Salon

Tonen als Foto-tabel Lijst

1 product

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

De bedoeling van Aimé Eugène Salon was om vanaf het begin een mythische wijn te maken: één jaargang, één perceel, één cru en één druif uit één dorp, met name Mesnil-sur-Oger. In de 20ste eeuw werden er slechts 37 millésimés gemaakt,. In de 21ste eeuw zijn er vijf Millésimés gemaakt. Alleen de jaren 2002, 2004, 2006, 2007 en de grandioze 2008 waren het waard op uitgebracht te worden.

Geschiedenis van Salon

Salon is een Champagneproducent gevestigd in het dorp Le Mesnil-sur-Oger (Côte des Blancs, Champagne, Frankrijk). Het staat bekend om het produceren van enkele van 's werelds meest exclusieve en gewilde Champagnes. Het huis werd in 1911 opgericht door Eugène-Aimé Salon en heeft een zeer onderscheidende focus op het produceren van uitzonderlijke Blanc de Blancs Champagnes van één vintage, uitsluitend gemaakt van Chardonnay. Champagne Salon is het zusterhuis van het even verderop gelegen Delamotte. Beide huizen hebben dezelfde directeur Didier Depond en keldermeester Michel Fauconnet. In de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw was dit de persoonlijke Champagne van de puissant rijke Monsieur Salon. De Champagne werd alleen geschonken bij hem thuis, of in de Parijse eetgelegenheid Maxim’s, waar hij regelmatig kwam.

Filosofie en productie van Salon

Champagneliefhebber Aimé Salon creëerde Champagne Salon in beginsel alleen voor zichzelf en zijn naaste vrienden. De druivensoort die hij ging gebruiken was alleen Chardonnay, afkomstig van de Grand Cru Le Mesnil-Sur-Oger.  Als Vinificatie natuurlijk de Méthode traditionnelle. De Salon ondergaat geen malolactische gisting, blijft zeer lang op de droesem rusten en krijgt een zeer kleine dosage. Salon heeft een enorm rijpingspotentieel en is daarom bij uitstek een champagne om te bewaren en tot wel 40 jaar kan rijpen. Vanwege de beperkte productie en hoge kwaliteit is Salon Champagne doorgaans vrij duur en moeilijk te vinden. Het heeft een reputatie opgebouwd als symbool van luxe en uitmuntendheid in de wereld van de champagne, en het is een voorkeurskeuze voor speciale gelegenheden en vieringen onder degenen die de beste wijnen waarderen.

 

Salon