2019 Château La Gaffelière Clos La Gaffelière Saint-Emilion Grand Cru
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bordeaux |
Appellatie | Saint-Emillion |
Wijnhuis | Château la Gaffelière |
Jaar | 2019 |
Druif | Cabernet Franc Merlot |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2023 - 2035 |
Château La Gaffelière is een domein dat al 5 eeuwen lang bezit is van de familie Malet de Rouquefort. Vanaf dat Stéphane Derenoncourt zich ontfermt over de wijnkelder staat deze tussen de mooiste wijnen van Saint-Emilion.
CLOS LA GAFFELIÈRE Saint-Émilion Grand Cru is de tweede wijn van Chateau La Gaffelière. De Clos werd zag zijn eerste levenslicht in 1985 en wordt voornamelijk geproduceerd van de (relatief) jonge wijnstokken. De blend van de Clos La Gaffelières is Merlot en de Franse Cabernet Franc waarvan het percentage verschilt naargelang de kwaliteit van het oogstjaar. De Clos is een echte geniet wijn zeker ook omdat deze tweede wijn nog zeer betaalbaar is voor een tophuis uit de Saint Emilion. De wijn is al prima op dronk maar zal met de jaren nog wat verfijnen. Het ideale drinkvenster ligt tussen 2019 en 2028. Het werk in de plots van Clos is hetzelfde als in de percelen voor het eerste label: (Chateau La Gaffeliere 1er Grand Cru Classé) dus veel snoeien (zowel de druiven als de bladeren) en alles is handgeplukt door ervaren plukkers zodat een eerste selectie al in de wijngaard plaats vindt. Ook in het Chateau wordt hetzelfde proces gevolgd als bij de eerste wijn met als verschil tussen met zijn grote broer dat deze wijn maar één jaar (nieuw) Franse eiken vaten rijping krijgt. Clos La Gaffelière heeft nu een vaste en erkende identiteit. in het verleden werd deze wijn alleen maar aangeboden aan particuliere klanten maar sinds 2000 verloopt de verkoop ook via de Bordeaux-negocianten. In specifieke buitenlandse markten wordt de Clos verkocht onder het label DAME GAFFELIERE. Zoals ook met de 1e wijn kopen wij de wijn rechtstreeks dus geen gezeul met gewilde wijn in warme containers en oeverloos transport maar in ons geval gaat de wijn rechtstreeks van de kelders van het chateau naar ons geconditioneerd Wine Warehouse te Dordrecht.
De druiven komen van wijngaarden van 38 hectare, waarvan 22 hectare 1e Grand Cru Classé. De wijngaarden liggen op een kalksteenplateau met meer kiezelhoudend aan de voet van de hellingen. De Clos is een blend van 85% Merlot, 15% Cabernet Franc
De Clos La Gaffelière Saint-Emilion Grand Cru is een zeer elegante wijn. De wijn heeft een mooie frisse rode kleur met in de neus verse rode en donkere bessen, evenals lichte mokka en kruiden uit het Midden-Oosten. Het gehemelte heeft pittige smaken met zachte, fijne tannines en een aantrekkelijke volle body. Perfect om nu te drinken maar mag ook gerust nog een aantal jaren in de wijnkoelkast of kelder liggen.
De druiven voor de Château La Gaffelière Saint-Émilion (en de 2e wijn de Clos) worden in kleine kisten vervoerd en direct een nacht in een koude opslag (8 ° C) bewaard. De volgende ochtend worden de trossen mechanisch ontsteeld en worden de bessen via een lopende band naar de optische sorteermachine gestuurd. Deze (zeer dure) high tech machine selecteer op druif niveau en alleen de beste bessen worden gebruikt. Degene die uitvallen (meer als 30%) is fruit wat wordt verkocht en komt niet in in de 1e of 2e wijn van Gaffelière.
Alles bij Château La Gaffelière werkt met zwaartekracht zodat het pompen wordt vermeden (geeft onnodig zuurstof). De druiven vallen door natuurlijke zwaartekracht onder het sorteergebied naar de 'vaten-kamer'
en bestaat uit 20 temperatuur geregelde tanks, gemaakt van roestvrij staal en in de vorm van een omgekeerde afgeknotte kegel. Deze nieuwe ruimte gewijd aan vinificatie is hightech, innovatief, esthetisch en praktisch. De architectuur blijft echter traditioneel door zijn stenen muren en houten frame. Elk perceel wordt individueel verwerkt en gevinifieerd om de beste uitdrukking van zijn terroir te halen.
Omdat de ondergrondse kelder zich onder de vatkamer bevindt, wordt de natuurlijke zwaartekracht ook gebruikt om de wijn naar de eikenhouten vaten over te brengen waar het in alle rust mag rijpen. Circa 50% is nieuwe Franse eiken vaten dan verblijft zowel de Château La Gaffelière als de 2e wijn de Clos La Gaffelière gedurende 16 maanden in de vaten en krijgt dan nog wat flesrijping voordat wij van de wijn kunnen genieten.
93-94/100 James Suckling
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bordeaux |
Appellatie | Saint-Emillion |
Wijnhuis | Château la Gaffelière |
Druif | Cabernet Franc, Merlot |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2019 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2035 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
James Suckling rating | 94 |
Smaakprofiel | Aards, Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rood fruit, Tannines |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Login and Registration Form