1983 Biondi Santi Brunello di Montalcino Riserva

Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 1983 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13%) |
Drink venster | 2019 - 2036 |
Niet op voorraad
Momenteel niet beschikbaar
Stuur mij een e-mail als dit product terug is in voorraad
Omschrijving
Biondi Santi is een van de meest sprekende producenten van de Brunello wijn. Biondi Santi is al meer dan 150 jaar eenvan de meest toonaangevende wijnproducenten uit Toscane en wordt gezien als de "Founder of Brunello di Montalcino" Door het microklimaat en de geologische ontwikkeling van dit gebied door de jaren heen zijn de heuvels rond Montalcino een van de oudste en meest perfecte gebieden van Italië om mooie kwaliteitswijnen te maken. In de 16e eeuw was Montalcino al befaamd vanwege hun geweldig mooie wijnen. De echte bekendheid kreeg Montalcino echter pas nadat de Brunello was gemaakt. Dit geschiedde voor het eersin 1888. De eerste Brunello wijnen werden gemaakt door Ferruccio Biondi Santi. Hij heeft het werk van zijn grootvader Clemente Santi, een van de meest toonaangevende wijnmakers in die tijd, verder doorontwikkeld. Hij ontwikkelde een kloon van de Sangiovese druif, genaamd Sangiovese Grosso. Deze nieuwe druif werd ontwikkeld in de wijngaard genaamd "Greppo". In de kelders van Biondi Santi zijn nog Brunello wijnen te vinden van 1888. In september 1994 werd een groot gezelschap aan wijnjournalisten uitgenodigd om de "oude maar zo mooi gerijpte" wijnen uit de kelders van het domein te proeven. Zelfs de Brunello uit 1891 (103 jaar oud) werd met 100 punten, de hoogste waardering, beoordeeld.
Een gematigde lente met frequente regenval leidde tot een vroege zomer, die van juni tot september droog en erg heet bleef. De oogst begon ongeveer 10 dagen eerder dan normaal, vanwege de vroege rijping van de druiven. De Riserva uit 1983 werd geproduceerd met onze eigen kloon van Sangiovese Grosso genaamd BBS11 (Brunello Biondi Santi 11), die in de jaren zeventig door Biondi-Santi bij Tenuta Greppo werd geïdentificeerd en geselecteerd. Voor deze Riserva hebben we uitsluitend druiven gebruikt van de oudste wijnstokken met een leeftijd van meer dan 25 jaar.
De Riserva uit 1983 rijpte gedurende 3 jaar in Slavonische eikenhouten vaten. Het profiteerde van een lange verfijning in de fles in de rustige en duisternis van “La Storica”, de flessenbibliotheek van Tenuta Greppo waar alle historische jaargangen van Biondi-Santi Riserva staan nauwgezet bewaard.
De Brunello di Montalcino Riserva uit 1983 is een briljante maar kale wijn die ons doet denken aan de originele idee voor Brunello, een wijn gemaakt met een specifieke kloon van Sangiovese die werd geselecteerd vanwege zijn lange bewaarpotentieel. Ondanks al die tijd op fles presenteert deze wijn een verbluffende zuiverheid en helderheid van fruit. In de mond is hij gepolijst en glanzend met tannines die door de tijd zijn verzacht. Een helder moment van zure frisheid herinnert ons eraan dat deze wijn nog steeds springlevend is. Deze vintage werd bijgevuld en de kurk werd voor het eerst vervangen in 2000, en opnieuw in 2022. Zo is deze "Late Release" Brunello Di Montalcino een prachtig exemplaar van wijsheid en frisheid.
WEETJE: In de Tab: Bijlage vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u die automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet de mogelijke korting direct als u kiest voor Afhalen in de Afreken-pagina. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor adres.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Toscane |
Appellatie | Brunello di Montalcino |
Iconen | Icoon Italië |
Wijnhuis | Biondi Santi |
Druif | Sangiovese |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 1983 |
Drinken vanaf | 2019 |
Drinken tot | 2036 |
Alcohol % | 13 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 97 |
James Suckling rating | 96 |
Vinous rating | 97 |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 97+
Reviewed by: Monica Larner
Drink Date: 2019 - 2030
This is a cerebral and emotionally stirring wine that brings us back to a very different, more innocent time in the quickly evolving timeline of this mighty wine appellation in southern Tuscany. The 1983 Brunello di Montalcino Riserva is a brilliant but naked wine that reminds us of the original blueprint for Brunello, a wine made with a specific clone of Sangiovese that was selected for its long aging potential. Despite all that time in bottle, this wine presents stunning purity and clarity of fruit. It is polished and glossy in the mouth with tannins that have been softened by time. A bright moment of acidic freshness reminds us that this wine is still very much alive.
