2022 Patrick Javillier Corton Charlemagne Grand Cru

Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | Aloxe-Corton |
Wijnhuis | |
Jaar | 2022 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13%) |
Drink venster | 2025 - 2040 |
Lage voorraad
Nog maar 1 over
Omschrijving
Het Domaine van Patrick Javillier ligt in Meursault, één van de belangrijkste appellaties van Bourgondië. De familie Javillier heeft hier al eeuwen haar eigen wijngaarden. Patrick Javillier is opgeleid als oenoloog in Dijon en nam het familiebedrijf over van zijn vader in 1974.
Het domein heeft verschillende kleine plots verspreid over Meursault. Bij elkaar niet meer dan 9 hectare. Van elke wijngaard maakt Javillier een verschillende wijn want zijn doel is om het specifieke ‘terroir’ zo zuiver mogelijk in de smaak van de wijn tot uitdrukking te laten komen. Twee wijnen van verschillende wijngaarden kunnen daarom een heel ander karakter hebben. Javillier maakt enkele witte cuvées, waarin hij de wijn uit verschillende wijngaarden mengt. De
vinificatie, de manier waarop de wijn gemaakt wordt, laat Javillier afhangen van de oogst. Ook tussen de jaargangen kunnen daardoor opvallende verschillen bestaan. Javillier maakt wijnen die lang bewaard kunnen worden. Ze horen bij de top van de Côte d’Or.
De Patrick Javillier Corton Charlemagne Grand Cru is afkomstig van een climat genoemd “Les Pougets”, op de heuvel van Corton nabij Aloxe-Corton, Pernand-Vergelesses en Ladoix-Serrigny met de ligging op het Zuiden. Deze Grand Cru-wijn laat zich kenmerken door een robuuste, rijke, complexe stijl, met hazelnoot en verse walnoot als meest prominente geuren. In de mond zeer robuust, met tonen van rijpe appel en abrikoos, mineraal, een prachtige zuurgraad en een zeer lange afdronk. De gehele allocatie voor Nederland van deze extreem schaarse wijn is 24 flessen. De absolute icoon van Javilier
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Aloxe-Corton |
Iconen | Icoon Frankrijk |
Wijnhuis | Patrick Javillier |
Druif | Chardonnay |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2022 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2040 |
Alcohol % | 13 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 92 |
Vinous rating | 93 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rijk, Strak, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Professionele Recensies
Parker
2014 Domaine Patrick Javillier Corton Charlemagne Grand Cru
RP 92+
Reviewed by: Neal Martin
Drink Date: 2018 - 2030
Tasted blind at the annual Burgfest tasting, Javillier's 2014 Corton Charlemagne Grand Cru, which came from magnum, has a vivid orange blossom, sherbet and lemongrass-tinged bouquet once allowed to open over 10 to 15 minutes. The palate is well balanced with a lime-tinged entry, simple but saline with a crisp, nicely detailed finish and a dash of white pepper that lingers on the aftertaste. I strongly suspect that this will deserve a higher score with bottle age.
Published: Oct 31, 2017
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
2022 Corton Charlemagne Grand Cru
(91-93)
Drinking Window
2027 - 2042
From: Now, For My Latest Trick: Burgundy 2022 (Jan 2024)
The 2022 Corton Charlemagne Grand Cru, to be bottled in a few months’ time, has an attractive nose with lemon verbena, crushed stone, pressed flowers and light candle wax aromas. The palate is well balanced, with a subtle oily texture on the entry, impressive depth and focus and a keen line of acidity, revealing just a hint of chamomile on the finish. Lovely. Tasted at merchants' 2022 Burgundy tastings in London.
