2018 Château Haut Brion Le Clarence de Haut-Brion
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bordeaux |
Appellatie | Pessac-Léognan |
Wijnhuis | Château Haut Brion |
Jaar | 2018 |
Druif | Cabernet Franc Cabernet Sauvignon Merlot Petit Verdot |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2024 - 2040 |
Van alle premier cru's van Bordeaux is Haut-Brion de grootste charmeur, altijd elegant en verfijnd en altijd in topconditie, jong of oud. Haute Brion is het oudste en historisch gezien het kleurrijkste wijngoed van de Gironde - hier maakte men in de 17e eeuw de eerste Bordeaux van één wijngaard, voor het eerst in Londense koffiehuizen geschonken en geprezen door vele vooraanstaande schrijvers. In 1935 werd het wijngoed gekocht door Clarence Dillon, een Amerikaanse bankier. Hij investeerde grote bedragen in de renovatie van de chai en de wijngaard. In 1960 werd Haut-Brion de eerste premier cru waarbij de houten vaten werden vervangen door roestvrijstalen tanks. In 1983 kocht de familie Dillon het aangrenzende Château la Mission Haut-Brion. Haut-Brion is vrijwel altijd de snelst rijpende en toegankelijkste van de premier cru's maar die ongedwongen, jonge charme is bedrieglijk, want de wijn rijpt prachtig.
Le Clarence de Haut-Brion, 2nd vin du Château Haut-Brion is de tweede wijn van Ch. Haut Brion, die vroeger 'Bahans Haut Brion' heette. De naam 'Clarence' is een hommage aan de Amerikaanse Bankier Clarence Dillon die in 1935 het domein kocht. Vandaag is het zijn afstammeling de prins Robert de Luxembourg die er directeur en eigenaar is. De tweede wijn is van zeer hoogstaand niveau en kan wedijveren met de eerste wijnen van vele andere Pessac Léognans.
Le Clarence de Haut-Brion 2018 is een blend van 58,2% Merlot, 28,5% Cabernet Sauvignon, 9,7% Cabernet Franc en 3,6% Petit-Verdot, geoogst van 6 september tot 2 oktober. Diep granaatpaars gekleurd, opent de wijn zich met een zeer ernstige neus van aardse tonen met bewerkte net omgeploegde grond, truffels, kreupelhout en gemalen rotsen - die plaats maakt voor noties van choclade gebak, kirsch en aalbessen met vleugjes cassis en potloodkrullen. De smaak is vol, de smaak is energiek, fris, elegant met lagen rood en zwart fruit met een zachte, ronde textuur en een levendige muntachtige afdronk.
Château Haut-Brion is gelegen in de Franse gemeente Pessac op enkele kilometers ten zuidwesten van de stad Bordeaux. Haut-Brion is het oudste en historisch gezien het kleurrijkste wijngoed van de Gironde - hier maakte men in de 17e eeuw de eerste Bordeaux van één wijngaard, voor het eerst in Londense koffiehuizen geschonken en geprezen door vele vooraanstaande schrijvers. In 1935 werd het wijngoed gekocht door Clarence Dillon, een Amerikaanse bankier. Hij investeerde grote bedragen in de renovatie van de chai en de wijngaard. In 1960 werd Haut-Brion de eerste premier cru waarbij de houten vaten werden vervangen door roestvrijstalen tanks. In 1983 kocht de familie Dillon het aangrenzende Château la Mission Haut-Brion.
De wijngaard beslaat een gebied van 51 hectare waarvan iets meer dan 48 hectare zijn beplant met rode druivensoorten (Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Petit Verdot) en iets minder dan 3 hectare zijn toegewijd aan witte druivensoorten (Sémillon en Sauvignon Blanc).
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bordeaux |
Appellatie | Pessac-Léognan |
Wijnhuis | Château Haut Brion |
Druif | Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2018 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2040 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 94 |
James Suckling rating | 95 |
Smaakprofiel | Aards, Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Tannines |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Login and Registration Form