1999 Toro Albalá Don PX

Wijnsoort Sherry
Land Spanje
Regio Montilla-Moriles
Wijnhuis Toro Albalá
Jaar 2019
Druif Pedro Ximenez
Inhoud (Alc) 0.375 ltr (17%)
Drink venster 2010 - 2075
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

Toro Albalá is zonder meer de absolute top voor zoete wijnen van de Pedro Ximénez-druif. Wat zij doen is het bottelen van de tijd. Elk jaar worden er een aantal botas (vaten) uit een bepaald jaar gebotteld.

Toro Albalá is een uniek domein. De geschiedenis gaat terug tot 1844 wanneer de familie Prieto begint met wijnen maken en bewaren ('cosechero' en 'criadero'), hoofdzakelijk Fino-wijnen. Door de eeuwen heen worden in de 'naves de crianza' van de bodega wijnen op vat gelagerd, die vandaag tot de oudste behoren die in de regio te vinden zijn, zelfs in heel Andalucía. Dankzij zijn voorouders heeft Antonio Sánchez vandaag unieke wijnen. Hij is er dan ook door bezeten. Niet alleen door zijn historische wijnen, maar ook door de geschiedenis en de cultuur van zijn regio. Hij heeft een archeologisch archief met meer dan 4000 stukken, gevonden in de wijngaard en verzameld in de loop der jaren. Antonio is oenoloog, alchemist, uitvinder en gepassioneerd door alles wat te maken heeft met Pedro Ximenez. Lees meer onder het tabje Wijnhuis.

De Pedro Ximenez druiven voor deze Toro Albalá Don PX 1999 worden na de oogst enkele weken te drogen gelegd op matjes en verliezen aan water en winnen aan suikers. Na een persing (idem als olijfolie) start de alcoholische gisting die wordt stopgezet door het toevoegen van zuivere wijnalcohol. 

De 1999 Don PX is diep bruin, zwart van kleur, met een olieachtige consistentie. Het boeket plooit zich alsmaar verder open en is een leerschool van geuren op zich. Geuren en smaken van cacao, gedroogde vruchten, karamel, koffie, citrus. Open, toegankelijk en direct van smaak. De sterke concentratie weet zich toch te verfijnen in structuur door de subtiele fijne structuur van zuren die haast niet merkbaar is. De complexe geuren vinden hun verlengstuk in de mond met een impressionante lange finish. Een winterse dessert wijn voor bij stevige desserten, type chocolade, noten, karamel en gedroogde vruchten.

De 1999 Don PX is eingelijk oneindig lang houdbaar, zoals Vintage Madera. Tevens na het openen van de fles kan de wijn nog ruim een jaar open bewaard worden, best op een koele plaats zoals ook het best een aangebroken fles wijn kan worden bewaard en wij adviseren dit gewoon in de koelkast te doen. Wij adviseren de wijn lekker fris te serveren zo rond de 8°C

Vineyard for 1999 Toro Albalá Don PX

Toro Albalá is een uniek domein. De geschiedenis gaat terug tot 1844 wanneer de familie Prieto begint met wijnen maken en bewaren ('cosechero' en 'criadero'), hoofdzakelijk Fino-wijnen. Doorheen de eeuwen worden in de 'naves de crianza' van de bodega wijnen op vat gelagerd, die vandaag tot de oudste behoren die in de regio te vinden zijn, zelfs in heel Andalucía. Dankzij zijn voorouders heeft Antonio Sánchez vandaag unieke wijnen. Hij is er dan ook door bezeten. Niet alleen door zijn historische wijnen, maar ook door de geschiedenis en de cultuur van zijn regio. Hij heeft een archeologisch archief met meer dan 4000 stukken, gevonden in de wijngaard en verzameld in de loop der jaren. Antonio is oenoloog, alchemist, uitvinder en gepassioneerd door alles wat te maken heeft met Pedro Ximenez.

Het domein met de 'naves de crianza' bevindt zich in Aguilar de la Frontera. Hij gaat echter steeds verder en onlangs werden er ook oude bodega’s aangekocht in Moriles en Lucena met een schat aan oude Pedro Ximenez-wijnen. Vandaag komt de jongste generatie aan het roer te staan. Zowel de kwaliteit als de presentatie komen op een hoger niveau te staan.

