2016 Tedeschi Monte Olmi Amarone della Valpolicella Classico Riserva

Wijnsoort Rood
Land Italië
Regio Veneto
Appellatie Amarone della Valpolicella
Wijnhuis Azienda Agricola Fratelli Tedeschi
Jaar 2016
Druif Corvinone Rondinella Rossignola
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (16%)
Drink venster 2022 - 2040
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

De Monte Olmi is gemaakt met Corvina (30%), Corvinone (30%), Rondinella (30%), Molinara, Rossignola, Oseleta, Negrara, Dindarella, Croatina en forselina (10%) en heeft 24-36 maanden opvoeding genoten in vaten Sloveense eik. De wijngaard, groot 2,5ha, is 20 jaar oud en draagt de naam Monte Olmi. Zij is gelegen bij Pedemonte di Valpolicella, in het hart van het Valpolicella Classico gebied. De Riserva wordt alleen maar gemaakt in de beste jaren zoals 2016.

De druiven worden eind september/begin oktober met de hand geplukt. Vervolgens worden de druiven, onder een gecontroleerde temperatuur en luchtvochtigeheid, voor een periode van zo'n 4 maanden gedroogd. De druiven verliezen hierdoor zo'n 30 tot 40% van hun gewicht. Vervolgens worden de druiven zachtjes geperst en wordt het gistingsproces op gang gebracht. Deze gisting geschiedt onder een lage temperatuur van zo'n 15ºC en duurt zo'n 2 maanden. De rijping van de wijn wordt vervolgd in barriques van Sloveens eiken voor een perioode van 2-3 jaar. Nadat de wijn is gebotteld worden de flessen voor verdere rijping nog zo'n 6 maanden in de kelders van het domein gelegd alvorens ze worden verkocht.

De Tedeschi Capitel Monte Olmi Amarone della Valpolicella Classico Riserva heeft een prachtige intens robijnrode wijn met hints van kersen, frambozen, aalbessen en sloveens eikenhout. De smaak is vol en robuust, met een goede structuur en bevestigd de geuren. De afdronk is lang. Deze wijn heeft al jaren drie rode glaasjes in de Gambero Rosso, de hoogste waardering! 

De familie Tedeschi wordt ook wel gezien als een van de godfather's van de Amarone. De familie produceert al wijnen sinds 1630. Renzo Tedeschi is een voorname wijnmaker en behoort internationaal tot de de top. Ondanks dit alles is het nog een echt familiebedrijf want inmiddels zijn de kinderen Antoinette, Sabrina en Riccardo ook tot het bedrijf toegetreden.

Vineyard for 2016 Tedeschi Monte Olmi Amarone della Valpolicella Classico Riserva

Tedeschi is een van de onbetwiste toppers van de Valpolicella. Niet alleen de wijnen van gedroogde druiven, maar ook de ‘gewone’ Valpolicellas mogen gelden als specialiteiten van het familiebedrijf Tedeschi. Vader Renzo heeft de zaken inmiddels overgedaan aan zijn zoon Riccardo, die nu de puntjes op de i zet. Deze net nieuw aangetreden generatie geeft het bedrijf nog wat extra impulsen, bijvoorbeeld met een verrassende nieuwe Valpo­li­cella. Mede door een rijping van een maand of acht, tien op Frans eiken wordt door Riccardo een onherkenbaar krachtige Valpolicella gecreëerd, iets totaal anders dan de lichte wijn die we gewend zijn. Deze wijn is afkomstig van de eigen wijngaard Fabriseria, waarvan in topjaren overigens een fantasti­sche Amarone wordt geoogst.

Tedeschi maakt een breed scala aan wijnen, niet alleen rood, maar ook wit op basis van druiven uit aangrenzende streken als Soave en Bianco die Custoza. Een deel van de druiven wordt aangekocht bij andere producenten. In dat geval oefent Tedeschi gedurende het groeiseizoen intensief toezicht uit op de gang van zaken in de wijngaard. De beste wijnen zijn afkomstig van eigen wijngaarden uit het hart van de streek, de Valpolicella Classico. Met enkele andere producenten zet Tedeschi zich in voor strengere regels voor Valpolicella, Amarone en Recioto. Terecht is men hier van mening dat wijnen op basis van te hoge opbrengsten, afkomstig uit de vruchtbare Po-vlakte, de DOC Valpolicella eigenlijk onwaardig zijn. En deze wijnen passen zeker niet bij het perfectionisme van bijzondere Valpolicella-producenten als Fratelli Tedeschi.

 

Kenmerken
Wijnsoort Rood
Land Italië
Regio Veneto
Appellatie Amarone della Valpolicella
Wijnhuis Azienda Agricola Fratelli Tedeschi
Druif Corvinone, Rondinella, Rossignola
Biologisch gecertificeerd Nee
Vegan Nee
Jaar 2016
Drinken vanaf 2022
Drinken tot 2040
Alcohol % 16
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Parker rating 93
James Suckling rating 94
Smaakprofiel Complex, Droog, Fruitig, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Rood fruit, Soepel, Vol
Drink momenten Indruk maken, Lekker luxe, Open haard, Romantisch
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2016 Tedeschi Monte Olmi Amarone della Valpolicella Classico Riserva
Uw waardering
Sterk aanbevolen door de Vinoloog - eenmalig 15% korting om te bewijzen

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

23.03.2023

2020 Bogle Vineyard Chardonnay Reserve

"De Vinyard Chardonnay van Bogle is al zeer goed. Deze Reserve is fantast..." Frank

Bekijk product recensie