- By Neal Martin on January 2024
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Het Domaine van Patrick Javillier ligt in Meursault, één van de belangrijkste appellaties van Bourgondië. De familie Javillier heeft hier al eeuwen haar eigen wijngaarden. Patrick Javillier is opgeleid als oenoloog in Dijon en nam het familiebedrijf over van zijn vader in 1974. In De kelder van Patrick Javillier in Meursault is één plus één gelijk aan drie. Zijn oude leraar zou het daar waarschijnlijk niet mee eens zijn, maar dit is de filosofie die Javillier al jaren hanteert bij het maken van zijn wijnen. Door wijn uit verschillende klimaten te mengen met complementaire eigenschappen, creëert hij een geheel dat groter is dan de som der delen. De Meursault Clousots is bijvoorbeeld een huwelijk tussen Meursault Les Clous en Meursault Les Crotots. De mix van deze twee klimaten is beter dan de afzonderlijke wijnen. Patrick Javillier maakt wijn sinds 1974. Hij behaalde zijn Diplôme National d'Œnologie in Dijon in 1973. Daarna zette hij zijn militaire dienst een jaar voort. De dag nadat hij klaar was met zijn militaire dienst was hij in zijn eentje terug in Meursault om de 1974 te vinifiëren. Zijn vader was met pensioen gegaan en liet de drie hectare wijnstokken aan zijn zoon over.
Sindsdien is Domaine Patrick Javillier uitgegroeid tot tien hectare. De Meursault Clousots is de nieuwste toevoeging aan zijn wijnportfolio, met 2006 als eerste jaargang voor deze cuvée. Een andere cuvee van hem, de Meursault Tête de Murger, heeft jarenlang een hoge prijs gekregen. Net als bij de Clousots is de Tête de Murger een Meursault-appellatie coummunale, afkomstig uit twee verschillende klimaten - in dit geval Les Casse-Têtes ten westen van het dorp en Au Murger de Monthélie ten noorden van het dorp dat aan Monthélie grenst. Als je twee klimaten van de Meursault-dorpsbenaming kunt vinden die elkaar aanvullen, kun je eersteklas cru-kwaliteit krijgen, legt Patrick Javillier uit. Maar nogmaals, als u niet voorzichtig bent bij het kiezen van de klimaten, kunt u een wijn krijgen die minder goed is dan een van de twee. Patrick Javillier produceert een kleine hoeveelheid grand cru-wijn - Corton-Charlemagne - en een nog kleinere hoeveelheid premier cru. Zijn Meursault Charmes produceert slechts 400 flessen per jaar.Javillier maakt wijnen die lang bewaard kunnen worden. Ze horen bij de top van de Côte d’Or.
Het Domaine van Patrick Javillier ligt in Meursault, één van de belangrijkste appellaties van Bourgondië. De familie Javillier heeft hier al eeuwen haar eigen wijngaarden. Patrick Javillier is opgeleid als oenoloog in Dijon en nam het familiebedrijf over van zijn vader in 1974.
Het domein heeft verschillende kleine plots verspreid over Meursault. Bij elkaar niet meer dan 9 hectare. Van elke wijngaard maakt Javillier een verschillende wijn want zijn doel is om het specifieke ‘terroir’ zo zuiver mogelijk in de smaak van de wijn tot uitdrukking te laten komen. Twee wijnen van verschillende wijngaarden kunnen daarom een heel ander karakter hebben. Javillier maakt enkele witte cuvées, waarin hij de wijn uit verschillende wijngaarden mengt. De
vinificatie, de manier waarop de wijn gemaakt wordt, laat Javillier afhangen van de oogst. Ook tussen de jaargangen kunnen daardoor opvallende verschillen bestaan. Javillier maakt wijnen die lang bewaard kunnen worden. Ze horen bij de top van de Côte d’Or.
