2018 Domaine du Clos de Tart Grand Cru Monopole

Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | Domaine Clos de Tart |
Jaar | 2018 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2026 - 2060 |
Lage voorraad
Nog maar 3 over
Omschrijving
Ondanks een zeer koude week in maart, waarin de temperaturen schommelden tussen -5°C en -9°C, waren de winter en de lente in 2018 zeer mild. Dat gezegd hebbende, vond de knopuitbarsting plaats op 16 april, ongeveer 6-8 dagen later dan normaal. Deze warme temperaturen gingen gepaard met aanzienlijke regenval: In de periode van oktober tot en met maart registreerden ze 142 mm meer regen dan gemiddeld en dvijftien dagen non-stop neerslag tussen half mei en half juni (164 mm) volgde. Deze natte en warme omstandigheden stimuleerden een zeer snelle groei en vereisten aandachtig werk in de wijngaard. De bloei vond vroeg, snel en gelijkmatig plaats. De wijnstokken stonden midden in bloei op 30 mei en waren op 1 juni klaar met bloeien. Vanaf half juni veranderde het weer. Hoewel de temperaturen hoog bleven, werden er zeer droge omstandigheden ervaren met slechts 47 mm regen in juli en 13 mm in augustus. Dankzij de overvloedige waterreserves in de bodem ging de groei van de wijnstokken door en op 27 juli was de helft van de druiven van kleur veranderd. De druiven rijpten in augustus zonder problemen af, ondanks het hete en vaak verzengende weer. De oogst was vroeg en ze begonnen met plukken op 30 augustus en gingen non-stop door tot 3 september. De druiven onthulden prachtige aroma's, dikke schillen en rijpe tannines.
De wijn rijpt voor 18 maanden, waarvan 80% op nieuwe Franse eiken vaten. De botteling vond plaats in mei 2020. De wijn heeft een mooie diepe kleur met een complexe neus van royale rode bessen, gepocheerde pruimen, kersen en wat donker fruit na beluchting, evenals bloemige tonen van roos en violet. In de mond laat deze wijn zien dat hij van een warme vintage is, krachtig, intens en vlezig, maar toch ongelooflijk elegant met zachte en zijdezachte tannines.
WEETJE: In de Tab: Bijlage vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u die automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet de mogelijke korting direct als u kiest voor Afhalen in de Afreken-pagina. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor adres.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Morey-Saint-Denis |
Iconen | Icoon Frankrijk |
Wijnhuis | Domaine Clos de Tart |
Druif | Pinot Noir |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2018 |
Drinken vanaf | 2026 |
Drinken tot | 2060 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 92 |
Vinous rating | 98 |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Complex, Droog, Fruitig, Houtgerijpt, Kruidig, Mineraal, Rood fruit, Soepel, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 92
Reviewed by: William Kelley
Drink Date: 2028 - 2048
The 2018 Clos de Tart Grand Cru opens in the glass with rich aromas of raspberries, plum preserve, ripe berries, warm spices and rose petals, framed by a generous touch of creamy new oak. Full-bodied, layered and concentrated, it's rich, muscular and extracted, with a brooding, introverted profile that will require—and, one hopes, reward—patience. As I wrote last year, this is a powerful, broad-shouldered Clos de Tart that has more in common with the wines of the Pitiot era than it does with what the domaine produced in 2015, 2016, 2017 or 2019.
This was my first tasting with Alessandro Noli, the new régisseur of Clos de Tart. Noli previously superintended the Rhône's Château Grillet and before that worked at Domaine d'Eugenie in Vosne-Romanée. A new cuverie has been constructed and the cellars renovated, and it is clear that everything will change at this historic address—but more on that next year, as the wines I tased on this occasion had all been made by the previous régisseur, Jacques Desvauges, who is now installed next door at the Domaine des Lambrays. Desvauges harvested early in 2018 but nonetheless a few days after the Clos des Lambrays was picked, and the resulting wines are quite ripe, oaky and fruit-driven in style, nodding as much to the Sylvain Pitiot era at Clos de Tart as they do to Desvauges's 2017, 2016, or even 2015 vintages. Indeed, on the basis of this first encounter, the 2018 would rank as my least-favorite of Desvauges's four vintages here by some margin. But a definitive judgment will have to wait until the wine is in bottle next year, when I look forward to going into more detail about the changes at the estate, as well as tasting Noli's first wines.
Alessandro Noli, the new régisseur of Clos de Tart, seems to have found his feet in short order, and I was very impressed by his debut 2019 vintage. Changes here include much gentler handling of the grapes during cuvaison—just occasional "foulage," as Noli puts it, by foot—and diminished percentages of new oak: 70% for the Tart herself, and 50% for the Forge. Some concrete eggs, it seems, now keep the fûts company in the cellar. The 2019s, produced by these methods, showed brilliantly, and I look forward to seeing what Noli will be able to achieve in coming vintages. The burly, rich and overtly sun-kissed 2018 vintage, by contrast, can't claim to number among my favorites, and it will clearly take a distant last place among the four vintages produced during Jacques Desvauges' time as régisseur of this historic domaine.
Published: Jan 14, 2021
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
98
Drinking Window 2030 - 2065
From: Dealing with the New Paradigm: Burgundy 2018 (Nov 2022)
The 2018 Clos de Tart Grand Cru was wonderful from barrel but now it seems to have gone up another level. It has an exquisite bouquet with wonderful mineralité infusing the brambly red fruit. Wonderful focus and quite profound complexity. You could nose this forever. The palate is medium-bodied with finely chiselled tannins married with a killer line of natural acidity. Everything is perfectly proportioned in this wine, very persistent with layers of dark berry fruit laced with white pepper and tea leaf on the finish. Immense. Tasted blind at the Burgfest 2018 red tasting.