Montilla-Moriles is vooral bekend om zijn zoete wijnen en die hebben we hier in alle soorten en jaren. De kleur van de wijnen (afkomstig van witte druiven) is bruin, bijna zwart soms: de perfecte combinatie bij chocoladedesserts. We hebben intussen zelf een collectie die een van de meest uitgebreide ter wereld is van deze unieke wijnen. We vinden hier echter niet enkel de top aan zoete wijnen, maar tevens gerijpte amontillado's, palo cortado's en droge witte wijnen op basis van Pedro Ximénez. Laat u verrassen!

Slechts één druivensoort: Pedro Ximenez (P.X.). Een moeilijke druivensoort die hoofdzakelijk voorkomt in Montilla-Moriles. Enkel in Priorat en in de Sierras de Malaga zijn nog wat oude wijnstokken P.X. te vinden. De druivensoort is weinig geliefd omdat ze een dunne schil heeft, bijna transparant is en daardoor zeer gevoelig voor vocht en al de problemen en ziekten die hiermee gepaard gaan. Vandaar ook dat ze bijna niet meer voorkomt in de regio rond Jerez de la Frontera; de vochtige zeewinden doen deze druif immers geen goed. In Jerez heeft men dan ook de toelating om Pedro Ximenez-wijnen aan te kopen in Montilla-Moriles. Bij Toro Albalá heeft men 145 ha Pedro Ximenez in bezit. De wijngaarden worden biologisch bewerkt.

De bodems zijn vaak 'albarizas', zoals in de streek rond Jerez. Het zijn bodems die rijk zijn aan calciumcarbonaat, met ondergronden met weinig organisch materiaal, weinig vruchtbaar en steeds van minerale samenstelling – hoofdzakelijk kalk en silicium. De ondergrond heeft hierdoor een groot vermogen tot het bijhouden van vocht (tot bijna 30%).
Het klimaat is semi-continentaal mediterraan, met warme, lange en droge zomers en korte winters. Jaarlijks tussen de 2800 à 3000 zonne-uren. De pluviometrie is zeer beperkt, waardoor de druiven een zeer hoog gehalte aan suikers bevatten. De wijngaarden zijn gelegen tussen 125 en 600 m hoogte.

De druiven worden manueel geoogst in perfecte gezondheid. Vervolgens worden ze vervoerd in bakjes naar de 'pasera': de plaats waar de druifjes in de zon gedroogd worden tot 'pasas' of rozijnen. Daar worden ze uitgespreid op ronde matjes van jute. Deze pasera duurt ongeveer 3 tot 7 dagen, afhankelijk van de zon en de temperaturen. Dagelijks worden de druiventrossen omgedraaid om te voorkomen dat de druiven zouden barsten onder hun gewicht. Dit zou kunnen zorgen voor besmettingen, schimmelvorming, maar vooral voor oxidatie in dit prille stadium van het vinificatieproces. De druiven bevatten daarna zoveel suiker dat de gisting bijna niet op gang komt. Ze worden vergist tot 1% en daarna gemuteerd met wijnalcohol tot 17%. De Reserva-wijnen worden 25 jaar gelagerd op Amerikaanse eikenhouten vaten. De Don P.X. joven gaat 2 jaar op inox cuves voor botteling.
Daarnaast is er een hele schatkamer aan aparte jaargangen, waarvan er vaak maar één of twee vaten meer zijn.

Kenmerken
Wijnsoort Sherry
Land Spanje
Regio Montilla-Moriles
Wijnhuis Toro Albalá
Druif Pedro Ximenez
Biologisch Nee
Vegan Nee
Jaar 2019
Drinken vanaf 2010
Drinken tot 2075
Alcohol % 17
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.375 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Ja
Afsluiting Kurk
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:1999 Toro Albalá Don PX
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

31.01.2023

2009 Marques de Murrieta Castillo Ygay Gran Reserva Especial

"Geweldige Rioja, superlange afdronk" John

Bekijk product recensie