De Patrick Javillier Corton Charlemagne Grand Cru is afkomstig van een climat genoemd “Les Pougets”, op de heuvel van Corton nabij Aloxe-Corton, Pernand-Vergelesses en Ladoix-Serrigny met de ligging op het Zuiden. Deze Grand Cru-wijn laat zich kenmerken door een robuuste, rijke, complexe stijl, met hazelnoot en verse walnoot als meest prominente geuren. In de mond zeer robuust, met tonen van rijpe appel en abrikoos, mineraal, een prachtige zuurgraad en een zeer lange afdronk. De gehele allocatie voor Nederland van deze extreem schaarse wijn is 24 flessen. De absolute icoon van Javilier
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Aloxe-Corton |
Iconen | Icoon Frankrijk |
Wijnhuis | Patrick Javillier |
Druif | Chardonnay |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2022 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2040 |
Alcohol % | 13 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 92 |
Vinous rating | 93 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rijk, Strak, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Parker
2014 Domaine Patrick Javillier Corton Charlemagne Grand Cru
RP 92+
Reviewed by: Neal Martin
Drink Date: 2018 - 2030
Tasted blind at the annual Burgfest tasting, Javillier's 2014 Corton Charlemagne Grand Cru, which came from magnum, has a vivid orange blossom, sherbet and lemongrass-tinged bouquet once allowed to open over 10 to 15 minutes. The palate is well balanced with a lime-tinged entry, simple but saline with a crisp, nicely detailed finish and a dash of white pepper that lingers on the aftertaste. I strongly suspect that this will deserve a higher score with bottle age.
Published: Oct 31, 2017
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
2022 Corton Charlemagne Grand Cru
(91-93)
Drinking Window
2027 - 2042
From: Now, For My Latest Trick: Burgundy 2022 (Jan 2024)
The 2022 Corton Charlemagne Grand Cru, to be bottled in a few months’ time, has an attractive nose with lemon verbena, crushed stone, pressed flowers and light candle wax aromas. The palate is well balanced, with a subtle oily texture on the entry, impressive depth and focus and a keen line of acidity, revealing just a hint of chamomile on the finish. Lovely. Tasted at merchants' 2022 Burgundy tastings in London.
- By Neal Martin on January 2024
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Het Domaine van Patrick Javillier ligt in Meursault, één van de belangrijkste appellaties van Bourgondië. De familie Javillier heeft hier al eeuwen haar eigen wijngaarden. Patrick Javillier is opgeleid als oenoloog in Dijon en nam het familiebedrijf over van zijn vader in 1974. In De kelder van Patrick Javillier in Meursault is één plus één gelijk aan drie. Zijn oude leraar zou het daar waarschijnlijk niet mee eens zijn, maar dit is de filosofie die Javillier al jaren hanteert bij het maken van zijn wijnen. Door wijn uit verschillende klimaten te mengen met complementaire eigenschappen, creëert hij een geheel dat groter is dan de som der delen. De Meursault Clousots is bijvoorbeeld een huwelijk tussen Meursault Les Clous en Meursault Les Crotots. De mix van deze twee klimaten is beter dan de afzonderlijke wijnen. Patrick Javillier maakt wijn sinds 1974. Hij behaalde zijn Diplôme National d'Œnologie in Dijon in 1973. Daarna zette hij zijn militaire dienst een jaar voort. De dag nadat hij klaar was met zijn militaire dienst was hij in zijn eentje terug in Meursault om de 1974 te vinifiëren. Zijn vader was met pensioen gegaan en liet de drie hectare wijnstokken aan zijn zoon over.
Sindsdien is Domaine Patrick Javillier uitgegroeid tot tien hectare. De Meursault Clousots is de nieuwste toevoeging aan zijn wijnportfolio, met 2006 als eerste jaargang voor deze cuvée. Een andere cuvee van hem, de Meursault Tête de Murger, heeft jarenlang een hoge prijs gekregen. Net als bij de Clousots is de Tête de Murger een Meursault-appellatie coummunale, afkomstig uit twee verschillende klimaten - in dit geval Les Casse-Têtes ten westen van het dorp en Au Murger de Monthélie ten noorden van het dorp dat aan Monthélie grenst. Als je twee klimaten van de Meursault-dorpsbenaming kunt vinden die elkaar aanvullen, kun je eersteklas cru-kwaliteit krijgen, legt Patrick Javillier uit. Maar nogmaals, als u niet voorzichtig bent bij het kiezen van de klimaten, kunt u een wijn krijgen die minder goed is dan een van de twee. Patrick Javillier produceert een kleine hoeveelheid grand cru-wijn - Corton-Charlemagne - en een nog kleinere hoeveelheid premier cru. Zijn Meursault Charmes produceert slechts 400 flessen per jaar.Javillier maakt wijnen die lang bewaard kunnen worden. Ze horen bij de top van de Côte d’Or.