Angelo aan deze traditie geen einde zou maken, lanceerde hij een nieuwe lijn Barbaresco's van één enkele wijngaard. Voor deze experimentele single vinyard wijnen ontstond steeds meer belangstelling.Als voorstander van een dynamische, puur op kwaliteit gerichte wijnbouwcultuur, besluit de briljante wijnmaker vanaf 1996 helemaal te breken met het in zijn ogen te conservatieve en beperkende Italiaanse systeem van herkomstbenamingen. Alleen zijn traditionele Barbaresco komt nog als prestigieuze DOCG op de markt. Alle andere rode enkel-wijngaard-wijnen laat hij bewust 'declasseren' tot regionale Langhe Nebbiolo DOC. Het zijn de Sorì San Lorenzo, de Sorì Tildìn en de Costa Russi.Dezelfde naamsverandering onderging ook Gajas Barolo Sperss. Met uitzondering van de Dagromis Barolo DOCG dragen ook Sito Moresco en Conteisa de Langhe DOC vermelding. Op het etiket van zijn witte toppers uit Piemonte, de Rossj-Bass, Alteni di Brassica en Gaia & Rey prijkt eveneens Langhe DOC. Immers, voor Gaja staat niet de afkorting garant voor goede kwaliteit van een wijn maar de naam van de producent.
De Gaia & Rey is een schitterende wijn: een minerale, pure chardonnay, vol met tropisch fruit en met zijdezachte, elegante tannines (!). De smaak is rijk, met geconcentreerd rijp fruit, in balans gehouden door levendige frisse zuren. De afdronk blijft maar voortduren. Voor diegenen met geduld: ‘Gaia & Rey is pas na zo’n 5 jaar kelderrijping op zijn mooist.
Gaja was er van overtuigd dat Langhe niet alleen een prachtige bodem heeft voor de cultivering van rode druivenrassen. Hij zag het ook als een uitgesproken uitdaging om in zijn eigen Piemonte wijnen te maken van de witte variëteiten chardonnay en sauvignon.
Gaja vernoemde zijn eerste chardonnay-wijngaard in Langhe, aangeplant in 1979, naar zijn dochter Gaia en zijn grootmoeder Clothilde Rey. De druiven voor ‘Gaia & Rey’ komen van arme, hard vulkanische grond. Na een rigoureuze selectie worden ze gekneusd en volgt de vergisting in roestvrij stalen cuves, gedurende vier weken op een constante temperatuur van 18 graden Celcius. Hierbij worden enkel de van nature in de wijngaard aanwezige gisten gebruikt. Na de vergisting wordt het sap gedurende 6 tot 8 maanden te rusten gelegd op eikenhouten vaten, waar nog een malolactische vergisting plaatsvindt.
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Piemonte |
Appellatie | Langhe |
Iconen | Icoon Italië |
Wijnhuis | Gaja |
Druif | Chardonnay |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2021 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2034 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 95 |
James Suckling rating | 96 |
Vinous rating | 93 |
Smaakprofiel | Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Rijk, Rond, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Barbecue, Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch |
Parker
The Wine Advocate
RP 95
Reviewed by:
Monica Larner
Release Price:
$250
Drink Date:
2020 - 2035
The Gaja 2018 Langhe Gaia & Rey is a beautifully pure Piemontese expression of Chardonnay. It opens to a light gold/straw color with brilliant luminosity. This vintage is delicate but determined, powerful but fragile all at the same time. The bouquet is shy to start off and requires (at this young stage when I tasted the wine) ample time to aerate. Once it unwinds, the wine offers fresh citrus, orchard fruit, toasted almond and spice. Only partial malolactic fermentation is completed, so the wine's energy and inner nerve is very much intact. Flint and mineral play important supporting roles. Some 16,000 bottles were made.
I have almost always tasted new releases of Gaja in person at the winery in the company of Gaia Gaja or someone else from her family. Obviously, these on-site visits offer a better opportunity to report findings, ask questions, make vineyard visits and collect all kinds of interesting news, facts and quotes. Because of COVID-19, I tasted these samples at home under ideal circumstances that allowed for consistency of serving temperatures, stemware and decanting. I was also able to spend more time with each bottle in front of my laptop to muse and reflect, and I returned to many of these wines over multiple days to chart their evolution. Tasting at home allowed me more time to revisit my notes and tweak my comments. This relaxed approach made this year's tasting of Barolo and Barbaresco one of the most enjoyable of my career, and one of the most beautiful wines discovered in this tasting of 900-plus samples is Gaja's 2016 Barolo Sperss.