The big news at the celebrated Il Greppo property, the venerable home of the Biondi-Santi brand, is the arrival of General Manager Giampiero Bertolini (ex-Frescobaldi). He replaces outgoing CEO Olivier Adnot, who was put at the helm of the estate when it was purchased by France's luxury goods firm Européenne de Participations Industrielles (EPI), which also owns the Charles and Piper-Heidsieck Champagne houses as well as Château La Verrerie. I wrote about these changes last year, and you can read my article here: https://winejournal.robertparker.com/montalcino-tenuta-biondi-santi-update. Under Bertolini's management, the plan is to invest 30% of all profits back into the winery and vineyards. Winemaking at Il Greppo will not change, but there is a push to further improve quality. For now, work is being done to map out specific vineyard parcels. More flexibility (and space) is being created in order to ferment those parcels separately. Fermentation and aging at Il Greppo otherwise remain virtually unchanged. Giampiero Bertolini has a new team in place and works alongside Tancredi Biondi Santi (Franco's grandson). The current releases from Biondi-Santi are the 2015 Rosso di Montalcino (that I had previously reviewed last year) and the 2013 Brunello di Montalcino. The estate also has two older vintages on release as well. These are the beautiful 2006 Brunello di Montalcino Riserva (to compensate for the fact that a Riserva was not produced in the 2011 vintage) and the extraordinary 1995 Brunello di Montalcino Riserva. I had the enormous pleasure to review those older vintages here with a few other cellar treasures for context.
Published: Jul 31, 2019
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
BIONDI SANTI BRUNELLO DI MONTALCINO RISERVA 1983
Sunday, June 12, 2016
Country : Italy
Region : Tuscany
Vintage : 1983
Score : 96
The Brunello was fresh and firm with powerful aromas and flavors of blueberries and mushrooms. It had a tanned leather undertone. It was very tannic yet fresh and beautiful. It was very silky.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
97
Drinking Window
2021 - 2034
From: Jekyll and Hyde: 2017 Brunello di Montalcino and 2016 Riservas (Dec 2021)
The 1983 Brunello di Montalcino Riserva La Storica is spellbinding, with an eyes-rolling-back-in-your-head display of crushed rocks, dried cherries and plums, complemented by notes of mint, cedar spice box and autumn leaves. You could lose yourself in the bouquet, but then you’d miss the elegant textures and how they wash across the palate, carrying zesty red fruits motivated by earthy mineral tones and bright acidity that keeps the expression remarkably fresh. Frankly, it’s amazing to think that this is a 38-year-old Brunello, as the 1983 finishes remarkably long and with the slightest hint of tannins still remaining, and nuances of clove, balsam herbs and rosy florals lingering on. Bravo. La Storica is a library-release program direct from the winery, with a sticker on the back and a numbered tag around the neck of the bottle to identify it as such. This is a bottling that was reconditioned by Franco Biondi Santi himself in the year 2000. Only 550 bottles were rereleased. It’s also important to note that this was the first vintage that the Riserva was made in the then-new winery and fermented in large, vertical oak vats, as opposed to concrete. It’s a gorgeous expression of time and place.
