2019 Albet I Noya Lignum Negre
De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2019 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13.5%) |
Drink venster | 2022 - 2026 |
Omschrijving
Samengesteld uit de typische Catalaanse druivenrassen zoals Garnatxa en Ull de llebre en de klassieke Franse zoals Merlot en Cabernet Sauvignon, is deze rode Spaanse wijn een echte klasbak met karakter. De druiven zijn afkomstig van de hoogst gelegen wijngaarden in droge gebieden van de Penedès. Lignum = vat/hout. De Lignum Negre van Albet I Noya heeft 10 maanden geraapt op vaten van Allier.
In het glas is deze rode topper briljant kersenrood. In de neus rood fruit met die onmiskenbare mediterrane toets van kruidigheid en garrigue. Evenwichtig in de mond met veel fruit en perfecte zuren. Uitgebalanceerde houtrijping, rijpe rode bes, een smaakpalet met dichtheid en temperament. De perfecte wijn als begeleider bij rood vlees op de grill of zuiderse vleesgerechten. Rijk, volmondig en met een sappige tanninestructuur.
De wijnen van Albet i Noya ontvingen 92 punten in de prestigieuze James Suckling Tasting De prestigieuze Amerikaanse website JamesSuckling.com kende vier wijnen van Albet i Noya een score van 92 punten toe! Het gaat om Reserva Martí 2011 en Lignum negre 2015 bij de rode wijnen, en Fanio 2016 en Lignum Blanc 2016 bij de witte wijnen.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Catalunya |
Appellatie | Penedes (Appellatie) |
Wijnhuis | Albet i Noya |
Druif | Tempranillo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Ja |
Jaar | 2019 |
Drinken vanaf | 2022 |
Drinken tot | 2026 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
James Suckling rating | 92 |
Vinous rating | 90 |
Smaakprofiel | Aards, Donker fruit, Droog, Fruitig, Houtgerijpt, Soepel, Vol |
Drink momenten | Barbecue, Met vrienden, Open haard |
Wijnhuis
Dit domein is de bio-pionier van Spanje. Josep-Maria Albet i Noya introduceerde in 1979 dit nieuwe concept in de Spaanse wijngaarden. Samen met zijn broer Toni controleren ze op dit moment meer dan 100 ha ecologische wijngaarden. De twee broers zitten niet stil, want intussen hebben ze projecten in Rioja, Priorat en zijn ze een zoektocht gestart naar vergeten oude druivenrassen. In 25 jaar tijd zijn ze erin geslaagd om jaarlijks betere wijnen te maken en de consument te blijven verrassen. Ze zijn gevestigd in San Pau d’Ordal (Alt Penedès), een goeie 35 km ten zuiden van Barcelona, en niet zo ver van Sant Sadurni d’Anoia, de hoofdstad van de cava.
Josep-Maria is een oenoloog die weet wat hij wil en rigoureus voor zijn doel gaat. Als jonge kerel koos hij reeds resoluut voor de biologische wijnbouw, tegen de toenmalige tendensen en grote domeinen in. Vandaag is hij nog steeds voor op al de rest; Hij gebruikt al sinds lang geen 100% nieuwe vaten meer omdat hij wil dat het fruit steeds de voorrang krijgt op houtgebruik, een filosofie die meer wijnbouwers in Spanje goed zou doen... Intussen heeft hij ook allerlei technieken ontwikkeld om zo natuurlijk mogelijk wijn te maken, met toevoeging van het minimum aan zwavel.
De prestigieuze Amerikaanse website JamesSuckling.com kende vier wijnen van Albet i Noya een score van 92 punten toe! Het gaat om Reserva Martí 2011 en Lignum negre 2015 bij de rode wijnen, en Fanio 2016 en Lignum Blanc 2016 bij de witte wijnen.
De Reserva Martí 2011 is een blend van Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot en Ull de Llebre. Suckling benadrukt de frisheid, die over tijd behouden blijft, en de mooie manier waarop de wijn rijpt. Bij de Lignum 2015 was hij verbaasd door de aantrekkelijke aroma's van zoethout, chocolade en kersenlikeur.
De de Fanio 2016 becommentareert hij vooral de complexe textuur en de vleug van gekonfijte citrus en droge salie. De Lignum Blanc 2016 ziet hij als een wijn met een "zeer onderscheidende persoonlijkheid", waarbij hij ook opmerkt dat de wijn zeer verfrissend is.
Daarnaast werden niet alleen deze 4 wijnen bekroond, maar ontvingen ook de Clàssic Penedès Brut 21, de Xarel.lo Curiós en de Tempranillo Curiós 90 punten!