2023 Patrick Javillier Cuvée Oligocene Bourgogne

Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | |
Regio | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2023 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13%) |
Drink venster | 2025 - 2030 |
Op voorraad
6 items beschikbaar
Omschrijving
Het Domaine van Patrick Javillier ligt in Meursault, één van de belangrijkste appellaties van Bourgondië. De familie Javillier heeft hier al eeuwen haar eigen wijngaarden. Patrick Javillier is opgeleid als oenoloog in Dijon en nam het familiebedrijf over van zijn vader in 1974.
Het Domaine heeft verschillende kleine plots verspreid over Meursault. Bij elkaar niet meer dan 9 hectare. Van elke wijngaard maakt Javillier een verschillende wijn want zijn doel is om het specifieke ‘terroir’ zo zuiver mogelijk in de smaak van de wijn tot uitdrukking te laten komen. Twee wijnen van verschillende wijngaarden kunnen daarom een heel ander karakter hebben. Javillier maakt enkele witte cuvées, waarin hij de wijn uit verschillende wijngaarden mengt. De
vinificatie, de manier waarop de wijn gemaakt wordt, laat Javillier afhangen van de oogst. Ook tussen de jaargangen kunnen daardoor opvallende verschillen bestaan. Javillier maakt wijnen die lang bewaard kunnen worden. Ze horen bij de top van de Côte d’Or.
De Cuvée Oligocène is gelegen in het zuiden van Côte de Beaune in de appellatie Bourgogne Côte d’Or AC. De wijngaard heeft een bodem welk rijk is aan kalk en leisteen. De Chardonnay druiven worden handmatig geplukt en rijpen daar 6 maanden op de lies (sur lie). Een gedeelte rijpt op rvs en andere gedeelte op gebruikte eiken vaten om zo mooie veroudering te geven waarin het fruit blijft domineren. In het glas heeft de Oligocène een mooie lichte strogele kleur. De wijn heeft mooie aroma's van gedistingeerd fris tropisch fruit met een vleugje brioche. In de mond valt de elegantie op. Niets overheerst. De wijn is fris, mineraal en floraal. De wijn is een aanrader bij rijke visgerechten, kalfsvlees, gegratineerde kreeft, gegrilde gamba’s en zachte kazen.
WEETJE:.De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
U kunt de volledige wijn reviews lezen van o.a. Parker, Suckling, Vinous en Wine Spectator via de links naast de afbeelding. Een gratis service voor onze klanten.
Advies nodig bij het vinden van de ideale wijn bij uw gerecht. Klik hier voor onze exclusieve Sommelier. Gratis voor klanten van Grandcruwijnen.
WIJN-SPIJS SUGGESTIES:
-
Gebakken kipfilet met citroen en dragon
De frisse zuren van de wijn snijden mooi door de sappige kip, terwijl dragon het kruidige profiel van de wijn ondersteunt. -
Salade met groene asperges, avocado en Parmezaanse kaas
De romigheid van avocado en de ziltige kaas sluiten goed aan bij het ronde en minerale karakter van de wijn. -
Pasta met courgette, citroen en crème fraîche
De frisse en zachte smaken van dit gerecht passen perfect bij de balans en verfijnde citrusaroma’s van de wijn. -
Gebakken kabeljauw met botersaus en kappertjes
De zachte vis en de lichte, ziltige saus vinden een ideale partner in het frisse en licht romige profiel van de Chardonnay. -
Coquilles met bloemkoolcrème en beurre noisette
De nootachtige saus en zachte textuur van de coquilles versterken de diepte en subtiele houttonen van de wijn. -
Risotto met kreeft, venkel en citroenzeste
De romige structuur, zilte tonen en fijne kruiden in dit gerecht matchen prachtig met de spanning, mineraliteit en elegantie van de Cuvée Oligocène.
