2022 Patrick Javillier Meursault 1er Cru Les Charmes
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2022 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13.5%) |
Drink venster | 2025 - 2038 |
Omschrijving
Het Domaine van Patrick Javillier ligt in Meursault, één van de belangrijkste appellaties van Bourgondië. De familie Javillier heeft hier al eeuwen haar eigen wijngaarden. Patrick Javillier is opgeleid als oenoloog in Dijon en nam het familiebedrijf over van zijn vader in 1974.
Het Domaine heeft verschillende kleine plots verspreid over Meursault. Bij elkaar niet meer dan 9 hectare. Van elke wijngaard maakt Javillier een verschillende wijn want zijn doel is om het specifieke ‘terroir’ zo zuiver mogelijk in de smaak van de wijn tot uitdrukking te laten komen. Twee wijnen van verschillende wijngaarden kunnen daarom een heel ander karakter hebben. Javillier maakt enkele witte cuvées, waarin hij de wijn uit verschillende wijngaarden mengt. De
vinificatie, de manier waarop de wijn gemaakt wordt, laat Javillier afhangen van de oogst. Ook tussen de jaargangen kunnen daardoor opvallende verschillen bestaan. Javillier maakt wijnen die lang bewaard kunnen worden. Ze horen bij de top van de Côte d’Or.
De wijngaarden zijn gelegen op de uitlopers van de Meursault-helling op het Zuidzuidoosten op een ondergrond van leisteen en klei. Zoals bij vele top bourgogne huizen is ook deze wijngaard maar zeer klein en is 1,70 ha groot en is deze gewilde wijn een zogenaamde allocatiewijn waar Nederland maar een aantal doosjes per jaar van krijgt.
De Patrick Javillier Meursault 1er Cru Les Charmes is de koning(in) onder de Meursaults en is afkomstig van de grootste 1er Cru wijngaard in Meursault op een ondergrond van gefragmenteerd gesteente, met een bovenlagen van klei, slib en gemengd zand. Het betreft hier en rijke, complexe wijn, geurend naar amandel en hazelnoot gevolgd door vegetale, minerale en florale tonen. In de mond ook duidelijke tonen van geroosterde noten, verder mineraal, floraal en een bijzonder rijke maar frisse finale.
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Meursault |
Wijnhuis | Patrick Javillier |
Druif | Chardonnay |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2022 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2038 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rijk, Rond, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard, Romantisch |
Wijnhuis
Het Domaine van Patrick Javillier ligt in Meursault, één van de belangrijkste appellaties van Bourgondië. De familie Javillier heeft hier al eeuwen haar eigen wijngaarden. Patrick Javillier is opgeleid als oenoloog in Dijon en nam het familiebedrijf over van zijn vader in 1974. In De kelder van Patrick Javillier in Meursault is één plus één gelijk aan drie. Zijn oude leraar zou het daar waarschijnlijk niet mee eens zijn, maar dit is de filosofie die Javillier al jaren hanteert bij het maken van zijn wijnen. Door wijn uit verschillende klimaten te mengen met complementaire eigenschappen, creëert hij een geheel dat groter is dan de som der delen. De Meursault Clousots is bijvoorbeeld een huwelijk tussen Meursault Les Clous en Meursault Les Crotots. De mix van deze twee klimaten is beter dan de afzonderlijke wijnen. Patrick Javillier maakt wijn sinds 1974. Hij behaalde zijn Diplôme National d'Œnologie in Dijon in 1973. Daarna zette hij zijn militaire dienst een jaar voort. De dag nadat hij klaar was met zijn militaire dienst was hij in zijn eentje terug in Meursault om de 1974 te vinifiëren. Zijn vader was met pensioen gegaan en liet de drie hectare wijnstokken aan zijn zoon over.
Sindsdien is Domaine Patrick Javillier uitgegroeid tot tien hectare. De Meursault Clousots is de nieuwste toevoeging aan zijn wijnportfolio, met 2006 als eerste jaargang voor deze cuvée. Een andere cuvee van hem, de Meursault Tête de Murger, heeft jarenlang een hoge prijs gekregen. Net als bij de Clousots is de Tête de Murger een Meursault-appellatie coummunale, afkomstig uit twee verschillende klimaten - in dit geval Les Casse-Têtes ten westen van het dorp en Au Murger de Monthélie ten noorden van het dorp dat aan Monthélie grenst. Als je twee klimaten van de Meursault-dorpsbenaming kunt vinden die elkaar aanvullen, kun je eersteklas cru-kwaliteit krijgen, legt Patrick Javillier uit. Maar nogmaals, als u niet voorzichtig bent bij het kiezen van de klimaten, kunt u een wijn krijgen die minder goed is dan een van de twee. Patrick Javillier produceert een kleine hoeveelheid grand cru-wijn - Corton-Charlemagne - en een nog kleinere hoeveelheid premier cru. Zijn Meursault Charmes produceert slechts 400 flessen per jaar.Javillier maakt wijnen die lang bewaard kunnen worden. Ze horen bij de top van de Côte d’Or.