2003 Château Montrose Saint-Estèphe Grand Cru Classé

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | Saint-Estèphe |
Wijnhuis | |
Jaar | 2003 |
Druif | , , |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2013 - 2035 |
Beschikbaar per | 4 aug. 2025 |
Lage voorraad
Nog maar 1 over
Omschrijving
2003 Château Montrose Saint-Estèphe Grand Cru Classé
De 2003 Château Montrose is een topvoorbeeld van een Saint-Estèphe Grand Cru Classé uit een hete Bordeaux-jaar. De wijn opent met tonen van bramen, cassis en een vleugje zwarte truffel, samen met hints van leemgrond en potloodkrullen. In de mond is hij rijk en gelaagd, met een brede aanzet die overgaat in een soepele maar stevige mid-palate, vol zoet, sappig fruit dat wordt omlijst door fijne, poederachtige tannines. Volgens William Kelley van The Wine Advocate is het een van de meest indrukwekkende wijnen van het jaar, met een RP-score van 95.
het wijnhuis Château Montrose
Château Montrose is een van de iconen van Saint-Estèphe. Het estate werkt met een klassieke blend van 62% cabernet sauvignon, 34% merlot, 3% cabernet franc en 1% petit verdot. Montrose staat bekend om zijn diepe structuur, precisie en het vermogen om uitzonderlijk te rijpen. Zelfs jonge wijnen tonen vaak al een indrukwekkende complexiteit, maar een Montrose laat pas echt zijn potentieel zien na jaren in de fles.
proeven van 2003 Montrose
Bij het inschenken valt meteen de helder rode kleur op. De neus is complex en geurig met framboos, drop, tabak, kamfer en zwarte olijf. In de mond is de aanval krachtig en overtuigend, gevolgd door een dichte, sappige middenpalet met fruit dat 'steel' heeft en een uitstekende definitie. Intensiteit en elegantie gaan hand in hand, met een lange afdronk waarin nobele tannines en sappig fruit elkaar perfect aanvullen. Stephen Tanzer beschreef de smaken als intens framboos, cassis en rode drop, met een finish die geen enkel moment tekortschiet.
wijn-spijs combinaties
Montrose 2003 past uitstekend bij stevige gerechten. Denk aan geroosterd rundvlees, langzaam gegaard lam, wildgerechten of harde, complexe kazen. De tannines en diepe fruittonen geven de wijn een natuurlijke balans bij rijke smaken. Laat de wijn een tijdje ademen voor het serveren om het volledige aroma en de textuur tot hun recht te laten komen.
wijn als natuurproduct
Deze wijn laat goed zien dat wijn een natuurproduct is. Elke fles 2003 Montrose is uniek door de invloeden van het weer in dat jaar, de bodemgesteldheid en de vinificatie van Montrose. Zelfs na meer dan twintig jaar blijft het fascinerend hoe de wijn zich blijft ontwikkelen en subtiele nuances blootgeeft die je bij elke proeverij kunt ontdekken.
rijping en bewaren
Bij Grandcruwijnen ligt deze Saint-Estèphe veilig in een geconditioneerd Wine Warehouse, waar temperatuur en vochtigheid optimaal zijn. Zo kan de wijn zijn volledige potentieel bereiken. Decanteren wordt aangeraden om de complexiteit en elegantie volledig tot hun recht te laten komen.
2003 Château Montrose online bestellen?
Bij Grandcruwijnen kun je deze indrukwekkende Montrose eenvoudig online bestellen of afhalen. Kies je voor afhalen, dan zie je direct de korting bij het afrekenen. Zo haal je een top-Bordeaux in huis die kracht, elegantie en een uitzonderlijk rijpingspotentieel combineert.
Specificaties
Beschikbaar per | 4 aug. 2025 |
---|---|
Wijnsoort | Rood |
Land | Frankrijk |
Regio | Bordeaux |
Appellatie | Saint-Estèphe |
Wijnhuis | Chateau Montrose |
Druif | Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2003 |
Drinken vanaf | 2013 |
Drinken tot | 2035 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Aanbieding | Kelder schatten, Nu in de aanbieding |
Parker rating | 95 |
James Suckling rating | 97 |
Vinous rating | 96 |
Smaakprofiel | Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Tannines |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 95
Reviewed by:
William Kelley
Release Price:
NA
Drink Date:
2013 - 2033
One of the top half-dozen wines of this torrid vintage in Bordeaux, as well as one of the least evolved, is the 2003 Montrose. Evocative of blackberries and cassis mingled with black truffles, loamy soil and pencil shavings, it's full-bodied, rich and layered, with a broad attack that segues into a supple but structured mid-palate laden with sweet but succulent fruit that's framed by powdery tannin. While in no danger of imminent decline, it's drinking very well today.