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Wijnhuis | Patrick Javillier |
Druif | Chardonnay |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2023 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2030 |
Alcohol % | 13 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Fruitig, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rond, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch |
Wijnhuis
Het Domaine van Patrick Javillier ligt in Meursault, één van de belangrijkste appellaties van Bourgondië. De familie Javillier heeft hier al eeuwen haar eigen wijngaarden. Patrick Javillier is opgeleid als oenoloog in Dijon en nam het familiebedrijf over van zijn vader in 1974. In De kelder van Patrick Javillier in Meursault is één plus één gelijk aan drie. Zijn oude leraar zou het daar waarschijnlijk niet mee eens zijn, maar dit is de filosofie die Javillier al jaren hanteert bij het maken van zijn wijnen. Door wijn uit verschillende klimaten te mengen met complementaire eigenschappen, creëert hij een geheel dat groter is dan de som der delen. De Meursault Clousots is bijvoorbeeld een huwelijk tussen Meursault Les Clous en Meursault Les Crotots. De mix van deze twee klimaten is beter dan de afzonderlijke wijnen. Patrick Javillier maakt wijn sinds 1974. Hij behaalde zijn Diplôme National d'Œnologie in Dijon in 1973. Daarna zette hij zijn militaire dienst een jaar voort. De dag nadat hij klaar was met zijn militaire dienst was hij in zijn eentje terug in Meursault om de 1974 te vinifiëren. Zijn vader was met pensioen gegaan en liet de drie hectare wijnstokken aan zijn zoon over.
Sindsdien is Domaine Patrick Javillier uitgegroeid tot tien hectare. De Meursault Clousots is de nieuwste toevoeging aan zijn wijnportfolio, met 2006 als eerste jaargang voor deze cuvée. Een andere cuvee van hem, de Meursault Tête de Murger, heeft jarenlang een hoge prijs gekregen. Net als bij de Clousots is de Tête de Murger een Meursault-appellatie coummunale, afkomstig uit twee verschillende klimaten - in dit geval Les Casse-Têtes ten westen van het dorp en Au Murger de Monthélie ten noorden van het dorp dat aan Monthélie grenst. Als je twee klimaten van de Meursault-dorpsbenaming kunt vinden die elkaar aanvullen, kun je eersteklas cru-kwaliteit krijgen, legt Patrick Javillier uit. Maar nogmaals, als u niet voorzichtig bent bij het kiezen van de klimaten, kunt u een wijn krijgen die minder goed is dan een van de twee. Patrick Javillier produceert een kleine hoeveelheid grand cru-wijn - Corton-Charlemagne - en een nog kleinere hoeveelheid premier cru. Zijn Meursault Charmes produceert slechts 400 flessen per jaar.Javillier maakt wijnen die lang bewaard kunnen worden. Ze horen bij de top van de Côte d’Or.
Het Domaine van Patrick Javillier ligt in Meursault, één van de belangrijkste appellaties van Bourgondië. De familie Javillier heeft hier al eeuwen haar eigen wijngaarden. Patrick Javillier is opgeleid als oenoloog in Dijon en nam het familiebedrijf over van zijn vader in 1974.
Het Domaine heeft verschillende kleine plots verspreid over Meursault. Bij elkaar niet meer dan 9 hectare. Van elke wijngaard maakt Javillier een verschillende wijn want zijn doel is om het specifieke ‘terroir’ zo zuiver mogelijk in de smaak van de wijn tot uitdrukking te laten komen. Twee wijnen van verschillende wijngaarden kunnen daarom een heel ander karakter hebben. Javillier maakt enkele witte cuvées, waarin hij de wijn uit verschillende wijngaarden mengt. De
vinificatie, de manier waarop de wijn gemaakt wordt, laat Javillier afhangen van de oogst. Ook tussen de jaargangen kunnen daardoor opvallende verschillen bestaan. Javillier maakt wijnen die lang bewaard kunnen worden. Ze horen bij de top van de Côte d’Or.
De Cuvée Oligocène is gelegen in het zuiden van Côte de Beaune in de appellatie Bourgogne Côte d’Or AC. De wijngaard heeft een bodem welk rijk is aan kalk en leisteen. De Chardonnay druiven worden handmatig geplukt en rijpen daar 6 maanden op de lies (sur lie). Een gedeelte rijpt op rvs en andere gedeelte op gebruikte eiken vaten om zo mooie veroudering te geven waarin het fruit blijft domineren. In het glas heeft de Oligocène een mooie lichte strogele kleur. De wijn heeft mooie aroma's van gedistingeerd fris tropisch fruit met een vleugje brioche. In de mond valt de elegantie op. Niets overheerst. De wijn is fris, mineraal en floraal. De wijn is een aanrader bij rijke visgerechten, kalfsvlees, gegratineerde kreeft, gegrilde gamba’s en zachte kazen.
