Filteren

Domaine Clos de Tart

Domaine du Clos de Tart is een wijnhuis gelegen in de regio Côte de Nuits, Bourgogne. Dit domein is vooral beroemd om zijn uitzonderlijke Grand Cru-wijngaard, Clos de Tart, die bekend staat om de productie van enkele van 's werelds beste Pinot Noir's.

Geschiedenis van Domaine du Clos de Tart

De geschiedenis van Clos de Tart gaat terug tot de 12e eeuw, toen de wijngaard voor het eerst werd aangelegd. Er wordt vernomen dat de monniken van de nabijgelegen abdij van Tart, die niet meer bestaat, de wijngaard hebben aangeplant. De monniken erkenden de uitzonderlijke kwaliteit van het terroir en de gecultiveerde wijnstokken op het terrein. Door de eeuwen heen is Clos de Tart verschillende keren van eigenaar veranderd. Het ging via verschillende particuliere eigenaren, van wie sommigen het bezit van de wijngaard uitbreidden. In 1932 verwierf de familie Mommessin het landgoed van de familie Marey-Monge, en zij zijn al generaties lang de beheerders van het domein. De familie Mommessin, met name Jacques Mommessin, speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van het domein. Onder zijn leiding kregen de wijnen van het landgoed internationale erkenning vanwege hun kwaliteit en de unieke expressie van de wijngaard. In 1939 werd Clos de Tart officieel geclassificeerd als een Grand Cru-wijngaard, als erkenning voor de superieure terroir en wijnkwaliteit. Deze classificatie is de hoogste aanduiding voor wijngaarden in de Bourgogne.

In 2017, verwierf François Pinault, de eigenaar van Château Latour en de luxegroep Kering, Domaine du Clos de Tart. Deze acquisitie was belangrijk in de wereld van goede wijn, omdat het de toewijding van Pinault weerspiegelde om het behouden en verder ontwikkelen van dit iconische producent. Clos de Tart staat altijd bekend om zijn toewijding aan traditionele wijnbereidingspraktijken. Het landgoed waardeert het gebruik van houten vaten voor fermentatie, langdurige rijping in eikenhouten vaten en het unieke terroir van de wijngaard die tot uiting komt in de wijnen.

Clos de Tart wijngaard

Clos de Tart is een ommuurde wijngaard (Clos) gelegen in het dorp Morey-Saint-Denis, Côte de Nuits. Het bestaat uit ongeveer 3 hectare en is uitsluitend beplant met Pinot Noir. De wijngaard is geclassificeerd als Grand Cru, de hoogst mogelijke classificatie voor wijngaarden in Bourgogne, wat de uitzonderlijke kwaliteit en het terroir aanduidt. Clos de Tart profiteert van een uniek en divers terroir, dat een mix van klei-, kalksteen- en mergel omvat. De oriëntatie van de wijngaard en het microklimaat dragen bij aan de complexiteit en het karakter van de hier geproduceerde wijnen.

Productie van Domaine Clos de Tart

Domaine du Clos de Tart staat bekend om zijn traditionele wijnbereidingen. De druiven worden doorgaans met de hand geoogst en zorgvuldig gesorteerd. De wijn wordt gefermenteerd in houten vaten en vervolgens gedurende een langere periode gerijpt in Franse eikenhouten vaten. Het landgoed legt de nadruk op een minimale interventie van de wijnbereiding, waardoor de natuurlijke expressie van de wijngaard doorschijnt in de wijn. De wijnen van Clos de Tart zijn zeer gewild en worden gevierd vanwege hun finesse, elegantie en het vermogen om prachtig te verouderen. De Clos de Tart Grand Cru, is een Bourgondisch juweeltje dat bekend staat om zijn complexiteit en diepte, met smaken van rood fruit, kruiden en pure smaken afkomstig van het speciale terroir. Het domein produceert ook een Morey-Saint-Denis Premier Cru en een Morey-Saint-Denis Village. De wijnen van Clos de Tart worden beschouwd als enkele van de beste uitingen van Pinot Noir uit de Bourgogne en zijn gewild bij verzamelaars en wijnliefhebbers over de hele wereld. De rijke geschiedenis van het domein en de toewijding aan kwaliteit hebben bijgedragen aan zijn gewaardeerde reputatie in de wijnwereld.

Domaine Clos de Tart

Grandcruwijnen is sinds 2010 uw online-speciaalzaak voor wijn van serieuze kwaliteit. In ons assortiment vindt u ruim 2500 verschillende wijnen en wij leveren aan consument, horeca en retail. Wij importeren rechtstreeks van wijnhuizen in landen als Frankrijk, Spanje en Italië. Hierdoor kunnen wij onze producten tegen de scherpste prijs aanbieden. Naast de klassiekers uit de Oude Wereld hebben wij de topwijnen uit de Nieuwe Wereld!

We tonen van al onze wijnen onze voorraad-positie en alles voor 16:00 uur besteld op werkdagen wordt dezelfde dag nog verstuurd.

Wilt u de wijnen zelf zien of inspiratie opdoen? Komt dan gerust langs! In onze showroom te Dordrecht kunt al onze wijnen en delicatessen met eigen ogen aanschouwen. Nergens vindt u zo'n groot aanbod aan kwaliteitswijnen. Bij ophalen van de wijnen onvangt u ook nog een mooie korting!