Published: Dec 21, 2023
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Score
97
Avg Price (ex-tax)
$ 242
Château Montrose St.-Estèphe 2003
Monday, Mar 14, 2011
Color
Red
Country
France
Region
Bordeaux
Vintage
2003
Download Shelftalker
A wonderful perfumed nose to this with flowers, spices, and fruit. Full bodied, with a lovely balance and beauty to this wine. Then, the tannins build and show you what it has. A classy and pretty wine, but needs four or five years to show its best. The wine of the appellation in this tasting. Pull the cork in 2015. Find the wine
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
96
From: The Annual Red Bordeaux Report (May 2006)
Good medium-deep ruby-red. Superripe, roasted aromas of black raspberry, chocolate and licorice. Wonderfully dense, sweet and lush, with an early roundness rare for this wine. A monumental St. Estephe with almost confectionery sweetness. Wonderfully horizontal, palate-saturating wine with huge but thoroughly ripe, lush tannins. It's hard to believe that a wine this rich and deep could be carrying just 13.2% alcohol. The only thing missing here is the floral topnote of 2005, but that's a quibble in this baking-hot vintage, as Montrose's cooler, water-retentive clay-rich soil handled the extreme heat and drought as well as any chateau in the Bordeaux region. The final blend is 63% cabernet sauvignon, 33% merlot, 3% cabernet franc and 1% petit verdot.
- By Stephen Tanzer on May 2006
This superb chateau, in the process of being sold to a French industrialist, has made a tannic, long-aging 2005 with an IPT reading similar to that of the estate's massive 2003, but with a lower pH and equal potential longevity. Regisseur Philippe de Laguarigue describes the 2005 vintage as "like 2004 but with more of everything." The young 2005 has puzzled many early tasters, as it's so fine-grained it feels almost weightless, and its density is not obvious. The wine was also quite youthfully austere in early April, conveying a strong impression of minerality.
97
From: The Annual Red Bordeaux Report (May 2005)
sur colle Ruby-red. Aromas of black cherry, liqueur-like chocolate and exotic spices. Outsized and thick, with a texture of liquid silk and palate-saturating sweetness. Wonderfully opulent, utterly seamless wine with expressive flavors of black raspberry, smoke and camphor. Today, the wine's extraordinary charm is hiding its substantial underlying structure. Finishes with mouthcoating, utterly noble tannins. The crop level here was 33.5 hectoliters per hectare, notes Laguarigue. A monument of the vintage.
- By Stephen Tanzer on May 2005
This chateau has been on a roll in the new millennium, and the 2004 is once again a superstar of the vintage. According to regisseur Philippe de Laguarigue, 2004 is a surprising vintage, in which "the maturity was made in September." He explained: "During the magnificent September, warm days and cool nights eliminated any possibility of rot. We feared dilution due to the big crop [57 hectoliters per hectare], but although the clusters were huge, the individual grapes were of a normal size. There was a lot of concentration of color and tannins. The wines are supple and fat, not austere, with the tannins more elegant than those of the 2002."
96+
From: The Annual Red Bordeaux Report (May 2004)
(a blend of 62% cabernet sauvignon, 34% merlot, 3% cabernet franc and 1% petit verdot) Bright red-ruby color. Complex, perfumed nose combines raspberry, licorice, tobacco, camphor and black olive. Gripping and authoritative on the attack, then dense, sappy and juicy in the middle palate, with fruit of steel and great definition and class. Extremely intense raspberry, currant and red licorice flavors. Finishes with powerful but noble tannins that reach the front teeth and succulent fruit that goes on and on. This simply does not miss a beat from start to finish.
