Château Fleur Cardinale

Voormalige eigenaren van het porseleinbedrijf Haviland in Limoges, Dominique en Florence Decoster kochten Château Fleur Cardinale in 2001. Met de hulp van het bestaande team slaagden ze er in 2006 in om voor het landgoed promotie te maken naar de rang van Grand Cru Classé. In 2012 trad hun schoondochter Caroline toe tot de onderneming. Ludovic, hun oudste zoon, vervolledigde het team in 2015. De reis die als koppel begon, ging nu als gezin verder.

Het wijndomein is gelegen op een van de hoogste punten van het klei-kalksteenplateau van Saint-Etienne-de-Lisse langs de nok van de noordelijke helling. Het strekt zich uit over 23,5 hectare (58 acres) en bestaat uit een breed scala aan bodem- en ondergrondsoorten met een groot wijnbouwpotentieel. De 64 percelen die deel uitmaken van het landgoed genieten van alle blootstellingen, evenals een gevarieerde topografie. De druivensamenstelling van de wijngaard wordt grotendeels gedomineerd door Merlot (76%), gevolgd door Cabernet Franc (20%) en Cabernet Sauvignon (4%).

Al vele jaren zet het landgoed zich volledig in voor milieuvriendelijke omschakeling van de wijnbouw en heeft het tegelijkertijd tal van acties ondernomen ten gunste van het behoud van de biodiversiteit dus geen chemische onkruidbestrijdingen voeren een insecticidenvrij beleid.

Onkruid en bloemen tussen rijen herstellen de voedingselementen van de wijnstokken. Deze praktijk maakt het mogelijk om aarderosie te beperken en bodems te verdichten, terwijl hun porositeit en draagvermogen worden verbeterd. Door een toevluchtsoord en een voedselbron te bieden, bevordert dit de ontwikkeling van macrofauna (regenwormen) en microfauna (bacteriën en schimmels). Het landgoed omvat ook permanent, natuurlijk braakland, dat een echt ecologisch reservoir is, ongestoord door de mens, en waarin de natuur erin is geslaagd haar rechten terug te winnen.

De vatenkamer, gerenoveerd in 2019, maakt het mogelijk om de vinificatie per perceel uit te voeren, waardoor de individuele expressie van elk terroir zorgvuldig kan worden bewaakt. Het bevat temperatuurgecontroleerde tronco-conische roestvrijstalen vaten van vloer tot plafond, waardoor een grotere precisie kan worden verkregen bij het beheren van temperaturen en afzuigpotentieel.

De verschillende partijen (combinaties van druivenras en grondsoort) worden afzonderlijk gerijpt in nieuwe Franse eikenhouten vaten voor een periode van 12 tot 14 maanden. De stijl van elk van de tien kuiperijen zijn afgestemd op het karakter van elk perceel, zodat het specifieke profiel van elk perceel perfect tot het einde van het verouderingsproces zichtbaar is. Tegelijkertijd wordt ongeveer 10% van de productie microgevinifieerd in twintig vaten van 500 liter in een speciale kelder. Elk van deze vaten is uitgerust met een ingenieus onafhankelijk temperatuurregelapparaat dat een zeer nauwkeurig temperatuurbeheer garandeert. Deze microvinificatie geeft een extra dimensie aan de wijn waardoor hij een intense fruitsmaak krijgt. Ten slotte zijn 750 liter amforen gereserveerd voor het rijpen van wijn van oude Merlot- en oude Cabernet Franc-percelen. Deze specifieke veroudering verbetert het fruitkarakter en de lengte van de smaak in de uiteindelijke blend.