Cossart Gordon & Co

Cossart Gordon & Co
Cossart Gordon 5 Years Old Madeira Verdelho
23,50 19,42
1978 Cossart Gordon Bual Madeira
325,00 268,60
per pagina

Cossart Gordon & Co., opgericht in 1745, vertegenwoordigt het oudste bedrijf in de Madeira-handel. Het werd oorspronkelijk opgericht door de Schotten Grancis Newton en William Gordon, die later in 1808 werden vergezeld door William Cossart. Het bedrijf bouwde een reputatie op als leverancier van het beste van Madeira, voornamelijk dankzij hun handelsrelatie met Amerikaanse koloniën. Madeira staat bekend om zijn cépagewijnen, die in de loop van de tijd de stijl van de wijn zijn gaan bepalen. Kort na de ontdekking van het eiland plantten de eerste kolonisten druiven die gebruikelijk waren op het vasteland van Portugal, met uitzondering van "Malvasia" of Malmsey, die zijn oorsprong vond in de Middellandse Zee.

Cossart Gordon & Co. werd opgericht in 1745 en is het oudste bedrijf in de wijnhandel op Madeira. Francis Newton, een jonge Schot, zeilde vanuit Gravesend in Groot-Brittannië en arriveerde op 12 september 1745 op Madeira, waar hij het bedrijf oprichtte. Hij kreeg van 1758 tot 1763 gezelschap van zijn jongere broer Thomas en vervolgens van een andere Schot, Thomas Gordon uit Balmaghie, eveneens in 1758. Thomas Murdoch trad in 1791 toe tot de firma die de naam Newton, Gordon, Murdoch & Co. oprichtte. Tegen 1850 zou het bedrijf "de helft van de groei van het eiland" leveren en de contacten van Newton in Amerika via zijn broer Andrew (die Schotland verliet naar Virginia) bleken zeer succesvol en het bedrijf verwierf een ongeëvenaarde reputatie als leverancier van verfijnde Madeira's. De koloniën in Noord-Amerika waren destijds de grootste en meest veeleisende markt, zozeer zelfs dat de beste productie algemeen bekend stond als "America Madeira". Madeira speelde zo'n belangrijke rol in het Amerikaanse leven dat het op 4 juli 1776 werd gebruikt om te proosten op de Onafhankelijkheidsverklaring.

De geschiedenis van Britse kooplieden op het afgelegen eiland Madeira is fascinerend en uniek. Ze woonden en werkten in de wijnhandel op Madeira en hadden slechts sporadisch contact met de buitenwereld. Zij droegen zeer substantieel bij aan verschillende activiteiten die de welvaart van het eiland vergrootten en zo veel armoede verlichtten. De familie Cossart is al bijna twee eeuwen een van de meest invloedrijke op het eiland. Het meest gezaghebbende boek op Madeira, Madeira The Island Vineyard, is geschreven door Noël Cossart, een voormalige senior partner van de firma die in 1907 op het eiland werd geboren. Tot op de dag van vandaag worden Cossart Gordon Madeiras beschouwd als de allerbeste die verkrijgbaar zijn.