- By Stephen Tanzer on May 2004
Montrose was the third visit on the first morning of my tour of Bordeaux, and I can't say that I tasted a better wine during my entire time in the region. What Montrose showed in early spring that no other 2003 could quite match was a powerful, energetic attack and then no letup at all right through to its extraordinary, gripping, expanding finish. Regisseur Philippe de Laguarigue told me the 2003 Montrose was fatter and richer than the extraordinary 1996, with an IPT even higher than that earlier gem (at least 85!). "It's a wine of sunshine, not surmaturite," he told me. Grape sugars ranged from 13.2% to 13.9%, the highest since 1990, a year that Laguarigue has always described as atypically ripe for the chateau and a bit over the top. "The 2003 combines the charm and opulence of the '89 with the classic quality of '96," he summarized. Interestingly, the yield here was about 34 hectoliters per hectare, or about the same as that of the previous year. Bargain-hunters will want to look for this estate's second wine, Les Dames de Montrose, which at the end of March showed a middle-palate lushness of texture and sweetness that should give it considerable early appeal.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Château Montrose geldt als een van de meest prestigieuze chateaus uit de Médoc. Zeker sinds de gefortuneerde broers Martin and Olivier Bouygues het chateau in 2006 kochten en aan een rigoureuze ‘opknapbeurt’ begonnen. Werkelijk alles pakten ze aan, van wijngaard tot kelder. Ook het team wordt versterkt, onder anderen met Hervé Berland, die zijn plek als directeur bij Château Mouton-Rothschild gedag zegt om aan dit ambitieuze project leiding te geven. De kwaliteit is sindsdien omhoog geschoten en de laatste paar oogstjaren behoort Château Montrose steevast tot de allerbeste wijnen van Bordeaux; een geweldige prestatie! Onderdeel van de grote kwaliteitsverbetering is een ‘parcelaire’ aanpak, waarbij de wijngaard in allemaal kleine stukjes is verdeeld, die ieder apart van elkaar beoordeeld, gevinifieerd en opgevoed worden. De selectiemogelijkheden zijn daardoor enorm toegenomen. Zodanig dat er naast een eerste en tweede wijn ook een derde wijn het licht heeft gezien.
Chateau Montrose maakt krachtige wijnen die een lang leven voor zich hebben. Alhoewel zeer tanninerijk is de elegantie en vooral intensiteit memorabel. Deze één der allerbeste St. Estèphe wijnen heeft de 2e Grand Cru Classé status maar zou met gemak mee kunnen in de hoogste 1e Cru klasse. Sinds de oogst van 1989, gevolgd door een 100 punten score van Robert Parker in 1990 is de reputatie wereldwijd groot en schaart Montrose zich onder de allergrootste Bordeaux.
Trivia
Wijn Trivia
🍷 Genoten van deze wijnweetjes? Deel je nieuwe kennis met andere wijnliefhebbers!
Ontdek Wijn Trivia
Log in om interessante feiten over deze wijn te ontdekken en je kennis te vergroten.
Meld je aan2003 Château Montrose Saint-Estèphe Grand Cru Classé
De 2003 Château Montrose is een topvoorbeeld van een Saint-Estèphe Grand Cru Classé uit een hete Bordeaux-jaar. De wijn opent met tonen van bramen, cassis en een vleugje zwarte truffel, samen met hints van leemgrond en potloodkrullen. In de mond is hij rijk en gelaagd, met een brede aanzet die overgaat in een soepele maar stevige mid-palate, vol zoet, sappig fruit dat wordt omlijst door fijne, poederachtige tannines. Volgens William Kelley van The Wine Advocate is het een van de meest indrukwekkende wijnen van het jaar, met een RP-score van 95.
het wijnhuis Château Montrose
Château Montrose is een van de iconen van Saint-Estèphe. Het estate werkt met een klassieke blend van 62% cabernet sauvignon, 34% merlot, 3% cabernet franc en 1% petit verdot. Montrose staat bekend om zijn diepe structuur, precisie en het vermogen om uitzonderlijk te rijpen. Zelfs jonge wijnen tonen vaak al een indrukwekkende complexiteit, maar een Montrose laat pas echt zijn potentieel zien na jaren in de fles.
proeven van 2003 Montrose
Bij het inschenken valt meteen de helder rode kleur op. De neus is complex en geurig met framboos, drop, tabak, kamfer en zwarte olijf. In de mond is de aanval krachtig en overtuigend, gevolgd door een dichte, sappige middenpalet met fruit dat 'steel' heeft en een uitstekende definitie. Intensiteit en elegantie gaan hand in hand, met een lange afdronk waarin nobele tannines en sappig fruit elkaar perfect aanvullen. Stephen Tanzer beschreef de smaken als intens framboos, cassis en rode drop, met een finish die geen enkel moment tekortschiet.
wijn-spijs combinaties
Montrose 2003 past uitstekend bij stevige gerechten. Denk aan geroosterd rundvlees, langzaam gegaard lam, wildgerechten of harde, complexe kazen. De tannines en diepe fruittonen geven de wijn een natuurlijke balans bij rijke smaken. Laat de wijn een tijdje ademen voor het serveren om het volledige aroma en de textuur tot hun recht te laten komen.