WEETJE:.De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
U kunt de volledige wijn reviews lezen van o.a. Parker, Suckling, Vinous en Wine Spectator via de links naast de afbeelding. Een gratis service voor onze klanten.
Advies nodig bij het vinden van de ideale wijn bij uw gerecht. Klik hier voor onze exclusieve Sommelier. Gratis voor klanten van Grandcruwijnen.
WIJN-SPIJS SUGGESTIES:
-
Gebakken kipfilet met citroen en dragon
De frisse zuren van de wijn snijden mooi door de sappige kip, terwijl dragon het kruidige profiel van de wijn ondersteunt. -
Salade met groene asperges, avocado en Parmezaanse kaas
De romigheid van avocado en de ziltige kaas sluiten goed aan bij het ronde en minerale karakter van de wijn. -
Pasta met courgette, citroen en crème fraîche
De frisse en zachte smaken van dit gerecht passen perfect bij de balans en verfijnde citrusaroma’s van de wijn. -
Gebakken kabeljauw met botersaus en kappertjes
De zachte vis en de lichte, ziltige saus vinden een ideale partner in het frisse en licht romige profiel van de Chardonnay. -
Coquilles met bloemkoolcrème en beurre noisette
De nootachtige saus en zachte textuur van de coquilles versterken de diepte en subtiele houttonen van de wijn. -
Risotto met kreeft, venkel en citroenzeste
De romige structuur, zilte tonen en fijne kruiden in dit gerecht matchen prachtig met de spanning, mineraliteit en elegantie van de Cuvée Oligocène.
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Wijnhuis | Patrick Javillier |
Druif | Chardonnay |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2023 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2030 |
Alcohol % | 13 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Fruitig, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rond, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch |
Het Domaine van Patrick Javillier ligt in Meursault, één van de belangrijkste appellaties van Bourgondië. De familie Javillier heeft hier al eeuwen haar eigen wijngaarden. Patrick Javillier is opgeleid als oenoloog in Dijon en nam het familiebedrijf over van zijn vader in 1974. In De kelder van Patrick Javillier in Meursault is één plus één gelijk aan drie. Zijn oude leraar zou het daar waarschijnlijk niet mee eens zijn, maar dit is de filosofie die Javillier al jaren hanteert bij het maken van zijn wijnen. Door wijn uit verschillende klimaten te mengen met complementaire eigenschappen, creëert hij een geheel dat groter is dan de som der delen. De Meursault Clousots is bijvoorbeeld een huwelijk tussen Meursault Les Clous en Meursault Les Crotots. De mix van deze twee klimaten is beter dan de afzonderlijke wijnen. Patrick Javillier maakt wijn sinds 1974. Hij behaalde zijn Diplôme National d'Œnologie in Dijon in 1973. Daarna zette hij zijn militaire dienst een jaar voort. De dag nadat hij klaar was met zijn militaire dienst was hij in zijn eentje terug in Meursault om de 1974 te vinifiëren. Zijn vader was met pensioen gegaan en liet de drie hectare wijnstokken aan zijn zoon over.
Sindsdien is Domaine Patrick Javillier uitgegroeid tot tien hectare. De Meursault Clousots is de nieuwste toevoeging aan zijn wijnportfolio, met 2006 als eerste jaargang voor deze cuvée. Een andere cuvee van hem, de Meursault Tête de Murger, heeft jarenlang een hoge prijs gekregen. Net als bij de Clousots is de Tête de Murger een Meursault-appellatie coummunale, afkomstig uit twee verschillende klimaten - in dit geval Les Casse-Têtes ten westen van het dorp en Au Murger de Monthélie ten noorden van het dorp dat aan Monthélie grenst. Als je twee klimaten van de Meursault-dorpsbenaming kunt vinden die elkaar aanvullen, kun je eersteklas cru-kwaliteit krijgen, legt Patrick Javillier uit. Maar nogmaals, als u niet voorzichtig bent bij het kiezen van de klimaten, kunt u een wijn krijgen die minder goed is dan een van de twee. Patrick Javillier produceert een kleine hoeveelheid grand cru-wijn - Corton-Charlemagne - en een nog kleinere hoeveelheid premier cru. Zijn Meursault Charmes produceert slechts 400 flessen per jaar.Javillier maakt wijnen die lang bewaard kunnen worden. Ze horen bij de top van de Côte d’Or.