Château Clerc Milon

Tonen als Foto-tabel Lijst

7 producten

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

Château Clerc Milon is gelegen in het noordoosten van de appellation Pauillac, op de mooie kam Mousset met uitzicht op de Gironde. Het wijnhuis heeft zo'n 41 hectare aan wijnstokken die geplant zijn op een lichte helling wat zowel natuurlijke afwatering als blootstelling aan zonlicht bevordert, terwijl de nabijgelegen rivier een microklimaat creëert dat de wijnstokken in de lente tegen vorst beschermt, het risico op hagel vermindert en verkoeling in de zomer oplevert. De bodem bestaat uit zandig grind en kleikalksteen. De wijngaard is beplant met 5 typische variëteiten van de regio: Cabernet Sauvignon (50%), Merlot (37%), Cabernet Franc (10%), Petit Verdot (2%) en Carmenere (1%). De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is 53 jaar, waarschijnlijk een van de hoogste in de Medoc. De dichtheid van de wijnstokken is hoog, variërend tussen 8.500 en 10.000 wijnstokken per hectare, afhankelijk van het perceel.

Een legendarisch terroir, prestigieuze buren, een providentiële ontmoeting: deze factoren tekenen de geschiedenis en het succes van Château Clerc Milon. Het terroir ligt in Pauillac, waar enkele van 's werelds beste wijnen worden gemaakt. De illustere buren zijn Mouton en Lafite, waarvan de nabijgelegen wijnstokken vanaf het terras van het Château te zien zijn. 

Er worden door wijnhuis Clerc Milon milieuvriendelijke, geïntegreerde wijnbouwtechnieken toegepast, waardoor het gebruik van pesticiden tot een absoluut minimum wordt beperkt. In de wijngaard zelf zijn de nauwkeurige bewaking en de strikte perceelselectie vergelijkbaar met die van Mouton Rothschild. Het wijnhuis maakt o.a. de geweldige rode Château Clerc Milon wijn, met een aanzienlijk potentieel voor veroudering. De wijn is heeft een bijzonder succesvolle associatie met de grind- en kleigesteente terroirs, en met Cabernet Sauvignon en Merlot. De wijn is krachtig, tanninerijk, fruitig en harmonieus vol en toont alle typische elegantie van de beste Pauillac-wijnen.

Château Clerc Milon maakte deel uit van de uitgestrekte landgoederen van de heer Lafite in de 18e eeuw, en werd in de revolutie verkocht als een "nationaal bezit". De familie Clerc verwierf het toen en sloot zich aan bij die van het Pauillac gehucht Milon waar het zich bevond. In 1970 heeft Baron Philippe de Rothschild Château Clerc Milon overgenomen omdat hij zeer overtuigd was van het potentieel van de wijn. Het landgoed besloeg slechts 16,5 hectare, iets meer dan de helft van zijn oorspronkelijke grootte. Baron Philippe de Rothschild had een lange regeerperiode (1922-1988). Hij was een man van cultuur (dichter) en een man van actie. Hij werd gekenmerkt door een reeks belangrijke beslissingen, waarvan sommige een revolutie teweeg zouden brengen, gestempeld door zijn constante persoonlijke toewijding, geest van onafhankelijkheid en visionaire genialiteit binnen de wereld van wijn. 

In 1983 werd het label Château Clerc Milon geïllustreerd met een tekening van een paar dansers gemaakt van edelstenen. De tekening is een weelderig werk van een 17de-eeuwse goudsmid welke ook is tentoongesteld in het Museum bij het buur-wijnhuis Château Mouton Rothschild.

In de loop der jaren werd het wijnhuis steeds verder uitgebreid. Onder andere in 2011 met de ingebruikname van een 3.600 m² complex bestaande uit een half ondergrondse loophal, een kelder, receptie en proeflokalen.  

Château Clerc Milon