wijn als natuurproduct
Deze wijn laat goed zien dat wijn een natuurproduct is. Elke fles 2003 Montrose is uniek door de invloeden van het weer in dat jaar, de bodemgesteldheid en de vinificatie van Montrose. Zelfs na meer dan twintig jaar blijft het fascinerend hoe de wijn zich blijft ontwikkelen en subtiele nuances blootgeeft die je bij elke proeverij kunt ontdekken.
rijping en bewaren
Bij Grandcruwijnen ligt deze Saint-Estèphe veilig in een geconditioneerd Wine Warehouse, waar temperatuur en vochtigheid optimaal zijn. Zo kan de wijn zijn volledige potentieel bereiken. Decanteren wordt aangeraden om de complexiteit en elegantie volledig tot hun recht te laten komen.
2003 Château Montrose online bestellen?
Bij Grandcruwijnen kun je deze indrukwekkende Montrose eenvoudig online bestellen of afhalen. Kies je voor afhalen, dan zie je direct de korting bij het afrekenen. Zo haal je een top-Bordeaux in huis die kracht, elegantie en een uitzonderlijk rijpingspotentieel combineert.
Beschikbaar per | 4 aug. 2025 |
---|---|
Wijnsoort | Rood |
Land | Frankrijk |
Regio | Bordeaux |
Appellatie | Saint-Estèphe |
Wijnhuis | Chateau Montrose |
Druif | Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2003 |
Drinken vanaf | 2013 |
Drinken tot | 2035 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Aanbieding | Kelder schatten, Nu in de aanbieding |
Parker rating | 95 |
James Suckling rating | 97 |
Vinous rating | 96 |
Smaakprofiel | Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Tannines |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Parker
The Wine Advocate
RP 95
Reviewed by:
William Kelley
Release Price:
NA
Drink Date:
2013 - 2033
One of the top half-dozen wines of this torrid vintage in Bordeaux, as well as one of the least evolved, is the 2003 Montrose. Evocative of blackberries and cassis mingled with black truffles, loamy soil and pencil shavings, it's full-bodied, rich and layered, with a broad attack that segues into a supple but structured mid-palate laden with sweet but succulent fruit that's framed by powdery tannin. While in no danger of imminent decline, it's drinking very well today.
Published: Dec 21, 2023
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Score
97
Avg Price (ex-tax)
$ 242
Château Montrose St.-Estèphe 2003
Monday, Mar 14, 2011
Color
Red
Country
France
Region
Bordeaux
Vintage
2003
Download Shelftalker
A wonderful perfumed nose to this with flowers, spices, and fruit. Full bodied, with a lovely balance and beauty to this wine. Then, the tannins build and show you what it has. A classy and pretty wine, but needs four or five years to show its best. The wine of the appellation in this tasting. Pull the cork in 2015. Find the wine
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
96
From: The Annual Red Bordeaux Report (May 2006)
Good medium-deep ruby-red. Superripe, roasted aromas of black raspberry, chocolate and licorice. Wonderfully dense, sweet and lush, with an early roundness rare for this wine. A monumental St. Estephe with almost confectionery sweetness. Wonderfully horizontal, palate-saturating wine with huge but thoroughly ripe, lush tannins. It's hard to believe that a wine this rich and deep could be carrying just 13.2% alcohol. The only thing missing here is the floral topnote of 2005, but that's a quibble in this baking-hot vintage, as Montrose's cooler, water-retentive clay-rich soil handled the extreme heat and drought as well as any chateau in the Bordeaux region. The final blend is 63% cabernet sauvignon, 33% merlot, 3% cabernet franc and 1% petit verdot.
- By Stephen Tanzer on May 2006
This superb chateau, in the process of being sold to a French industrialist, has made a tannic, long-aging 2005 with an IPT reading similar to that of the estate's massive 2003, but with a lower pH and equal potential longevity. Regisseur Philippe de Laguarigue describes the 2005 vintage as "like 2004 but with more of everything." The young 2005 has puzzled many early tasters, as it's so fine-grained it feels almost weightless, and its density is not obvious. The wine was also quite youthfully austere in early April, conveying a strong impression of minerality.