Published: Jul 23, 2020
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
93
Drinking Window
2023 - 2031
From: Barbaresco’s Soaring 2020s & 2021s (Oct 2023)
The 2021 Gaia & Rey (Chardonnay) is bright and beautifully textured. Lemon confit, marzipan, spice and a kick of French oak all meld together effortlessly. The 2021 needs time in bottle to fully open, but it is quite attractive. Vineyard sources remain sites in Treiso and Serralunga.
- By Antonio Galloni on September 2023
This is a superb set of wines from the Gaja family. The 2021 whites are notable for their vibrancy. Moving further into the tasting, the 2020 Barbarescos are gorgeous, vibrant wines that impress with their delineation. The 2020s need time in the glass to emerge, but the signatures of each wine are very much present. The same is true for the 2019 Barolos. These days, the Gaja wines are defined by greater energy than in the past, but they remain quintessentially Gaia in breeding.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
De geschiedenis van wijnhuis Gaja begint in 1859, het jaar waarin Giovanni Gaja, een lokale druiventeler te Barbaresco, Piemonte, een wijnbedrijfje onder zn eigen naam opricht. Een generatie later is het Angelo, grootvader van de huidige eigenaar, die het maken van wijn voortzet met dezelfde vastberadenheid als zijn vader. Hij wordt daarin gesteund door Clotilde Rey met wie hij in 1905 in het huwelijk treedt. Ze leren hun telg Giovanni genoemd naar zijn opa dus dat je als wijnmaker geen concessies moet doen; niets mag ten koste gaan van de kwaliteit van de wijn.
In 1961 komt Giovannis zoon Angelo in het familiebedrijf werken. Na zijn afstuderen als econoom aan de Universiteit van Turijn en het behalen van het diploma op de School voor Viticultuur & Oenologie te Alba, was de jonge Angelo naar het buitenland vertrokken voor een stage op wijnbedrijven in de Bordeaux, Bourgogne, langs de Rin en in Californië. Vol frisse ideeën was hij nu teruggekeerd naar zijn geboortestreek Piemonte.Als Angelo Gaja in 1970 het bedrijf van zijn ouders overneemt, vraagt hij zn oud klasgenoot en wijnmaker Guido Rivella hem te assisteren. Samen voeren ze een aantal voor de streek zeer revolutionaire veranderingen door. Zo verkleinen ze de opbrengsten per hectare soms met wel de helft van het aantal toegestane liters, ze experimenteren met vinificatiemethoden, de aanplant van nieuwe - zowel rode als witte - druivenrassen en baanbrekende rijpingstechnieken. De resultaten zijn verbluffend en Gaja verovert met zijn prachtige Barbaresco's - het vlaggenschip van het bedrijf - de hele wereld.
De nebbiolodruiven voor de Barbaresco van Gaja waren van oudsher afkomstig van verschillende wijngaarden. Zo deden Angelos vader, grootvader en diens vader dáárvoor dat ook al. Hoewel de jonge Angelo aan deze traditie geen einde zou maken, lanceerde hij een nieuwe lijn Barbaresco's van één enkele wijngaard. Voor deze experimentele single vinyard wijnen ontstond steeds meer belangstelling.Als voorstander van een dynamische, puur op kwaliteit gerichte wijnbouwcultuur, besluit de briljante wijnmaker vanaf 1996 helemaal te breken met het in zijn ogen te conservatieve en beperkende Italiaanse systeem van herkomstbenamingen. Alleen zijn traditionele Barbaresco komt nog als prestigieuze DOCG op de markt. Alle andere rode enkel-wijngaard-wijnen laat hij bewust 'declasseren' tot regionale Langhe Nebbiolo DOC. Het zijn de Sorì San Lorenzo, de Sorì Tildìn en de Costa Russi.Dezelfde naamsverandering onderging ook Gajas Barolo Sperss. Met uitzondering van de Dagromis Barolo DOCG dragen ook Sito Moresco en Conteisa de Langhe DOC vermelding. Op het etiket van zijn witte toppers uit Piemonte, de Rossj-Bass, Alteni di Brassica en Gaia & Rey prijkt eveneens Langhe DOC. Immers, voor Gaja staat niet de afkorting garant voor goede kwaliteit van een wijn maar de naam van de producent.