2016 Hermanos Perez Pascuas Vina Pedrosa Gran Reserva

87,95 72,69
Wijnsoort Rood
Land Spanje
Regio Castilla y Leon
Appellatie Ribera del Duero
Wijnhuis Bodegas Hermanos Perez Pascuas
Jaar 2016
Druif Cabernet Sauvignon Tempranillo
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (14.5%)
Drink venster 2022 - 2030
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

Vinificatie: en élevage 24 maanden op eiken vaten (Frans en Amerikaans) en 36 maanden flesrijping alvorens op de markt te brengen. De Gran Reserva wordt enkel in kwalitatieve jaargangen gevinifieerd en is een selectie van de oude wijngaarden. In geur en smaak krijgen we een wijn die open bloeit naarmate hij lucht in het glas krijgt. Fris rood fruit type, kriek, kers, pruim ondersteund door een fijnkruidig boeket met lichtzoete toets. Het eerste contact met de mond is een weerspiegeling van de geuren. Structuur met diepgang, een complex geheel dat openkomt. Doorweven met fijne zuren, mineralen, discrete vatrijping en de nodige vlezigheid. Erg lange mineralige complete finale.

95/100 Parker

Ongetwijfeld de ster-appellatie van de laatste 15 jaar in Spanje. Dit gebied, uitgestrekt over 4 provincies in het centrum van de Duero-vallei, heeft de perfecte condities om topwijnen te maken. De meest beroemde wijn van de Spaanse wijngaarden komt ook uit dit gebied:Vega Sicilia. Zowel terroir, klimatologie als traditie op topniveau in een regio waar het vaakextreem en moeilijk wonen is, is niet vanzelfsprekend. De appellatie is dan ook enorm gegroeid sinds zijn ontstaan. In 1982, bij de stichting van de D.O. waren er nauwelijks 5 private domeinen actief; vandaag tellen we er meer dan 200! Heel het gebied situeert zich tussen 500 en 850 meter hoogte; de ideale habitat voor de Tinto Fino of Tina del País, de lokale variant van Spanjes meest beroemde rode druif: de Tempranillo. De ondergrond bestaat veelal uit arme zandgronden, kalkgronden of aluviale kiezelgronden langs de oevers van de Duero. Ribera del Duero is exponent voor het Spaanse continentaleklilmaat: koude winters en koude nachten en warme zomers en warme dagen, met eenextreem verschil tussen de twee. Het zijn deze extreme omstandigheden die ervoor zorgen dat hier topwijnen kunnen gemaakt worden.

Deze wijnkelder, een pionier in Ribera del Duero, begon met zijn activiteiten in 1980. De drie broers, Benjamín, Manuel en Adolfo Pérez Pascuas, zijn zich bewust van hetuitstekende potentieel in de wijngaarden die door hun vader Mauro werden aangeplant. Er wordt beslist om een ambitieus project in werking te stellen, namelijk om één van de beste wijnen in Spanje te maken. De naamgeving Pedrosa aan hun wijnen is toe te schrijven aan het dorp waar de bodega gelegen is. Wijnmaker José Manuel Pérez, de oudste zoon van Benjamin is sinds 1989 oenoloog op dit domein. Hij kent de perfecte dosage van hout voor de wijnen van dit domein.