97
From: The Annual Red Bordeaux Report (May 2005)
sur colle Ruby-red. Aromas of black cherry, liqueur-like chocolate and exotic spices. Outsized and thick, with a texture of liquid silk and palate-saturating sweetness. Wonderfully opulent, utterly seamless wine with expressive flavors of black raspberry, smoke and camphor. Today, the wine's extraordinary charm is hiding its substantial underlying structure. Finishes with mouthcoating, utterly noble tannins. The crop level here was 33.5 hectoliters per hectare, notes Laguarigue. A monument of the vintage.
- By Stephen Tanzer on May 2005
This chateau has been on a roll in the new millennium, and the 2004 is once again a superstar of the vintage. According to regisseur Philippe de Laguarigue, 2004 is a surprising vintage, in which "the maturity was made in September." He explained: "During the magnificent September, warm days and cool nights eliminated any possibility of rot. We feared dilution due to the big crop [57 hectoliters per hectare], but although the clusters were huge, the individual grapes were of a normal size. There was a lot of concentration of color and tannins. The wines are supple and fat, not austere, with the tannins more elegant than those of the 2002."
96+
From: The Annual Red Bordeaux Report (May 2004)
(a blend of 62% cabernet sauvignon, 34% merlot, 3% cabernet franc and 1% petit verdot) Bright red-ruby color. Complex, perfumed nose combines raspberry, licorice, tobacco, camphor and black olive. Gripping and authoritative on the attack, then dense, sappy and juicy in the middle palate, with fruit of steel and great definition and class. Extremely intense raspberry, currant and red licorice flavors. Finishes with powerful but noble tannins that reach the front teeth and succulent fruit that goes on and on. This simply does not miss a beat from start to finish.
- By Stephen Tanzer on May 2004
Montrose was the third visit on the first morning of my tour of Bordeaux, and I can't say that I tasted a better wine during my entire time in the region. What Montrose showed in early spring that no other 2003 could quite match was a powerful, energetic attack and then no letup at all right through to its extraordinary, gripping, expanding finish. Regisseur Philippe de Laguarigue told me the 2003 Montrose was fatter and richer than the extraordinary 1996, with an IPT even higher than that earlier gem (at least 85!). "It's a wine of sunshine, not surmaturite," he told me. Grape sugars ranged from 13.2% to 13.9%, the highest since 1990, a year that Laguarigue has always described as atypically ripe for the chateau and a bit over the top. "The 2003 combines the charm and opulence of the '89 with the classic quality of '96," he summarized. Interestingly, the yield here was about 34 hectoliters per hectare, or about the same as that of the previous year. Bargain-hunters will want to look for this estate's second wine, Les Dames de Montrose, which at the end of March showed a middle-palate lushness of texture and sweetness that should give it considerable early appeal.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Château Montrose geldt als een van de meest prestigieuze chateaus uit de Médoc. Zeker sinds de gefortuneerde broers Martin and Olivier Bouygues het chateau in 2006 kochten en aan een rigoureuze ‘opknapbeurt’ begonnen. Werkelijk alles pakten ze aan, van wijngaard tot kelder. Ook het team wordt versterkt, onder anderen met Hervé Berland, die zijn plek als directeur bij Château Mouton-Rothschild gedag zegt om aan dit ambitieuze project leiding te geven. De kwaliteit is sindsdien omhoog geschoten en de laatste paar oogstjaren behoort Château Montrose steevast tot de allerbeste wijnen van Bordeaux; een geweldige prestatie! Onderdeel van de grote kwaliteitsverbetering is een ‘parcelaire’ aanpak, waarbij de wijngaard in allemaal kleine stukjes is verdeeld, die ieder apart van elkaar beoordeeld, gevinifieerd en opgevoed worden. De selectiemogelijkheden zijn daardoor enorm toegenomen. Zodanig dat er naast een eerste en tweede wijn ook een derde wijn het licht heeft gezien.
Chateau Montrose maakt krachtige wijnen die een lang leven voor zich hebben. Alhoewel zeer tanninerijk is de elegantie en vooral intensiteit memorabel. Deze één der allerbeste St. Estèphe wijnen heeft de 2e Grand Cru Classé status maar zou met gemak mee kunnen in de hoogste 1e Cru klasse. Sinds de oogst van 1989, gevolgd door een 100 punten score van Robert Parker in 1990 is de reputatie wereldwijd groot en schaart Montrose zich onder de allergrootste Bordeaux.
Wijn Trivia
🍷 Genoten van deze wijnweetjes? Deel je nieuwe kennis met andere wijnliefhebbers!
Ontdek Wijn Trivia
Log in om interessante feiten over deze wijn te ontdekken en je kennis te vergroten.
Meld je aan