2021 Gaja Langhe Gaia & Rey

Schrijf de eerste review over dit product
2021 Gaja Langhe Gaia & Rey
rotation
Nog maar 3 op voorraad
gift Cadeauverpakking mogelijk in winkelwagen Vanuit de winkelwagen kunt u een cadeaubericht of cadeauverpakking toevoegen aan de door u gekozen product(en).

Omschrijving

chevron-down

De Gaia & Rey is een schitterende wijn: een minerale, pure chardonnay, vol met tropisch fruit en met zijdezachte, elegante tannines (!). De smaak is rijk, met geconcentreerd rijp fruit, in balans gehouden door levendige frisse zuren. De afdronk blijft maar voortduren. Voor diegenen met geduld: ‘Gaia & Rey is pas na zo’n 5 jaar kelderrijping op zijn mooist.

Gaja was er van overtuigd dat Langhe niet alleen een prachtige bodem heeft voor de cultivering van rode druivenrassen. Hij zag het ook als een uitgesproken uitdaging om in zijn eigen Piemonte wijnen te maken van de witte variëteiten chardonnay en sauvignon.

Gaja vernoemde zijn eerste chardonnay-wijngaard in Langhe, aangeplant in 1979, naar zijn dochter Gaia en zijn grootmoeder Clothilde Rey. De druiven voor ‘Gaia & Rey’ komen van arme, hard vulkanische grond. Na een rigoureuze selectie worden ze gekneusd en volgt de vergisting in roestvrij stalen cuves, gedurende vier weken op een constante temperatuur van 18 graden Celcius. Hierbij worden enkel de van nature in de wijngaard aanwezige gisten gebruikt. Na de vergisting wordt het sap gedurende 6 tot 8 maanden te rusten gelegd op eikenhouten vaten, waar nog een malolactische vergisting plaatsvindt. 

 

Specificaties

chevron-down
Wijnsoort Wit
Land Italië
Regio Piemonte
Appellatie Langhe
Iconen Icoon Italië
Wijnhuis Gaja
Druif Chardonnay
Biologisch gecertificeerd Nee
Natural wijn Nee
Vegan Nee
Jaar 2021
Drinken vanaf 2024
Drinken tot 2034
Alcohol % 14
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Parker rating 95
James Suckling rating 96
Vinous rating 93
Smaakprofiel Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Rijk, Rond, Vol, Wit fruit
Drink momenten Barbecue, Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch

Wijnhuis

chevron-down

De geschiedenis van wijnhuis Gaja begint in 1859, het jaar waarin Giovanni Gaja, een lokale druiventeler te Barbaresco, Piemonte, een wijnbedrijfje onder zn eigen naam opricht. Een generatie later is het Angelo, grootvader van de huidige eigenaar, die het maken van wijn voortzet met dezelfde vastberadenheid als zijn vader. Hij wordt daarin gesteund door Clotilde Rey met wie hij in 1905 in het huwelijk treedt. Ze leren hun telg Giovanni genoemd naar zijn opa dus dat je als wijnmaker geen concessies moet doen; niets mag ten koste gaan van de kwaliteit van de wijn.

In 1961 komt Giovannis zoon Angelo in het familiebedrijf werken. Na zijn afstuderen als econoom aan de Universiteit van Turijn en het behalen van het diploma op de School voor Viticultuur & Oenologie te Alba, was de jonge Angelo naar het buitenland vertrokken voor een stage op wijnbedrijven in de Bordeaux, Bourgogne, langs de Rin en in Californië. Vol frisse ideeën was hij nu teruggekeerd naar zijn geboortestreek Piemonte.Als Angelo Gaja in 1970 het bedrijf van zijn ouders overneemt, vraagt hij zn oud klasgenoot en wijnmaker Guido Rivella hem te assisteren. Samen voeren ze een aantal voor de streek zeer revolutionaire veranderingen door. Zo verkleinen ze de opbrengsten per hectare soms met wel de helft van het aantal toegestane liters, ze experimenteren met vinificatiemethoden, de aanplant van nieuwe - zowel rode als witte - druivenrassen en baanbrekende rijpingstechnieken. De resultaten zijn verbluffend en Gaja verovert met zijn prachtige Barbaresco's - het vlaggenschip van het bedrijf - de hele wereld.

De nebbiolodruiven voor de Barbaresco van Gaja waren van oudsher afkomstig van verschillende wijngaarden. Zo deden Angelos vader, grootvader en diens vader dáárvoor dat ook al. Hoewel de jonge Angelo aan deze traditie geen einde zou maken, lanceerde hij een nieuwe lijn Barbaresco's van één enkele wijngaard. Voor deze experimentele single vinyard wijnen ontstond steeds meer belangstelling.Als voorstander van een dynamische, puur op kwaliteit gerichte wijnbouwcultuur, besluit de briljante wijnmaker vanaf 1996 helemaal te breken met het in zijn ogen te conservatieve en beperkende Italiaanse systeem van herkomstbenamingen. Alleen zijn traditionele Barbaresco komt nog als prestigieuze DOCG op de markt. Alle andere rode enkel-wijngaard-wijnen laat hij bewust 'declasseren' tot regionale Langhe Nebbiolo DOC. Het zijn de Sorì San Lorenzo, de Sorì Tildìn en de Costa Russi.Dezelfde naamsverandering onderging ook Gajas Barolo Sperss. Met uitzondering van de Dagromis Barolo DOCG dragen ook Sito Moresco en Conteisa de Langhe DOC vermelding. Op het etiket van zijn witte toppers uit Piemonte, de Rossj-Bass, Alteni di Brassica en Gaia & Rey prijkt eveneens Langhe DOC. Immers, voor Gaja staat niet de afkorting garant voor goede kwaliteit van een wijn maar de naam van de producent.

Recensies

chevron-down
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over: 2021 Gaja Langhe Gaia & Rey
loader
Bezig met laden...

check-circle U heeft uw review aangeboden ter goedkeuring.

2016 Gaja Brunello di Montalcino Sugarille
2020 Gaja Langhe Gaia & Rey
2019 Gaja Langhe Gaia & Rey
2016 Gaja Pieve Santa Restituta Brunello di Montalcino Rennina
Volg het laatste nieuws over al onze wijnen, acties en nieuwe selecties.

Laatste review

09.12.2024

kiyoh-stars-open
kiyoh-stars-filled

2018 Jean-Claude Ramonet Pernand-Vergelesses Les Belles Filles

"Wat een fantastische wijn. Heerlijk mineraal zoals je van deze wijnmake..." O

Bekijk product recensie