2020 Inglenook Napa Valley Rutherford Blancaneaux

Wijnsoort Wit
Land USA
Regio Californie
Appellatie Napa Valley
Wijnhuis inglenook
Jaar 2020
Druif Marsanne Roussane Viognier
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (14%)
Drink venster 2022 - 2030
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

Als Kapitein Niebaum gedeeltelijk verantwoordelijk was voor de introductie van Cabernet Sauvignon in Napa Valley, dan was John Daniel Jr. verantwoordelijk voor het voortzetten van de traditie van uitmuntendheid van zijn grootoom en het verfijnen van die variëteit tot een gerespecteerde status. Ter ere van Daniel's Cask Wines-programma dat hij in 1949 begon, werden de wijnjaren op flessen van 1995 tot 2008 van deze druivensoort oorspronkelijk Cask genoemd en droegen ze eikenfineerlabels. Tot dan toe bestond de wijn voor 100 procent uit Cabernet Sauvignon, gerijpt in Amerikaanse eikenhouten vaten. De vintage van 2009 zag echter veranderingen in zowel de naam als het productie- en verouderingsregime, en nu wordt Inglenook's Cabernet Sauvignon gemengd met Cabernet Franc, Petit Verdot, Merlot en Malbec - afhankelijk van het gewenste profiel - allemaa gerijpt is op Frans eiken.

Al jaren behoort Inglenook tot de top uit Napa Valley en deze Inglenook Cabernet Sauvignon Napa Valley Rutherford en witte Blancaneaux wordt alleen nog maar via de Place du Bordeaux verdeeld onder de aangesloten wijnhandelaren (waaronder natuurlijk Grandcruwijnen) zoals dit ook bijvoorbeeld geldt voor andere iconen zoals Harlan, Insignia en Opus One)

Zijn naam delen met een van de The Family Coppola-hotels in Belize, Blancaneaux - wat in het Frans "witte wateren" betekent - is terecht de meest vooraanstaande witte wijn van Inglenook. Van de eerste oogst in 1999 tot de oogst van 2002 gebruikte Blancaneaux de kenmerken van Chardonnay samen met drie variëteiten van de Rhône-vallei – Viognier, Roussanne en Marsanne – maar sinds 2003 bestaat de blend uitsluitend uit die drie Rhône-variëteiten in verhoudingen die het beste passen bij de algehele uitstraling. Net als Rubicon beschrijft Blancaneaux geen enkele druiven persoonlijkheid, maar spreekt boekdelen over het Inglenook-terroir dat bijdraagt aan het scala aan genuanceerde smaken, dichte smaak en mix van aromatische interesses.

In de aanloop naar het groeiseizoen van 2019 waren de winterregens zwaarder dan gemiddeld en duurden ze voort tot in het vroege voorjaar. Het resulterende water maakte de weg vrij voor een goed getimede bloei Een warme zomer, gevolgd door gematigde weersomstandigheden van augustus tot en met begin september maakten de weg vrij voor een gelijkmatige rijping en een succesvolle oogst van de witte Rhône-variëteiten.

De Blancaneaux 2019 is een echt elegante wijn met een prachtige aromatische complexiteit. Zeker bloemig, met delicate hints van roos en lindebloesem en er is duidelijk zomerfruit met tonen van peer, abrikoos, lychee en honing. Rond, fris en luxueus in de mond heeft de wijn een lange, sierlijke afdronk. Het blijft minimaal optimaal genieten
de komende zes tot acht jaar vanaf dat deze wijn is vrijgegeven eind 2021.

Vineyard for 2020 Inglenook Napa Valley Rutherford Blancaneaux

Inglenook is een beroemd wijnhuis gelegen in Californië en staat bekend als een van de beste wijnhuizen in de hele wereld. Het wijnhuis Inglenook is 130 jaar oud en heeft door al die jaren heen alleen maar kwaliteits wijnen geproduceerd. Om de hoge kwaliteit van dit wijnhuis goed te kunnen illustreren kan een mooi citataat van Gustave Niebaum uit 1890 gebruikt worden: "Ik ben niet van plan om geld te verdienen van mijn wijngaarden door veel goedkope wijn te produceren. Ik wil een Californische wijn maken die gewild is bij kenners en net zo'n hoge prijs kan hebben als wijnen uit Frankrijk, Duitsland of Spanje en ik ben bereid om al mijn geld uit te geven voor dit resultaat".

De huidige productie van het domein Inglenook resembleert de productie die het wijndomein in haar 'Gouden tijdperk' had onder de leiding van John Daniel. De instelling is sinds Francis Ford Coppola het wijndomein heeft overgekocht hetzelfde als deze was tussen 1934 en 1964, trots staat boven winst en trots is er zeker. De wijnen die gemaakt worden bij Inglenook behoren tot de beste wijnen van heel de wereld en elk jaar krijgen de wijnen hoge beoordelingen van wijnkenners. De organische groei methoden die door John Daniel gebruikt werden worden nu weer gebruikt en er worden dus geen voorbehoedsmiddelen meer gebruikt om de wijngaarden van Inglenook te beschermen en er worden weer druiven van hoge kwaliteit gegroeid, zoals de Cabernet Sauvignon, de Petit Verdot en de Cabernet Franc.

De wijnen van Inglenook worden gedistribueerd via de Place du Bordeaux waar ze vaak rond september worden aangeboden en rond december van het jaar worden vrijgegeven. De wijnmaker van Inglenook is Philippe Bascaules, en deze is ook de managing director van Château Margaux.

Meer informatie
Wijnsoort Wit
Land USA
Regio Californie
Appellatie Napa Valley
Wijnhuis inglenook
Druif Marsanne, Roussane, Viognier
Biologisch gecertificeerd Nee
Natural wijn Nee
Vegan Nee
Jaar 2020
Drinken vanaf 2022
Drinken tot 2030
Alcohol % 14
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Parker rating 90
James Suckling rating 91
Smaakprofiel Aromatisch, Bloemig, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Rijk, Rond, Vol, Wit fruit
Drink momenten Barbecue, Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2020 Inglenook Napa Valley Rutherford Blancaneaux
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

23.09.2023

Domaine Tropez White Tropez Glazen - set van 2 stuks

"De rosé is al genot om te drinken, maar in de originele glazen is het e..." Patrick

Bekijk product recensie