- By Eric Guido on August 2021
When Giampiero Bertolini, CEO of Biondi Santi, asked if I’d be up for some research and experiments focused on the vineyards during my visit, he really meant it. While touring the estate, both old vines and newly planted, it was explained how the goal is not to undo what had come before, but to simply put the resources they had to better use. Hence, a study of soils, expositions and genetic material on the estate, and how to use it best. This push is led by Federico Radi, a Sangiovese maven, as well as Viticulture and Winemaking Director of Biondi-Santi. Federico Radi cut his teeth at estates such as Villa Mangiacane, Isole e Olena and Belguardo – Marchesi Mazzei. The tour ended with a sit-down focus on each of the parcels that had been identified throughout the estate, with samples in each glass that had all been vinified the same, yet separate from each other. Each of these wines were then broken down into soil compositions, elevations, PH, acidity, alcohol and more. It was a testing yet eye-opening session on terroir, and it’s exactly this kind of focus that the new team has brought on board here. This year, the 2013 Riserva, as well as the 1983 Riserva La Storica, have been released, and are both included in this report, along with the 2015 Riserva and 1985 Riserva La Storica, which will be released in 2022. Both the 1983 and 1985 were reconditioned by Franco Biondi Santi himself in the year 2000. The 1983 was the first vintage that the Riserva was made in the (at the time) new winery and fermented in large, vertical oak vats, as opposed to concrete. As for the 1985, well, let’s just say that it’s pure magic in a bottle. Also, tasting the new 2018 Rosso di Montalcino Tenuta Greppo was an exciting addition to our lineup. Last year, I spoke of the estate's desire to improve on its quality, such as starting to use a sorting table and including fruit from their lower-elevation Brunello vineyards. While the official note will be released in the upcoming Rosso report, what I can say is that this is a slight departure from the austerity and oxidative style usually found in their Rosso, and a more ethereal effort focused on purity of fruit. When all is said and done, this team is very different from what you’d expect from the Biondi-Santi of old, yet what they’re doing with this historic estate has me very excited about the future.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Biondi Santi is een van de meest sprekende producenten van de Brunello wijn. Biondi Santi is al meer dan 150 jaar eenvan de meest toonaangevende wijnproducenten uit Toscane en wordt gezien als de "Founder of Brunello di Montalcino" Door het microklimaat en de geologische ontwikkeling van dit gebied door de jaren heen zijn de heuvels rond Montalcino een van de oudste en meest perfecte gebieden van Italië om mooie kwaliteitswijnen te maken.
In de 16e eeuw was Montalcino al befaamd vanwege hun geweldig mooie wijnen. De echte bekendheid kreeg Montalcino echter pas nadat de Brunello was gemaakt. Dit geschiedde voor het eersin 1888. De eerste Brunello wijnen werden gemaakt door Ferruccio Biondi Santi. Hij heeft het werk van zijn grootvader Clemente Santi, een van de meest toonaangevende wijnmakers in die tijd, verder doorontwikkeld. Hij ontwikkelde een kloon van de Sangiovese druif, genaamd Sangiovese Grosso. Deze nieuwe druif werd ontwikkeld in de wijngaard genaamd "Greppo". In de kelders van Biondi Santi zijn nog Brunello wijnen te vinden van 1888. In september 1994 werd een groot gezelschap aan wijnjournalisten uitgenodigd om de "oude maar zo mooi gerijpte" wijnen uit de kelders van het domein te proeven. Zelfs de Brunello uit 1891 (103 jaar oud) werd met 10 punten, de hoogste waardering, beoordeeld.
Biondi Santi is een van de meest sprekende producenten van de Brunello wijn. Biondi Santi is al meer dan 150 jaar eenvan de meest toonaangevende wijnproducenten uit Toscane en wordt gezien als de "Founder of Brunello di Montalcino" Door het microklimaat en de geologische ontwikkeling van dit gebied door de jaren heen zijn de heuvels rond Montalcino een van de oudste en meest perfecte gebieden van Italië om mooie kwaliteitswijnen te maken. In de 16e eeuw was Montalcino al befaamd vanwege hun geweldig mooie wijnen. De echte bekendheid kreeg Montalcino echter pas nadat de Brunello was gemaakt. Dit geschiedde voor het eersin 1888. De eerste Brunello wijnen werden gemaakt door Ferruccio Biondi Santi. Hij heeft het werk van zijn grootvader Clemente Santi, een van de meest toonaangevende wijnmakers in die tijd, verder doorontwikkeld. Hij ontwikkelde een kloon van de Sangiovese druif, genaamd Sangiovese Grosso. Deze nieuwe druif werd ontwikkeld in de wijngaard genaamd "Greppo". In de kelders van Biondi Santi zijn nog Brunello wijnen te vinden van 1888. In september 1994 werd een groot gezelschap aan wijnjournalisten uitgenodigd om de "oude maar zo mooi gerijpte" wijnen uit de kelders van het domein te proeven. Zelfs de Brunello uit 1891 (103 jaar oud) werd met 100 punten, de hoogste waardering, beoordeeld.
Een gematigde lente met frequente regenval leidde tot een vroege zomer, die van juni tot september droog en erg heet bleef. De oogst begon ongeveer 10 dagen eerder dan normaal, vanwege de vroege rijping van de druiven. De Riserva uit 1983 werd geproduceerd met onze eigen kloon van Sangiovese Grosso genaamd BBS11 (Brunello Biondi Santi 11), die in de jaren zeventig door Biondi-Santi bij Tenuta Greppo werd geïdentificeerd en geselecteerd. Voor deze Riserva hebben we uitsluitend druiven gebruikt van de oudste wijnstokken met een leeftijd van meer dan 25 jaar.
