2016 Artadi Single Vineyard Case (1 La Poza/1 El Carretil/1 Santa Cecilia) 2016
De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2016 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14.5%) |
Drink venster | 2021 - 2030 |
Omschrijving
Deze unieke kist bevat 3 flessen van de single vineyard iconen van Artadi uit het geweldige jaar 2016. Deze fraaie houten kist bevat een fles
1 - 2016 Artadi La Poza de Ballesteros
2 - 2016 Artadi El Carretil
3 - 2016 Artadi Santa Cecilia
The Wine Advocate
RP 97
Even if some compare it with El Pisón, the 2016 El Carretil doesn't quite reach the same heights, even though Carretil has to be one of their best plots, a limestone-rich vineyard at 500 meters in altitude in the village of Laguardia. The vineyard is further north and therefore a cooler place, even if it mainly faces south. This wine comes from three different parcels planted at different times (80 years, 50 years and 40 years ago), averaging maybe 50 years. This is always very mineral, with up to 17% limestone (the other soils have maybe 10%), and elegant, incisive and lively, with great tannins and lots of energy. The process is similar or the same for all the wines, so they try to express the differences provided by each place. And this has to be one of their best places. 6,500 bottles produced.
The Wine Advocate
RP 92+
The 2016 La Poza de Ballesteros is named after a vineyard in the village of Elvillar that produces round and fruit-driven wines. It has deep soils rich in clay and tends to produce fruit-driven wines. This year it feels more defined and with better depth, but it's always a wine built around the fruit and lacks the chalky texture I associate with limestone-rich soils. It's round, juicy and pleasant but without the minerality of the majority of bottlings. 4,000 bottles produced.
The Wine Advocate
RP 92+
The 2016 Santa Cecilia is the second time it has been bottled on its own. Their Santa Cecilia vineyard was planted in 1936 on very shallow soils in the village of Elvillar (close to Lanciego) at 480 meters in altitude. The vineyard is planted with the help of very old vines (around one hectare, still being recovered) on very shallow, quite flat soils. They have been recovering the vineyard because it was semi-abandoned when they purchased it in 2015. This is heady and ripe, with some notes of the élevage in oak, like the grapes suffered some stress, with lots of power but still finding its balance. It doesn't have the definition and character of other vineyards, as they are still in the process of regenerating the soils, but it's a vineyard with energy, structure and potential for the future. This time they produced double the amount they did in 2015, but it's still only 900 bottles.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Rioja |
Iconen | Icoon Spanje & Portugal |
Wijnhuis | Artadi |
Druif | Tempranillo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2016 |
Drinken vanaf | 2021 |
Drinken tot | 2030 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 95 |
Wijnhuis
In het middeleeuws dorpje Laguardia heeft de toekomst van La Rioja zich ontwikkeld in de kelders van Artadi. Zonder enige twijfel is dit meesterwerk te danken aan het briljant en creatief werk van Juan Carlos López, welke vandaag de dag wordt bijgestaan door zijn zoon Carlos.
Wanneer Juan Carlos in 1992 van de coöperatieve een onafhankelijke ‘bodega’ maakte, had hij er reeds 7 jaar de leiding over. Zijn visie was revolutionair en sloeg gans Rioja plat, maar in een mum van tijd wist hij de beste van wijnen van Spanje te maken, welke onmiddellijk de ganse wereld veroverden. De kortsnoei in de wijngaarden met erg kleine rendementen als gevolg, en het gebruik van Franse eiken vaten waren slechts enkele van zijn vernieuwende ideeën. Nog veel belangrijker was het ‘vroeg’ bottelen van zijn wijnen in tegenstelling van de traditionele rioja’s welke soms tot 10 jaar op grote houten ‘foudres’ werden bewaard. Hiermee zette hij ook bewust een stap opzij van de Crianza, Reserva en Gran Reserva classificatie.
Alle wijnen in hun gamma worden uitsluitend gemaakt van de Tempranillo druif welke in Rioja zijn geboortewieg heeft staan en hier ook de beste kwaliteit kan geven. Het gamma beslaat 3 wijnen waarin Viñas de Gain hun basiswijn vormt. Deze wijn is hét grote voorbeeld van de beste Rioja-wijnen en wordt vaak als referentiepunt gebruikt. Zonder enige twijfel de beste kwaliteitswijn voor zijn prijs!!
Voor Pagos Viejos worden alleen de beste druiven van de oude wijngaarden geselecteerd, welke afkomstig zijn van de beste terroirs uit gans Rioja. Bijgevolg is het geen wonder dat deze wijn een ware explosie is aan fruit, structuur en elegante tannines. Het perfecte evenwicht dankt deze wijn aan de 14 maanden eiken vatrijping. Slechts in de allergrootste jaren wordt van deze selectie een superieure Grandes Añadas gemaakt.
Viña el Pison is afkomstig van een uniek lapje grond van 2.4 hectare waar de ondergrond en de ligging van de wijngaard tot de zon uitzonderlijke tenoren zijn. Met een gemiddelde leeftijd van 65 jaar geven de wijnstokken niets dan het allerbeste, maar helaas ook bijzonder beperkt waardoor deze kanjer eens zo uniek wordt!