- By Neal Martin on November 2022
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Ondanks een zeer koude week in maart, waarin de temperaturen schommelden tussen -5°C en -9°C, waren de winter en de lente in 2018 zeer mild. Dat gezegd hebbende, vond de knopuitbarsting plaats op 16 april, ongeveer 6-8 dagen later dan normaal. Deze warme temperaturen gingen gepaard met aanzienlijke regenval: In de periode van oktober tot en met maart registreerden ze 142 mm meer regen dan gemiddeld en dvijftien dagen non-stop neerslag tussen half mei en half juni (164 mm) volgde. Deze natte en warme omstandigheden stimuleerden een zeer snelle groei en vereisten aandachtig werk in de wijngaard. De bloei vond vroeg, snel en gelijkmatig plaats. De wijnstokken stonden midden in bloei op 30 mei en waren op 1 juni klaar met bloeien. Vanaf half juni veranderde het weer. Hoewel de temperaturen hoog bleven, werden er zeer droge omstandigheden ervaren met slechts 47 mm regen in juli en 13 mm in augustus. Dankzij de overvloedige waterreserves in de bodem ging de groei van de wijnstokken door en op 27 juli was de helft van de druiven van kleur veranderd. De druiven rijpten in augustus zonder problemen af, ondanks het hete en vaak verzengende weer. De oogst was vroeg en ze begonnen met plukken op 30 augustus en gingen non-stop door tot 3 september. De druiven onthulden prachtige aroma's, dikke schillen en rijpe tannines.
De wijn rijpt voor 18 maanden, waarvan 80% op nieuwe Franse eiken vaten. De botteling vond plaats in mei 2020. De wijn heeft een mooie diepe kleur met een complexe neus van royale rode bessen, gepocheerde pruimen, kersen en wat donker fruit na beluchting, evenals bloemige tonen van roos en violet. In de mond laat deze wijn zien dat hij van een warme vintage is, krachtig, intens en vlezig, maar toch ongelooflijk elegant met zachte en zijdezachte tannines.
WEETJE: In de Tab: Bijlage vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u die automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet de mogelijke korting direct als u kiest voor Afhalen in de Afreken-pagina. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor adres.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Morey-Saint-Denis |
Iconen | Icoon Frankrijk |
Wijnhuis | Domaine Clos de Tart |
Druif | Pinot Noir |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2018 |
Drinken vanaf | 2026 |
Drinken tot | 2060 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 92 |
Vinous rating | 98 |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Complex, Droog, Fruitig, Houtgerijpt, Kruidig, Mineraal, Rood fruit, Soepel, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Parker
The Wine Advocate
RP 92
Reviewed by: William Kelley
Drink Date: 2028 - 2048
The 2018 Clos de Tart Grand Cru opens in the glass with rich aromas of raspberries, plum preserve, ripe berries, warm spices and rose petals, framed by a generous touch of creamy new oak. Full-bodied, layered and concentrated, it's rich, muscular and extracted, with a brooding, introverted profile that will require—and, one hopes, reward—patience. As I wrote last year, this is a powerful, broad-shouldered Clos de Tart that has more in common with the wines of the Pitiot era than it does with what the domaine produced in 2015, 2016, 2017 or 2019.
This was my first tasting with Alessandro Noli, the new régisseur of Clos de Tart. Noli previously superintended the Rhône's Château Grillet and before that worked at Domaine d'Eugenie in Vosne-Romanée. A new cuverie has been constructed and the cellars renovated, and it is clear that everything will change at this historic address—but more on that next year, as the wines I tased on this occasion had all been made by the previous régisseur, Jacques Desvauges, who is now installed next door at the Domaine des Lambrays. Desvauges harvested early in 2018 but nonetheless a few days after the Clos des Lambrays was picked, and the resulting wines are quite ripe, oaky and fruit-driven in style, nodding as much to the Sylvain Pitiot era at Clos de Tart as they do to Desvauges's 2017, 2016, or even 2015 vintages. Indeed, on the basis of this first encounter, the 2018 would rank as my least-favorite of Desvauges's four vintages here by some margin. But a definitive judgment will have to wait until the wine is in bottle next year, when I look forward to going into more detail about the changes at the estate, as well as tasting Noli's first wines.
Alessandro Noli, the new régisseur of Clos de Tart, seems to have found his feet in short order, and I was very impressed by his debut 2019 vintage. Changes here include much gentler handling of the grapes during cuvaison—just occasional "foulage," as Noli puts it, by foot—and diminished percentages of new oak: 70% for the Tart herself, and 50% for the Forge. Some concrete eggs, it seems, now keep the fûts company in the cellar. The 2019s, produced by these methods, showed brilliantly, and I look forward to seeing what Noli will be able to achieve in coming vintages. The burly, rich and overtly sun-kissed 2018 vintage, by contrast, can't claim to number among my favorites, and it will clearly take a distant last place among the four vintages produced during Jacques Desvauges' time as régisseur of this historic domaine.
Published: Jan 14, 2021
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
98
Drinking Window 2030 - 2065
From: Dealing with the New Paradigm: Burgundy 2018 (Nov 2022)
The 2018 Clos de Tart Grand Cru was wonderful from barrel but now it seems to have gone up another level. It has an exquisite bouquet with wonderful mineralité infusing the brambly red fruit. Wonderful focus and quite profound complexity. You could nose this forever. The palate is medium-bodied with finely chiselled tannins married with a killer line of natural acidity. Everything is perfectly proportioned in this wine, very persistent with layers of dark berry fruit laced with white pepper and tea leaf on the finish. Immense. Tasted blind at the Burgfest 2018 red tasting.
- By Neal Martin on November 2022
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen