2013 Tenuta dell'Ornellaia Bolgheri Superiore

Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2020 |
Druif | , , |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2018 - 2038 |
Niet op voorraad
Momenteel niet beschikbaar
Stuur mij een e-mail als dit product terug is in voorraad
Omschrijving
De Ornellaia 2013 "L'Eleganza" is een prestigieuze wijn uit de Bolgheri-regio in Toscane, Italië. Deze jaargang maakt deel uit van het Vendemmia d’Artista-project, waarbij de unieke kenmerken van elk oogstjaar worden gevierd door samenwerkingen met vooraanstaande kunstenaars. Voor de 2013-editie werd de Japanse kunstenaar Yutaka Sone uitgenodigd om het thema "L'Eleganza" te interpreteren. Hij creëerde een site-specifiek kunstwerk en ontwierp speciale labels voor de grote formaten van deze wijn. In elke kist van zes flessen (750 ml) bevindt zich één fles met dit unieke artistieke label.
De Ornellaia 2013 heeft een diepe, levendige kleur en biedt een complex aromatisch palet met heldere fruittonen, verfijnde specerijen en balsamico-nuances. In de mond ontwikkelt de wijn levendige en complexe fruitige nuances, omlijst door een dichte, slanke structuur met tannines die een zeldzame finesse bereiken. Deze jaargang is een blend van Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc en Petit Verdot. Na een zorgvuldige selectie werden de druiven gefermenteerd in temperatuurgecontroleerde roestvrijstalen tanks. De wijn rijpte vervolgens 18 maanden in Franse eikenhouten vaten, waarvan 70% nieuw en 30% één jaar oud. Na assemblage onderging de wijn nog eens 12 maanden flesrijping voordat hij op de markt werd gebracht.
WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Toscane |
Appellatie | Bolgheri |
Wijnhuis | Tenuta dell Ornellaia |
Druif | Cabernet Sauvignon, Merlot, Sangiovese |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2018 |
Drinken tot | 2038 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 96 |
James Suckling rating | 98 |
Vinous rating | 97 |
Smaakprofiel | Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 96
Reviewed by:
Monica Larner
Release Price:
NA
Drink Date:
2018 - 2038
This wine will be released in May 2016. The 2013 Bolgheri Superiore Ornellaia is an integrated and seamless blend of Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot and Petit Verdot. Alex Heinz tells me that 2013 was a difficult vintage especially towards the early part of the growing season. It balanced out during the summer and allowed for steady ripening of fruit before the harvest. But 2013 was not as hot as 2011 and 2012 overall, and this edition of Ornellaia is beautifully tonic and shapely as a result. The bouquet is very developed in terms of aromas this year with beautiful notes of dark fruit, tobacco and spice. Those perfumes are just gorgeous. The mouthfeel is similarly intense with tannins that are still young, but are already silky and linear in nature. This vintage promises a long aging future.
Of course the exciting news from Ornellaia this year is the introduction of a new white wine. Readers can learn more about this wine in the video I shot with winemaker Alex Heinz that is posted to www.erobertparker.com. The 2013 Ornellaia Bianco Toscana is a blend of Sauvignon Blanc and Viognier that is released in limited production numbers. Only 4,000 bottles were made. The idea here was to craft a white wine with the same soaring ambition and lofty goals as the celebrated Ornellaia Bolgheri Superiore that is, hands down, one of the best wines made in Italy. I enjoyed a terrific tasting of this venerated estate's new products.
Published: Oct 30, 2015
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Score
98
Avg Price (ex-tax)
$ 252
Ornellaia Bolgheri Superiore 2013
Wednesday, Nov 09, 2016
Color
Red
Country
Italy
Region
Tuscany
Vintage
2013
Amazing graphite and violet aromas with dark fruits. Medium to full body, ultra-velvety tannins and a long and beautiful finish. Formed and tight. I love the fresh ginger underneath it all. This has a cool profile to the wine. So approachable yet this has wonderful length.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
96+
Drinking Window
2023 - 2038
From: Central Tuscany – Maremma, Montepulciano, Carmignano and Beyond (Nov 2016)
The 2013 Ornellaia continues to put on weight with time in bottle. I have tasted the 2013 three times over the last few months and watched it blossom over that time. Fresh, vibrant and tightly wound, the 2013 is going to need at least a few years to come into its own. There is striking purity to the aromas and flavors, along with plenty of tension and enough energy to reward cellaring.- By Antonio Galloni on July 2016
Tuscany's 2014 vintage produced striking whites at Tenuta dell'Ornellaia. That's the good news. Judging by Le Volte and Le Serre Nuove, the reds are shaping up to be much more modest. The 2014 Ornellaia had just been bottled at the time of my visit, and Masseto was still in barrel, so it is too soon to have a view on the entire vintage here. To be sure, the middle of the summer - July and August in particular - were cold and rainy, which made ripeness hard to achieve and also increased disease pressure. The end of the summer and early fall were much more positive, but by then some of the fruit had been compromised. The 2013 Ornellaia and Masseto, on the other hand, continue to develop positively. The wines are restrained in style relative to the norm, but also appear to be holding quite a bit back in reserve. Flowering was late, but there was plenty of heat during the summer. Temperatures turned cooler towards the end of the season which caused large diurnal shifts and gradual ripening, with a harvest that took place between September 9 and October 13, which is on the later side by today's standards.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Lodovico Antinori had bij zijn geboorte al een voorsprong. De Antinori's behoren al eeuwenlang tot de Florentijnse kooplieden adel en werden in 1385 al lid van het wijnkopersgilde. Sindsdien heeft er altijd wel één lid van de familie in de wijnhandel gezeten. De familielandgoederen in Toscane werden in de 18e en 19e eeuw flink uitgebreid en de familie deed veel ervaring op in de wijnmakerij. Begin deze eeuw richtte ze een invloedrijke handelsonderneming op. Markies Lodovico was een tijdje werkzaam in het familiebedrijf, maar besloot begin jaren '80 zijn eigen weg te gaan. Hij legde een uitgestrekte wijngaard aan op Tenuta dell'Ornelllaia, een familielandgoed in Bolgheri aan de Middellandse zee, 96 km van Florence.
Dit deel van de Maremma heeft niet alleen een schitterende wilde natuur, maar is ook een vruchtbaar landbouwgebied, een streek met veel potentieel voor wijnproductie. Lodovico's oom, markies Incisa della Rochetta, had de aandacht van de wijnwereld al op Bolgheri gevestigd met zijn pionierswerk op Tenuta San Guido en met zijn Sassiciaia, nu gezien als een van 's werelds grootste rode wijnen.
Lodovico Antinori trad in de voetsporen van zijn oom in het nabijgelegen Ornellaia, al maakt hij een heel ander type wijn. Van een aantal internationale autoriteiten op wijngebied leerde hij dat de bodem van Bolgheri qua karkakter op die van St.-Émilion en Pomerol in Bordeaux leek een ideaal was voor de productie van kwaliteitswijn. Het bijzondere van de Ornellaia wijngaard - voor Italiaanse begrippen - is het hoge percentage merlot. De assemblage voor Antinori's topwijn, de rode Ornellaia, bevat wel 40% merlot. Toch komt deze druif het meest tot haar recht bij de vigna veccia (oude wijnstokken) van het wijngoed. Sinds 1987 levert dit perceel het ruwe materiaal voor een cuvée van 100% merlot, de Masseto genaamd. De druiven voor deze wijn zijn geplukt onder een zonnige septemberhemel. Na de lange gisting van 18-20 dagen werd de wordt de wijn op natuurlijke wijze overgeheveld in tanks. Waarna een rijpingsproces in nieuwe Barriques. Het resultaat is een wijn met structuur, zeer zuiver fruit en een prachtige ballans.
De Ornellaia 2013 "L'Eleganza" is een prestigieuze wijn uit de Bolgheri-regio in Toscane, Italië. Deze jaargang maakt deel uit van het Vendemmia d’Artista-project, waarbij de unieke kenmerken van elk oogstjaar worden gevierd door samenwerkingen met vooraanstaande kunstenaars. Voor de 2013-editie werd de Japanse kunstenaar Yutaka Sone uitgenodigd om het thema "L'Eleganza" te interpreteren. Hij creëerde een site-specifiek kunstwerk en ontwierp speciale labels voor de grote formaten van deze wijn. In elke kist van zes flessen (750 ml) bevindt zich één fles met dit unieke artistieke label.
De Ornellaia 2013 heeft een diepe, levendige kleur en biedt een complex aromatisch palet met heldere fruittonen, verfijnde specerijen en balsamico-nuances. In de mond ontwikkelt de wijn levendige en complexe fruitige nuances, omlijst door een dichte, slanke structuur met tannines die een zeldzame finesse bereiken. Deze jaargang is een blend van Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc en Petit Verdot. Na een zorgvuldige selectie werden de druiven gefermenteerd in temperatuurgecontroleerde roestvrijstalen tanks. De wijn rijpte vervolgens 18 maanden in Franse eikenhouten vaten, waarvan 70% nieuw en 30% één jaar oud. Na assemblage onderging de wijn nog eens 12 maanden flesrijping voordat hij op de markt werd gebracht.
WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Toscane |
Appellatie | Bolgheri |
Wijnhuis | Tenuta dell Ornellaia |
Druif | Cabernet Sauvignon, Merlot, Sangiovese |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2018 |
Drinken tot | 2038 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 96 |
James Suckling rating | 98 |
Vinous rating | 97 |
Smaakprofiel | Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Parker
The Wine Advocate
RP 96
Reviewed by:
Monica Larner
Release Price:
NA
Drink Date:
2018 - 2038
This wine will be released in May 2016. The 2013 Bolgheri Superiore Ornellaia is an integrated and seamless blend of Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot and Petit Verdot. Alex Heinz tells me that 2013 was a difficult vintage especially towards the early part of the growing season. It balanced out during the summer and allowed for steady ripening of fruit before the harvest. But 2013 was not as hot as 2011 and 2012 overall, and this edition of Ornellaia is beautifully tonic and shapely as a result. The bouquet is very developed in terms of aromas this year with beautiful notes of dark fruit, tobacco and spice. Those perfumes are just gorgeous. The mouthfeel is similarly intense with tannins that are still young, but are already silky and linear in nature. This vintage promises a long aging future.
Of course the exciting news from Ornellaia this year is the introduction of a new white wine. Readers can learn more about this wine in the video I shot with winemaker Alex Heinz that is posted to www.erobertparker.com. The 2013 Ornellaia Bianco Toscana is a blend of Sauvignon Blanc and Viognier that is released in limited production numbers. Only 4,000 bottles were made. The idea here was to craft a white wine with the same soaring ambition and lofty goals as the celebrated Ornellaia Bolgheri Superiore that is, hands down, one of the best wines made in Italy. I enjoyed a terrific tasting of this venerated estate's new products.
Published: Oct 30, 2015
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Score
98
Avg Price (ex-tax)
$ 252
Ornellaia Bolgheri Superiore 2013
Wednesday, Nov 09, 2016
Color
Red
Country
Italy
Region
Tuscany
Vintage
2013
Amazing graphite and violet aromas with dark fruits. Medium to full body, ultra-velvety tannins and a long and beautiful finish. Formed and tight. I love the fresh ginger underneath it all. This has a cool profile to the wine. So approachable yet this has wonderful length.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
96+
Drinking Window
2023 - 2038
From: Central Tuscany – Maremma, Montepulciano, Carmignano and Beyond (Nov 2016)
The 2013 Ornellaia continues to put on weight with time in bottle. I have tasted the 2013 three times over the last few months and watched it blossom over that time. Fresh, vibrant and tightly wound, the 2013 is going to need at least a few years to come into its own. There is striking purity to the aromas and flavors, along with plenty of tension and enough energy to reward cellaring.- By Antonio Galloni on July 2016
Tuscany's 2014 vintage produced striking whites at Tenuta dell'Ornellaia. That's the good news. Judging by Le Volte and Le Serre Nuove, the reds are shaping up to be much more modest. The 2014 Ornellaia had just been bottled at the time of my visit, and Masseto was still in barrel, so it is too soon to have a view on the entire vintage here. To be sure, the middle of the summer - July and August in particular - were cold and rainy, which made ripeness hard to achieve and also increased disease pressure. The end of the summer and early fall were much more positive, but by then some of the fruit had been compromised. The 2013 Ornellaia and Masseto, on the other hand, continue to develop positively. The wines are restrained in style relative to the norm, but also appear to be holding quite a bit back in reserve. Flowering was late, but there was plenty of heat during the summer. Temperatures turned cooler towards the end of the season which caused large diurnal shifts and gradual ripening, with a harvest that took place between September 9 and October 13, which is on the later side by today's standards.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Lodovico Antinori had bij zijn geboorte al een voorsprong. De Antinori's behoren al eeuwenlang tot de Florentijnse kooplieden adel en werden in 1385 al lid van het wijnkopersgilde. Sindsdien heeft er altijd wel één lid van de familie in de wijnhandel gezeten. De familielandgoederen in Toscane werden in de 18e en 19e eeuw flink uitgebreid en de familie deed veel ervaring op in de wijnmakerij. Begin deze eeuw richtte ze een invloedrijke handelsonderneming op. Markies Lodovico was een tijdje werkzaam in het familiebedrijf, maar besloot begin jaren '80 zijn eigen weg te gaan. Hij legde een uitgestrekte wijngaard aan op Tenuta dell'Ornelllaia, een familielandgoed in Bolgheri aan de Middellandse zee, 96 km van Florence.
Dit deel van de Maremma heeft niet alleen een schitterende wilde natuur, maar is ook een vruchtbaar landbouwgebied, een streek met veel potentieel voor wijnproductie. Lodovico's oom, markies Incisa della Rochetta, had de aandacht van de wijnwereld al op Bolgheri gevestigd met zijn pionierswerk op Tenuta San Guido en met zijn Sassiciaia, nu gezien als een van 's werelds grootste rode wijnen.
Lodovico Antinori trad in de voetsporen van zijn oom in het nabijgelegen Ornellaia, al maakt hij een heel ander type wijn. Van een aantal internationale autoriteiten op wijngebied leerde hij dat de bodem van Bolgheri qua karkakter op die van St.-Émilion en Pomerol in Bordeaux leek een ideaal was voor de productie van kwaliteitswijn. Het bijzondere van de Ornellaia wijngaard - voor Italiaanse begrippen - is het hoge percentage merlot. De assemblage voor Antinori's topwijn, de rode Ornellaia, bevat wel 40% merlot. Toch komt deze druif het meest tot haar recht bij de vigna veccia (oude wijnstokken) van het wijngoed. Sinds 1987 levert dit perceel het ruwe materiaal voor een cuvée van 100% merlot, de Masseto genaamd. De druiven voor deze wijn zijn geplukt onder een zonnige septemberhemel. Na de lange gisting van 18-20 dagen werd de wordt de wijn op natuurlijke wijze overgeheveld in tanks. Waarna een rijpingsproces in nieuwe Barriques. Het resultaat is een wijn met structuur, zeer zuiver fruit en een prachtige ballans.