Alvear Amontillado Solera Fundación 0.375 ltr
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | Montilla-Moriles |
Wijnhuis | |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.375 ltr (20%) |
Omschrijving
Bodegas Alvear is in 1729 opgericht, maar pas sinds de 19e eeuw wordt er ingezet op de productie van de zoete Pedro Ximénez wijnen. Tot 1900 ging dit met zogenaamde vintagewijnen, die enkel in de allerbeste jaren werden gemaakt. Vanaf 1900 werden deze oude wijnen gemengd met jongere en kwamen de solera’s tot stand.
De Miticos Amontillado Solera Fundacion heeft intense aroma’s van hazelnoot en walnoot. De smaak is zeer geconcentreerd met een grote persistentie. Deze wijn behoort tot de top van de bodega. Slechts een heel bescheiden volume van de solera’s wordt jaarlijks gebotteld.
Specificaties
Wijnsoort | Sherry |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Montilla-Moriles |
Wijnhuis | Alvear |
Druif | Pedro Ximenez |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Alcohol % | 20 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.375 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 96 |
Wijnhuis
Oud en eerbiedwaardig, zo mag je familiebedrijf Alvear, opgericht in 1729, wel noemen. Deze bodega ligt in Zuid-Spanje, in de DO Montilla-Moriles, dicht bij sherrygebied Jerez. Vanwege de lange, hete en droge zomers staan de druiven op de hellingen van de bergrug Montilla y Moriles aangeplant, zodat ze ’s nachts verkoeling krijgen.
De sterdruif van Alvear is pedro ximénez. Die kan goed tegen de hitte en is gewend aan de zeer arme, kalkrijke bodems die typisch zijn voor dit gebied. Van deze suikerrijke druif maakt Alvear hetzelfde type wijn als in Jerez, zowel droog als zoet. De zoete wijn, PX, wordt van gedroogde druiven gemaakt, en heeft een intense, diepe smaak. De droge wijnen krijgen een jarenlange rijping in oude vaten. Tijdens die periode worden jongere en oudere wijnen steeds met elkaar gemengd. Een deel van de wijnen ontwikkelt zich onder een beschermend laagje gist (het type fino), een deel oxideert (oloroso) en een deel maakt het allebei mee (amontillado). Zo ontstaat een serie heel bijzondere, complexe en uitgesproken wijnen. In Jerez maken ze de droge wijnen van de druif palomino fino. Omdat Alvear pedro ximénez gebruikt, zijn hun wijnen voller en ronder van smaak. Erg lekker en absolute aanraders!