De Riserva uit 1983 rijpte gedurende 3 jaar in Slavonische eikenhouten vaten. Het profiteerde van een lange verfijning in de fles in de rustige en duisternis van “La Storica”, de flessenbibliotheek van Tenuta Greppo waar alle historische jaargangen van Biondi-Santi Riserva staan nauwgezet bewaard.
De Brunello di Montalcino Riserva uit 1983 is een briljante maar kale wijn die ons doet denken aan de originele idee voor Brunello, een wijn gemaakt met een specifieke kloon van Sangiovese die werd geselecteerd vanwege zijn lange bewaarpotentieel. Ondanks al die tijd op fles presenteert deze wijn een verbluffende zuiverheid en helderheid van fruit. In de mond is hij gepolijst en glanzend met tannines die door de tijd zijn verzacht. Een helder moment van zure frisheid herinnert ons eraan dat deze wijn nog steeds springlevend is. Deze vintage werd bijgevuld en de kurk werd voor het eerst vervangen in 2000, en opnieuw in 2022. Zo is deze "Late Release" Brunello Di Montalcino een prachtig exemplaar van wijsheid en frisheid.
WEETJE: In de Tab: Bijlage vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u die automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet de mogelijke korting direct als u kiest voor Afhalen in de Afreken-pagina. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor adres.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Toscane |
Appellatie | Brunello di Montalcino |
Iconen | Icoon Italië |
Wijnhuis | Biondi Santi |
Druif | Sangiovese |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 1983 |
Drinken vanaf | 2019 |
Drinken tot | 2036 |
Alcohol % | 13 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 97 |
James Suckling rating | 96 |
Vinous rating | 97 |
Parker
The Wine Advocate
RP 97+
Reviewed by: Monica Larner
Drink Date: 2019 - 2030
This is a cerebral and emotionally stirring wine that brings us back to a very different, more innocent time in the quickly evolving timeline of this mighty wine appellation in southern Tuscany. The 1983 Brunello di Montalcino Riserva is a brilliant but naked wine that reminds us of the original blueprint for Brunello, a wine made with a specific clone of Sangiovese that was selected for its long aging potential. Despite all that time in bottle, this wine presents stunning purity and clarity of fruit. It is polished and glossy in the mouth with tannins that have been softened by time. A bright moment of acidic freshness reminds us that this wine is still very much alive.
The big news at the celebrated Il Greppo property, the venerable home of the Biondi-Santi brand, is the arrival of General Manager Giampiero Bertolini (ex-Frescobaldi). He replaces outgoing CEO Olivier Adnot, who was put at the helm of the estate when it was purchased by France's luxury goods firm Européenne de Participations Industrielles (EPI), which also owns the Charles and Piper-Heidsieck Champagne houses as well as Château La Verrerie. I wrote about these changes last year, and you can read my article here: https://winejournal.robertparker.com/montalcino-tenuta-biondi-santi-update. Under Bertolini's management, the plan is to invest 30% of all profits back into the winery and vineyards. Winemaking at Il Greppo will not change, but there is a push to further improve quality. For now, work is being done to map out specific vineyard parcels. More flexibility (and space) is being created in order to ferment those parcels separately. Fermentation and aging at Il Greppo otherwise remain virtually unchanged. Giampiero Bertolini has a new team in place and works alongside Tancredi Biondi Santi (Franco's grandson). The current releases from Biondi-Santi are the 2015 Rosso di Montalcino (that I had previously reviewed last year) and the 2013 Brunello di Montalcino. The estate also has two older vintages on release as well. These are the beautiful 2006 Brunello di Montalcino Riserva (to compensate for the fact that a Riserva was not produced in the 2011 vintage) and the extraordinary 1995 Brunello di Montalcino Riserva. I had the enormous pleasure to review those older vintages here with a few other cellar treasures for context.
