Patrick Javillier

Patrick Javillier

Tonen als Foto-tabel Lijst

8 producten

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

Het Domaine van Patrick Javillier ligt in Meursault, één van de belangrijkste appellaties van Bourgondië. De familie Javillier heeft hier al eeuwen haar eigen wijngaarden. Patrick Javillier is opgeleid als oenoloog in Dijon en nam het familiebedrijf over van zijn vader in 1974. In De kelder van Patrick Javillier in Meursault is één plus één gelijk aan drie. Zijn oude leraar zou het daar waarschijnlijk niet mee eens zijn, maar dit is de filosofie die Javillier al jaren hanteert bij het maken van zijn wijnen. Door wijn uit verschillende klimaten te mengen met complementaire eigenschappen, creëert hij een geheel dat groter is dan de som der delen. De Meursault Clousots is bijvoorbeeld een huwelijk tussen Meursault Les Clous en Meursault Les Crotots. De mix van deze twee klimaten is beter dan de afzonderlijke wijnen. Patrick Javillier maakt wijn sinds 1974. Hij behaalde zijn Diplôme National d'Œnologie in Dijon in 1973. Daarna zette hij zijn militaire dienst een jaar voort. De dag nadat hij klaar was met zijn militaire dienst was hij in zijn eentje terug in Meursault om de 1974 te vinifiëren. Zijn vader was met pensioen gegaan en liet de drie hectare wijnstokken aan zijn zoon over.

Sindsdien is Domaine Patrick Javillier uitgegroeid tot tien hectare. De Meursault Clousots is de nieuwste toevoeging aan zijn wijnportfolio, met 2006 als eerste jaargang voor deze cuvée. Een andere cuvee van hem, de Meursault Tête de Murger, heeft jarenlang een hoge prijs gekregen. Net als bij de Clousots is de Tête de Murger een Meursault-appellatie coummunale, afkomstig uit twee verschillende klimaten - in dit geval Les Casse-Têtes ten westen van het dorp en Au Murger de Monthélie ten noorden van het dorp dat aan Monthélie grenst. Als je twee klimaten van de Meursault-dorpsbenaming kunt vinden die elkaar aanvullen, kun je eersteklas cru-kwaliteit krijgen, legt Patrick Javillier uit. Maar nogmaals, als u niet voorzichtig bent bij het kiezen van de klimaten, kunt u een wijn krijgen die minder goed is dan een van de twee. Patrick Javillier produceert een kleine hoeveelheid grand cru-wijn - Corton-Charlemagne - en een nog kleinere hoeveelheid premier cru. Zijn Meursault Charmes produceert slechts 400 flessen per jaar.

Javillier maakt wijnen die lang bewaard kunnen worden. Ze horen bij de top van de Côte d’Or.