Vineyard for 2016 Hermanos Perez Pascuas Vina Pedrosa Gran Reserva

Dit is een van de grote klassiekers in Ribera del Duero en een echt familiebedrijf. Vader Mauro Pérez plantte zijn wijnstokken in de jaren 40 en 50, meer dan 35 ha, op dat moment een immense hoeveelheid in het kleine dorpje Pedrosa de Duero. Heel de opbrengst ging naar de plaatselijke coöperatie. Onder impuls van de 3 zonen, Benjamín, Adolfo en Manuel werd er besloten om in 1980 zelf wijn te gaan maken. De eerste Viña Pedrosa was een feit. Op dat moment waren er in de hele regio nog geen 10 bodega’s actief...
Het was pas in 1982 dat de D.O. Ribera del Duero zelf werd gecreëerd, mede onder impuls van de broers Pérez Pascuas; zij waren medestichters van de appellatie. 1989 was voor hen eveneens een belangrijke stap, met de intrede van de 3de generatie: José Manuel, zoon van Benjamín, maakte zijn opwachting als oenoloog. Vanaf dat moment zouden de wijnen nog hogere toppen gaan scheren. Hij zette zich volledig achter het kwaliteitsconcept van zijn vader en ooms en bracht nog heel wat verbeteringen aan. Vandaag is de cirkel compleet met de volledige intrede van de 3de generatie : ook de zonen van Manuel en van Adolfo zijn intussen vaste waarden geworden in de bodega.
De kleine bodega in het dorp verhuisde intussen naar de rand van het dorp. Het is een mooi complex geworden met prachtige degustatieruimtes en vooral met een vinificatie- en crianzakelder waar de topwijnen op een perfecte manier kunnen rijpen. Viña Pedrosa staat voor elegantie en finesse, twee sleutelwoorden die zeldzaam zijn geworden in de wijnen van Ribera del Duero.
Variëteiten

Hier is het natuurlijk de Tinto fino of Tempranillo die de ster is. Er is 135 ha in eigendom, bijna hoofdzakelijk oude wijnstokken, wat op zich al uniek is in Ribera del Duero. Een klein gedeelte van de wijngaard (10%) is aangeplant met Cabernet Sauvignon.
De Tinto fino uit Ribera del Duero is beter bestand tegen de extreme omstandigheden dan de Tempranillo uit Rioja, die hier niet zou overleven. In de wijnen van Viña Pedrosa kom je zo de typische animale toetsen tegen die de Tinto fino uniek maken. De meerderheid van de wijnstokken staan ‘en gobelet’.
Al de wijngaarden worden biologisch bewerkt zonder gebruik van enig systematisch bestrijdingsmiddel. In de wijngaard wordt er gewerkt met productiecontrole, d.w.z. dat er streng wordt op toegezien dat de productie per wijnstok beperkt wordt. Enkel lage rendementen zorgen voor voldoende kwaliteit.

Ze hebben hoofdzakelijk klei-kalkbodems. Ribera del Duero is natuurlijk bij uitstek een continentale appellatie met dus een continentaal klimaat en Atlantische invloeden. Er is vooral een groot verschil tussen de dag- en nachttemperaturen.
De bodega is gelegen op een hoogte van 844 m en is daarmee een van de hoogst gelegen domeinen in Ribera del Duero. Het landschap is zacht golvend. De hoogte waarop de wijnstokken zijn geplant maakt dat de wijnen perfect in evenwicht zijn, met veel fraîcheur.
Vinificatie

Alles staat hier in het teken van de langlevendigheid van de wijnen. Er worden lange maceraties toegepast met vele en intense remontages. Vinificatie en élevage gebeurt in functie van de ouderdom van de wijnstokken.
Hun basiswijn, de Cepa Gavilan, krijgt een élevage van 12 maanden. De Crianza krijgt 18 maanden en vanaf de Reserva worden dat 24 maanden. Hun topwijn, de Pérez Pascuas Gran Selección komt zelfs aan 26 maanden. De eiken vaten (zowel Amerikaans als Frans) worden om de 3 jaar vernieuwd. De wijn wordt niet gefilterd en niet gestabiliseerd voor botteling.

Meer informatie
Wijnsoort Rood
Land Spanje
Regio Castilla y Leon
Appellatie Ribera del Duero
Wijnhuis Bodegas Hermanos Perez Pascuas
Druif Cabernet Sauvignon, Tempranillo
Biologisch gecertificeerd Nee
Natural wijn Nee
Vegan Nee
Jaar 2016
Drinken vanaf 2022
Drinken tot 2030
Alcohol % 14.5
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Parker rating 95
Smaakprofiel Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Rood fruit, Tannines, Vol
Drink momenten Indruk maken, Lekker luxe, Open haard
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2016 Hermanos Perez Pascuas Vina Pedrosa Gran Reserva
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

24.11.2023

2014 Giacomo Conterno Barolo Riserva Monfortino

"Blij dat ik deze veel gezochte wijn heb kunnen kopen bij Grandcru Wijnen..." John

Bekijk product recensie