Published: Jul 31, 2019
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
BIONDI SANTI BRUNELLO DI MONTALCINO RISERVA 1983
Sunday, June 12, 2016
Country : Italy
Region : Tuscany
Vintage : 1983
Score : 96
The Brunello was fresh and firm with powerful aromas and flavors of blueberries and mushrooms. It had a tanned leather undertone. It was very tannic yet fresh and beautiful. It was very silky.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
97
Drinking Window
2021 - 2034
From: Jekyll and Hyde: 2017 Brunello di Montalcino and 2016 Riservas (Dec 2021)
The 1983 Brunello di Montalcino Riserva La Storica is spellbinding, with an eyes-rolling-back-in-your-head display of crushed rocks, dried cherries and plums, complemented by notes of mint, cedar spice box and autumn leaves. You could lose yourself in the bouquet, but then you’d miss the elegant textures and how they wash across the palate, carrying zesty red fruits motivated by earthy mineral tones and bright acidity that keeps the expression remarkably fresh. Frankly, it’s amazing to think that this is a 38-year-old Brunello, as the 1983 finishes remarkably long and with the slightest hint of tannins still remaining, and nuances of clove, balsam herbs and rosy florals lingering on. Bravo. La Storica is a library-release program direct from the winery, with a sticker on the back and a numbered tag around the neck of the bottle to identify it as such. This is a bottling that was reconditioned by Franco Biondi Santi himself in the year 2000. Only 550 bottles were rereleased. It’s also important to note that this was the first vintage that the Riserva was made in the then-new winery and fermented in large, vertical oak vats, as opposed to concrete. It’s a gorgeous expression of time and place.
- By Eric Guido on August 2021
When Giampiero Bertolini, CEO of Biondi Santi, asked if I’d be up for some research and experiments focused on the vineyards during my visit, he really meant it. While touring the estate, both old vines and newly planted, it was explained how the goal is not to undo what had come before, but to simply put the resources they had to better use. Hence, a study of soils, expositions and genetic material on the estate, and how to use it best. This push is led by Federico Radi, a Sangiovese maven, as well as Viticulture and Winemaking Director of Biondi-Santi. Federico Radi cut his teeth at estates such as Villa Mangiacane, Isole e Olena and Belguardo – Marchesi Mazzei. The tour ended with a sit-down focus on each of the parcels that had been identified throughout the estate, with samples in each glass that had all been vinified the same, yet separate from each other. Each of these wines were then broken down into soil compositions, elevations, PH, acidity, alcohol and more. It was a testing yet eye-opening session on terroir, and it’s exactly this kind of focus that the new team has brought on board here. This year, the 2013 Riserva, as well as the 1983 Riserva La Storica, have been released, and are both included in this report, along with the 2015 Riserva and 1985 Riserva La Storica, which will be released in 2022. Both the 1983 and 1985 were reconditioned by Franco Biondi Santi himself in the year 2000. The 1983 was the first vintage that the Riserva was made in the (at the time) new winery and fermented in large, vertical oak vats, as opposed to concrete. As for the 1985, well, let’s just say that it’s pure magic in a bottle. Also, tasting the new 2018 Rosso di Montalcino Tenuta Greppo was an exciting addition to our lineup. Last year, I spoke of the estate's desire to improve on its quality, such as starting to use a sorting table and including fruit from their lower-elevation Brunello vineyards. While the official note will be released in the upcoming Rosso report, what I can say is that this is a slight departure from the austerity and oxidative style usually found in their Rosso, and a more ethereal effort focused on purity of fruit. When all is said and done, this team is very different from what you’d expect from the Biondi-Santi of old, yet what they’re doing with this historic estate has me very excited about the future.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Biondi Santi is een van de meest sprekende producenten van de Brunello wijn. Biondi Santi is al meer dan 150 jaar eenvan de meest toonaangevende wijnproducenten uit Toscane en wordt gezien als de "Founder of Brunello di Montalcino" Door het microklimaat en de geologische ontwikkeling van dit gebied door de jaren heen zijn de heuvels rond Montalcino een van de oudste en meest perfecte gebieden van Italië om mooie kwaliteitswijnen te maken.
In de 16e eeuw was Montalcino al befaamd vanwege hun geweldig mooie wijnen. De echte bekendheid kreeg Montalcino echter pas nadat de Brunello was gemaakt. Dit geschiedde voor het eersin 1888. De eerste Brunello wijnen werden gemaakt door Ferruccio Biondi Santi. Hij heeft het werk van zijn grootvader Clemente Santi, een van de meest toonaangevende wijnmakers in die tijd, verder doorontwikkeld. Hij ontwikkelde een kloon van de Sangiovese druif, genaamd Sangiovese Grosso. Deze nieuwe druif werd ontwikkeld in de wijngaard genaamd "Greppo". In de kelders van Biondi Santi zijn nog Brunello wijnen te vinden van 1888. In september 1994 werd een groot gezelschap aan wijnjournalisten uitgenodigd om de "oude maar zo mooi gerijpte" wijnen uit de kelders van het domein te proeven. Zelfs de Brunello uit 1891 (103 jaar oud) werd met 10 punten, de hoogste waardering, beoordeeld.